Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 13.08.2008., 23:46   #1
skydec
Premium

Datum registracije: Jun 2007
Program za skeniranje bad sectora

Pozdrav svima.
Treba mi program koji pregledava disk za bad sectorima, prije sam imal jedan program koji je nabrzinu preskeniral disk i grafički je prikazal koji sektori su ispravni(zeleno) a koji su bad (crveno) ali sam zaboravil kak se taj program zove, pa ako neko zna za nekaj slično tome ili da barem samo ispiše koji sektori su bad pa da si ja mogu s tim podacima podesiti hdd regeneratora jer skeniranje cjelog diska s njim traje predugo.
Hvala.
Staro 14.08.2008., 00:38   #2
HAL 9001
Poboljsana verzija

HAL 9001's Avatar

Datum registracije: Apr 2007
Imas ih vise.Ja koristim HD Tune.Crveni sektori su bad.
HAL 9001 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 14.08.2008., 07:34   #3
Misek_Chipsy
Someone :D
Moj komp

Misek_Chipsy's Avatar

Datum registracije: Mar 2008
hdd regenerator?
sta to i cemu to sluzi?
jer i ja imam na par tjedana starom disku 4kb bad sectora (250 gig disk) koji se desio radi neceg s strujom kad je sve u kuci trepnulo.
Staro 14.08.2008., 08:59   #4
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
Citiraj:
Autor Misek_Chipsy Pregled postova
hdd regenerator?
sta to i cemu to sluzi?
HDD Regenerator. koristio ga osobno, jedini koji nalazi sve bad sectore i popravlja ih.

samo jedna napomena sto je i sam autor teme napomenuo, skeniranje traje jako dugo. meni je 60GB sredivao kojih tri dana, preko noci jedino nije radio.

Burko je offline   Reply With Quote
Staro 14.08.2008., 09:46   #5
gospar
Faraon

gospar's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
novi hard diskovi ( citaj ne stariji od 5 godina ) na sebi imaju dodatan odvojeni prostor u slucaju bad sektora koji pocinju koristiti a prostor sa bad sektorima prestaju koristiti tako da disk bude istog kapaciteta. ali nevidim razlog koristenja HDD regeneratora. taj disk nije za vjerovati mu , a da to radis u firmi kao servis a ne za sebe opet manje zaradis nego da promjenis hard disk. neisplati se. ili garancija ili ga bacis. podaci nisu za zajebanciju
gospar je offline   Reply With Quote
Staro 14.08.2008., 10:17   #6
Misek_Chipsy
Someone :D
Moj komp

Misek_Chipsy's Avatar

Datum registracije: Mar 2008
a kolko sam citao po netu hdd je nepouzdan kad sam napravi BS i glave povuku...da je sam nepouzdan i to ce se ponavljat i sirit,ako je ploca ostecena,ili glave, a ako je izazvano nekim ??virusom?? ili nekom drugom jednokratnom vanjskom pojavom kao manji naposnki siljak i slicno,onda disk moze i dalje radit bez problema,pouzdano nakon sto se ti bad sectori izbace (ja to rjesio sa chkdsk/f ) al ako se da i to popravit,zasto ne.
Staro 14.08.2008., 11:45   #7
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Milsim da HDD Regenerator & co. ne popravljaju bad sectore već ih samo 'zaobilaze' tj. 'govore' disku da na te sektore ne stavlja nikakve podatke. U svakom slučaju, kod pojave bad sektora, ne treba se igrati već spasiti podatke na drugi disk, a ovoga reklamirati. U slučaju da je reklamacija istekla, kupiti novoga.

Zadnje izmijenjeno od: coconut. 14.08.2008. u 12:46.
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 14.08.2008., 11:58   #8
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
HDD Regenerator može popraviti logičke bad sectore koje isto tako možeš eliminirati formatiranjem, ali fizičke bad sectore ne može popraviti nijedan program. Takvom disku se naravno više ne može, a ni ne smije vjerovati.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 14.08.2008., 13:16   #9
skydec
Premium

HD Tune - sviđa mi se, mali i jednostavan, hvala HAL
Ajd ak neko zna još neki nek napiše.
Vidim digel sam prašinu, neznam ja sam s regeneratorom oko 30 diskova popravljal i on popravlja sektore na fizičkoj razini tak da šalje u glavu podatke da mjenja magnete, u biti tak nešt neki jaki i slabi impulsi, nisam baš točno skužil kak to radi, inače stvarno popravi bad sector, osim ako je baš neki ekstremni slučaj.
Staro 14.08.2008., 13:27   #10
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Datum registracije: Feb 2002
Citiraj:
Autor skydec Pregled postova
Vidim digel sam prašinu, neznam ja sam s regeneratorom oko 30 diskova popravljal i on popravlja sektore na fizičkoj razini tak da šalje u glavu podatke da mjenja magnete, u biti tak nešt neki jaki i slabi impulsi, nisam baš točno skužil kak to radi, inače stvarno popravi bad sector, osim ako je baš neki ekstremni slučaj.
On ne popravlja baš ništa. domy_os ti je rekao sve. Pogotovo ne mijenja magnete
Elegantan kao leopard

Nisam to ja, to je moj komp.
RAK je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 14.08.2008., 13:40   #11
stuc
Banned

stuc's Avatar

Datum registracije: May 2005
Par diskova sam popravljao sa HDD Regenerator-om, pojedini diskovi su doslovce "lupali" kad program naiđe na bad sector i tako dok ga ne "popravi".
Šta bi to lupanje značilo ? Kao da se glave jako zavrte pa naglo stanu, tako nešto...

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Milsim da HDD Regenerator & co. ne popravljaju bad sectore već ih samo 'zaobilaze' tj. 'govore' disku da na te sektore ne stavlja nikakve podatke.
Mislim da nije tako, bar u slučaju HDD Regeneratora. Ako program govori disku da zaobiđe bad sector onda nebi "lupao" 20-tak minuta na određenom bad sectoru kao što mi se desilo a nekad "lupi" samo 2 puta i sector "popravljen".

Mislim da taj program naglo zavrti pa uspori ploče a zašto i šta time postiže neznam...
stuc je offline   Reply With Quote
Staro 14.08.2008., 13:51   #12
Melani
Banned

Datum registracije: Jun 2008
Po meni je najpametnije radit low level formatiranje s takvim diskovima.
Melani je offline   Reply With Quote
Staro 14.08.2008., 15:00   #13
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Citiraj:
Autor Melani Pregled postova
Po meni je najpametnije radit low level formatiranje s takvim diskovima.
ne pomaze. ja sam popravio bar 10 diskova s hdd regeneratorom. A sta on radi ,uopce me nije briga , bitno da mi diskovi poslije njega rade. dakako ,ne moze sve sredit ,ali eto,najnoviji uradak mi je samsung 2004c 200gb. Sad radi odlicno ,ali za svaki slucaj sam stavio samo operativni sustav,sad cu neke igrice itd ,pa da ga testiram. Inace imam jedan seagate 120gb sata , prva verzija koje je izasla,dok je socket A rulao ,kad je trebalo stavljat sata drivere s floippyjem,ima cini mi se vec 4 godine i dan danas radi ko sat. Imao je vrrrrdo bad sectora i rusio mi susatv i nije htio ni format ni install windowsa.

A sto se tice brzine,ne znak koliko konfa utjece na to,ali ovaj samsung je "popravljao" oko 16 sati CIJELI ,a an socketu A disk od 80gb oko 72 sata.
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 14.08.2008., 20:27   #14
Melani
Banned

Datum registracije: Jun 2008
meni je znalo pomoći,ali ne uvijeki ne kod svakog diska jer nemaju svi isti ulitity i iste mogućnosti istog.
Melani je offline   Reply With Quote
Staro 14.08.2008., 23:59   #15
skydec
Premium

Opet samo komentari, izgleda da bum ipak moral googlati.

Evo par linkova za one koji ne vjeruju i čisto da dokažem da ne trabunjam bezveze o mjenjanju magnetizma:
http://www.gold-software.com/download7605.html
'HDD Regenerator will regenerate your hard drive by magnetic reversal. As a result, not readable damaged information will be restored.'
http://www.qweas.com/download/system...egenerator.htm
'It can regenerates bad sectors by magnetic reversal. This technology is hardware independent. HDD Regenerator supports many types of hard drives and repairs damage that even low-level disk formatting cannot repair.'
http://www.onekit.com/store/review/i...ion_area..html
'Recent investigations in this area revealed new methods of restoration of bad sectors on the hard disk. As proved, the matter is that near 60% of all damaged hard drives with bad sectors have incorrectly magnetized physical areas on the disk surface. It allowed Dmitriy Primochenko, the developer of this software, to create a specific algorithm which physically repairs bad clusters. This way of the restoration is preformed in the HDD Regenerator application. Using a specific sequence of high and low signals directed by the algorithm the program switches magnetization of the bad sectors on the hard disk drive surface to the right condition. '
Staro 15.08.2008., 00:47   #16
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Citiraj:
Autor skydec Pregled postova
Opet samo komentari, izgleda da bum ipak moral googlati.

Evo par linkova za one koji ne vjeruju i čisto da dokažem da ne trabunjam bezveze o mjenjanju magnetizma:
Djelomično ne razumiješ što piše a djelomično piše glupost. Što se mene tiče, to je samo još jedan potencijalno opasan program.

Ne vjeruj svemu što nađeš na internetu. Naći ćeš i da je zamrzavanje diskova dobra metoda spašavanja podataka, kao i to da je HHD Regenerator bolji od Low Level Formata. Ne postavljam pitanje kada netko ovdje spomene LLF, ali u članku koji objašnjava rad HHD Regeneratora...
Elegantan kao leopard

Staro 15.08.2008., 11:10   #17
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

To s magnetizmom nije fizičko oštećenje diska/ploče jer disk i radi na principu magnetizma. Ploče samo budu krivo magnetizirane i (zero fill) format to riješi bez greške. U fizičko oštećenje ulaze grebanja glava po pločama, prisustvo nečistoća itd. To HDD Regenerator sigurno neće pokrpati/počistiti.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Staro 15.08.2008., 14:34   #18
stuc
Banned

stuc's Avatar

Datum registracije: May 2005
Citiraj:
Autor RAK Pregled postova
Djelomično ne razumiješ što piše a djelomično piše glupost.
Istina, ako ti tvrdiš da piše glupost to uopće nije upitno.

Citiraj:
Autor RAK Pregled postova
Što se mene tiče, to je samo još jedan potencijalno opasan program.
Istina, no ponajviše za tvoj džep.

Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
To s magnetizmom nije fizičko oštećenje diska/ploče jer disk i radi na principu magnetizma. Ploče samo budu krivo magnetizirane i (zero fill) format to riješi bez greške.
Da, ovo stoji no ako imamo dosta bad sectora nema ni tih podataka koji su na njihovom mjestu, jel ?
E sad ako je samo u pitanju krivo namagnetiziranje zar nije bolje upotrijebiti HDD Regenerator nego
formatirati hard uz predhodno nošenje harda @RAK-u da izvuče podatke te zavlačenje ruke u džep ?

Opet napominjem, ako je u pitanju samo kriva namagnetiziranost ne vidim niti mogu dokučit zašto bi
program bio potencialno opasan kad radi isto što i zero fill format a bez predhodnog izvlačenja podataka.
Da ne spominjem kako u par slučajeva HDD nije uopće bio prepoznat u windowsima tako da nikakav format
tu nije moguće sprovesti a HDD Regenerator je vratio u život i takav disk.
Još nisam naletio na primjer da je HDD Regenerator uništio koji disk, ili ga je "popravio" ili nije...

Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
U fizičko oštećenje ulaze grebanja glava po pločama, prisustvo nečistoća itd. To HDD Regenerator sigurno neće pokrpati/počistiti.
Istina, u ovakvom slučaju i sam bi nosio hard @RAK-u.
stuc je offline   Reply With Quote
Staro 15.08.2008., 14:55   #19
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Citiraj:
Autor stuc Pregled postova
Da, ovo stoji no ako imamo dosta bad sectora nema ni tih podataka koji su na njihovom mjestu, jel ?
E sad ako je samo u pitanju krivo namagnetiziranje zar nije bolje upotrijebiti HDD Regenerator nego
formatirati hard uz predhodno nošenje harda @RAK-u da izvuče podatke te zavlačenje ruke u džep ?
Podataka ima, ali su nečitljivi, a o uspješnosti HDD Regeneratora u tim slučajima neću govoriti. Uglavnom, nimalo me nije oduševio taj program.

Citiraj:
Opet napominjem, ako je u pitanju samo kriva namagnetiziranost ne vidim niti mogu dokučit zašto bi
program bio potencialno opasan kad radi isto što i zero fill format a bez predhodnog izvlačenja podataka.
Da ne spominjem kako u par slučajeva HDD nije uopće bio prepoznat u windowsima tako da nikakav format
tu nije moguće sprovesti a HDD Regenerator je vratio u život i takav disk.
Još nisam naletio na primjer da je HDD Regenerator uništio koji disk, ili ga je "popravio" ili nije...
Da, ali otkud ti znaš da će on popraviti te greške? To nitko ne zna, a ako ih ne popravi, može samo još više uništiti stvar i otežati daljnje spašavanje podatka. Zbog toga je potencijalno opasan. HDD Regenerator neće uništiti disk, o tome nije bilo govora, nego će uništiti podatke.

Citiraj:
Istina, u ovakvom slučaju i sam bi nosio hard @RAK-u.
Ne bih jer imam nekoliko vrsta backupa pa me baš briga za disk, ako se i zapali.

Ti i ja se baš ne razumijemo, je li?

Staro 15.08.2008., 17:10   #20
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Citiraj:
Autor Rak
Što se mene tiče, to je samo još jedan potencijalno opasan program.
Citiraj:
Istina, no ponajviše za tvoj džep.
Ne znam baš da je tako. Ja dobijem disk i probam ide li nešto iz njega van. Ako ne ide, nije moj problem. Ali zato često postane i ozbiljan financijski problem onome tko se igrao da raznim programčićima. Ja tu ništa ne gubim, samo potencijalno mogu nešto zaraditi. Igrač je onaj koji gubi.

To ne bi trebao biti moj problem ali nisam zadovoljan kada čovjek sav utučen dolazi po svoj disk na kojem su bili podaci dok se on nije počeo igrati s njim. Tada više nisu novci u pitanju. Moja usluga nije skupa u usporedbi s podacima. Sve bi dali samo da dođu do podataka. Vidio sam to previše puta.
Bilo je i onih slučajeva koji su zbog igre sa raznim programčićima uspjeli otežati spašavanje podataka i time uvečati cijenu postupka. To meni ide u đep pa ne kažem da je to dobro za tebe jer ću ja više zaraditi.

A zašto je opasan HDDR?

Opasan je zbog toga što svi programčići za Data Recovery nailaskom na bad sektor pokušavaju 32 puta pročitati što piše. U slučaju fizičkog oštećenja ploče (manjeg) glave često zaruju po ploči i time u potpunosti unište hard disk ili se teško oštete. Kako nije uvijek fizičko oštećenje diska, tako i kažem da je potencijalno opasan.

Ja ne određujem što će netko raditi sa svojim diskom. Samo dajem iskrenu preporuku ukoliko su mu podaci važni.

Od korisnika PCE se neću nikada obogatiti (ipak sam ja samo šljaker, a ne vlasnik). Čak se neću ni naraditi od diskova korisnika PCE. Problem nastaje kada eminentni stručnjak za diskove sa PCE uzme HDD Tune i počne testirati umirući disk neke firme na kojem se nalaze važni podaci za istu. Pa da vidi oće li do kraja crknuti. Odgovor je uglavnom da hoće. Buš pukla? BUUUUM! I tako napravi daleko veću štetu nego da ga nije pogledao.

Uglavnom kod preporuka koje dajem kažem što je bolje NE raditi. Rijetko kažem što napraviti s njim, kao da se nosi kod mene (zbog sukoba interesa). Ono što je potrebno napraviti ne smijem reći (opet zbog sukoba interesa) jer bi dobio nogu iz firme.

Uglavnom uspješno kližem između oštrih noževa Horze i Tora s jedne, i oštre olovke gazde s druge strane. Neki mi nikako ne olakšavaju. A njlakše bi bilo smijati se vratolomijama koje neki rade. Do nedavno je check disc bio sasvim dobra metoda spašavanja podataka tu na PCE. Sada već ima ljudi koji će umjesto mene znati što nije dobro za disk.
Elegantan kao leopard

Staro 15.08.2008., 17:35   #21
FitzTN
Premium
Moj komp

FitzTN's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Ovako, da ne otvaram novu temu, ima veze s backupima i diskovima.

Situacija je ovakva:

Računala: 3

1. Win Me + 80GB Hitachi (na njemu je SVE od podataka)

2. Win XP pro + 250 GB Hitachi (~6000 radnih sati) (skup osnovnih podataka, templata i ostalih za rad)

3. Win XP pro + 500 GB Hitachi (novi) (isto sta i na ranijem)

Ovi osnovni podaci se nalaze i na prvom, oni su na sigurnom i za njih nema problema.

Podaci na prvom kompu su u 2 foldera, nazovimo ih Folder1 i Folder2.
Podaci na drugom kompu su u jednom folderu, nazovemo ga Folder3.

Ima nekoliko desetaka tisuća manjih fajlova, i sve skupa ne prelazi veličinu jednog DVD-a (bez onih podataka koji su na kompovima 2 i 3 kao "template-i")

Trenutno backup rješenje - tjedno backup rješenje:

Total commanderom kopirati sadržaj "Foldera1 i Foldera2", kao i "Foldera3" preko mreže s kompova 1 i 2 na komp 3, s naredbom Skip All tako da prenese samo novije fajlove. Pokrenut Nero Express i na 8x spržit Pioneerom 215 DBK ili Pioneerom 107D (komp2) na Verbatim ili TDK medij.
Napisat datum, stavit u kutiju i stavit u regal s backupima.

Jel postoji neko bolje rješenje? Dakle, tjedni backup je u ovom slučaju na disku od 500GB (novome) i na DVD-u.

Šta se radi s diskovima? Ništa, na kompovima 2 i 3 se ponekad defragmentiraju, dok se na kompu1 tu i tamo provrti scandisk i očita S.M.A.R.T sa SpeedFanom s provjerom on-line, osim za disk u kompu1 koji ne podržava S.M.A.R.T.
FitzTN je offline   Reply With Quote
Staro 15.08.2008., 19:10   #22
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

FitzTN, bolje otvori novu temu jer ovo sad već prelazi u domenu backupa, nema veze sa skeniranjem bad sectora i recoveryjem.

Staro 12.10.2008., 19:04   #23
jollyb
4K FTW
Moj komp

jollyb's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
imam 2,5" hard sa dvije particije. 2. je ok dok 1. stvara probleme. na pristupu fajlovima na 1. particiji, ona samo nestaje. dok je 2. još vidljiva (u win exploreru)
ima li načina tj programa koji bi u windowsima izolirao bed sektore (pretpostavljam da se radi o njima)
probat ću prvo sa hirens boot cdom i hdd regeneratorom
jollyb je offline   Reply With Quote
Staro 14.10.2008., 09:08   #24
Voorhees
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2003
što se tiče recoverya i preventive podataka na hdd zanima me da li ovaj čovjek (ujedno i autor programa) zna što govori ili je to za objesiti mačku o rep
http://www.grc.com/sr/themovie.htm
Voorhees je offline   Reply With Quote
Staro 14.10.2008., 13:07   #25
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor Voorhees Pregled postova
što se tiče recoverya i preventive podataka na hdd zanima me da li ovaj čovjek (ujedno i autor programa) zna što govori ili je to za objesiti mačku o rep
http://www.grc.com/sr/themovie.htm
Jedina prava preventiva i mogucnost povratka podataka je poznata pod nazivom backup.
Staro 23.10.2008., 23:08   #26
Ruky
Premium
Moj komp

Ruky's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
prckao sam nesto po kucistu dok je komp bio upaljen. uglavnom malo sam protresao hard disk i mozda su mi se kablovi iz harda na kratko iskopcali sve za vrijeme dok je komp bio upaljen! nakon toga sam ga restartao i nije se htio podici nego me trazio windowse, jer je izgubio neki registry. stavio sam windowse i kliknuo repair komp se restartao i sve je proradilo ali je ful sporo! procesor ne prelazi 10% a ram 30% ali sve steka zapinje i radi sporo dal sam ja sjebo hard ili to nema veze s tim! i koji bi bio program koji bi mi to mogao provjeriti?
Ruky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno