|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
bateriju ups-a zamijeniti akumulatorom od auta?
trustov ups 600VA,kupljen 2006. u 8.mjesecu,jamstvo 2 godine i nakon dvije godine i mjesec dana ode baterija. ispitam jel je punjač puni,sve ok.spojim neku sijalicu na 12V,drži 30s i gotovo. ko da su tempirali da prođe jamstvo i onda da crkne. kako sam prije neki dan na skuteru mijenjao akumulator,uzmem onaj stari samo da provam. on je samo 4Ah(plus što je slabo palio motor na njega),slab je u odnosu na ovaj u UPS-u koji je 7Ah.ostavim ga 15 min spojenog, da se malo napuni,stavim žarulju i neki radio,ukupno oko 70W i radi.ne može držati duže od par sekundi,ali dobro.star akumulator. i sad pitanje iz naslova: što mislite jel bi se moglo staviti neki suhi akumulator za auto,najmanji mogući,24Ah ili tako nešto,žicama ga spojiti na ups (koji je usput i najobičniji punjač akumulatora) i da to radi? jel netko provao nešto slično? novi UPS, a da nešto vrijedi je najmanje 500-600kn,a akumulator sam nije više od 200-250kn.upola manje.budući meni elektronski dio radi normalno,šteta bi ga bilo baciti u smeće samo zbog baterije. što se prostora tiče,ne smeta me akumulator jer ga mogu staviti u jednu prostoriju za ostavu koja je provjetrena. da čujem vaša mišljenja! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Guest
Datum registracije: Jul 2008
|
Jako zanimljiva ideja... Volio bih vidjeti realizaciju, i osobno smatram da je moguće, samo je pitanje kako organizirati nazivne napone tvog UPS-a i akumulatora, te kako ga postaviti: 1. Da se računalo napaja direktno iz mreže, pa u slučaju nestanka struje prebaci na bateriju 2. Da se konstantno napaja iz baterije koja se usput i puni To su aktivni i pasivni načini rada, te moraš pogledati u uputsvima svog UPS-a u kojem je načinu radio, te tek onda možemo razmisliti kako bi se to elektronički spojilo... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Imaš u Chipoteci 12V 7Ah za 155Kn, 12V 12Ah za 300Kn. Ideja je stara i poznata. Nemoj stavljat puno veču bateriju jer je ugrađeni punjač u ups - u neće moći napunit. Stavi max 12 - 20 Ah (npr. ovu 12Ah). Dobit ćeš dužu autonomiju ali i produženo vrijeme punjenja, logično zar ne. Ako baš hoćeš stavljat puno veće baterije onda moraš dodat automatski punjač, razlog piše gore. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Apr 2008
|
Trebas provjeriti da li ce punjac iz UPSa moci da se nosi sa akumulatorom od npr 24 Ah! Jer u principu punjaci imaju struju od jednu desetinu kapaciteta baterije koju pune.Znaci ako puni bateriju od 7Ah treba da je puni sa 0,7A znaci da bi 24Ah trebalo da se puni sa 2,4A.A to znaci da ili postojeci punjac nece moci da napuni bateriju od 24Ah ili ce baterija povuci vise struje nego sto punjac moze da isporuci i doci ce do izgranja punjaca! EDIT:Nikky bio brzi! |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Can You Hear Me? 142.8 dB
Datum registracije: May 2006
|
može raditi, kako Nikky veli, podosta ljudi je to napravilo i sve radi za 5. nije to ništa novoga. probaj nabaviti akumulator što bliži onim vrijednostima koji si izvadio. (ako nema točno, bolje bi uzeo 2-3 Ah jači, jer slabiji ti ne bi možda bio dovoljan a onda ti se kasno žaliti) Citiraj:
nema o tome što za razmišljati, ups se puni cijelo vrijeme(održava napon baterije na 12 ili 24V npr) a struju šalje drito u pc, onu iz zida. u slučaju nestanka struje, relay uključuje DC/AC inverter i šalje 220V na izlaze. neki lošiji modeli se i čuju kako lagano zuje prilikom tog procesa. dakle, ups NE drži komp cijelo vrijeme na 'svojim leđima' (jedino što troši je AC/DC koji puni bateriju 24/7 jer nikad ne zna kada ce nestati struje) osim toga, svako pretvaranje napona ima gubitke (PSU od kompa ima oko 20% gubitka) pa evo ti usporedbe koje bi to bacanje bilo da stalno pretvaras 220V na 12 za akumulator, pa onda sa 12V dizes na 220, da bi metar poslje PSU to spustao na 12V i slično... ![]()
Danas je teško biti budala, prevelika je konkurencija... Water cooled PC Moj najveci MOD Novi hobby: RC model + HD kamera ![]() ![]() Zadnje izmijenjeno od: TomRi. 13.09.2008. u 23:37. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
to mi je sve jasno oko struje punjenja i snage samog punjača,zato ću sutra izmjerit struju da znam s kojim najvećim kapacitetom baterije mogu ići. ako je u chipoteci 12v 7Ah 150kn,a to je ista ko što je i bila,onda se nemam što mislit. gledam sad ispod baterije,stoji 12mj 2005. ja sam ga kupio 8-9 mjeseci kasnije+sad još 2 godine=3 godine.a tako nešto akumulatori i traju. s tim što se ja uvijek držim onog što proizvođač kaže: u ovom slučaju svakih 3 mjeseca,potpuno isprazniti bateriju i onda je ponovo napuniti. ovaj od motora se puni,neću ga dirati do jutra.onda prvi test pa javim rezultat. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Guest
|
12V 7Ah za 155Kn Ako uzmemo da ce ti drzati 2 godine kao prosla bi te ispalo oko 6.5 kuna mjesecno. Da li ti se da zezati za te novce? ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
|
pa nevidim tu nikakvu "zezanciju". UPS mi je otvoren,imam samo prebaciti spojnice + i - ,zatvoriti poklopac i gotovo.imam isti UPS sa novom (istom) baterijom. da kupim novi od 500-600kn,opet imam jamstvo 2 godine,nakon toga opet mogu očekivati da će baterija riknuti.ovako za cijenu novog UPS-a,mogu promijeniti 3 baterije,a to je preko 6-7 godina minimalno. neki tu valjda nisu shvatili: elektronika -automatika mog UPS-a radi savršeno: kad ima napon na ulazu drži oko 13.7V prema akumulatoru,čim isključim dolazni napon (simuliram nestanak struje) on za onih 3-4ms prebacuje relejem na bateriju. pretvarač 12V-220V radi normalno i sve radi.zasad samo testiram sa starim akumulatorom od skutera koji je očito preslab za malo duže držanje. ali namjena ups-a nije nikakvo duuuugo držanje,već da kod nevremena kad dolazi do kratkih prekida i naponskih šokova,održi konstantni napon na izlazu. u mom slučaju je upitno samo koliko jak akumulator mogu spojiti, a da ne ode punjač u UPS-u zbog prevelike struje punjenja. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
evo mjerenja,uglavnom neke stvari prilično zbunjujuće: u uputstvu od ups-a stoji da je sa baterijom od 12V 4.5Ah ,backup time 12-30minuta,ovisno o opterećenju.ok,skinem sa skutera skoro istu takvu,novu,12V 4Ah i spojim. 1. struja punjenja je u početku bila oko 320mA i u nekoliko minuta pala na jedva 140mA s tendencijom daljnjeg pada. 2. isključem kabel napajanja ups-a,na izlazu nema ništa,sam pretvarač 12-220 i ona signalna beep-alica vuku oko 0.92A,malo previše ili....? 3. na izlaz ups-a spojim samo radio,8W i isključim kabel od struje ups-a. napon na izlazu oko 190-194V ???? struja koju sad vuče iz baterije je 1.07A. 4. spojim na izlaz uz radio i žarulju od 60W.to je otprilike ko jedan slabiji pc (60+8=68W). ups se nakon 1-2s potpuno ugasi,bez čak i onog dugog beeep za potpuno praznu bateriju. 5. vratim org bateriju od ups-a,struja punjenja jedva 74mA i ta baterija ne može izdržati niti radio par sekundi. počinjem sumnjati i u elektroniku,ako s novog akumulatora 12V 4Ah ne može dati na izlazu 220V,a opterećenje samo mali radio od 8W??? ili to sve ipak tako radi? što ako kupim novu bateriju od 7Ah pa bude ista stvar? znam da je struja punjenja u početku jača,kasnije se smanjuje,ali ovo sa novom baterijom mi je malo čudno da padne tako brzo,u roku nekoliko minuta ko da je puna.a ako je puna kako ne može držati opterećenje od 70-tak W niti par sekunda???? ova prošla baterija je znala drždati komp u potpisu,jedan uredski pc sa celeronom 2.5 i monitor, nekoliko minuta. Zadnje izmijenjeno od: gladijator. 14.09.2008. u 11:26. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Hm, opisano ne miriše na dobro. Jedino da za probu staviš veću bateriju samo za test (makar iz auta) i onda prati izlazni napon. Ako i onda bude tako nizak onda pretvarač neradi kako treba. Sad je pitanje jel se to da podesit. Samo podsjetnik, po novoj aktualnoj normi, fazni napon je ≈230V. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
|
naručio sam bateriju iz chipoteke,stiže mi sutra. za podešavati nema ništa. nikakav potenciometar ili nešto slično. sad je gotovo,sutra ću spojit novu bateriju,ostaviti 8 sati da se napuni i onda isključiti struju. ako bude ista stvar,novi UPS,nema što drugo. bar će mi ostati rezervna baterija.ovaj UPS je bio oko 350kn u hgspotu,nemaju ih više. što predlažete za tako, 350-400kn? |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
|
Citiraj:
za spojiti 650W PSU ili nešto drugo? ako je ovo iz tvog siga, i to na stocku, ili neka slabija konfa, onda je recimo trust 750VA čisto ok, drži i do 10-15 minuta. (ne zaboravi dodati i potrošnju monitora u računicu, nije isto 17'' ili 22'') a ako je ovo pod OC, trebao bi ipak nešto iznad te cifre(meni je pri OC crkavao 750VA, a tek je ovaj 1300VA u stanju držati to) nije bitno toliko vrijeme autonomije(tih 15min, jer UPS se ni ne koristi za maratonski rad bez struje, već samo za sejvanje i shutdown) već snaga, pošto onaj od 750 VA nije držao duplo manje, već uopće nije mogao držati komp iako je uštekan u struju, detektira 'overload' i ugasi sve... pa eto, to ti je neki okvir za procjenu snage UPS-a. oba imaš u hg spotu
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
|
evo da javim rezultat: kupio sam u chipoteci bateriju multipower istih kartakteristika,dakle 12V 7.2Ah,ostavio 8 sati da se puni,spojio uredski pc,isključio struju i sve 5! radi ko i prije.čekao sam 10 minuta,više mi se nije dalo.ipak nije svaka "baterija"- baterija,kako izgleda. ova je još jeftinija od fiamm,dođe 129.95kn,samo toliko da znate. napone nisam mjerio na izlazu,samo sam malo pratio što se događa na bateriji. kod one od skutera,čim bi pao ispod 11.6V UPS bi se odmah ugasio. tu sam nakon 10 minuta vidio da je oko 11.2V i još je samo kratko beep-ao,bez onog dugog beep da je potpuno prazan. hvala svima na odgovorima,ovo je ipak najisplatljivije i najjeftinije rješenje u mom slučaju. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
|
Bravo, evo sada si vidio kako je to jednostavno, kupiš novu bateriju za 100 i kusur kn i miran si cca3god, bez da kupuješ novi UPS. (jači ups-i, recimo preko 1000VA, rade na 24 V ali na jednostavnu foru da koriste 2 takve baterije u seriji, pa je za njih duplo skuplja procedura 'obnove' ali opet mnogo jeftinija od kupnje cijelog novoga)
![]() |
#15 |
Premium
Datum registracije: Dec 2006
|
Danas su ti UPS-ovi toliko jeftini da se skoro ne isplati kupovati novu bateriju ako se racuna da ce jedna baterija trajati oko 2-3 godine. Ako je neki skuplji UPS tipa APC onda se i nakon deset godina isplati kupiti novu bateriju jer su to stvarno kvalitetni uredjaji. Imam jednog koji je prezivio brojne kratke spojeve, cak i obrnuto spojene kleme na akumulator ![]() UPS ce raditi i na automobilski akumulator, dapace jednog sam preradio tako da sam umjesto baterije izvukao konektor za upaljace u autu. Uz jednu 20W stedljivu zarulju odlicna stvar za kampiranje. Treba samo odlemiti beeper da ne zuji i na potenciometru staviti nizi napon iskljucivanja na cca 10V. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
Premium
Datum registracije: Dec 2006
|
Citiraj:
Citiraj:
BTW, Efikasnost ovakvog invertera je max 68%. |
||
![]() |