|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Ubuntu i upgradeovi...
Kakva su vam iskustava s upgradeovima? IMHO ova distra definitivno ide lagano u k... Sinoc sam se posteno namucio da upgradeam 7.10 na 8.04.1. - crkne uredno pred kraj Code:
Generating locales... en_AU.UTF-8... ![]() Pazi sad povijest: 6.06 - sve radilo OK, 6.10 - dignuo na cisto, malo vise bugica upgrade na 7.04 i promjean hw-a u stroju - sve proradilo iz prve upg na 7.10 - nema zvuka. Nice - opet googlaj, kopaj, muci se s ALSA-om,... probni upg na drugoj particiji 7.10-->8.04 = ne radi zvuk, wireless ni TV kartica, cak stovise modul od tv kartica rastura hal, da ne spominjem da se liveCD niti ne boota na istom hw-u na kojem 7.10 uredno radi ![]() Tu sam odlucio pricekati dok to malo ne pociste i sad upgrade 7.10-->8.04.1 opet zajebancija. I sad nek mi neko veli da nisu zajebali par zadnjih verzija, jer na istom hw-u sam od 7.04 i svaki iduci upgrade je sve gori i sve vise je potrganih stvari. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Laughing Man
Datum registracije: Sep 2005
|
Nemoj radit upgrejd, digni čistu instalaciju. Za live cd jesi probao floppy disejblat?
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Premium
|
Citiraj:
Upgrade mi je bed jer tko ce sad sve opet instalirati i podesavati ![]() Uglavnom, slozio sam, nakon zavrsetka instalacije jos je pocupao 300MB updateova s neta. A kao to je 8.04.1 u kojem su kao vecina njih vec unutra ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Laughing Man
Datum registracije: Sep 2005
|
A gle, meni je ovo prva distra Ubuntu-a da sam si uspio natjerat da mi radi sve što treba. Problema je bilo zbog dinamičkog alociranja ram-a od strane integrirane grafe i floppya u biosu. Otkako sam ga digao da mi radi sve kako treba, samo ga redovito updejtam i apsolutno nikakvih problema. Osobno jedina stvar koja me smeta na Ubuntu je Network Manager. Prešao na Wicd i sve 5.
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Ja sa zadnjom verzijom nisam imao amam baš nikakvih problema, i ja glasam za čistu instalaciju ako je moguće, ali ako nije moguće jbga onda je smola...
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
i meni se cini da stvari idu lose... 7.04 je bila zadnja verzija na kojoj su stvari radile manje vise stabilno. sad napravim update (koji i nije bas mali, oko 200mb svakih mjesec dana), i hopla, pola drivera vise neradi. neznam, da se mene pita ja bi isao vise na stabilnost i jednostavnost u novim verzijama (glavne osobine debiana) nego na neku glomaznost i user-noob-friendly stvari koje cesto i nisu toliko user-noob-friendly. sad sam na arch linuxu i super mi je.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
|
Daj neka iskustva s Archom, kakav je u usporedbi s ubuntuom, kako si prelazio itd. Ozbiljno razmisljam o prelasku na nesto drugo jer ovaj 8.04 puca po savovima...Neki dan skuzio da automount usb uredjaja ne radi, ima prijavljenih slicnih bugova na launchpadu koliko hoces, ali nista se ne radi. Ovo za 7.04 se slazem, definitivno je to bila najispeglanija verzija od nabrojenih. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
geek.
Datum registracije: Mar 2007
|
ja sma vec mjesec i sitno na archu. brzi je i klaitetnije djeluje nego ubuntu. prelazak? dojadio mi ubuntu i instalirao sam arch jer sam ga bas imal na disku. /home mi je ostal, sve lepo radi. samo sam moral dosta konfiguiracijskih fajlova koje ubuntu naprail(direktoriji koji sa tockom povinju u home) obrisat jer ih je ubuntu ujebo. sve nekak glade radi. posto sam na flucboxu i volim konzolu rucno mountanje svega mi je najnormalnija stvar ![]() uzmi u obzir da je arch tezi za podesiti nego ubuntu jer nije klik klik klik instalaicja, treba nakucati dio rc.conf-a, na pocetku nemas X pa treba podesiti to, napraviti xorg.conf. nije nist tesko, ali pocetnika malo splasi. odes na asttranicu od archa i skines beginers guide i isprintas i dio po dio ides i nije tesko stvarno. preporucam. evo bas sam danas gledal od odabira os-a u grubu do skroz podignutog desktopa sa ukuvavanjem username i passworda treba mi 20 sekundi na konfiguraciji iz mmog kompa. dalje, ubuntu je pokretal oko 200 procesa (2-3 aktivna ali su pokrneuti ovi) dok arch pokrece te 50 procesa, podignuti X sa pidginom stjhermom i 2 conky-a trosi oko 50 megabajta rama. cpu usage koji na ubuntuu nije io ispod 15% sad je stalno na 0-1% kod normalnog rada. pacman mi se jako svida, yaourt je takoder super.. ma vidjet ces, dobar je arch, odlican. najbolja distra koju sam imal na kompu. nikakvih problema nije bilo, archwiki je ogroman i dobro napisan. community je manji nego ubuntuov, nazalost, ali kaj sad. na internetu se ionak uvijek sve nade ![]()
![]() |
#10 | |||||
Premium
|
Citiraj:
Citiraj:
![]() Citiraj:
![]() ![]() Citiraj:
Citiraj:
|
|||||
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
|
sto se tice archa ja zadovoljan. pacman je zakon, skoro pa i bolji od apt-geta.. mozes kroz instalaciju odabrati bas ono sto zelis i kako zelis, kroz cijelo iskustvo imas osjecaj da je onako rock solid distra ![]() jedino eto, ako prelazis sa ubuntua instalacija zna biti malo zeznuta ali sve se da rijesiti (mozda par linija kroz xorg.conf i rc.conf). kao sto devil kaze arch wiki je zakon ![]() ono sto mene smeta (a sto nije arch kriv) je sto ne mogu naci DE koji mi odgovara. GNOME je ok sto se tice mogucnosti, ali ubi boze sto se tice brzine. Ali ne sad nesto strasno, nego cisto onako da se stvari otvaraju par sekundi duze i da nekoliko desetinki sporije reagira na klikove od recimo windowsa. Uzmimo za primjer kopiranje nekih fileova sa cd-a. Puno cu brze otvoriti explorer i kopirati te fileove u windowsima nego sto cu to napraviti u gnomeu. Glup primjer ali nadam se da kuzite sto mislim.. KDE - glomazan, spor, KDE4 mi je onako ![]() Xfce - dobar ali mu fali par mogucnosti sto sam manje vise navikao u gnomeu - npr drag&drop mi je jedna od bitnijih. Fluxbox, Openbox - jbg nemogu se na ovo naviknit. Previse minimalisticki. Dakle trazim nesto sto ce radit brzo i lijepo a da ce imati kakve takve mogucnosti gnomea... |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | ||
Premium
|
Citiraj:
![]() ![]() Citiraj:
S time da meni gnome nije toliko problematican oko ergonomije, barem sto se nautilusa tice. Smece od windows explorera je full neupotrebljivo, stari file manager na win 3.1x je bio upotrebljiviji od toga. Nautilus je preporod poslije win explorera. Ali, nakon 10+godina koristenja win/total commandera (ne spominjuci nortona, dos navigator ostale), sve ostale file managere gledas kao drugu ligu... Iako mi nekako KDE ima bolje aplikacije od gnometa. Flux mi nije los, barem je brz. Openbox nisam probao. Sto vi vrtite na archu, u dilemi sam sto probati? |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
|
evo samo da se kratko osvrnem na LXDE. ukratko, stvar radi zakon. na prvi pogled izbornik podsjeca na KDE3, ali je daleko od njega. U izborniku su sve najosnovnije opcije, slicno kao kod gnomea. Fontove i teme (murrina theme) prikazuje jako cisto, bez ikakvih problema, i to u svim aplikacijama... I stvar leti!! Sve otvara skoro instant. Boota se prakticki odmah, skoro ko fluxbox. Mozda je malo siromasno opcijama, ali vjerujem da se sve moze srediti rucnim editanjem ako bas imate potrebu.. ali meni je sasvim dosta ovo sto ima. Ovako, meni je u radu trosilo nekih 90mb, ali treba uzet u obzir da sam prije toga koristio gnome i instalirao sve daemone koje sam mogao instalirati, tako da bi ta brojka mogla biti jos dosta manja. Sa gnomeom islo je preko 200. Inace LXDE je temeljen na openboxu - jedan od razloga zasto je brz. jedine negativne strane koje sam primjetio su bile nepostojanje trasha, i nemogucnost pomicanja ikona po desktopu (stalno su u gridu spojene), ali inace, odlicna stvar!! Obavezno probati. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|