|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Dec 2005
|
idiot za fotice trazi pomoc
ajd pliz ak ima neki foto guru na ovom forumu da mi kaze koji fotic da si uzmem nekak je izbor pao na: SONY Alpha A200K http://www.sony.hr/view/ShowProduct....TechnicalSpecs ili OLYMPUS SP570UZ http://www.olympus.hr/consumer/29_di...0_uz_18509.htm nisam profi fotograf ali ipak ne zelim kupiti nekaj kaj nevalja hvala na bilo kakvoj informaciji |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Je suis Schumi
Datum registracije: Nov 2006
|
Reci di točno gledaš tu Alphu? Inače to je bolji izbor od Olya... dSLR.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
nazalost ovdje http://www.pevec.hr/297/327 sestra bi ga kupila na neki kredit i iz nekog razloga bas u pevecu (neka spika s karticnim placanjem) ali cu svakako jos pogledat dal postoji neki drugi ducan koji joj pase |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: May 2007
|
ako biras iskljucivo izmedju ova 2 aparata preporucam ti da uzmes Olympusa ako se ne mislis malo zesce pozabaviti fotografijom ... neznam koliko se kuzis u fotice ali ovaj sony ti je DSLR a Oly je kompakt ... neznam dali kuzis koja je razlika ... za sony ce ti s vremenom trebati jos bar jedan dodatni objektiv, blic itd. ako zaglibis u DSLR vode za cas ce ti se povecati apetiti a proporcionalnio sa tim i financijski izdaci ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
ok, malo sam googlao i ako sam dobro shvatio: dslr mi omogucava da slikam ko na onim starim foticima - stisnem i on odma okine, a compact ima onu odgodu? sorry ak pitam glupa pitanja uvijek me to zivciralo na digitalnim foticima - stisnem gumbic i onda moram cekat pola sekunde da on uslika ![]() i zasto kazes da ce mi za sony trebati dodatna oprema? ajd pliz to malo pojasni a live viev je ono kad na zaslonu vidis sta slikas? - to je vjerojatno korisno, ali vaznije mi je da nemam vremenski pomak kod slikavanja puno ti hvala, stvarno nemam nikakav drugi izvor informacija (bar ne onakav koji bi mi jednostavnim rijecima objasnio neke stvari) |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
odgodu ces imati i na DSLR-u jer uvjek imas neko kratko vrijeme koje protekne dok ti fotic fokusira, s tim da ce ti se u losijim svjetlosnim uvjetima ta odgoda i povecati sa ovim objektivom koji dolazi sa foticem jer ima mali otvor blende, ponekad sa tim kit objektivom fotic nece moci automatski fokusirati kad nema dovoljno svijetla, iz tog razloga ti treba dodatna oprema kao sto su objektivi sa vecim otvorom blende i dodatni vanjski blic sa pomicnom glavom da ga mozes usmjeravati i odbiajti svijetlost... live viev je da vidis ono sto slkas na lcd-u da sto se tice starih analognih fotica na njima imas objektive sa manualnim fokusom ti sam okreces prsten fokusiras prije okidanja i to ti je ta odgoda koju imas sa digitalcima s tim da i an DSLR-u kad pritisces okidac imas 2 koraka prvo do pola da se fokusira i onda do kraja da okine neznam za sto ces tocno korisiti fotic ali kad ti ponestane svijetla mogao bi se naci u problemu sa ovim objektivom koji dolazi sa sonyjem ... neznam koliko ti se da zafrkavati sa podesavanjem opcija po foticu prije nego pocnes slikati jer ako mislis DSLR korisititi na automatskim postavkama ona ti je bolji izbor neki kompakt u tvom slucaju Oly ... ja sam nedavno uzeo Olympu E-510 DZ kit sa 2 objektiva to je DSLR i sad vec skupljam lovu za dodatni blic i jos 2 objektiva i to sve ce me ispasti cca 10000kn ... nebi bilo ok da uzmes skupi fotic i onda ostanes razocaran sa njim zato ti je mozda ovaj kompakt od olympusa bolji izbor |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
ok, razumio sam - bolje za pocetak uzeti olumpus dok ne naucim vise o fotografiji (i dok se ne obogatim), a onda preci na dslr tehnologiju hvala ti jos jednom za informacije |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
|
nema problma ... gle mene su isto odgovarali od dslr-a pa sam ga svejedno kupio ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Dec 2006
|
