|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Nov 2003
|
Dual OS(win xp-win89se)
Jel mi može netko objasniti u kratkim crtama što sve trebam napraviti a planiram slijedeće:stavit ću još jedan hard na koji ću instalirati win 98se (za igre) ali ne znam što trebam napravit i kako da namjestim da biram s kojeg će se bootati i tako to. Hvala puno ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Feb 2003
|
Ukratko ? 1. napravi backup boot sektora postojećeg hard diska (iz partition magica, a može poslužiti i famozni rescue diskovi anti-virusnog programa) 2. Nakon dodavanja novog diska, pusti instalaciju win98se. Instaliraj na taj disk. Pazi, ovim ćeš unerediti startup fajlove od XP-a na prvom disku 3. Pusti, s XP instalacijskog CD-a, repair instalaciju windowsa XP. Tek toliko da primjete da postoji drugi OS i ažuriraju boot meni, tj. fajlove. I to je to. E da, za kraj, nisam siguran da će ti windowsi 98 htijeti raditi na disku koji nije c: - nisam probao. Ako to bude slučaj, onda ćeš naknadno morati instalirati neki boot manager, npr. boot magic (iz partition magic paketa), koji je u stanju prije startanja OS-a aktivirati drugu particiju od trenutno aktivne, a nju pak sakriti od OS-a....što u praksi znači da vara 98icu tako da pomisli da je instalirana na c:
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Administrator
Datum registracije: Nov 2001
|
Ili jednostavno stavi ovaj prvi HDD gdju mu je XP u NTFS sistem (što vjerojatno već je) pa ga 98 ne vidi i misli da je drugi disk jedini. Drugi način za dual OS je da npr. instaliraš sve kako ti je mirkec rekao ali da u BIOSU kod svakog boota biraš s kojeg se HDD diže sistem (HDD 0-XPeji, HDD1-98-ica). To dobiješ na isti način samo ne puštaš repair Win XP, gdje on pokupi podatke o drugom sistemu i napravi boot loader. Možda malo sigurnije jer su ti onda oba sistema neovisna jedan o drugome, ne brljaš po bot fajlovima od XP, ako ti rikne jedan nemoraš se mučiti kako dignuti drugi sustav itd... |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
(°_°)
Datum registracije: Nov 2001
|
to neki novi windowsi 89 ![]()
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Jan 2004
|
Ja sam recimo imao FAT32 i disk je bio podjeljen na C: i D: Na c disku su bili win ME a na D disk sam stavio XP i onda sam imao opciju da biram u koje cu win uci.Iz win ME ubacio CD od XP-a i dao new instalation koju sam smjestio na D i sve fino radilo... |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Jun 2004
|
Ja ti imam dual boot s WinXP i WinMe. Imam samojedan HDD od 120GB koji je podjeljen na 4 particije. C je za WInXP , D je za WinMe. Osavio sam WinXP na Fat32 da bi bio u stanju pročitati podatke iz WinMe koje se nalaze na WinMe. Ako bi imao dva harda i onda bi ostvio WinXP na Fat32. Zašto ? ? ?pa već rećenog, da mogu čitati fileove iz WinMe. Kod mene malo malo pa nestane struje pa WinXP oda znaju otiću u .urac. Pa prije nego što stavim nazad image na disk odem u WinMe i naprvim si packup od nekih foldera. A WinMe mi još služe testiranja sitnih progrmančića skojima ne želim si zeznuti WinXP. Kako sam to napravio ? ? ? Pa prvo sam instalirao WinMe na D i onda sam stavio WinXP na C, tako da je ona stvarčica sa bood sectorom ljepo postavljena. kod bootanja ima izbor WinXP ili WinMe, ap biram šta mi treba. Ako nešto ode po zlu kod instalacije i vidiš samo jedan OS, milsim, ako ti se automatski jedan od Windowsa pokrene onda jednostavno napravi ono što je reako mirkoB. U WinXP možeš namjestit koji dat ti bude primarni OS, koji Os da ti bude prvi na listi kad bootaš, da li da bude WinMe ili WinXP (ok u tvom slučaju Win98SE). U WinXP odeš na Start -> Control Panel -> System -> Advanced -> Setup and Recovery (klikni na setup) -> I onda biraš pod System startup-u što želiš. Možeš si namjestit i vrijeme koliko da ti bude ta bood opcija prikazana. Ja sam staivo na 5 sekundi, jer je to sasvim dovoljno. A sa dva harda jednostavno u biosu namjestiš koji da ti boota. Staviš na HDD-0 i instlairaš jedan OS, pa onda staviš na HDD-2 i instaliraš tamo drugi OS. Naravno moraš uzeti u obzir koji hard disk se nalazi na kojem kanalu.
Epox EP-8RDA3+ rev 3.2 XP2500-M@2200Mhz (11x200@1.65V) - Da bi bar imao bolje napajanje Glacialtech Igloo 2520 2xCorsair CMX256a-3200cl (2-2-2-6) Leadtek Winfast A340TDH Seagate Barracuda 120GB/8MB Plextor PX-W5224TA (black) Pioneer DVD-RW DVR-MCC Samsung SyncMaster 757DFX Codegen Midi Tower 6066-CA-TW MS 450W PS |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Feb 2003
|
Ukoliko imaš problem s strujom NTFS je puno bolji tj. sigurniji. Ja imam malog nećaka kojeg nikako da naviknem da gasi računalo po propisu, već to većinom radi "na dugme". Svako malo je imao bad sektora na disku i ostalih problema s diskom, dok mu nisam ghostao računalo ponovo i odmah prebacio file sistem na NTFS. Od tada sam miran. Razmjenu podatka možeš postići na dva načina: a) smještanjem podataka na zasebnu fat32 particiju (backup sadržaja obavezan zbog gore navedenog problema) b) instalacijom neke od ntfs reader aplikacije na win 9x OS.
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Jun 2004
|
Nisam ni znao za te NTFS readere, kad se stime nisam prije bavio. Navedi te mi par, one dobre. E da, a kako da napravi onda image sa ghosto, ako je NTFS, mislim na onaj ghost.exe file od 700KB. Ne želim ništa iz Windowsa bbilo dobro ili ne, lagano ili ne, brže ili ne
Epox EP-8RDA3+ rev 3.2 XP2500-M@2200Mhz (11x200@1.65V) - Da bi bar imao bolje napajanje Glacialtech Igloo 2520 2xCorsair CMX256a-3200cl (2-2-2-6) Leadtek Winfast A340TDH Seagate Barracuda 120GB/8MB Plextor PX-W5224TA (black) Pioneer DVD-RW DVR-MCC Samsung SyncMaster 757DFX Codegen Midi Tower 6066-CA-TW MS 450W PS |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|