Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 29.05.2004., 19:11   #31
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Ice, treba ti pumpa ako hočeš da ih stvrdneš. Funkcionira kao i zračnica, ak hočeš mekše amortizere ispostiš zrak na ventilu, ako hočeš tvrđe napumpaš. I ne neide s običnom pumpom, tlak je jako mali treba specijalna pumpa.
z3D, treba guma ako se voziš malo "sa strane". Po asfaltu sve OK ali ako ima više prašine, blata zaglavi. Vjeruj mi, frend mi psuje svaki put kad završimo na Sljemenu!
tor je offline   Reply With Quote
Staro 29.05.2004., 21:18   #32
miato
(°_°)

miato's Avatar

Citiraj:
Originally posted by ßellerophon
kako funkcionira onaj slovenski ducan?
i gdje se nalazi?

ima par bicikli koje bi stvarno volio otic pogledat....

jeli itko isao kupovat biciklu van hrvatske?
osobno nisam kupovao u maratonu, al frend mi je nedavno ostavio tipu 15kkn za bajk.
nalazi ti se u brezicama (tu 15min od Samobora, pol sata od zagreba)
ja sam kupovao 2x bajk u sloveniji
1. put jos nije bilo pdva (davnih godina), i presvercao sam ga bez beda i dobio povrat poreza
2. put sam se samo prevezao, nisam trazio povrat poreza i sva sreca jel je nas carinik rekao da ce mi uzet bajk ak nadje merver na slovenskoj granici. sva sreca

Toshiba m200 TabletPC + Samsung 205BW
miato je offline   Reply With Quote
Staro 30.05.2004., 13:05   #33
z3D
Moderator
Moj komp

z3D's Avatar

Datum registracije: Aug 2002
Citiraj:
Originally posted by tor
Ice, treba ti pumpa ako hočeš da ih stvrdneš. Funkcionira kao i zračnica, ak hočeš mekše amortizere ispostiš zrak na ventilu, ako hočeš tvrđe napumpaš. I ne neide s običnom pumpom, tlak je jako mali treba specijalna pumpa.
z3D, treba guma ako se voziš malo "sa strane". Po asfaltu sve OK ali ako ima više prašine, blata zaglavi. Vjeruj mi, frend mi psuje svaki put kad završimo na Sljemenu!
sto se tice pumpe nije tlak mali vec jako veliki ali problem je u tome sto treba vrlo precizno napumpati! (primjer u zadnjem zracnom amortizeru oko 13bara minimalno), prednji puno manje..
a sto se tice gume na suspenziji, sta ti mislis za sta su ove vilice namijenjene, za asfalt?:

http://www.marzocchi.com/template/li...tendedUse=2462

isto primjer... ono ipak se bavim tim pa...
Staro 30.05.2004., 13:38   #34
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Datum registracije: Feb 2002
Prednji a posebno zadnji amortizeri su krajnje nepotrebni za većinu biciklovozaca. Večina tih amortizera je najniže klase i samo služe boljoj prodaji. Uz sve to, značajno se s njima sporije vozi.

Ima amortizera i oblika rama koje nemaju utjecaj na brzinu nego na stabilnost. Takvi primjerci koštaju jako puno. I opet ćeš se zeznuti ako ne znaš za što ti bicikl treba i odabereš krivu ramu.

Svaki bicikl mora biti prilagođen visini (i ne samo visini) vozača. Postoje rame koje se naručuju a mjerenje za kupoviju toga je kao da ideš sašiti odjelo. Samo ti ne izmjeri razmak zjenica. Takve rame nisu namijenjene za svakoga i ne trebaju svakome jer su preskupe. Razumno ali preskupo.

Glupost je isprika da će raditi male rute te mu ne treba veća ili manja rama. Svakom je potrebna odgovarajuća veličina. Neodgovarajuća rama štetno utjeće na zdravlje a kamo li na sve ostalo.

U zadnje su vrijeme popularne rame malo manje od visine vozača. Pogodno za vozače bez dovoljno snage. Tako ja vozim 54 umjesto 56. Govorim u cm i za cestovne bicikle.

Ključno za podešavanje bicikla je visina sica. Sic se jednom namješta i ne miče se više. Zato je nepotreban onaj brzi mehanizam. Najlakše je namjestiti sic uz pomoć druge osobe. Lijeva se pedala (poimjer ) postavi u donji položaj i nagazi se na nju PETOM. Noga se ispruži do kraja a druga osoba podigne sic koliko god može ispod vozača. PAZI JAJA.

Horizontalni pomak sica se namješta ovisno o dužini rame (nismo kupili po naruđbi). Isto je i sa visinom volana. Individualni osječaj je tu ključan i dobro je izvesti probnu vožnju sa alatom da se to sve može podesiti.

Ovisno o svemu tome se podešavaju i položaji kočnica. ruka treba biti u normalnom (ravnom) položaju kada se prsti lagano ispruže preko njih. Tamos e većinom i drže ruke. Nije potrebno čvrsto držanje ručki (osim kod triala). Ne moraš dobiti žuljeve na rukama nakon vožnje. Vidio slučajeve.

Kada se tako podesi bicikl on postaje stroj joji će te fiksirati u naboljem i najzdravijem položaju.

Ajde još malo o najčešćim greškama neiskusnih.

Guma mora biti napumpana upravo onako kako je na njoj napisano. Glupost je reći da nisam toliko težak. Obično je to oko 4.5 bara.

Broj brzina nije važan. Važan je omjer prijenosa.

Gume ne trebaju imati ripne osim ako ne voziš po blatu. Većina to ne vozi. Postoje kombinirane gume za lagane off-road staze. Tako najviše ljudi voze.

Nije najbolji mekani sic. Najbolji je dobro profiliran. Postoje sicevi sa gelom i utorom (ili čak rupom) ispod jaja. Odlična stvar. Progao i guza mi je bila zahvalna.

Rukavice su neophodne. Nisu modni krik ili opcija. Moraš voziti s njima.

Kočnice su izuzetno važne i ne namještaju se prema vozaču nego prema pravilima. Dobre kočnice ovise od dobrih pakni i dobre felge (osim kod diskova).

Brzinomjer je dobar za rekreativce. Držanjem konstantne brzine vožnje dobijate najbolje rezultate. To je moguće samo ako vozite s brzinomjerom.

Pod kacigom nije vruče, nije moda, nije teška, nije samo za profiće, ne smeta, ne boli. Korisna je po više pitanja i svakom je preporučam. Dobru kacigu se ne može kupiti za 100 kn.
Elegantan kao leopard

Nisam to ja, to je moj komp.
RAK je offline   Reply With Quote
Staro 30.05.2004., 15:17   #35
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Citiraj:
Originally posted by z3D
sto se tice pumpe nije tlak mali vec jako veliki ali problem je u tome sto treba vrlo precizno napumpati!
Da, to sam mislio. Krivi odraz
Naravno da je nepotrebno za večinu vozača sve te djidje midje. Možeš kupiti bajk za 2k s prednjim i zadnjim amortizerima. Samo što ja nebih na njega ni sjeo a ne spustio se nekim putevima. Ili s disk kočnicama. Isto kao i s kompom. Nepotrebno bacanje para na proc od 2,5 Ghz sa surfanje i wrd.
tor je offline   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na