|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
vista - preci ili ne?
sklapam novu masinu pa sam razmisljao o prelasku na vistu (koristim xp sp2). ne pratim nesto situaciju, znam da je bilo problema sa kompatibilnoscu, performansama... zanima me da li je vista "sazrela" u tom pogledu. sta konkretno dobijam prelaskom na vistu, i da li nesto gubim (sta?)? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Moras pazit na 2 stvari. 1. Imas li hardver prikladan za Vistu. 2. Pogledaj imaju li svi driveri mogucnost za vistu, to ti je to! Vista bolje iskoristava vece performanse, al je jos uvijek nova i mislim da nije do kraja istrazena... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
..dno
Datum registracije: Sep 2005
|
Sada je dosta pokrpana..pa ono, ako imas novi dobri strojček..samo daj
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
komp jos nije gotov, u narednih mjesec dana aBd ce biti; C2D E8500 4GB OCZ Platinum 4850HD ... tako da mislim da s tim ne bi trebalo bit problema. kakva je situacija s kompatibilnoscu sa starijim softverom? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
Uzima više rama ali i podržava više rama, kopiranje/transfer manjih (do nekoliko MB) fileova je malo sporiji, malo je osvježeno korisničko sučelje i sad se zove Aero (il aeros, neznam više), koristi GPU za mrdanje prozora po ekranu itd a ne CPU ko win XP. Help katkad čak zna biti od koristi. Imaš sidebar na kojeg moš stavit sat, kalendar, par custom stvari tipa kolko proc power i rama koristi komp. Osim toga nema nekih korisnih noviteta. konfiguriranje - sve izgleda drukčije i malo kompliciranije, ali nije od neke koristi. gaming - podržava directX10 kojeg XP službeno ne. DX10 izgleda realnije al smanjuje fps. Ljudi dosta vrijeđaju vistu, al ja zbilja nemam neko mišljenje, ja to gledam ko xp sa novim skinom za kompove viših performansi. Kompatibilnost - nečeš moći igrati neke dos igrice, koje bi mogo u compatibility modu u XP-u, mogu reć da grafika u turbo pascalu (program star 20 g.) ne radi, osim ako si ne uninstaliraš grafičke drivere, večina stvari za 98/2k/me/XP radi, a imaš i compatibility mode. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
What a load of crap ![]() za gotovo sav nov HW naći će drivere, također i za većinu starijeg Vista bolje iskorištava performanse u kojem toćno smislu? btw Vista je stara 2g, tak da definitivno nije nova
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Mar 2008
|
pa je vista koristi više rama od xp-a, ali ne bezveze. u ram trpa programe koje najčešće koristimo (Firfox, media player ...) da bi se brže učitavali. baš je vista super, programi se brže otvaraju a ram memoriji nije dosadno ![]()
![]() |
#10 | |
Moderator
|
Citiraj:
to središ i u XP-u pikneš NoPageFile i to je to sve će pucat u RAM
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
Moderator
|
je da, ona i čita misli pa puca u RAM programe na koje ti tek pomišljaš da ćeš pokrenut ![]()
![]() |
#13 |
bycod
Datum registracije: May 2004
|
hmn ja nebi isao na vistu al ak imas hardware za nju probaj pa vidi,
![]() |
#15 |
JDM
Datum registracije: Sep 2004
|
Moja preporuka je da se vista izbjegne u sirokom luku. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Does youer dewg byte?
Datum registracije: May 2006
|
Moja preporuka je da se Fleks izbjegne u sirokom luku. ![]() A gle, probaj staviti vistu, tjedan dana testiraj i sam prosudi. Jako puno suprotnih mišljenja je ovdje, svaki sa svojim argumentima koji su u neku ruku ispravni, tako da lijepo instaliraj, i ak ti ne paše, format i staviš xp.
![]() |
#17 |
In the ghetto
Datum registracije: Apr 2007
|
A ak ti se da malo igrat slozi si dual boot (i vistu i XP).
AMD Ryzen™ 5 3600X,Arctic Freezer A35,Kingston FURY DIMM 32 GB DDR4-3200 Kit,Gigabyte B550M AORUS PRO-P,Gigabyte 1TB, M.2 2280, NVMe 1.3 PCI-Express 3.0 x4,INNO3D GeForce RTX 3080 X3 OC LHR, 10240 MB GDDR6X,Fractal Design Meshify 2 Compact Lite White TG Clear,Corsair RM650x (2021) 650W, HPX27i 27" monitor |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Expert from the shadow
Datum registracije: Dec 2006
|
Dugo vremena sam imao dual boot 98ice i XPa, te sam na kraju potpuno presao na XP.. Vistu sam tri puta proba drzat na kompu, i svaki put je nakon najkasnije mjesec dana dobila format... Zasto? -jer su zasrali sa driverima (za zvucnu pogotovo, moj audigy po njima moze u smece) -jer mi neobjasnjivo kida disk, nikada u xpu nije toliko disk rostao toliko da se bojim da ce krepat svakog trena (indexing service iskljucen) -nema gotovo nista novo, a korisno, dx10 igara nema (ne spominjite mi onih 10ak koje postoje) a i ove sto postoje nisam pokrenio ni jednom -sto je uzasno spora (ne bas uzasno, al za mene je), navikao sam na responsivnost XPa, pa je ovo za mene katastrofa kad moram neke stvari cekati preko 5-10 sec da se pokrenu... Znalo je biti i po nekoliko minuta - iz neobjasnjivih razloga... -na X64 instalacija ESET smart securitya za x64 je bacala blue screen -spora je -spora je -spora je... Moja preporuka je da ostanes na XPu, ustedices si zivaca... |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Banned
Datum registracije: Aug 2006
|
Citiraj:
Ja sam imao Vistu SP1 lited, i imam pozitivnih iskustava. Kod XP je bolje i brže kopiranje, ostalo mi je draža Vista. Nakon toga sam prešao na bolji sustav Server 2k8. Sada nakon tih svih vozanja, na različitom hardaware Vista mi je OK za jaka računala (70% foruma, možad i više ima takav HW). Što se tiče XPa, jednostavno mi je dosadio, i OK je za slabija računala. Sada najbolje je da probaš sam XP i Vistu, pa povučeš crtu i pogledaš šta ti više paše ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |