|
![]() |
#1 |
prof.dr. gospodar svemira
Datum registracije: Nov 2003
|
Napajanje - da li zamjeniti
Pozdrav svima, konfiguraciju mi pokrece Fortron 350W Super Silent, a mora napajati slijedece: P4 3.0HT Abit IS7-E Radeon x800PRO 2x512 Dual DDR 400 DVD-ROM + CD-RW + DVD-RW HD 60 GB 1 ventilator kucista PCI: zvucna kartica + LAN kartica + ISDN adapter Na Linksovom watage calculatoru ispada da treba 346W napajanje sto znaci da bi ovo moje trebalo biti na granici. Namjeravam staviti jos jedan ventilator na kuciste, dodatni hard disk, a vjerovatno bi mozda malo clocknuo procesor i graficku da vidim sta mogu. Po tome calculatoru ispada da napajanje nece biti dovoljno. 1. da li ce to napajanje moci to sve napajati? 2. ukoliko treba zamjena koje preporucujete, a da sam sigurno miran i da ima jos i rezerve snage? 3. imam doma neko MaxPower 400W. Da li se ova dva mogu ikako povezati tako da se paljenjem jednog (glavnog) pali i drugo napajanje jer bi ukoliko moze optiku i hard(ove) spojio na MaxPowera, a ostatak na Fortron (da li je ovo malo glupo SF pitanje)? Unaprijed hvala na odgovorima... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
ono ispred konpjuktora
Datum registracije: Apr 2003
|
ne, ne trebaš mjenjati napajanje. Fortron je odličan i sva napajanja su mu superiška. napajanja poput Fortrona možgu potegnut i više od deklariranih 350W. pogotovo ako ideš s ovim kalkulatorima jer računaju peak value koji nikada nećeš dosegnuti. npr. kad ti optički pogoni i diskovi rade punom snagom, grafulja i proc će praktički biti idle jer nitko ne prži dvd-e, klonira diskove, igra far cry i vrti seti istovremeno. ![]() inače, ovo napajanje bi trebalo držati dok ne pređeš na BTX.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Treba kaj skurit??
Datum registracije: Jan 2004
|
Na početku je, mislim, uračunata matična i još neki vrag. Ti kalkići nemreju bit 100% točni jer on računa kolko bi ti bila potrošnja kad bi kompletno cijeli komp bio u punom pogonu onak kak je Horza rekao. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Oct 2003
|
Tumor,moreš spojiti 2 napajanja tak da zelenu žicu ( naponsku ) sa jednog ATX kabla,spojiš(zalemiš zbog boljeg kontakta) sa isto takvom sa drugog ATX kabla.Napajanja se pale istovremeno.ATX kabel od Fortrona upikni u matičnu a ovaj drugi nejde nikam.Meni je glavno napajanje Chieftec 420W na kojeg je spojena Gainward FX5900 GS ( flešana na FX5950U ) i 2x Maxtor 80/7200/8.Na drugo,šljuka 350W napajanje su proštekani optički pogoni,floppy,lampe,3 Enermaxa 120 i 2x80 ventovi.Sve dela veri gud. Pozdrav,Lugi |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
CyberSky
Datum registracije: Feb 2004
|
Ajde mi recite jeli moguće da spojiš napajanje bez matične i da radi,ako da onda objasnite
![]() |
#8 |
Premium
|
Na ATX kablu,na konektoru,tražiš pin-utor od zelene,naponske žice i u njega utakneš jedan kraj izolirane žice ( dužine cca 4-5 cm ).Drugi kraj iste žice utakneš u bilo koji pin-utor crne (ground) žice.Nakon toga,naponski kabel uštekaš u struju,upališ napajanje i to je to.Tak moreš provjeravati ispravnost lampi,ventova i sl. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
|
Hvala na odgovorima... ![]() Znaci zelena-zelena, crna-crna i to je to? Da li pri tome oba napajanja moraju biti kablom spojena u struju ili samo glavno? Ako se nesto eventualno krivo spoji da li to znaci bye, bye kompjuter ili...? Ako da mozda bi to radje prepustio nekome tko se puno bolje kuzi... Lugi, da li ti je i pomocno napajanje u kucisti ili njega drzis nedgje vani? S obzirom da bi pomocno dosta grijalo vjerovatno bi mi bilo bolje da ga van kucista drzim, ali mi je malo bad jer u radu proizvodi buku kao mlazni avion... ![]() I neke stvari koje mi se ne svidjaju kod mog Fortrona: ta zelena zica je dosta tanja od ostalih (na MaxPoweru iste debljine kao i druge). Da li je to normalno? Ovo su mi ocitanja napona Fortrona iz Everesta, a ista su i u BIOS-u: CPU jezgra 1.47 V +3.3 V 3.25 V +5 V 4.92 V +12 V 11.73 V +5 V Standby 4.97 V VBAT baterija 3.28 V DIMM 2.74 V DIMM VTT 1.36 V AGP VDDQ 1.52 V Nekako mi se ne svidja ovaj od +12V jer pinekad kod mucenja (npr. Prime95) zna pasti i na 11.55V. Da li je to normalno ili...? Primjetio sam da se taj napon lagano smanjivao kako sam ubacivao dodatne ili jace stvari u komp, pa si brijem da je padao zbog povecanog opterecenja. Ako bi isli na onih +/- 5% to bi bilo 11.40V, a ovo je i jako blizu, a i ne svidja mi se sto je dosta nize od 12. Moze li to takodjer imati veze sa strujom u stanu jer mislim da mi u stanu nije bas najjaca struja... Sorry svima na poduzem postu... |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
Oba napajanja trebaš spojiti na struju.Kućište sam delal sam pa su u njemu dva napajanja.Na bolje i jače stavi grafiku i diskove a na drugo optiku,ventove i sl.Iz siga vidim da imaš 1 vent u kućištu kaj je nedovoljno.Stavi još nekaj od Papsta ili enera. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Type R
|
Pošto su ti svi naponi ispod preporučenih(deklariranih),a većinom su preko(vidi atach),meni se čini da tvoje napajanje na granici snaga za tvpju konf.Možda ono ima 350W,ali kako ti kućište nije baš najbolje hlađeno,veća je temp napajanja i zbog toga gubi snagu.negdi sam pročitao,da svaki C iznad neke granice(tridesetak C) gubi jedan vat ![]()
![]() |
#12 |
|
Ma kuciste je neko bezveze od Everpowera koje je nekad davno mozda sluzilo svojoj svrsi, ali s laganim upgradeom komponente jedne po jedne dosao sam do dosta snaznih komponenti koje dosta i griju. Napajanje je kada sam ga uzimao bilo i vise nego dovoljno. A nista, morat cu uzeti neko kvalitetnije, prostrano i dobro ventilirano kuciste, te spojiti i drugo napajanje. Inace gledajuci kucista vidio sam CoolerMaster Stacker. Kuciste je mrak (dva napajanja, ATX/BTX, odlicno provjetreno, prostora k'o u prici), ali je nazalost papreno skupo, pa cu ga izbjeci. Da li netko zna da li se i gdje kod nas moze nabaviti onaj adapter za dva napajanja koji dolazi s tim kucistem? S tim adapterom bi se napajanja vrlo elegantno povezala bez potreba za spajanjem zica... |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
ono ispred konpjuktora
Datum registracije: Apr 2003
|
Citiraj:
nemoj me držati za riječ, ali brijem da čak i taj fortron unutra ima trimere pomoću kojih možeš podešavati napone pa malo probaj štelat ak ti nije bed zbog garancije. btw. da, ja sam lud za tim napajanjima. predobra su i mislim da je Tagan nezasluženo došao na poziciju koja je trebala pripasti Fortronu.
![]() |
![]() |
#14 | |
CyberSky
Datum registracije: Feb 2004
|
Citiraj:
![]() |
|
|
Oglas
|