Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Kućišta, napajanja i modding > Case Modding
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 06.01.2009., 21:39   #1
poker
Premium
Moj komp

poker's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Gigabyte Big Aurora-pomoć ?!

ovako posjedujem gore navedeno kučište pa namjeravam na bočnu stranicu(koja je pola od pleksija a pola od aluminija)staviti antecov big boy fan od 200mm sa potenciometrom da ispuhuje vruć zrak.E sad me zanima pošto kučište dolazi u original paketu sa tri venta od 120mm ;1000 okretaja,a raspored je sljijedeći:
1 vent upuhuje zrak sa prednje strane ,a dva venta odostraga ga ispuhuju kad budem stavio bočni vent od 200mm da ispuhuju da li trebam promjeniti redosljed na ova dva stražnja venta da 1 upuhuje a drugi ispuhuje ili što?Trebam mišljenje što učiniti kako bi prozračivanje kućišta bilo bolje buka nije problem.Da li da kupim 1 vent od 120mm za naprijed sa većom brzinom vrtnje(sharkoon-1900okretaja) i zamjenim ?
Hvala
poker je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2009., 21:47   #2
mexar111
Banned
Moj komp

Datum registracije: Dec 2008
po mom misljenju ovakav protok zraka uopce nije los kakav je original u case-u nevidim svrhu bilo kakve promjene.
mexar111 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 07.01.2009., 13:44   #3
zvonjola
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Aug 2008
Citiraj:
Autor poker Pregled postova
ovako posjedujem gore navedeno kučište pa namjeravam na bočnu stranicu(koja je pola od pleksija a pola od aluminija)staviti antecov big boy fan od 200mm sa potenciometrom da ispuhuje vruć zrak.E sad me zanima pošto kučište dolazi u original paketu sa tri venta od 120mm ;1000 okretaja,a raspored je sljijedeći:
1 vent upuhuje zrak sa prednje strane ,a dva venta odostraga ga ispuhuju kad budem stavio bočni vent od 200mm da ispuhuju da li trebam promjeniti redosljed na ova dva stražnja venta da 1 upuhuje a drugi ispuhuje ili što?Trebam mišljenje što učiniti kako bi prozračivanje kućišta bilo bolje buka nije problem.Da li da kupim 1 vent od 120mm za naprijed sa većom brzinom vrtnje(sharkoon-1900okretaja) i zamjenim ?
Hvala
ako ćeš stavljat taj od 200 mm stavi ga da upuhuje zrak u kučište,ostalo ostavi kak je!
zvonjola je offline   Reply With Quote
Staro 07.01.2009., 14:11   #4
elvis again
In the ghetto
Moj komp

elvis again's Avatar

Datum registracije: Apr 2007
Citiraj:
Hvala
Pa kolke su ti temperature da bi to moral radit? Dobit ces samo na buci a pokvarit ces airflow. Inace aurora je poznata po tome da ima dobar airflow, te ga netreba mjenjat!
AMD Ryzen™ 5 3600X,Arctic Freezer A35,Kingston FURY DIMM 32 GB DDR4-3200 Kit,Gigabyte B550M AORUS PRO-P,Gigabyte 1TB, M.2 2280, NVMe 1.3 PCI-Express 3.0 x4,INNO3D GeForce RTX 3080 X3 OC LHR, 10240 MB GDDR6X,Fractal Design Meshify 2 Compact Lite White TG Clear,Corsair RM650x (2021) 650W, HPX27i 27" monitor
elvis again je offline   Reply With Quote
Staro 07.01.2009., 16:57   #5
poker
Premium
Moj komp

poker's Avatar

nema to veze sa temp. procesor (hladi ga AC freezer7) a ram hlade češljevi i turbo moduli od AC ali temp. na grafi mi se ne sviđa,jako je glupo rješen ispuh iz grafe(ECS gforce 8800gt)izlaz je usmjeren na bočnu stranu a ne kao na 9800 i 4870 seriji koja zauzima dva slota tako da vruć zrak ispuhuje van kučišta.I to je glavni problem stalno kruži vruć zrak oko grafe i diže joj temp.Antecov vent svakako ide na bočnu stranu da ISPUHUJE vruć zrak ali mi nije nitko odgovorio što sa ostalim vent. da li da mjenjam smjer protoka zraka kod stražnjih ventova???? P.S. prednji se mjenja i ide 120mm sharkoon sa 2000 okretaja što znači i duplu količinu zraka koju će usisati u kučište.
Da Aurora ima dobar airflow -to stoji sve dok ne staviš unutra jaku grafu a onda priča mjenja svoj tok, mislim(imam kučište 1 god) da sam za te novce mogao i proči bolje. Ne sviđa mi se temp. na grafi 80-90 C (mjenjana termalna pasta stavljen OCZ freezer) a rezultat te "visoke" temp. na grafi je upravo loš ispuh vrućeg zraka,stalno kruži vruć zrak koji sa vremenom postaje sve topliji zato što vent od grafe ga ponovo usisava(jednostavno je vent od grafe predobar i prejak tako da ne dozvoljava vrućem zraku da ode gore i da ga ispušni stražnji ventovi izbace) i grafa se dodatno grije te sa gornje strane oslobađa vrućinu koja se prenosi na ostale komponente( proc,matična i ramovi)
Staro 07.01.2009., 17:14   #6
mexar111
Banned
Moj komp

ako sam te dobro skuzio....
onda stavi na bocnu stranu 2 venta od 120 ili ce mozda cak i 1 biti dovoljan vent neka bude u razini grafe. i nemoj mijenjat raspored ventova,mislim na ispuh i upuh zraka u kuciste.
Staro 08.01.2009., 00:23   #7
zvonjola
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Aug 2008
Citiraj:
nema to veze sa temp. procesor (hladi ga AC freezer7) a ram hlade češljevi i turbo moduli od AC ali temp. na grafi mi se ne sviđa,jako je glupo rješen ispuh iz grafe(ECS gforce 8800gt)izlaz je usmjeren na bočnu stranu a ne kao na 9800 i 4870 seriji koja zauzima dva slota tako da vruć zrak ispuhuje van kučišta.I to je glavni problem stalno kruži vruć zrak oko grafe i diže joj temp.Antecov vent svakako ide na bočnu stranu da ISPUHUJE vruć zrak ali mi nije nitko odgovorio što sa ostalim vent. da li da mjenjam smjer protoka zraka kod stražnjih ventova???? P.S. prednji se mjenja i ide 120mm sharkoon sa 2000 okretaja što znači i duplu količinu zraka koju će usisati u kučište.
Da Aurora ima dobar airflow -to stoji sve dok ne staviš unutra jaku grafu a onda priča mjenja svoj tok, mislim(imam kučište 1 god) da sam za te novce mogao i proči bolje. Ne sviđa mi se temp. na grafi 80-90 C (mjenjana termalna pasta stavljen OCZ freezer) a rezultat te "visoke" temp. na grafi je upravo loš ispuh vrućeg zraka,stalno kruži vruć zrak koji sa vremenom postaje sve topliji zato što vent od grafe ga ponovo usisava(jednostavno je vent od grafe predobar i prejak tako da ne dozvoljava vrućem zraku da ode gore i da ga ispušni stražnji ventovi izbace) i grafa se dodatno grije te sa gornje strane oslobađa vrućinu koja se prenosi na ostale komponente( proc,matična i ramovi)

problem kod tvoje grafičke je to što se ventilator tvornički vrti na 36% i zato dobivaš takve temperature pri opterećenju.treba ti program evga precision ili gainwardov expertool s kojima staviš ventilator na 50% i temperatura će ti pasti na oko 50 stupnjeva.
zvonjola je offline   Reply With Quote
Staro 08.01.2009., 22:11   #8
poker
Premium
Moj komp

poker's Avatar

znam da vent tvornički vrti na 30% brzine i podignem mu ja brzinu na 40 do 65& ali to samo rješava djelomično problem temp. na grafi ali opet se taj isti vruć zrak vrti natrag u grafu,meni treba rješiti ispuh iz kučišta jer ako vent na grafi vrti brže ima snažniji potisak i opet se sve vrti u krug.problem je u tome kako najbolje rješiti izbacivanje vrućeg zraka iz kučišta
Staro 08.01.2009., 23:39   #9
mexar111
Banned
Moj komp

Citiraj:
znam da vent tvornički vrti na 30% brzine i podignem mu ja brzinu na 40 do 65& ali to samo rješava djelomično problem temp. na grafi ali opet se taj isti vruć zrak vrti natrag u grafu,meni treba rješiti ispuh iz kučišta jer ako vent na grafi vrti brže ima snažniji potisak i opet se sve vrti u krug.problem je u tome kako najbolje rješiti izbacivanje vrućeg zraka iz kučišta
kolika ti temp na 40,50%brzine
Staro 09.01.2009., 11:04   #10
poker
Premium
Moj komp

poker's Avatar

na 40% brzine venta je temp grafe u mirovanju 48-50 C ,a na 65% brzine venta temp grafe kad igram far cry 2 na max. postavkama cca2 sata je 75-82C.I dalje mislim da je problem u ispuhu vrućeg zraka koji se zadržava u kučištu-treba ga kvalitetno rješiti da vruć zrak od grafe se ispuhuje van e zato i mislim staviti 200mm vent na bočnu stranu da ga ispuhuje(taj problem je rješen) ali me zanima kako razmjestiti raspored ventova u kučištu 1 prednji će ubacivat zrak(definitivno 120mm-2000 okretaja) ali me zanima 2 stražnja što sa njima da li da mjenjam raspored(trenutno oni ispuhuju)? Da li da 1 ispuhuje a drugi upuhuje ?
tu je kvaka u cijelom problemu ,trebam rješenje za to!!!
P.S. svakako kad rješim problem ću javiti konačnu postavku ventova.

Ako ste u mogučnosti kupite AC turbo modul za hlađenje RAM-a prejebeno dobra stvar ,ram mi je prije bio vruć(ali stvarno vruć ) a sad je ladan ki špricer(moja procjena nema ni 30C)
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 15.01.2009., 11:07   #11
poker
Premium
Moj komp

poker's Avatar

evo kao što sam obećao malo smo modali po kučištu i hlađenju prvo sam vratio sve original postavke što se tiće ventova i hladnjaka .Prvo sam stavio na ramove AC turbo modul i spojio ga direktno na moleks od dvd roma pa sam zatim promjenio prednji vent (usisni-gigabyte 120 mm 1000 okretaja) i stavio sharkoon 120 mm 2000 okretaja da upuhuje u kučište te zatim stavio na pasivac od matične sharkoonov 40mm vent da ispuhuje vruć zrak ali to rješenje nije dalo nikakav rezultat nego se čak temp na procu i povećala tako da sm ga maknuo.Temp na procu je sada 26-28 a na jezgrama 35-38 (pala za nekih 5-6 c),matična je sada 41-43 a bila je 48-52, hard je sad 30-31 a bio je 36-39 jedino mije temp na grafi ostala ista što govori u prilog mojoj tezi da se vruć zrak iz ispuha grafe vraća ponovo do venta i on ga usisava u grafu. Temperature se odnose na idlle stanje,sljedeće stavljam na proc AC freezer i bušim bočno pleks da stavim Antecov 200mm vent koji će ispirivati vruć zrak iz kučišta pa javim kakvi su rezultati
Staro 15.01.2009., 11:31   #12
Melani
Banned

Datum registracije: Jun 2008
Daj slike kučišta.Ova tema nema smisla bez slika...
Melani je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2009., 12:38   #13
poker
Premium
Moj komp

poker's Avatar

sorry nažalost nisam u mogučnosti slikati sa fotom tako da nažalost sve ostaje po starom.
Ali mislim da mi je temp. na pasivcu u idlle modu malo previsoka tako na ću skinuti pasivac i maknuti žvaku te staviti OCZ freezer pastu pa bumo vidili kak će ispast.E da vratio sam sharkoonov 40mm vent na pasivac da ispuhuje i temp mi je u idlle ista ali kad igram far cry 1-2 sata samo malo naraste sa 41-43 na 46 C pa mi se čini da je žvaka u banani
Staro 14.02.2009., 13:45   #14
poker
Premium
Moj komp

poker's Avatar

ajme ljudovi za nevirovat kad sam stavio ac freezer umjesto original intel coolera na procu situacija se prominila za 360 stupnjeva ,sve temp. su popadale i to drastično tako da ipak neću stavit antecov big boy na bočnu stranu nego ću napraviti prorez na pleksiju tamo gdje se nalazi ispuh iz grafe i napraviti nekakav tunel i možda neki slabiji ven da ispuhuje vruć zrak iz kučišta.Evo tko bi rekao da je glavni krivac bio cooler od intela za nevjerovat ali je istinito(temp na procu u idlle je 26-30 a u load 35-38 s tim da je vent spojen na matičnu i ona automatski određuje brzinu vrtnje: idle=450-500 okretaja a u load=650-800 okretaja)
Staro 15.02.2009., 11:37   #15
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Inače, kad želiš naglasit dramatičnu promjenu stanja, ne kažeš "situacija se prominila za 360 stupnjeva" nego "situacija se prominila za 180 stupnjeva". 360 te vraća na početak.

Asrock FM2A78M-DG3+
Athlon II 860k + Lc Power Lc-cc-120
G.SKILL RipjawsX series 8 GB
Palit GTX 460
Samsung SSD 850 EVO 250 GB, WD 640GB, Hitachi 500GB
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

fanATIk je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2009., 18:19   #16
zweitakt
Premium
Moj komp

zweitakt's Avatar

Datum registracije: Oct 2005
Citiraj:
Autor fanATIk Pregled postova
Inače, kad želiš naglasit dramatičnu promjenu stanja, ne kažeš "situacija se prominila za 360 stupnjeva" nego "situacija se prominila za 180 stupnjeva". 360 te vraća na početak.

hahahah,to me podsjeca na jedan film,al nemrem se sjetit koji.....
zweitakt je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno