|
![]() |
#151 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
Citiraj:
p/n: MMDOE28G5MSP-0VA koliko sam skužio to je disk iz Macbook-a Pro (onaj s crnom naljepnicom) mislim da bi to trebao biti OK disk evo neki vrijednosti koje sam nabrzinu našao: Sequential Read : 99.476 MB/s Sequential Write : 65.923 MB/s Random Read 512KB : 96.786 MB/s Random Write 512KB : 11.206 MB/s Random Read 4KB : 17.895 MB/s Random Write 4KB : 5.719 MB/s btw: koliko me sjećanje služi max "protok" Intel-ovih SSD-a je oko 130 MB/s ako se spoji na SATA-I, a mislim da je i random write 4KB file-ova bio niži za nekih 30-ak % |
|
![]() |
![]() |
#152 | |
I'm nightrider
Datum registracije: Mar 2005
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#153 | |
Señor Audiophile
Datum registracije: Jan 2007
|
Ufff sto se ne volim ponavljat (pa sto bas nitko ne slusa savjete) ![]() Citiraj:
![]() |
#154 |
***2CROwded***
Datum registracije: Mar 2002
|
dh, ma sve 5, ali pazi, ja imam laptop, a ne desktop. A kupovati desktop, i ssd, je too much, .. Ništa, da zaključamo temu Kova, bar za sada, kupit ću vrlo vjerovatno Vertexa ili Samsunga od 128 GB, .. pa ćemo vidjeti, ako mi riješi problem trzanja koje sada imam. dh uz sve što si napisao, se slažem i ne slažem s tobom ! Imam desktop (1700 +, sa slabašnih 512 Rama, .. ) komp radi ko zvjer, ok, ne možeš igrati Oblivion, ili nešto slično, ali recimo mogu igrati GTA, NFS i sl. I ne možeš mi reći relativno slabašnom laptopu, koji je došao 18.000 kn u HR ! 13.000 kn u Austriji, imam 4 GB rama, ok nije to nešto posebno, danas svi imaju 4GB i više, ali ono, u mom desktopu je 1700+ koji radi na 1.4 Ghz, a ovo su "dva" od 1.83 Ghz, .. neka bude kontroler onda usko grlo, no ako mi ne šteka pri prijelazu s browsera na browser, pri paljenju VMa i skidanju mailova, i sl. Onda je moj problem riješen, i ne treba mi ništa više ! Ako nije, lako kupim desktop (kada skupim pare) i ugradim u njega SSD ili 2 komada pa RAID i sl. Hvala svima još jednom, javim se kada kupim neki od spomenutih diskova. Naime da pojasnim, radi posla sam čak kupio još jedan laptop nx6125 (za 2000 kn), a eto 1 mali disk bi riješio problem, zašto sam ja kupio drugi laptop ! Ulaganje u posao mi ne predstavlja problem, dok god mogu cca izračunati moguću zaradu i sl. mislim da s ovime ne mogu izgubiti pa da je pomak i samo 20%, a mislim da je više ! Pozz. |
![]() |
![]() |
#155 |
I'm nightrider
|
s obzirom da ti treba pouzdan disk za posao, ja stvarno ne vidim zašto bi išao riskirat sa nekim tamo vertexima koji imaju fw update češće od antivirusnog programa... u tvojoj situaciji, meni se samsung nameće kao najlogičniji izbor, nije to zato što ja imam samsunga nego zato što sam jako puno tog pročitao i znam kakvih sve zla može biti s drugim diskovima... |
![]() |
![]() |
#156 |
***2CROwded***
|
Imaš pravo darQ ! potpuno ! I želim Samsunga, samo što bi ja ovog od 256 ! Jer s njim bi bio potpuno happy i s novim kompom ako bi već kupovao desktop. No cijenu drži, .. da bar mogu nekako austrija, njemačka, pa manje merver, to je 530 €, to se već isplati ! Tj. toliko bi 100% dao. |
![]() |
![]() |
#157 |
Premium
|
ja se ne slažem da bi zbog SSD-a usko grlo mogao biti southbridge ako je kontroler napravljen da može progurat 150 MB/s, onda on može progurat 1258291200 bit-ova na SATA port(od čega je vjerojatno dio adrese pa se zbog toga ne vidi stvarnih 150 MB/s nego 120-130) on šalje npr. adresu pa 512 B koji idu na tu adresu, adresa pa 512 B itd. itd... (govorim od 512 B jer je na HDD-u je jedan sektor 512 B, neznam točno kakva je priča oko SSD-a) i "baš ga briga" da li je to random ili sequential, read ili write, mali ili veliki file-ovi također sam mišljenja da je to sve lijepo standardizirano tak da proizvođač nesmije navesti nekakve specifikacije koje njemu odgovaraju (primjer svih SSD-a s JMicron kontrolerom), nego se jednostavno specificiraju stvari koje su bitne |
![]() |
![]() |
#158 |
kenova
Datum registracije: Sep 2003
|
Budimo realni, hvalimo nase Samsunge a cinjenica je da Vertex nudi bolje performanse (osobito osjetno bolji random write) i da su ti problemi sa osvježavanjem firmware ubiti slatke muke, jer trenutno sve funkcionira, a svaka nova revizija poboljšava proizvod. Kupio sam Samsunga jer je bio best buy u danom trenutku i jer ce sluziti par godina, kada cu prebacivanjem na tadasnje SSD-ove ponovno moci osjetiti znacajni pomak u performansama. Vjerojatno ste i vi iz istih razloga, tako da ga ne treba dizati u nebesa ![]() |
![]() |
![]() |
#159 | |
Señor Audiophile
|
Da ne filozofiramo previse ... ovo je odgovor iz Toshibe u svezi performansi southbridge-a (SATA 1.5Gb/ vs 3.0Gb/s, tj. ICH7M vs ICH8): Citiraj:
Naravno da, ako govorimo o npr. Samsungu (ili bilo kojem drugom SSD-u) s I/O karakteristikom od 100/70 MB/s, ovo ce puno manje dolazit do izrazaja (sto potvrdjuje Toshibin odgovor). Dakle nasa osobna misljenja o tome su potpuno nebitna, jer se sve svodi na cistu matematiku, nista vise.
![]() |
#160 | |
I'm nightrider
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#161 |
Señor Audiophile
|
Yep ... nazalost takvo je stanje (teoretskih 150MB/s) na ICH7 mobile southbridge chipsetima. Postoji nekakva sansa za poboljsanjem performansi pomocu soft "RAID" (Optibay), ali je upitno koliko je to u stvari isplativo (cini mi se da je uglavnom rijec o sekvencijalnom prometu, a puno manje o Random-u LINK).
#162 |
I'm nightrider
|
pa ono, ja baš neam nekog velkog iskustva sa raid-ovima, iako trenutno imam raid 0 polje sa dva 7200 rpm pata diska koji su spojeni na sata sučelje preko pata2sata adaptera... ono što sam primjetio je da su sekvencijalna čitanja i pisanja stvarno porasla za duplu cifru, random pisanja i čitanja se daju optimizirat preko stripe size-a ovisno za koju je namjeru raid polje, ali, random access time se ne da spustiti jer je ograničen na vrijednost samog diska, oko nekih 14-15 ms i to se ne spušta, to je to, i tu je glavna prednost kod ssd-a u odnosu na klasične diskove ili na polje diskova ssd jednostavno puno brže odgovara na moje klikove mišem u odnosu na hdd ili polje klasičnih diskova... međutim, ovo kad na laptopu optički pogon zamjeniš adapterom za još jedan disk i i onda još u taj adapter uguraš još jedan ssd, pa to rukneš u SW raid, to mi je zagolicalo maštu... trenutno nemam 2 ssd-a, ali, htio bih to probati sa 2 klasična hdd-a... pokušavam gugalati i naći način kak to riješit, međutim, ono što sam do sad naučio je da mac OS i linux to odrade bez problema, većinom se to da riješit da se polje podesi tokom instalacije macOS-a ili linuxa, ali s windozama je, kolko sam do sad uspio pronaći, to izgleda nemoguće bez dodatnih tool-ova... sve što nađem obično spominje xp, ali ništa za vistu ili windows 7... |
![]() |
![]() |
#163 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
#164 |
***2CROwded***
|
Ok ja ne vidim problem u tih 120MB/s, ![]() ![]() ![]() Hvala dečki. Eto možda ipak piknem 256 Samsunga, naravno za manje novaca, ako jedan dečec dođe iz Amerike kao što bi trebao .. Ako ne onda ću još razmisliti. No kupit ću SSD 100%, birga me oće li raditi sporije nego što može, samo da je brže nego sada. |
![]() |
![]() |
#165 | |||||
Señor Audiophile
|
Citiraj:
Citiraj:
Dakle ovo je osnovni princip rada balansiranja particijskih blokova (8b/10b) na SATA I sabirnici u cilju izbjegavanja smetnji: Citiraj:
Ukratko: Citiraj:
1.5Gb x 0.8 = 1.2Gb = ~150MB/s (teoretski maksimum) sto potvrdjuje i Wiki u svezi Throughput-a LINK! ![]() Citiraj:
![]()
The Secret ... Zadnje izmijenjeno od: dh41400. 07.04.2009. u 18:08. |
|||||
![]() |
![]() |
#166 |
Premium
|
ma dobro nije bitno točno u bit, ali ciljao sam na to da pad performansi kod SATA-I specifikacije nije problem kontrolera, on stvarno gura oko 150 MB/s, al se to vidi kao pad performanci jer se teraju još nekakvi podaci osim onog što mi čitamo, odnosno, pišemo na disk još jedno pitanje: da li Vista Ultimate i Enterprise mogu kod instalacije napraviti SW RAIDO polje? znači dva diska bez RAID kontrolera, podesiti kao Dynamic i ih staviti kao striped |
![]() |
![]() |
#167 |
Señor Audiophile
|
Sto se tice instalacije Viste na dynamic disk, cini mi se da je to neostvarivo (ipak je malo kompliciranija situacija nego kod basic diskova), barem u SW RAID kombinaciji. Vise info na LINK! Opcenito je jako upitan dobitak na performansama u SW "RAID-u" (npr. Linux rjesenja), pogotovo kada pricamo o Random prometu (sto je ipak najbitnija stavka za boot particiju, tj. disk). Uglavnom se ostvaruje pomak u sekvencijalnim prijenosima podataka sto se nadovezuje na darQov zakljucak da se ne mijenjaju pristupna vremena diskova unutar "0" polja, vec samo sekvencijalni throughput. IMHO ne bi isao na to niti pod razno, pogotovo na striping opciju (min. dvostruko vece sanse za gubitak podataka, posto se radi o dva ili vise HDD/SSD diska).
#168 |
I'm nightrider
|
ma to što ja i tomy b imamo ideje o sw raidu, radi se o slijedećem, ja sam vidio da je lik na notebook review forumu tutnuo u laptop umjesto optičkog pogona još jedan ssd preko adaptera i to u mac OSX-u stavio sw raid, i stvarno je dobio bolje rezultate na testovima, i to ne zanemariva poboljšanja ( stavio sam linkove u jednom od prethodnih postova ) e sad, s obzirom na to da smo ja i tomy b nabavili hdd adaptere koji se tutnu umjesto optičkih pogona, palo mi je na pamet da i mi to probamo, ali, problem je u tome što ne nismo još našli kako to podesit za windoze, samo za osx ili linux... za linux ne znam kakvi su rezultati ali za osx to izgleda prilično ok... malo sam guglao ali izgleda da ni vista nema mogućnost podešavanja istog tokom instalacije, a ako vista nema, onda vjerovatno nema ni w7 ![]() |
![]() |
![]() |
#169 |
Señor Audiophile
|
Hmmm ... u tom slucaju vam lvm ne gine ![]() Kad smo vec kod linuxa, bas se potrefilo da vrtim jednu distru koja ima ovu mogucnost (izmedju ostalog) i mogu vam reci da su se opasno razbahatili (s razlogom) ![]() Definitvna preporuka za sve ozbiljne igrace.
#170 |
I'm nightrider
|
uff, ovo ide u lagani OT, budem otvorio novu temu, međutim ak ovo uspije, s obzirom da sad isti ssd kakv sad imam na ebay-u ide ispod 200 usd, nije isključeno da ubodem još jedan i urajdam ih ![]() |
![]() |
![]() |
#171 |
kenova
|
Novi samsungov kontroler krece u maloprodaju: http://hothardware.com/News/Corsair-...ast-256GB-SSD/ |
![]() |
![]() |
#173 |
kenova
|
Ako mislis ima li zastajkivanja - nema. Odziv je i dalje trenutacan kao i prvi dan. Kada prodju ispiti stavit cu MFT, sada nemam vremena za ponovnu reinstalaciju. Pretpostavljam da je kod tebe ista stvar, ipak je SLC. |
![]() |
![]() |
#174 | |
I'm nightrider
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#175 |
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
evo kao sto sam i prije rekao Linus jako gura SSD podrsku(trebali su njemu iz Intela pokloniti taj SSD ![]() NILF2 is described by Linus as "another log-structured filesystem that does snapshotting" |
![]() |
![]() |
#176 |
Premium
Datum registracije: Feb 2008
|
|
![]() |
![]() |
#177 |
I'm nightrider
|
čini se da zamjena novog fw-a baš i ne ide glatko, mislim da prosječan korisnik nema šanse da to odradi sam, a da ne spominjem smanjenje memorijskog kapaciteta samog diska, strašno, napraviš image diska i nakon updatea ideš vratit taj isti image natrag, ne moš jer se kapacitet ne podudara...strašno...svaka im čast... kao da sama potreba bekapiranja diska nije dovoljna... |
![]() |
![]() |
#178 |
***2CROwded***
|
Dečki može neka usporedba SCSI vs SSD ? Neki bench ili nešto, nigdje ne mogu naći. |
![]() |
![]() |
#179 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Čitam na BUG.hr da je Intel izdao novi firmware za MLC serije, a ima li kakvih naznaka za SLC?
#180 |
I'm nightrider
|
je, na m serijama je riješen problem degradacije performansi, na NBR forumu je lik postao benčeve iz atto-a di se vidi stanje prije novog fw-a i dva tri testa s novim fw-om, točno se vidi kak se disk postupno vraća u normalu, uglavnom, it's working edit2: ev link http://forum.notebookreview.com/show...postcount=5088 Zadnje izmijenjeno od: darQ. 14.04.2009. u 15:13. Razlog: tipfeler |
![]() |
![]() |
|
|