Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 30.06.2008., 14:13   #1
Buky
Premium

Buky's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
Editor - hobi ili posao ?

Dali netko ovdje primjenjuje znanje u video obradi i ubire novac ili se svi zanimaju cisto iz hobija ?

Zanima me koliko su ljudi placeni za takve poslove kod nas, pa ako ima par ljudi da nam docaraju jedan dan sa posla i kaze koliku placu onaj od oka imaju ?
Buky je offline   Reply With Quote
Staro 30.06.2008., 21:47   #2
Roberto
Premium
Moj komp

Roberto's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Ja sam konkretno počeo iz hobija, a kad sam kupio kameru onda i malo ozbiljnije. Još uvijek se u tome smatram amaterom mada sam ovladao gotovo svim relevantnijim VE programima. Povremeno napravim nekome neku obradu i montažu i to si fino naplatim. Nema više ništa džabe

Moja šogorica se time bavi profesionalno, radila je i neke projekte za HRT, Novu TV i RTL. Da se dobro zaraditi, ali u tim slučajevima se bome i krvnički naradiš. To nije posao koji bih volio raditi full time.
Oglas

Oglas
Staro 30.06.2008., 21:55   #3
mrga
all you need is freeware
Moj komp

mrga's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Ja čisto iz gušta. Ima pravo Roberto, ni ja ne bih to volio raditi full time. Okej, volio bih raditi filmove, putopise ili slično, jer onda imaš određenu narativnu strukturu koja ti ipak postavlja neke smjernice jer tada nemreš baš svaki kadar strpat bilo gdje. S druge strane, stvari tipa napraviti sažetak nogometne utakmice su krvnički posao jerbo moraš odgledati cijelu tekmu, mučit se dok odlučiš koji su dijelovi bitni, pa onda njih zrezat i skužit da je opet predugačko pa opet micat nešto. Onda skužiš da moraš povadit pol stvari i da u određenu minutažu nemreš stavit ni pol onog što bi želio, i tak, hrpa problema. (nemojte se baš doslovno zakačit za ovu rečenicu, sažetak tekme je tek prvi primjer koji mi je pao u glavu)

Uglavnom, kao full time posao bih volio raditi s materijalom koji ima narativnu strukturu i gdje bi se posao bazirao više na dodavanju efekata, tempu, postizanju atmosfere i slično, a definitivno ne bih želio raditi nešto gdje je riječ o pukom odabiranju između milijuna frejmova i njihovom sklapanju

Al ako te to zbilja zanima, onda bi ti najbollje bilo paralelno s editiranjem videa učiti i 3d programe i animaciju, jerbo prave firme (čitaj: ne lokalni studiji kloji montiraju svatove, već marketinške agencije i slično) će u pravilu tražiti hrpu stvari, a ne samo znanje video editinga.

Mene trenutno najviše zaokuplja učenje kako napraviti određeni efekt, sad su mi slova gušt, nešto poput ovoga
http://www.screencastcentral.com/public/yt2107.cfm
Staro 01.07.2008., 00:40   #4
Buky
Premium

Buky's Avatar

u koje formate zapisuju kamere? Jel to zavisi od modela ili one malo bolje imaju neki standard ?
Staro 01.07.2008., 00:47   #5
Buky
Premium

Buky's Avatar

Citiraj:
Autor mrga Pregled postova
Mene trenutno najviše zaokuplja učenje kako napraviti određeni efekt, sad su mi slova gušt...[/url]
mogao si uploadat negdje par svojih clipica da vidimo sta radis. Jesi bas zagrizao za vegas ili cackas i druge aplikacije kao sto su AfterEffects i sl. ?
Staro 01.07.2008., 08:07   #6
mrga
all you need is freeware
Moj komp

mrga's Avatar

Citiraj:
Autor Buky Pregled postova
mogao si uploadat negdje par svojih clipica da vidimo sta radis. Jesi bas zagrizao za vegas ili cackas i druge aplikacije kao sto su AfterEffects i sl. ?
Isključivo Vegas. Program je mrak, kao da je netko išao raditi program baš po mojim željama.
Staro 01.07.2008., 09:12   #7
Thommy
Premium
Moj komp

Thommy's Avatar

Datum registracije: May 2007
da se dobra lova zavrtiti od tog posla samo ako se nadjes u pravo vrijeme na pravom mjestu, ja radim povremeno kao kamerman za jednu firmu ... znam da gazda uzima dobru lovu za snimanje i video obradu ali se on i ekipa koja to radi znaju posteno preznojiti ... proslo ljeto sam radio za njih 20 dana, snimali smo neke partye na moru imali smo oko 50 sati snimaka od kojih je trebalo napraviti promo video od 3 minute, da ne pricam koja je ludnica pregledavati 50 sati videa i odabirati najbolje scene, treba ponekad i nekoliko tjedana da slozis promo video od 3 minute koji ce zadovoljiti klijenta ... znam da oni rade video obradu sa adobe premierom i u konacnici to stvarno vrhunski izgleda ... ja ubirem lovu u tom poslu ali kao kamerman ne kao editor
Thommy je offline   Reply With Quote
Staro 01.07.2008., 11:21   #8
mrga
all you need is freeware
Moj komp

mrga's Avatar

Citiraj:
Autor Thommy Pregled postova
znam da gazda uzima dobru lovu za snimanje i video obradu ali se on i ekipa koja to radi znaju posteno preznojiti ... proslo ljeto sam radio za njih 20 dana, snimali smo neke partye na moru imali smo oko 50 sati snimaka od kojih je trebalo napraviti promo video od 3 minute, da ne pricam koja je ludnica pregledavati 50 sati videa i odabirati najbolje scene, treba ponekad i nekoliko tjedana da slozis promo video od 3 minute koji ce zadovoljiti klijenta ...
e baš o tome govorim!
Staro 01.07.2008., 12:10   #9
Roberto
Premium
Moj komp

Roberto's Avatar

Točno tako, kao i u mnogim drugim poslovima, onaj tko se najviše nacrnči s tim nije i onaj tko u toj priči najviše zaradi Tako je barem u većini studija i firmi koje se time bave.

Postoji i druga opcija, da radiš kao freelancer, i ugovaraš si poslove kad ti odgovara i koliko ti odgovara. Naavno i taj princip ima svoje minuse, a da ne velim da moraš znati ljude koji su dugo u tom poslu da bi upao u dobre i isplative poslove.

Uglavnom, alati koje bi morao jako dobro naučiti za posao u toj struci su Premiere i Avid za Windowse i Final cut studio za OSX.
Staro 01.07.2008., 12:38   #10
Buky
Premium

Buky's Avatar

after effects mi izgleda jako zanimljivo, al ne znam jel se materijal za TV produkciju radi drukcije nego za web. Zapravo TV me ne zanima ni najmanje.

Evo neke AFX stranice
http://www.videocopilot.net/basic/index.html
http://www.ayatoweb.com/ae_tips_e.html - AFX + neki drugi render programcici
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 01.07.2008., 12:48   #11
Buger
Premium
Moj komp

ovaj after effect mi se čini jako dobar, ali mi je Sony Vegas puno bolji, tj. pregledniji, a samim time i jendostavniji, zasada se igram u Vegasu, a vidjet ću kasnije, možda se počnem zabavljat sa After effectom...

koja je najveća prednost After Effecta, koliko se meni čini, ima više efekata, ima li još koja značajnija prednost?

btw. jel netko isprobao Riot Gear i Evolution od Video Copilota?
Buger je offline   Reply With Quote
Staro 01.07.2008., 12:52   #12
Crash009
Banned
Moj komp

Crash009's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Citiraj:
Autor Thommy Pregled postova
da se dobra lova zavrtiti od tog posla samo ako se nadjes u pravo vrijeme na pravom mjestu, ja radim povremeno kao kamerman za jednu firmu ... znam da gazda uzima dobru lovu za snimanje i video obradu ali se on i ekipa koja to radi znaju posteno preznojiti ... proslo ljeto sam radio za njih 20 dana, snimali smo neke partye na moru imali smo oko 50 sati snimaka od kojih je trebalo napraviti promo video od 3 minute, da ne pricam koja je ludnica pregledavati 50 sati videa i odabirati najbolje scene, treba ponekad i nekoliko tjedana da slozis promo video od 3 minute koji ce zadovoljiti klijenta ... znam da oni rade video obradu sa adobe premierom i u konacnici to stvarno vrhunski izgleda ... ja ubirem lovu u tom poslu ali kao kamerman ne kao editor
Mislim da je ovdje kolega sve rekao... nekad je i mene to zanimalo, no kada sam skuzio koliko muke i posla ima za par minuta nekog clipa odustao sam.
Crash009 je offline   Reply With Quote
Staro 01.07.2008., 13:57   #13
Buky
Premium

Buky's Avatar

Citiraj:
Autor Buger Pregled postova
koja je najveća prednost After Effecta, koliko se meni čini, ima više efekata, ima li još koja značajnija prednost?
btw. jel netko isprobao Riot Gear i Evolution od Video Copilota?
Sony Vegas je kao i Premiere za editing vise clipova, rendering/kodiranje a AfterFX se koristi za motion graphics & spcijalne efekte, rad sa layerima.
Meni se cini da bi tebi i mrgi vise odgovarao AFX posto vas zanimaju specijalni efekti.

Mislim da imam negdje na disku riot gear i ostale dodatke al nisam ih jos isprobao, nemam vremena -_-
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno