Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Kućišta, napajanja i modding > Kućišta i napajanja
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 15.03.2009., 21:34   #1
Perica 2
Premium

Datum registracije: Mar 2009
Modularno ili ne?

Dakle, vec sam nesto slicno postavio na Forum.hr al nema jos bas odgovora koji me je zanimao, pa da pitam ovdje. Odlucio sam se za Enermax napajanje 425 W 82+ al se sad mislim da li modularno ili ne, tocnije bio sam poprilicno siguran za modularno sve dok nisam procitao na stranici PC Power $ Cooling da modularna napajanja nisu toliko dobra kao ne modularna evo link http://www.pcpower.com/technology/myths/#m3

Sad koliko u ovom ima istine i sto mi vi preporucujete modularno ili ne.

Molim vas sto prije jer bi trebao u jutro javiti prijatelju da mi to pokupi dok je
jos u ZG ako ih jos imaju.
Perica 2 je offline   Reply With Quote
Staro 15.03.2009., 21:46   #2
Valg
Guest
Moj komp

Datum registracije: Jul 2008
Iskreno, ja nikad nisam čuo za to napajanje...
Prije sam u nekim testovima pročitao da je enermax sličan MS šrot napajanjima, tako da ti blago rečeno savjetujem da ga izbjegneš.

Ti lijepo napiši koju ćeš konfiguraciju napajati, a mi ćemo ti predložiti napajanje.
Dakako, predloži i max cjenovni rang napajanja...

Preporuke:
Corsair 400W
Corsair 450W
Valg je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 15.03.2009., 21:51   #3
Gilbert5
Agent 0
Moj komp

Gilbert5's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor Valg Pregled postova
Prije sam u nekim testovima pročitao da je enermax sličan MS šrot napajanjima, tako da ti blago rečeno savjetujem da ga izbjegneš.

Ti lijepo napiši koju ćeš konfiguraciju napajati, a mi ćemo ti predložiti napajanje.

Preporuke:
Corsair 400W
Corsair 450W
Isuse, daj nek ti netko spici bananu, i to rapidno!

Nisi cuo za Enermax Modu/Pro 82+ seriju?
Gilbert5 je offline   Reply With Quote
Staro 15.03.2009., 21:51   #4
Lud76
Leteći medvjedić
Moj komp

Lud76's Avatar

Datum registracije: Jun 2006
Valg ak neznaš onda ne govori bezveze
Lud76 je offline   Reply With Quote
Staro 15.03.2009., 21:56   #5
Perica 2
Premium

Citiraj:

Preporuke:
Corsair 400W
Corsair 450W
Da prije su im bila problematicna al ova idu u sam vrh napajnja, a ovo mi je preporucio i Gilbert na Forumu.hr, a i na svim review.ima su nahvaljena do neba.

Za moju konfu je dovoljno i CX 400W al mi je ovaj Enermax opasno zapeo za oko.

Konfa E7200 4GHz, 9800GT dorbo naklokana, P43, 2GB...

Ha cijene bas i nema al do 700kn max za jedno jako kvalitetno napajanje koje ce mi sluzit i u buducnosti bih bio voljan izdvojit.

Evo link za ovaj Enermax http://www.hardveraj.hr/shop/product...roducts_id/638
Staro 15.03.2009., 21:58   #6
Valg
Guest
Moj komp

Datum registracije: Jul 2008
Citiraj:
Autor Gilbert5 Pregled postova
Isuse, daj nek ti netko spici bananu, i to rapidno!

Nisi cuo za Enermax Modu/Pro 82+ seriju?
Rekoh da nisam čuo za to napajanje.. Općenito nisam ni za tu marku...
Uglavnom igrm na sigurno pa sam mislio da uzme corsa, jer ne mogu mu reći "uzmi to napajanje, baš je super" a nemam pojma o čemu se radi...
Zato nas i ima više na forumu...
Valg je offline   Reply With Quote
Staro 15.03.2009., 22:00   #7
Perica 2
Premium

Hahahaha, Isuse, evo i Ivana, ja o vuku vuk na vrata, hahaha,

Al, dajte ljudi pustite to, u cem je stvar ovo s modularnim sto ovi pisu to me naj vise zanima!

Ima li to ikakve veze ili ne?
Staro 15.03.2009., 22:03   #8
Gilbert5
Agent 0
Moj komp

Gilbert5's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
@Perica

Ovaj link na PCP&C nema neke logike, pogotovo što je svima jasno zašto pljuju modularne.

Oni nemaju modularnih napajanja u ponudi, pa eto, to je glavni razlog tog teksta.

Kao što sam ti već rekao, ako patiš na sređeno kučište, onda uzmeš modularno. Ako ne, onda uzimaš normalno. Smatram da se samo 600W+ napajanja trebaju uzimati modularna, jer što veća snaga - to je više konektora. Kupovati ~400W PSU sa odvojivim kablovima mi ne zvuči logicno.

Edit: Evo, za 700kn ne možeš dobiti ništa bolje - http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=141763
Gilbert5 je offline   Reply With Quote
Staro 15.03.2009., 22:07   #9
Perica 2
Premium

Citiraj:
Autor Gilbert5 Pregled postova
@Perica

Ovaj link na PCP&C nema neke logike, pogotovo što je svima jasno zašto pljuju modularne.

Oni nemaju modularnih napajanja u ponudi, pa eto, to je glavni razlog tog teksta.

Kao što sam ti već rekao, ako patiš na sređeno kučište, onda uzmeš modularno. Ako ne, onda uzimaš normalno. Smatram da se samo 600W+ napajanja trebaju uzimati modularna, jer što veća snaga - to je više konektora. Kupovati ~400W PSU sa odvojivim kablovima mi ne zvuči logicno.
Dobro to je i meni palo na pamet, al opet.. za modularna te nisam bas skuzio kad si ono pisao al dobro. Ok to je sve sto me je zanimalo Al samo da nadodam, bila su mi jos zapela i zbog tog sto vidim da imaju ove 10 pinske za buduce grafe i ploce, al ok to je to!

e za ovo gore, nezgodno bi mi bilo to organizirat, Bit ce Enermax 425W PRO vise nego dovoljno, a i 550 kn je ok cijena.

Zadnje izmijenjeno od: Perica 2. 15.03.2009. u 22:19.
Staro 16.03.2009., 00:52   #10
thopok
Guest

Datum registracije: Jun 2008
Citiraj:
ja nikad nisam čuo za to napajanje...

Citiraj:
mislim da li modularno ili ne
To se i ja pitam za svoje sljedeće(već sam prije nešto čita o situaciji s otporima).
thopok je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 16.03.2009., 01:09   #11
-POP-
Eddie
Moj komp

-POP-'s Avatar

Datum registracije: Mar 2004
Nije ćuo za Enera, ne vjerujem.
Za malo para definitivno HX450

AMD Ryzen 5 7600 // H2O Arctic Liquid Freezer III 360 A-RGB
ASRock B650M Pro RS // Crucial Pro 2x16GB 6000MHz
ASRock RX7900XT Phantom Gaming OC 20GB
Kingston KC3000 1TB // Lexar NM620 2TB
ANTEC C5 A-RGB // Corsair RM1000e
White Shark Shinobi // Razer Basilisk V3
Xiaomi G34WQi 34" // Samsung KS8002 55"
Creative Gigaworks T20 // Edifier R2730DB

Marantz Cinema 60 DAB @SBOX CP-101 cooler // 2X Rotel RB971 @bridged
Audio Epilog Peyote @Raiz Peyote stands // Audio Epilog Ice MDF // Wharfedale Diamond 10 CM // SVS PB-3000
M2Tech Young DSD DAC @Audioperformance Power Supply by Apparatus
Nobsound NS-01G PRO // Acoustic Energy AE300 // Logitech Z-2300 subwoofer // Asus Xonar U7
Sony KD-XH9096 65"// Nvidia Shield (2017)
-POP- je offline   Reply With Quote
Staro 16.03.2009., 02:25   #12
stuc
Banned

stuc's Avatar

Datum registracije: May 2005
Osobno nebih nikad kupovao modularno napajanje iz više razloga.

1. Svaki spoj na vodiču stvara neki otpor.
2. Svaki materijal od kojeg je spoj usljed "preštekivanja" se troši.
3. Ako se troši može doći i do korozije u slučaju da povuče vlagu.
4. Ako ga načme korozija opet je i otpor drugačiji te napon pada ili se samo napajanje sa vremenom više opterećuje da drži napon ok.
5. Ako se spoj rasklima može doći do iskrenja između spojeva.
6. Neznam kako bi matična regirala na iznenadni nestanak struje usljed ishabanosti recimo dodatnog konektora za napajanje procesora, matičnih i grafi ?

Po meni izbor bi pao uvjek na borbu sa žicama i većim kućištem jer osim fensi izgleda modularna napajanja tehnički gledno ne mogu biti nikako ispred klasičnih napajanja.
stuc je offline   Reply With Quote
Staro 16.03.2009., 07:12   #13
Majo
Banned
Moj komp

Datum registracije: Nov 2007
Ma samo pice,jelte,uzimaju modularna napajanja,zato sto nisu u stanju napravi posten kejblj job cak ni s modularcem .
Ak sam ja strpo corsair VX550 u cisto prosjecno kuciste CM690,i nijedan kable ne viri ili slicno,ugl perfektno slozeno,onda mozes i ti ovog malog corsa lijepo sredit.
Samim time se namece cinjenica ko ima 800kn za napajanje,ima bar 500+kn za kejs,a sto veci/bolji/kvalitetniji kejs,to ce bolje moc poslozit kablove
Majo je offline   Reply With Quote
Staro 16.03.2009., 18:25   #14
Perica 2
Premium

Citiraj:
Autor Majo Pregled postova
Ma samo pice,jelte,uzimaju modularna napajanja,zato sto nisu u stanju napravi posten kejblj job cak ni s modularcem .
Ak sam ja strpo corsair VX550 u cisto prosjecno kuciste CM690,i nijedan kable ne viri ili slicno,ugl perfektno slozeno,onda mozes i ti ovog malog corsa lijepo sredit.
Samim time se namece cinjenica ko ima 800kn za napajanje,ima bar 500+kn za kejs,a sto veci/bolji/kvalitetniji kejs,to ce bolje moc poslozit kablove
Da, pice, mislio sam da to nikad necu gledat al eto , ugl ,jos nisam nista uzeo (imam do subote), al sta ja znam nekako naginjem sve vise na VX (garancija, pa provjerena kvaliteta) odnosno HX koji ne bi uzimao al je skuplji nekih 20-30 kuna, pa se to valjda isplati.

S tim da ja te kablove ne bi mijenjao svaki dan sto ustekam ustekam i to ce tako stojat, al kazem opet ne bih htio modularno na ustrb kvalitete.

Uh hebemti napajanja, sto me izhebase.
Staro 16.03.2009., 18:32   #15
Majo
Banned
Moj komp

Datum registracije: Nov 2007
Za tebe je ko stvoren CX400,slusaj sad...
Isto sam frednu slago kofnu E5200@3.6GHz,4Gb rama,9800GT,640gb HDD,i naravno,CX400.Napajanje necujno u idileu u loadu se malo pojaca vent od grafe tako da ti nista nemogu reci,iz njega puse ladan zrak,mislim da se nije ni oznojio.Kablova ima dosta ali ne i previse,ugl savrseno za nopojit sve komponente,a da opet imas prostora za sakrtit kablove.
Mislim da je to napajanje bas stvoreno za tebe,ak te kaj jos zanima,pucaj

Majo je offline   Reply With Quote
Staro 16.03.2009., 18:42   #16
Perica 2
Premium

A ma ne znam vise nista , s CX sam i poceo a vrlo lako da na njemu i zavrsim . uglavnom, da to je sigurno dosta sto se tice snage, dosta je jeftiniji od VX, al sad sto se tice kvalitete izmedju ta dva kako tu stvari stoje?

Ja sam isao kao na neku buducnost, posto je napajanje uz case najdugovjecnija komponenta (naravno ukoliko ne rikne).

Jbg-a hocu i ovce i novce.

EDIT: Vidim da je razlika u kondezatorima, pa isplati li se dati vise love za VX-HX i ako da koje od ta dva, s tim da ja sljedim neku svoju logiku da znam dati lovu i na veoma glupe stvari pa sto ne i malo vise na napajanje, uglavnom, isplati li se?

Zadnje izmijenjeno od: Perica 2. 16.03.2009. u 18:57.
Staro 16.03.2009., 19:16   #17
ECHO
Banned
Moj komp

Datum registracije: Jul 2006
Koje god uzmeš nemožeš promašiti:

http://www.adm.hr/product_info.php?c...oducts_id=4848
http://www.adm.hr/product_info.php?c...oducts_id=4763

A glede VX-HX razlika je što je prvo(obično) a drugo HX je modularno.
Osobno bih uzeo VX550 ulog za budučnost i neče snage nedostajati za kasniju nadogradnju.
ECHO je offline   Reply With Quote
Staro 16.03.2009., 20:40   #18
Wolverine
Moderator
Moj komp

Wolverine's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Citiraj:
Autor Perica 2 Pregled postova
Dakle, vec sam nesto slicno postavio na Forum.hr al nema jos bas odgovora koji me je zanimao, pa da pitam ovdje. Odlucio sam se za Enermax napajanje 425 W 82+ al se sad mislim da li modularno ili ne, tocnije bio sam poprilicno siguran za modularno sve dok nisam procitao na stranici PC Power $ Cooling da modularna napajanja nisu toliko dobra kao ne modularna evo link http://www.pcpower.com/technology/myths/#m3

Sad koliko u ovom ima istine i sto mi vi preporucujete modularno ili ne.

Molim vas sto prije jer bi trebao u jutro javiti prijatelju da mi to pokupi dok je
jos u ZG ako ih jos imaju.

Taj ener je odlično napajanje no kako ono samo nema pretjeran broj konektora nećeš imat neke koristi od modularnog dizajna. To što ćeš imat možda jednu granu manje nego sa standardnim napajanjem nije problem.

Sa snažnijim napajanjima je stvar potpuno drukčija tamo pak modularan dizajn zna jako dobro doći

npr ja sa CM RealPower Pro 1250W nema pojma di bi sa svim tim kablovima. No da imam Silverstone Strider 1200W tamo bi fino mogao uštekat samo one kablove koji mi trebaju

Tu hrpa ljudi priča o otporima, padovima napona i sličnim baljezgarijama a nikad nisu imali prilike isprobat današnje modularno napajanje.

Isprobao sam ih hrpe i nema nikakvog straha od modularnog dizajna kablova
No kako smo već rekli pitanje je samo ima li koristi od takvog dizajna na slabijim napajanjima sa manjim brojem konektora

Citiraj:
Autor stuc Pregled postova
Osobno nebih nikad kupovao modularno napajanje iz više razloga.

1. Svaki spoj na vodiču stvara neki otpor.
2. Svaki materijal od kojeg je spoj usljed "preštekivanja" se troši.
3. Ako se troši može doći i do korozije u slučaju da povuče vlagu.
4. Ako ga načme korozija opet je i otpor drugačiji te napon pada ili se samo napajanje sa vremenom više opterećuje da drži napon ok.
5. Ako se spoj rasklima može doći do iskrenja između spojeva.
6. Neznam kako bi matična regirala na iznenadni nestanak struje usljed ishabanosti recimo dodatnog konektora za napajanje procesora, matičnih i grafi ?

Po meni izbor bi pao uvjek na borbu sa žicama i većim kućištem jer osim fensi izgleda modularna napajanja tehnički gledno ne mogu biti nikako ispred klasičnih napajanja.
Ovo sve u teoriji i tehnički gledano stoji
no u stvarnosti je totalni BS

Zašto?
Zato što za početak nećeš svaki dan vadit kablove van pa se nema kaj razlohat, ako to i radiš onda će se razlohat i krajnji konektor pa si na istom imao ti modularca ili ne jerbo i na standardnom kablu imaš konektor koji moraš negdi uštekat

BTW zbog naravi posla prisiljen sam dnevno i po pet-šest puta ištekat sve kablove sa ploče i grafe i tako već preko godinu dana i niš nije razlohano nit gubi kontakt
Pa nije od pekmeza za Boga miloga

Otpori nisu toliki problem pošto se tu radi o relativno malim strujama i koliko god napajanja probao nisam nikad vidio da napajanje pati zbog tog spoja
Priče oko korizije i vlage.... opet ista stvar se dešava i na krajnjim konektorima dakle time se zbilja ne treba zamarat plus kaj ti komp ne stojina balkonu nego u grijanom prostoru na relativnoj konstantnoj vlažnosti i temperaturi

Kako bi MBO reagirala na nestanak struje... ugasila bi se... eto tako bi reagirala

Citiraj:
Di si pobogu pročitao takvu budalaštinu

Intel Core i5 2520
8GB DDR3 Patriot
Intel HD3000
256GB LiteOn LMH-256V2M mSATA
NEC USB 3.0 ExpressCard
14" 1366x768
Windows 10 Pro x64

Asus P6T SE w/P6T WS Pro BIOS mod
Intel Xeon X5650 @ 4,0 GHz + TT Frio OCK
4x 2GB Mushkin SilverLine Stiletto 1600
Gigabyte GTX 560Ti
Kingston V300 120GB + 640GB WD AAKS + 1TB WD EARS + 2,5'' Hitachi 500GB
DVD-RW LiteOn SATA
Corsair HX520
TT Chaser MK-1
Philips 200WP7ES / LG 32LG6000 Scarlet
Samsung ML-2160 / CL I-Trigue 5600
Logitech MX3200
Windows 10 Pro x64

Intel DP67BG
Intel G1610
2x 2GB Kingston HyperX Limited Edition 1600 MHz
Hitachi 250GB
VTX3D HD6670
DVD-RW Asus SATA
FSP 350 PNF
CoolerMaster Cavalier
ViewSonic VX922
Win7 x64 SP1

Wolverine je offline   Reply With Quote
Staro 16.03.2009., 21:36   #19
Perica 2
Premium

Wolwerine , olaksao si mi dosta, al samo reviewi neki daju plus 450VX-u(a tu je i 5 god garancije) a Enermax je isto jako hvaljen.

Uglavnom koliko mi znaci u enera 2.3ATX?, i definitivno ne uzimam MODU varijantu jer je ionako nemaju u Hardveraju al imaju PRO, samo me jos jednom zanima s obzirom da sam rascistio ovo oko eventualnih problema s modularnim

Enermax PRO ili 450HX(s obzirom da je razlika samo 20 kn u odnosu na ne modularno pa se definitivno isplati HX vs VX) Koje od ta dva napokon (Ener vs Cors).
Staro 16.03.2009., 21:42   #20
Gemmy
smeghead
Moj komp

Gemmy's Avatar

Datum registracije: Mar 2005
ener bi trebao biti malo tisi od corsa, ako ti to pomogne u izboru...
Gemmy je offline   Reply With Quote
Staro 17.03.2009., 14:15   #21
Hei$$e
Premium
Moj komp

Hei$$e's Avatar

Datum registracije: Dec 2008
Citiraj:
Wolwerine , olaksao si mi dosta, al samo reviewi neki daju plus 450VX-u(a tu je i 5 god garancije) a Enermax je isto jako hvaljen.

Uglavnom koliko mi znaci u enera 2.3ATX?, i definitivno ne uzimam MODU varijantu jer je ionako nemaju u Hardveraju al imaju PRO, samo me jos jednom zanima s obzirom da sam rascistio ovo oko eventualnih problema s modularnim

Enermax PRO ili 450HX(s obzirom da je razlika samo 20 kn u odnosu na ne modularno pa se definitivno isplati HX vs VX) Koje od ta dva napokon (Ener vs Cors).
Malo si se zahebo

EDIT: Imaju ga, ali nikako nije isplativ. Ako hoćeš dobro modularno napajanje, onda HX450. A kao što vidim napisao si da si odustao od modularaca, stoga VX450 ili Pro82+ 425.
Hei$$e je offline   Reply With Quote
Staro 17.03.2009., 14:59   #22
Perica 2
Premium

Citiraj:
Autor Hei$$e Pregled postova
Malo si se zahebo

EDIT: Imaju ga, ali nikako nije isplativ. Ako hoćeš dobro modularno napajanje, onda HX450. A kao što vidim napisao si da si odustao od modularaca, stoga VX450 ili Pro82+ 425.
Pozdrav,
Pro model nemamo,a Modu model je raspoloživ odmah!

Lijep pozdrav

Hardveraj
Darko Tubić
Mirka Bogovića 56
10430 Samobor

Jebtee, kako sam samo ovo uspio pobrkat, inace, obicno sam preljen da procitam kako treba!

Dakle HX ( a ne VX jer je razlika u samo 20 kn), ili Ener Pro ako im dodje uskoro, buka ne bitna s ozirom da trenutno imam Codegena a i njega ne cujem, dakle samo ove geekovske stvari ripple, stabilnost na 12v...

I da li je bolje jedan rail ili vise, pretpostavljam jedan, dajte molim vas jedan od tih da se odlucim pa da ga vise uzmem, puna mi je kapa napajanja vise a i sebi sam dopizdio!
Staro 17.03.2009., 15:09   #23
Melani
Banned

Datum registracije: Jun 2008
Citiraj:

Preporuke:
Corsair 400W
Corsair 450W
Uf uf daješ preporuke,a ko da si pal s marsa na glavu enermax i ms
Daj mi molim te nađi taj text da idem nalupati tog ko je to napisao.
@Autor O enermaxu mogu reći samo najbolje.Imam jedan 420w model star sad već 7g. i napajanje još radi ko da je sad došlo iz dućana.
Tak da enermax-u dajem prednost čak i prek odličnim corsairom.
A o tome jel modularno ili ne ovisi samo kakva je razlika u cijeni i jel te smetaju viška kabli u kučištu ili ne smetaju.
Melani je offline   Reply With Quote
Staro 17.03.2009., 15:15   #24
Hei$$e
Premium
Moj komp

Hei$$e's Avatar

Datum registracije: Dec 2008
Citiraj:
Pozdrav,
Pro model nemamo,a Modu model je raspoloživ odmah!

Lijep pozdrav

Hardveraj
Darko Tubić
Mirka Bogovića 56
10430 Samobor

Jebtee, kako sam samo ovo uspio pobrkat, inace, obicno sam preljen da procitam kako treba!

Dakle HX ( a ne VX jer je razlika u samo 20 kn), ili Ener Pro ako im dodje uskoro, buka ne bitna s ozirom da trenutno imam Codegena a i njega ne cujem, dakle samo ove geekovske stvari ripple, stabilnost na 12v...

I da li je bolje jedan rail ili vise, pretpostavljam jedan, dajte molim vas jedan od tih da se odlucim pa da ga vise uzmem, puna mi je kapa napajanja vise a i sebi sam dopizdio!
A onda uzmi HX i ne muči se više
Hei$$e je offline   Reply With Quote
Staro 17.03.2009., 15:22   #25
Perica 2
Premium

Evo poslao sam im mail, pa ako dobiju enera Pro do subote uzimam njega a ako ga tad ne bude bit ce HX450 i to je to, da vise ne cjepidlacim.

i svima vam
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno