|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Apr 2008
|
MBO temp 65+ stupnjeva???
Riječ je o ploči Asus M2N-SLI Deluxe, sa doduše malo vremešnim chipsetom (nForce 570SLI), ali mislim da se ne bi trebao nijedan tako grijati. Dapače, znam, a ono što još više to potvrđuje je podatak da je temp bila između 35 i 40 stupnjeva još jučer, tj do promjene grafičke. Konfa je prije bila sljedeća: Athlon 5600+ navedena ploča 2x1GB Kingmax DDR2 800 Fortron Blue Storm II 500W DVD ROM Seagate Barracuda 10 ili 11 (nisam siguran) 500GB i neki Maxtor 120GB Kućište je bilo neko jeftilen, a grafička Gainward 8600GT 1GB memorije (da, besmisleno, ali jebiga, nije moja konfa, niti je o tome sada ovdje riječ ![]() A eto, dakle, neki dan je kupljeno novo kućište, daleko bolje i kvalitetnije od starog (Jedan od Chiefteca iz njihove mesh serije, ne znam napamet oznaku, ali kuciste kakvo ja imam doma u konfi iz profila, i jako je prozračno), te nova grafulja - BFG 9800GT OC. I eto, odmah nakon promjene kućišta i grafičke, te reinstalacije windowsa, senzori pokazuju temp matične od min 65 pa se penje ćak i do strahovitih 70 stupnjeva. Dakle porast od skoro duplo. Koliko je to moguće, ne znam. Pa me sada zanima, je li to moguće uopće, ili je krepao senzor. Tako pokazuju svi programi i BIOS - mjereno Everestom, Probe2 programom, te u BIOS-u. Svugdje isto. Temp procesorskih jezgri je oko 38-42 stupnja. SVe je mjereno idle. Ostale temp su: PC dakle oko 40, GPU 55, a HDD u ovom trenu nisam izmjerio, no nisu prevrući, barem ništa više vrući nego u starom kućištu. Meni jedino pada na pamet pošto ova nova kartica ima hlađenje riješeno tako da puše topli trak unutra, prema kućištu, jako blizu NB čipu, a i hlađenje samog čipa je djelomično prekriveno njom, da je to uzrok, ali opet, sumnjam da može biti porast za 30 stupnjeva!!! I još jedna napomena - cijeli sustav hlađenja ploče, gdje god dirnem, nije pretjerano vruć, dapače, može se bez problema prst držati dolje, a na mojoj konfi gdje je vrući 680i, i pokazuje 35-40 stupnjeva, jedva držim 2 sekunde prst. Ugl, može špomoć, tj savjet što bi moglo biti. Jel može biti da je senzor poblesavio? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Oct 2001
|
Imao sam slicnih iako ne tako ekstremnih problema kada sam na staru m56s-s3 plocu stavio 1950pro koja je imala slicno rjeseno hladjenje. Temperatura skocila za nekih 8-9 stupnjeva. Tako da to lako moze biti i kod tebe slucaj. No cooler na chipsetu ne bi smjeo biti hladan ako senzor dobro pokazuje, mozda da probas prvo promjeniti pastu na njemu. Znam da mislis da je pocelo tek promjenom graficke i da nema smisla ali obicno takve stvari samo "mislimo" jednostavno zato sto prije dodavanja novog hardvera bas i nismo previse pratili temperature, bench scorove i sve ostalo cime se ljudi bave nakon sto ubace nesto novo. Osim ako ne spadas u one freakove koji stalno 24/7 ne prate temperature, zauzece proca itd....onda vjerovatno nije pasta ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() Zato mi ni nije jasno - može li doista grafička dići tolko temp? I uz bolje kučište? A kažem, radijator na ploči na dodir nije uopće vruć, samo topao. I šta sad raditi... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Feb 2005
|
Mozda te senzori muce. Probaj drugim programima provjerit temp, provjeri sta kaze BIOS, i stavi neki vent bocno da puse po NB-u! |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Osobni opis - pitaj me
Datum registracije: Jul 2008
|
uzmi neki 80mm vent i spoji ga direkt na 12V. nek udara po chipsetu cijelo vrijeme od kada upalis komp. ako pokazuje od prvog paljenja tu temperaturu (> 50 stupnjeva), najvjerovatnije je da senzor laze. sto se tice ove tvoje - nasadi onda neki 40mm ventilatorcic, i stavi ga na okretaje koji ti ne smetaju. jeftino i efikasno rjesenje, a isplati se.
Hey love crusader, I want to be your space invader. For you I will descend the deepest moon crater. I is most stronger than darth vapor. Obey me, I is your new dictator. For you is Venus, I am Mars. With you I is more richer than all the czars. Make a wishes on a shooting stars, then for you I will play on my cosmic guitars! |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
@Rain Man - rekao sam da sma gledao u BIOS-u ![]() @Burko - a šta misliš da meni senzori na mojoj lažu? @greg SE - pa nije baš par minuta, moram vaditi ploču, i automatski pola komponenti micati:P Ali probat ću prvo ovo sa ventom što burko reče ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: Feb 2005
|
Mozda ti hladnjak dobro ne sjedi na chipsetu. Kad si selio plocu mozda se pomaknuo, odlijepio sa NB-a. To bi jedino objasnilo da je hladnjak mlak a chipset prijavljuje visoke temperature. To i naravno neispravan senzor. Morat ces skinut hladnjak da vidis do cega je. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
E može bit, jerbo nije moj komp, a osoba kojoj sam ja trebao sve složit je bila nestprlijiva pa počela slagati prije nego sma ja došao, iako se ne razumije baš u potpunosti. jer kupili smo komponente dan prije, i eto, nije bio strpljiv, pa sam došao taman da vidim ploču i proc u novom kučištu, ali ćak bez one pločice iza, pa smo morali ju vadit nazad da to stavimo |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|