Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Overclocking
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 01.07.2004., 09:23   #1
igor.dragovic
Registered User

Datum registracije: Aug 2003
AMD XP vs. Barton

Ima možda koja stranica na kojoj su testirana ova dva procesora: AMD AthlonXP 1700+ i Mobila Barton 2500+, ali da rade na istom radnom taktu npr. 2500MHz, zanima me kakve su njihove performanse na tako velikom taktu i kako se ponasa Model Numbering....
igor.dragovic je offline   Reply With Quote
Staro 01.07.2004., 10:18   #2
Sky
Guest

Datum registracije: Apr 2003
Ajmo neke osnove. Oba procesora su Athloni, samo su različite jezgre. 1700+ ima Throughbred B jezgru, dok 2500+ ima Barton jezgru. Razlika između te dvije jezgre je prvenstveno ta što Barton jezgra ima dvostruko više L2 cache-a (512 kb) od Throughbred jezgre (256 kb). Barton Mobile nije ništa drugo nego obični Barton koji je, zbog nesavršenosti proizvodnog postupka, ispao bolje nego Desktop Barton te je u stanju raditi na nazivnoj frekvenciji na 1.45V za razliku od Desktop verzije koja potrebuje 1.65V. Kako su Mobile jezgre kvalitetnije, bolje se OC-aju te se zato toliko traže.
Sada dolazimo na performanse i famozni Pentium Rating (PR) AMD-a. Uzmimo na primjer Throughbreda B 2400+ i Bartona 2500+. Vjerovao ili ne, gledajući striktno takt, Barton (1833 MHz)je sporiji od Throughbreda (2000 MHz) . Ali performanse su mu bolje (ovisno o aplikaciji, negdje je zbilja sporiji od Throughbreda upravo zbog takta). To je zbog dva razloga, većeg L2 cachea i većeg FSB-a, jer Barton radi na 11x166 dok Throughbred radi na 14x133.
Sad kad smo prošli osnove (pročitaj Kovin "Sve o overclockiranju" članak ako ima nejasnoća), dolazimo do tvog pitanja.
Na istom taktu i istim postavkama Barton je uvijek brži ili izjednačen sa Throughbredom. Dakle, recimo na 12.5x200 Barton će uvijek pobijediti Throughbreda. Ovisno o aplikaciji, razlika može biti 0-20%, pa i više. Sada dolazimo do isplativosti.
Bez dobrog hlađenja (ovdje govorimo o dobrom vodenom, nikakav entry level, hlađenju ili vrhunskom zračnom (recimo TR SP97 sa Delta screamerom ili sličnim jakim ventom, a i to je upitno) Throughbreda nećeš natjerati na 2.5 GHz, a i ako imaš dobro hlađenje, još uvijek moraš potrefiti suludo dobar primjerak.
S druge strane, gotovo svi mobile procesori rade na 2.5 GHz sa dobrim zračnim hladnjakom i protokom zraka u kućištu.
Dakle, preporuka, ako ne trebaš performanse pod svaku cijenu i želiš malo klokati proc, kupi throughbreda B (preporuka je ipak stariji otključani) ili desktop Bartona (budi upozoren, probrani su i više se ne klokaju tako lako sa 2500+ na 3200+ kao stariji procovi, a uz to su i zaključani). Ako želiš relativno jeftini, a ludo klokabilni proc, kupi ThroughbredaB DLT3C ili DUT3C (proizveden prije 34.tjedna prošle godine, jer su otključani, samo teško da će ti netko jeftino prodati taj proc ako je dobar primjerak). A najbolja (i najskuplja) solucija je Mobile Barton, IQYHA stepping, proizveden početkom ove godine (u prva dva mjeseca). A uz to su i otključani.
Nadam se da sam pomogao.
Sky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 01.07.2004., 13:40   #3
bude
Warcraft III TFT

bude's Avatar

Datum registracije: Jun 2004
E ovo je posao. Zasto meni niktko nije ovako objasnio kad sam kupovao komp!
Saphire x700 pro
2x80 GB @ RAID0

bude je offline   Reply With Quote
Staro 01.07.2004., 15:24   #4
Isus
Headbangig Grunf!
Moj komp

Isus's Avatar

1700 i 1800 TbredB DLT3C idu i s prosječnim zračnim hlađenjem ( Volcano 7) na 2450 2500Mhz jasno ne svaki al 99%.
Problem je kaj ih se nema za nabviti ja sma tražio jako dugo i nisma našo nikog tko mi ga želi prodat a onda kad jesam su me neki ljudi zajebali i zadržali ga sebe.

Po testovima na netu i časpoisima ti je razlika između Tbred i Barton jezgre u brzini negdje 10% u korist Bartona tak da ti je on na istom taktu do max 15% brži od Tbred jezgre.
Grunf je moj idol!
Moji Grunf type modovi
NB:Mini Monster NB,VGA:Ye Monster C!, Ye Monster D!,Abit NB:Abit mini Monster,PSU:Ultra Monster!
Alfisti site, Alfisti forum
Isus je offline   Reply With Quote
Staro 01.07.2004., 15:47   #5
Sky
Guest

Čudno, baš po netu sam tražio DLT3C 1700+ klokane na 2.5 GHz i nisam našao niti jedan da je bez nekakvog vodenog dotle klokan, bar ne stabilno.
Što se tiče testova, to sam puknuo iz glave, tako da nisam puno fulao. Aha, evo
link
Staro 02.07.2004., 01:37   #6
Isus
Headbangig Grunf!
Moj komp

Isus's Avatar

Vidim da i i ti i ja mislimo na isti test.
Koliko se ja sijećam Kova je imao Volcano 7 i TbredB 1700+ na 2500Mhz,
Grunf je moj idol!
Moji Grunf type modovi
NB:Mini Monster NB,VGA:Ye Monster C!, Ye Monster D!,Abit NB:Abit mini Monster,PSU:Ultra Monster!
Staro 02.07.2004., 10:12   #7
Sky
Guest

Nije istina, imao ga je na 2486 MHz i imao je Volcano 9 na maksimumu!
Imaš pravo, ipak idu toliko visoko sa osrednjim zračnim, ali ako se dobro sjećam, on je baš bio tražio ludi primjerak. A ostaje i pitanje stabilnosti.
Staro 02.07.2004., 17:12   #8
CatKiller
al se nekad dobro jelo...
Moj komp

CatKiller's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Razlika izmedju XPa i bartona je 5-7% ako su na istom taktu...
Staro 02.07.2004., 18:27   #9
Sky
Guest

Citiraj:
Originally posted by CatKiller
Razlika izmedju XPa i bartona je 5-7% ako su na istom taktu...
LOL. A sad reci koja je razlika između Throughbreda B i XP-a
Sad ozbiljno, razlika je u nekim stvarima nikakva, u nekim je više nego osjetna. Ajde, možda u nekakvom prosjeku bi mogla biti 5-7 %, ali opet je činjenica da prosjeka nema. Svatko koristi komp za druge stvari i na različit način.
Staro 02.07.2004., 18:36   #10
Isus
Headbangig Grunf!
Moj komp

Isus's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Sky
Nije istina, imao ga je na 2486 MHz i imao je Volcano 9 na maksimumu!
Imaš pravo, ipak idu toliko visoko sa osrednjim zračnim, ali ako se dobro sjećam, on je baš bio tražio ludi primjerak. A ostaje i pitanje stabilnosti.
Ima on i jednog drugog koji isto ide do 2500, al mu treba više struje. Kaj je najbolje taj drugi je po brojkama bolji od njegovog.
Sad ima Mystievo vodeno, i to sve na stolu pored njega, i kantu s 15l vode i kao kruna Kopća za P4, izleda zanimljivo...
Grunf je moj idol!
Moji Grunf type modovi
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno