Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 22.08.2008., 03:15   #1
von Schultz
Premium

Datum registracije: Sep 2007
Problemi sa terminiranjem mrežnog kabla...

Ovak - u chipoteci je kupljeno nekih 30 metara 8 žilnog mrežnog kabela koji je sproveden kroz tavan i trebao bi služiti kao spoj između thomson routera i max tv recievera.

E sad, ja sam fino kabel sproveo, i krenuo terminirati, odnosno staviti, konektore. Ogulio sam onaj sivi omot, ugurao pojedinčano svaku žicu (njima nisam ogulio vrh, jer pretpostavljam da to nije potrebno) i zatim onim specijalnim klještima učvrstio cijelu stvar.

Poslagao sam žice točno po istom redosljedu (dokaz slika - http://img241.imageshack.us/img241/4931/dsc00771hu4.jpg ), ali mi jednostavno taj kabel ne želi raditi nikakvu konekciju... pokušao sam spojiti sa navedenim kabelom više uređaja, ali jok...

Fakat mi nije jasno zašto ne funkcionira...?
von Schultz je offline   Reply With Quote
Staro 22.08.2008., 05:58   #2
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Zato jer nisi terminirao kabel po standardu, odnosno nisi ukrižao parice.
http://www.cablesplususa.com/images/rj45-cable-568b.gif
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 22.08.2008., 07:48   #3
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Moraš poštovat standard:
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 22.08.2008., 09:22   #4
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor Catalyst Group Pregled postova
Fakat mi nije jasno zašto ne funkcionira...?
Krivi raspored i cini mi se (po izgledu konektora) da nisi dovoljno jako stisnuo.
Staro 22.08.2008., 09:25   #5
atha
Moderator
Moj komp

atha's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Fakat je isti redoslijed na oba konektora, no pogresan je. Moras posloziti po standardu kojeg su ti gore pokazali. Nadam se da imas krimpalice za konektore?
atha je offline   Reply With Quote
Staro 22.08.2008., 14:36   #6
von Schultz
Premium

Citiraj:
Autor atha Pregled postova
Fakat je isti redoslijed na oba konektora, no pogresan je. Moras posloziti po standardu kojeg su ti gore pokazali. Nadam se da imas krimpalice za konektore?
Da, imam ta kliješta, to sam već napomenuo.

No, ako je redosljed žica na oba dva konektora isti - ( http://www.cablesplususa.com/images/rj45-cable-568b.gif ) kakve to veze ima kako su posložene po boji, pa jedna boja iz jednog kraja uvijek ide u istu takvu boju na drugom kraju, ne kužim....
Staro 22.08.2008., 14:39   #7
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor Catalyst Group Pregled postova
Da, imam ta kliješta, to sam već napomenuo.

No, ako je redosljed žica na oba dva konektora isti - ( http://www.cablesplususa.com/images/rj45-cable-568b.gif ) kakve to veze ima kako su posložene po boji, pa jedna boja iz jednog kraja uvijek ide u istu takvu boju na drugom kraju, ne kužim....
Kljuc je u paricama. Pogledaj na primjerima zasto su boje tocno odredjene odredjenim pinovima, sluze smanjivanju smetnji unutar kabela.

BTW, jesi li siguran da si dovoljno jako stisnuo konektor? Nekako mi se na slikama cini da nije dovoljno stisnuto. Imas li cable tester?
Staro 22.08.2008., 14:54   #8
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp

m4dm4n's Avatar

Datum registracije: May 2006
Na 5m, malo i više, sam raspored boja i nije TOLIKO bitan (je, jako je bitan, slažem se, ali onaj tko zna, zna o čem pričam), tj. TREBALO bi raditi (koliko toliko). Sve iznad toga užasno utječe na kvalitetu signala. Svaka ta parica, tj svaki par boja ima drugačiji broj obrtaja na 100 m kabla, zbog smanjivanja smetnje.
Nadalje, standard je da se poštuje, i postoji razlog zašto je onakav raspored boja. Ovdje ne pričamo o struji i dvije žice pa da je svejedno (makar i ovdje bi se trebalo poštivati crno,crveno, zeleno/žuto, kako bi ubuduće znao na čemu si), nego o velikoj osjetljivosti, pogotovo kad se radi o 30 m kabla.
Dalje, ti spajaš integrirani switch na routeru i integrirani switch na receiveru, te bi bilo pametno koristiti crossover kabel , ako nemaju automatsko prepoznavanje tipa kabla.
Staro 24.08.2008., 22:47   #9
von Schultz
Premium

Evo, stavio sam žice po boji prema specifikaciji i sad sve radi tip-top.

Lock.
Staro 24.08.2008., 23:18   #10
the_ghost
lar~
Moj komp

the_ghost's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
ko bi reko
the_ghost je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas