|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jul 2008
|
SATA ili IDE
pitam nekog da li moj sata disk radi kao ide ili sata....da mi to neko pojasni..i u cemu je razlika.da li je ima u brzini i radu diska..ne razumijem sa ovih slika što se zapravo zbiva..imam matičnu asus m2n..instalirao sam konroler i drivere za čipset od nvidie,ali everest i dalje vidi disk kao ide...ja želim da mi to netko pojasni...taj emulacijski mod ,jer neznam zašto ako matična podržava sata disk i sata pržilicu,zašto oni ne rade brzinom sata uređaja nego rade u tom nekom ide modu...hvala... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
sata = drugaciji (manji) prikljucak od IDE, i radi na brzini od 150mbps... sata2 = - || - radi na brzini od 300mbps... IDE= siroki konektor, radi na brzini do 133mbps.. (ata je 100, udma je 133)... i meni isto pise da je ide ata atapi gluposti na hardware settings, pa mislim da i je tako... a mozes testirat s nekim hdd speed testerom, ako prelazi brzine od 133mbps onda je sigurno sata, ako pređe 150.. onda je sata2...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
ma on je sata 2 ..samo pitam zašto ploča koja podržava sata dva radi problem,a imam ovo gore na slikama i u butanju piše found ide master disk,a ne sata.....kad uđem u opciju od biosa piše ispravno,jedan hard ide,a drugi sata...hvala!!! Zadnje izmijenjeno od: neverall. 10.12.2009. u 15:43. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
zato kaj SATA može radit u dva moda IDE i AHCI ako si u BIOS-u postavio SATA da radi u IDE modu (što je default) onda ti tako javlja disk dakle to nije nikakva greška niti problem ploča i diskovi rade normalno
![]() |
#5 |
Premium
|
moja ploča nema ahci...što to znači,imam li ful speed ili ne...jer imam instalirani driver za chipset ,ono kontroler koji se vidi na slici...molim pojašnjenje...ploča podržava sata2 uređaje,ali nema ahci u biosu..hvala!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
|
ne brini se diskovi rade u redu kao što ti i tu piše http://forum.pcekspert.com/attachmen...9&d=1235253599 P.S. drugi puta kad imate neko pitanje prvo popunite opciju Moj Komp ![]()
![]() |
#7 |
Moderator
Datum registracije: Jun 2003
|
Da ne otvaram novu temu. Stavio sam Hitachija 1T na MA 770-ds3 rev.1.0. i instalirao XP x64 na njega dok je bio u nativ modu. Sad bih ga htio prebaciti u SATA-AHCI. Prebacim u biosu. Windowsi se počnu dizati i onda se restartaju jer nemaju drivera. Pokušao sam staviti u windowsima AHCI, ali dobivam poruku da nemogu jer nije kompatibilno sa x64. Chip je SB600. Ima ko kakvu ideju ili da mi napiše postupak da uguram drivere na silu. I da li uopće ima smisla prijelaz sam Nativ IDE na SATA II? Koliki je dobitak n brzini? U Nativ IDE modu čita 100 mb/s.
![]() |
#8 |
Moderator
|
na XP-u nikak bez reinstalacije jedino Vista hoće progutat naknadnu promjenu rada sa IDE na AHCI prelazak ti u principu nema smisla
![]() |
#9 |
EMP moderator
|
U AHCI možeš prebaciti jedino ako imaš dva različita kontrolera na ploči i to onda možda možeš. Meni je do sad uvijek uspjelo, ali neću generalizirati. Dakle, prebaciš disk na drugi kontroler, na prvome uključiš AHCI, uđeš u Windowse, instaliraš drivere i onda disk vratiš na prvi kontroler gdje si uključio AHCI. To je ono ukratko...
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
|
Mislim da 770DS3 nema 2 kontrolera. Ali lud sam više od nLitanja Windowsa jer nemogu naći pravi driver za Win XP x64. Dobivam poruku da to nije pravi driver za SB600. Koliki su realni dobici i da li se to uopće isplati jer disk ima brzinu čitanja od 100 mb/s?
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Na NF4 uredno prolazi mjenanje poslje reinstalacije i to višpe puta probano i na XPu i na Vistim samo se treba instalirati SVE drivere iz paketa uključujući i onaj Media shield, rebootat stroj dok su driverri raspakirani na c disku i prilikom rebota promjenit u AHCI mod nakon toga poslje reboota koji se sam odradi joše jednom rebootat i sve je na svom mjestu - evo baš nekidan sam tako prebacivao (imam obični XP cd pa moram instalirati s IDE modom na komp) pa nisam odma bio prebacio na AHCI nego tek nekidan... Za novije čipsete neznam dal ide ili ne al prije bi ovo gore bilo problem do drivera tu nažalost nemrem pomoć jer ko zna jesu li anpravili uopće prave drivere za novije čipsete za x64 XPe...
![]() |
#12 |
Moderator
|
Uspio sam naći pravi driver za XP x64. Na početku sve klasika. F6, potom postavlja pitanje uniprocesor ili multiprocesor x64. Odabere se multi. Potom traži AHCI driver, S, lokacija flopy. Opet odabir x64 ili x86. Odabrao sam x64 i vojla. Prepoznao je sata disk. Zatim odabiranje lokacije windowsa i počinje instalacija. Tu nastaju problemi. Ponovno traži drivere sa flopya. Učitava ih, ali mi daje obavijest da stavim prave windowse u CD ROM jer da werzija Win XP x64 nije kompatibilna sa navedenim AHCI driverom. Nakon toga kučište dobiva udarac nogom. Otišao sam srknuti kave i uzimam DVD sa Windows 7, pa ću se s njom zahebavat.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|