u svakom slucaju za amaterske potrebe je bolji kompakt od dslr-a, em je jednostavniji za koristenje kad to zelis em se moze koristit u vise situacija od dslr-a s tim osnovnim objektivom koji dobijes, a slike ce ti biti dovoljno dobre. apsolutno stoji ovo sto je thommy napisao, kada uzmes dslr onda ce te dalje vuci u nabavku dodatne opreme, tj drugih objektiva bljeskalica itd. sto je puno skuplje od pocetnog ulaganja. medutim ono sto mene muci ovdje je da taj oly kosta 3000+kn, dok njegovog starijeg, ali nebi rekao i losijeg brata (sp560) mozes dobit za 2300-2500kn sto je osjetna razlika dok ne gubis u principu nista. a da zakompliciramo stvari, za istih tih ~2500kn ima jos masu drugih fotica te klase koji su mozda cak jos i bolji, no o tom potom a da, kada fokusiras nesto s foticem, slikanje je prakticki trenutno nakon sto do kraja pritisnes gumb bez obzira kakav fotoaparat imao
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
Evo ja ti prodam svoj Olympus, jer sam se zaletio, i sada kad sam malčice prokužio neke stvari hoću DSLR-a ali hebi ga zasada mi je i ovaj dobar, imaš par mojih fotki na gore navedenoj temi pa pogledaj! ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
no fear
Datum registracije: Jan 2003
|
Buraz ima Nikona D40x i super je zadovoljan sa njime (odlične fotke), uz to uzeo je dodatni objektiv koji dođe skoro kao i sami fotić te još dodatni flesh. dpreview - D40X nabava.net |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Hm...sorry ako ispada napadno ovo što ću ti reći,ali...čemu tako skup foto ako još neznaš osnove fotografiranja?Na tvom mjestu bih počeo sa: http://www.ve-mil.hr/opis.aspx?prika...&Sifra=3840056 ...te eventualno ako ti je zbilja do bacanja love... http://www.ve-mil.hr/opis.aspx?prika...&Sifra=3840036 Prvo nauči osnove a kasnije ćeš i sam već vidjeti na kojem području želiš poboljšanja u svom stilu fotografiranja jer kao što stara izreka kaže: "nije zlato sve što sja" pa tako ne znači ako je fotoaparat skuplji da je bolji od nekog drugog.Kakve će slike ispast uvelike ovisi i o umijeću i znanju fotografa...iliti da svedem na najosnovnije:badava ti i fotić za 10k kuna ako neznaš slikat ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
Datum registracije: May 2008
|
Ma neka zeme neki rabljeni ili čak novi EOS 350D, 400D, 450D i bok... Ili nekog Pentaxa!!! Pa čak i Oly-a! ![]() A kaj se kompakta tiče radije si uzmi Canon G9! Najbolji izbor trenutno! I da kupi se novi Digital Foto magazin! Svakako! Ima vodić za kupnju u njemu... Osim ak već nije došao novi od ovog mjeseca na kioske, a to nisam ziher... |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Premium
|
Citiraj:
Zadnje izmijenjeno od: Thommy. 01.07.2008. u 14:03. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
no fear
Datum registracije: Jan 2003
|
Jako kvalitetan "domaći" sajt. Nešto kao PCE samo za fotografiranje i šire... http://www.dizajnzona.com/forums/ |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2006
|
Citiraj:
Kaj se pak tice pocetnik ili ne, na vecini kompakta se mogu postavke mjenjati rucno pa tak i na sp 570
cpu e4300/sonictower+nexus120; mbo gigabyte p35-ds3-l; ram kingmax1024/667x2; vga hd3850; psu corsair hx 520w; dvd benq 1655; hdd wd1200jd&samsung hd321kj&ST3160021A; ZM-MFC1; lg22ws; btc6300; mx 518 i sve u chiefu s nekoliko nexusa |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
|
ajme, ne mogu vjerovati da nisam dobio nikakvu obavijest mailom, a vi se tu raspisali ![]() evo sad sam tek procitao kaj ste napisali - pogledat cu malo ovaj foum o fotografiji i vidjet nesto vise o Canon G9 za kojeg kazes da je super (a jeftiniji je za 1000kn) u 10 mj pocinje fax, i na dizajnu postoji predmet "fotografija" kojeg namjeravam upisati, i znam da oni nece staviti neke velike uvjete, ali htio bi imati fotic s kojim cu moci pratiti nastavu - jer nije samo teorija nego se odrzavaju vjezbe Zadnje izmijenjeno od: ethan. 02.07.2008. u 09:17. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
3.14zda ®
Datum registracije: Nov 2005
|
Citiraj:
![]() @ethan; razmisli i to dobro i o kupovini Canona S5 IS. Aparat je pila. http://www.dpreview.com/reviews/canons5is/ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Premium
Datum registracije: May 2008
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Premium
|
Citiraj:
i ono sto je rib@ rekao apsolutno stoji, dslri mogu pod vecom iso osjetljivosti slikat a da fotke ostanu upotrebljive, ali to je prvenstveno razlog velicina ccd chipa
![]() |
![]() |
#23 |
Premium
|
@antrax gle opce nije stvar u furanju na stvari i nerazumjevanje, i nije da sam ja tu neki super foto znalac ... sa kompaktom u vecini slucajeva nece uopce nailaziti na probleme kao sto su koliki mu treba biti otvor blende i koji iso da nastima itd, normalno da mu se slika moze zamutiti i sa kompaktom btw otvor blende nemoze biti duzi ili kraci nego manji ili veci, moze ti biti duze ili krace vrijeme ekspozicije (odnosno vrijeme prikupljanja svijetlosti, vrijeme u kojem senzor prikuplja podatke, vrijeme u kojem svijetlost obasjava senzor ili kod analognih fotica film)... i ako mu se u tom vremenu zatrese fotic ili mu u kadar uleti neki objekt u pokretu kao sto si ti naveo gore normalno da ce mu se slika zamutiti ... ne zelim tu ulaziti u nikakve rasprave niti prepirke sa nikim ... ti si napisao citiram "fotoaparat slika trenutno, to sto je njemu otvor blende duzi znaci da prikupljanje svjetlosti, odnosno podatka slike traje duze vrijeme" sto bi znacilo da ipak ne slika bas uvjek trenutno i sa vecim otvorom blende ti se smanjuje vrijeme ekspozicije znaci ako ima kao sto si ti napisao duzi (ja ispravljam veci) otvor blende trebat ce mu manje vremena da prikupi potrebnu svijetlost Zadnje izmijenjeno od: Thommy. 02.07.2008. u 12:12. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Premium
|
ovo je ot vec teze vrste al ajd, da u pravu si u potpunosti, al razlog sto s "kompaktima" ne dolazi do raznoraznih problema je sto ih nazalost 99.99% ljudi uvijek koristi u "idiot" nacinu, bar ja to tako vidim. Tj ne mogu reci da sam imao vise ili manje problema s ijednima u odnosu na druge (ne bavim se pretjerano fotografijom nego eventualno isprobam kad uleti nesto novo nekome ![]() u svakom slucaju nadam se da ce ethan biti zadovoljan kupljenim sta god to na kraju ispalo
![]() |
#25 |
Premium
Datum registracije: Oct 2006
|
kako antrax kaze bit ces zadovoljan s bilo kojim aparatom koji kupis. Mozda jedan mali hint - uzmi nesto jeftinije i koristi, a kad i ako ti bude manjkalo opcija lako predjes na dslr i onda vec budes znal koje su prednosti i koje su mane, a ulazak u dslr ipak iziskuje puno vise love od kompakta, ali su i mogucnosti puno vece. Ja sam isto tak krenul s kompaktom fuji s5500 (svojedobno je bil skup) i nakon druzenja 3-4 godine s njim odlucil sam preci na dslr, a najvise me privlacilo to kaj mogu koristiti stare objektive koje imam i do sada nisam niti malo zazalil. I da probaj i s kompaktom slikati u raw-u i naknadno srediti fotku da se malo izverziras, jer slikanje dslr-om u jpegu nema nekog veceg smisla.
cpu e4300/sonictower+nexus120; mbo gigabyte p35-ds3-l; ram kingmax1024/667x2; vga hd3850; psu corsair hx 520w; dvd benq 1655; hdd wd1200jd&samsung hd321kj&ST3160021A; ZM-MFC1; lg22ws; btc6300; mx 518 i sve u chiefu s nekoliko nexusa |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Premium
|
evo da vas obavijestim sto je odluceno - zapravo ono sto je moja sestra odlucila ona ima neki bezkamatni kredit/popust u pevecu preko firme i ona hoce fotic sad (ide na more kod frendice i oce se slikavat). ja sam inzistirao da onda malo saceka i da uzme canon s5 za kojeg ste rekli da je super (a i jeftiniji je) al me odjebala jer ga nema u pevecu. a s obzirom da su njene pare - jebi ga, nek kupi skuplju stvar. vjerojatno cu ga imati navecer u rukama pa napisem dozivljaje i hvala vam jos jednom svima na pomoci ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Registered User
Datum registracije: Feb 2003
|
Citiraj:
http://www.dpreview.com/reviews/comp...sch50&show=all http://www.cameras.co.uk/reviews/sony-dsc-h50.cfm http://www.cameras.co.uk/reviews/can...shot-s5-is.cfm |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
3.14zda ®
Datum registracije: Nov 2005
|
A njena odluka i nek se slika. Ja imam S5 IS oko 6 mjeseci i stvarno sam prezadovoljan za ulozenih 2500kn za aparat/kartice/baterije... @gnom; sad vidim da je i taj H50 izasao, meni se vise svidja na Canonu sto ima preklopni LCD i tako je fino zasticen i ne palim ga gotovo uopce vise. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|