Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 20.09.2008., 16:59   #1
Genius10
Premium
Moj komp

Datum registracije: May 2008
XP ili Vista za igranje

Kakve su performanse u igrama na XP-u i Visti. Dal je XP još uvijek bolji u tom području ili su se na visti stvari popravile s dolaskom SP-a?
Genius10 je offline   Reply With Quote
Staro 20.09.2008., 17:08   #2
alen.s
Premium
Moj komp

alen.s's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
na mom kompu igre idu dosta bolje na xp-u , iz nekog razloga na visti mi je cpu uvijek više zauzet . Razlika je prilicna kod novijih igara ; crysis , flat out ultimate carnage..imam i do 20fps manje nego na xp-u ( vistu sam instalirao 2-3 puta bas zbog usporedbe xp-vista ) . Pretpostavljam da kod jacih procesora razlike ili nema ili je jako mala
alen.s je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 20.09.2008., 17:14   #3
JuiceBox
Xulos :)
Moj komp

JuiceBox's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Ja imam vistu vec 4 mj i do sad su mi sve igre radile ,ali bas sve i ni jedna mi se nije rusila.Neznam ja se ne bi vracao vise na xp ali eto ( znam sad ce bit volis aero i ta sranja bla bla ..)
Staro 20.09.2008., 17:28   #4
Genius10
Premium
Moj komp

Datum registracije: May 2008
Prema OVOME mi se čini da je razlika u performansama između ta dva windowsa jako mala ili skoro pa nikakva...
Genius10 je offline   Reply With Quote
Staro 20.09.2008., 17:36   #5
nathan
IT Consultant
Moj komp

nathan's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
mislim da sada vise razlike gotovo da uopce nema, pogotovo nakon izlaska sp1 za vistu, i ati i nvidia su od izlaska viste izbacile po nekoliko novih serija grafickih kartica, driveri za graficke kartice izlaze redovito, a i za ostatak hardware-a ne fali drivera
Staro 20.09.2008., 17:46   #6
Michel
Premium
Moj komp

Michel's Avatar

Datum registracije: May 2004
Hm, opći dojam mi je ovakav.
Xp je bržeg odziva manjih zahtjeva, i dosta bolje igre idu na njemu.
Vista je dx 10 i za pune detalje nemamo izbora.
Ipak Vista je dosta sigurnija. Testirali smo u igraonici dva 4 sistema sa xp-om sp2 i vistom 32 bit sp1. BEZ IKAKVE ZAŠTITE. Ovi pod xp-om su se drastično prije zarazili. Ali ni ovi na visti nisu prošli bez ikakvih problema tako su se neki programi koji su savršeno radili, odbili pokrenuti se.

Prije sp1 , programi i igre su bili veliki problem na visti, dok sada to više nije tako.
Te sa kvalitetnom antivirus,spyware,bush zaštitom izdrže vrlo dugo.
Igre se izvode dovoljnom brzinom premda sporije od xp-a.

Logičan zaključak bi mi bio da na stroju koji nije baš high end definitvno stoji xp sp3 , a samo na highend konfama vista.
Također ako nemate neke prevelike potrebe za dx-om 10 nema se o čemu pričati xp je više nego dovoljan...... ako ste ko ja da moram imati zadnje windowse i da bez aera nemožete živjeti uzmite vistu.

(Za ugodan rad u visti bar 2 gb rama u dualchannelu ).
Michel je offline   Reply With Quote
Staro 22.09.2008., 17:34   #7
KARLEK
Registered User

Datum registracije: Sep 2008
imam AMD Athlon 64 processor 3200+, 2.1 GHz, 2,00 GB RAM-a, 350 giga na hardu... Dali mi se više isplati imat vistu ili xp 64 bit ???
KARLEK je offline   Reply With Quote
Staro 22.09.2008., 17:42   #8
joolka
music freak

joolka's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
niti jedno nego xp32 bit
Staro 22.09.2008., 17:43   #9
thedream
Banned
Moj komp

thedream's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Citiraj:
Autor KARLEK Pregled postova
imam AMD Athlon 64 processor 3200+, 2.1 GHz, 2,00 GB RAM-a, 350 giga na hardu... Dali mi se više isplati imat vistu ili xp 64 bit ???
XP i to 32-bita,jer ti 64 ne treba na 2gb RAM-a,samo ćeš se mučiti sa driverima i programima,dok sve namjestiš.

Uzmi XP gore.I mir.

Takav proc,sa grafom i 2gb RAM-a će se ugušiti na Aeru 64.
thedream je offline   Reply With Quote
Staro 04.12.2008., 12:04   #10
Chome
TK
Moj komp

Chome's Avatar

Datum registracije: Mar 2004
Prema ovome bi bilo ok preći na Vistu jerbo se dobije directX 10 a ne gubi se na performansama. Mene zanima jel netko od forumaša radio testiranje doma da kaže usporedbe kod igri između ta dva OS-a?
Chome je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 07.02.2009., 23:43   #11
Ant3G
Premium

Datum registracije: Dec 2008
Iz iskustva mogu reci da zahtjevnije igre bolje rade na XP. Dx10 jednostavno ubije graficku, gubi se i po 10fps na max detaljima u odnosu na xp. To su 2 dx-a, tako da xp mozda bolji za igre. To svatko treba procijeniti kroz svoju konfiguraciju PC-a.
Ant3G je offline   Reply With Quote
Staro 09.02.2009., 09:32   #12
MimiX
Premium

Datum registracije: Oct 2008
Hm... mislim da kod high-end konfiguracija nema razlike, čak je Vista i brža malo, a sad normalno je da je kod slabijih konfiguracija bolje imati XP, jer Vista je veliki potrošač resursa... Možda čak i preveliki, sumnjivo mi je to, kao da imaju dogovor sa industrijalcima...
MimiX je offline   Reply With Quote
Staro 09.02.2009., 10:01   #13
Razer
.

Razer's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
Autor Michel Pregled postova
(Za ugodan rad u visti bar 2 gb rama u dualchannelu ).
I veliš, baš moraju biti u dual channelu...
Razer je offline   Reply With Quote
Staro 09.02.2009., 23:24   #14
UNDERTAKER9
UNDERTAKER
Moj komp

UNDERTAKER9's Avatar

Datum registracije: Feb 2009
Xp Gamers Edition za IGRE je najbolji 300MB inačica windowsa je na internetu već duže vrijeme!!!!
UNDERTAKER9 je offline   Reply With Quote
Staro 09.02.2009., 23:35   #15
Chome
TK
Moj komp

Chome's Avatar

Citiraj:
Autor UNDERTAKER9 Pregled postova
Xp Gamers Edition za IGRE je najbolji 300MB inačica windowsa je na internetu već duže vrijeme!!!!
Ma to je glupost. XP je XP. Razne verzije imaju eventualno maknute neke servise da troše manje memorije i izbačeni su razni driveri i dodatne aplikacije da instalacijski cd bude manji ali u globalu ako ti ne fali memorije nećeš dobiti neko veliko poboljšanje u odnosu na standardi xp.
Staro 09.02.2009., 23:42   #16
Metamphetamine
Flaccitra
Moj komp

Metamphetamine's Avatar

Datum registracije: Jun 2008
Citiraj:
Autor Razer Pregled postova
I veliš, baš moraju biti u dual channelu...

Untisumpora
Staro 09.02.2009., 23:57   #17
noobinator
Premium
Moj komp

noobinator's Avatar

Datum registracije: Mar 2008
rade mi sve igre normalno tak da me ne zanimaju performanse u xp-u. za mene je xp otiso u penziju.
Staro 10.02.2009., 00:18   #18
mfire
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor noobinator Pregled postova
rade mi sve igre normalno tak da me ne zanimaju performanse u xp-u. za mene je xp otiso u penziju.
xp penzioner već duže vrijeme...
mfire je offline   Reply With Quote
Staro 10.02.2009., 10:17   #19
MimiX
Premium

Citiraj:
Autor noobinator Pregled postova

Hm... Vista ima problema sa starim igrama,dosta uopce nemoze ni pokrenuti, sa novima nema problema, pogotovo ako je moćan stroj...

Ako želite igrati igre stare 5-10 ili 15 godina ozbiljno razmislite o dual boot sustavu...
Ja ga imam i jedini problem je sto sad moram biti uz komp ako hoću dignut XP inace mi se digne automatski Vista....
Staro 10.02.2009., 11:12   #20
mfire
Premium
Moj komp

lako se riješe problemi i sa starim igrama, jako sam dugo na visti i premoćan je to os, sve ti možeš postaviti kako želiš al treba znanja...
uglavnom, ne treba tebi dual, jednom vista i da znaš što radiš, uz naravno, pristojnu mašinu, nikada ali baš nikada više nazad!!!
Vista je nažalost os tako kritiziran al najčešće od ljudi koji nisu imali pojma te sa 500 ram memorije tako da...
sjeti se vremena i prelaza na xp, on vrti oko 250 ram a u mašinama bilo po 128, 256 ili čak 64, rijetki na 512 a extrem više!
Staro 10.02.2009., 11:23   #21
dario_cile
Troll
Moj komp

dario_cile's Avatar

meni je xp jos uviijek dobar i sluzi me, nisam planirao preci na vistu vec cekam windows 7 jer sam citao imao priliku da vidim da dosta bolja od viste i stabilnija, moglo se videti vec iz beta verzije.....
Staro 10.02.2009., 11:58   #22
mfire
Premium
Moj komp

win 7 ti je vista, ukinuti neki procesi i koristi manje memorije, to je jedina razlika, probao sam je i sam, bilo mi je jedno vrijeme dual al sam je ukinuo i os je ok iako je još beta, mislim igre ne rade, naravno,više od pola programa, za nju se to tek prilagođava...
iako microsoft je poznat po tom da se ni final verzija neće puno razlikovat, kakva je sada takva i ostaje vjerovatno, ipak vista ethernity 64 bit koji koristim mi tako glatko radi i vodim se po onoj, ne mjenjaj ono što radi...
Staro 10.02.2009., 13:04   #23
dario_cile
Troll
Moj komp

dario_cile's Avatar

isto ili ne meni je svedno meni je samo bitno da sistem stabilan.....a ne kad je nesto skinem sa neta da on odamh uspori i pocne smrzavati takav sam problem imao na visti jbt za sedmicu dana je stekao nenormalno,ali dobro svako ima svoj ukus.....
Staro 10.02.2009., 14:54   #24
noobinator
Premium
Moj komp

noobinator's Avatar

Datum registracije: Mar 2008
ne igram baš stare igre... imam samo jednu - heroes3 i radi normalno.
isto tak mi rade i stari programi (npr.visual studio 6 iz '97).
Staro 10.02.2009., 17:24   #25
win32
Premium
Moj komp

win32's Avatar

Datum registracije: Apr 2008
Ovo da se svaka igra moze pokrenuti na Visti "uz malo znanja" i da je to "mocan" OS bas i ne drzi vodu. Bas radi tih starijih igara imam dual boot...Vistu Ultimate x64 + SP1 i XP Pro+ SP3, 32bit. Ne vidim ja nista nesta superultramocno u njoj. Ok, noviji OS....ali sam sebe sam zavaravao kada sam mislio da je Vista zakon....je, super je za nekog prosjecnog korisnika koji voli usminkan izgled, ali za nekoga tko dosta igra je jos uvijek IMHO XP zakon...zato ja imam dual boot i sve super.

Pošteni trgovac: 1, 2, 3, 4, 5...
win32 je offline   Reply With Quote
Staro 10.02.2009., 19:10   #26
mfire
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor win32 Pregled postova
super je za nekog prosjecnog korisnika koji voli usminkan izgled, ali za nekoga tko dosta igra je jos uvijek IMHO XP zakon...
molim te, svrstao si me automatski među korisnike koji ima vistu samo radi šminke i da ne radim niš drugo, čovječe, i xp je meni pomoću raznih programa tipa object dock i još štošta izgledao superiorno a ta superiornost je u visti samo default
a igre stare koje ne možeš pokrenut, daj mi ime te igre, vidjet ćeš da stoji ono što rekoh, uz malo znanja može sve!
da se razumjemo, ne tvrdm da neke igre nemaju problem već samo da uz malo znanja i rada na nekim postavkama sve ide glatko...
u svakom slučaju, što se xp-a tiče, dokazano odavno da sve ide glatko i os-u al za vistu tvrdim, nije tako negativna koliko neki govore, biraj što ti srcu draže...
Staro 11.02.2009., 11:00   #27
MimiX
Premium

Citiraj:
Autor mfire Pregled postova
a igre stare koje ne možeš pokrenut, daj mi ime te igre, vidjet ćeš da stoji ono što rekoh, uz malo znanja može sve!
da se razumjemo, ne tvrdm da neke igre nemaju problem već samo da uz malo znanja i rada na nekim postavkama sve ide glatko...
Pa dobro, al jeli lakše napraviti dual boot ili kod svake igre ili programa koji ne radi na Visti prčkati po postavkama da bi radilo....
I ja obavljam 90% toga preko Viste, al ako mi dodje odigrati kakav stari naslov lako prebacim na XP...

S obzirom da WIN 7 planira izaći u full verziji tek za godinu dana, ima vremena, treba mu josš dati kad izađe bar pola godine da se vidi kako funkcionira...
Dotad je Vista sasvim zadovoljavajuća(ima mana, al malo toga je danas bez mana)
Staro 11.02.2009., 13:40   #28
mfire
Premium
Moj komp

dual boot, ma ništa protiv toga, imao sam i sam neko vrijeme, kažem kako srcu draže, uglavnom bez puno nekih problema sve će ti radit i ovako i onako...
Staro 13.02.2009., 18:30   #29
win32
Premium
Moj komp

win32's Avatar

Datum registracije: Apr 2008
Citiraj:
molim te, svrstao si me automatski među korisnike koji ima vistu samo radi šminke i da ne radim niš drugo, čovječe, i xp je meni pomoću raznih programa tipa object dock i još štošta izgledao superiorno a ta superiornost je u visti samo default
u svakom slučaju, što se xp-a tiče, dokazano odavno da sve ide glatko i os-u al za vistu tvrdim, nije tako negativna koliko neki govore, biraj što ti srcu draže...
Hmmm....ovih dana cu pogledati koje igre ne rade na Visti pa cu ti javit. Inace, nisam ljubitelj tih programa za "usminkavanje" OS-a, jer ne vidim smisao u tome. Ne vidim nikakvu prednost tih programa, osim sto mi zauzimaju prostor na disku i trose memoriju....
Izgled samoga OS-a mi i nije nesto vazan, radije bih da izgleda "losije" a radi kako spada.
Kao sto rekoh...imam dual boot....XP + SP3 32bit i Vistu Ultimate + SP1 64bit i uistinu rijetko kada dizem Vistu. Ne kazem da OS ne valja, ali.....
Krivo si me shvatio....nisam osoba koja ljude bilo gdje "svrstava".
Ok, reci mi onda sta radis na Visti, a da ona to radi bolje od XP-a?

Citiraj:
Autor MimiX Pregled postova
Pa dobro, al jeli lakše napraviti dual boot ili kod svake igre ili programa koji ne radi na Visti prčkati po postavkama da bi radilo....
I ja obavljam 90% toga preko Viste, al ako mi dodje odigrati kakav stari naslov lako prebacim na XP...

S obzirom da WIN 7 planira izaći u full verziji tek za godinu dana, ima vremena, treba mu josš dati kad izađe bar pola godine da se vidi kako funkcionira...
Dotad je Vista sasvim zadovoljavajuća(ima mana, al malo toga je danas bez mana)
Dual boot je zakon.....

Pošteni trgovac: 1, 2, 3, 4, 5...
win32 je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2009., 20:10   #30
Chome
TK
Moj komp

Chome's Avatar

Citiraj:
dual boot, ma ništa protiv toga, imao sam i sam neko vrijeme, kažem kako srcu draže, uglavnom bez puno nekih problema sve će ti radit i ovako i onako...
Iako sam skroz na XP-u jer mi se Vista ne sviđa a i sporija je, smatram da onima koji su na Visti je za igre bolje dual boot jerbo ako ništa imati će u većini igara više fps nego na Visti.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno