|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Router setup
Ovak. Za doma sam kupio Linksys wireless router i želim spojit t-comom adsl i maxtv na taj router. Spojio sam sve, i u admin panelu sam postavio sve (user name i pass). Mreža je osposobljena, laptop ju prepoznaje, mogu se i spojit na nju, ali se ne mogu spojit na net. Ne znam što još trebam unesti osim username i passworda. Jel ima netko iskustva sa ovim? Mogu napravit screenshot tog interface-a. Tj, budem kasnije, zato jer sad nemrem doć do toga zato jer sam spojen prek starog routera (ovog od t-coma). Prije nego što sam išo to radit, pito sam lika iz t-coma jel mogu to napravit (zbog maxtv-a), reko je da nema problema. Tak da mora bit nekaj kaj krivo radim. Username i password su dobri. PS: Kad idem na status bar u tom control panelu od routera, piše mi pod Interface: Down. Tamo dole ima gumbić Connect, kad ga stisnem, ništa se ne događa. Ne može se spojit. Nešto nisam podesio, a ne znam što sve treba. Inače u varaždinu u stanu imam također wireless router (od metroneta), ali dobio sam ga podešenog, i nisam ništa trebo poštelavat da bi radio. Mislio sam zvat t-com, al reko mi je frend da nema smisla, da prosječni nogometaš zna više o kvantnoj fizici nego što oni znaju o tome. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
A da si se sjetio još napisat koji je to "stari" router? U adsl bibliji sve piše. Postavi IP Linkača na 192.168.1.2, kompovima fiksni IP u nizu. Gateway je IP od Linkača, također unesi DNS - ove u router i kompove. Samo spajanje napravi tako da Linkača (WAN) spojiš na LAN1 starog routera. E da, stari router (koji mora ostat zbog MaxTv - a) podesi u Bridge mode. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Stari router je neki kasda router koji se dobije sa maxtv-om. Al reko mi je lik iz t-coma da će sve ić prek tog novog routera kad sve spojim. Max-tv je na taj router spojen samo prek mrežnog kabla. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
|
Ja još ovo sranje ne mogu složit. Ovak. Sad sam spojio linksys na kasdu, i sebe na linksys. DSL line mi je i dalje u kasdi. Wireless mreža radi, ali ne radi internet. No, (ovo je snajbolji dio), iako sam spojen prek kabela na net (baš dialam t-com vezu), kada isključim wireless, odkonekta mi se komp sa neta. U kasdinim postavkama su namjestio da radi u bridge modu (iako je to već bilo namješteno), dodijelio sam IP adrese kompu i isključio DHCP. Ne znam kako da dobijem da mi sad radi taj wireless kako spada. Kad to složim, onda ću tek krenut i na maxtv. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
|
MaxTv će i dalje radit preko Kasde na LAN3 ili Lan4 priključku. Jesi postavio IP - ove kako je gore rećeno? U linkaču podesio PPPoE? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
Da, stavio sam encapsulation mode na PPPoE. Namjestio sam i IP-ove. Za sad samo za ovaj komp s kojim to pokušavam napravit. Kasnije ću za onaj drugi. Provjerio sam i radi. Spaja se na IP kojeg sam mu zadao. Ne znam sljedeće što napravit. I dalje kad idem na na onaj status mi piše da je interface down. Odem na connect, ne može se spojit. Net mi radi, al ovak kak sam reko. Spojen sam na linksys koji je spojen na kasdu u koju ide dsl line. Wireless ne radi, ali kad ga isključim, ne mogu se spojit na net. Fakat mi ovo nema smisla. Inače mi nije ovo sve tako strano, al ponestaje mi ideja već. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
|
Konfiguriranje radi sa kompa koji je žično spojen na Linkača. Očito negdje grješiš. Postaj ovdje slike konfiguracije i postavke mrežne na kompu (linkovi na image host neki). Nezaboravi maknit osobne podatke (adsl user/pass). |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
|
Spojen sam sad žicom na laptop zato jer mi ovaj komp smeće (od brata je inače taj), tako da ću sve ovak prek laptopa složit. Idem onda sad neke screenshotove napravit. Inače, lik u t-comu je prvo što je reko je da se može sve spojit na taj wireless router. Sad, ne znam jel taj linksys koji ja imam (WAG200G) podržava iptv. Zato jer ako podržava, želim se riješit jebene kasde. Moram ju restartat čim ju krivo pogledam. Jebeni t-com |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
http://www.uploadgeek.com/uploads456/454/1.JPG http://www.uploadgeek.com/uploads456/271/2.JPG http://www.uploadgeek.com/uploads456/202/3.JPG http://www.uploadgeek.com/uploads456/146/4.JPG Ova zadnja pokazuje neko sranje koje mi se pojavi u network connections. To inače prvi put vidim. Nema skoro nikakve postavke. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
|
Aha, u tom grmu leži zec. Eto se još jednom dokazuje zašto je važno navesti točne oznake opreme i kako je spojena. Pošto je wag200g "all in one" tip uređaja tj. broadband bežični router sa integriranim adsl modemom je razlog zašto stvar sad ne funkcionira. Prvo makni Kasdu a MaxTV ćeš rješit kasnije ako bude moguće. Nadam se da si uzeo uređaj namjenjen za Adsl Annex B inaće stvar neće funkcionirat (može se rješit zamjenom uređaja ili promjenom firmware - a). Spoji tel. liniju iz razdjelnika u wag200g, u postavkama mrežne na kompu za DNS dodaj 195.29.150.3 i 195.29.149.196 (Advanced), istu stvar napravi i u routeru (unesi ove zadnje dvije IP adrese). Pozivam se na tvoju 1. sliku, promjeni: VPI=0 VCI=33 Max Idle Time=30 (vrijeme nakon kojeg router sam prekida konekciju ako nema aktivnosti) 2. slika DHCP Server možeš uključit pa će i računala sa automatic mrežnim postavkama uredno radit Time zone = GMT+1 + Uključi automatic adjust (ovo omogućuje da je datum / sat uređaja sinhronizirano i lakše je pratit log zapise) Napravi save postavki + Reboot uređaja. Sada će ti internet raditi. Za osposobit MaxTv i da li je uopće moguće moram pogledat manual, nastavak sljedi. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Moderator
|
Čitajući ovaj manual nisam utvrdio sa sigurnošću da je moguće definirat i MaxTv konekciju. Namjerno sam rekao "i". O ćemu se radi? Uređaj u fw treba imati mogućnost definiranja više istovremenih konekcija (Virtual Circuits). To funkcionira dok su parametri konekcije različiti. U manualu ih spominje ali ne kako definirat više njih. Ako nekako uspiješ evo parametara za MaxTv "konekciju": T-Com MaxTv – IPTV PVC1: VPI - 0 VCI - 40 Virtual Circuit - enabled WAN Setting - bridge mode BRIDGE MODE Connection Type - 1483 Bridged IP LLC ATM Service category - VBR-nrt PCR - 1200 cells/s SCR - 600 cells/s CDVT - 900000 uSeconds MBS - 10 Cells Ukoliko ne uspiješ to složit da radi i internet i MaxTv onda ćeš morat nabavit drugi uređaj (npr. D-Link DSL-G684T). |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
|
E puno hvala čovječe. Fakat hvala. Glede Annex B. Ja ne znam koji je moj. Ne znam jel Annex A ili B. Gledo sam malo po stranicama od routera, ima za skinut novi firmwari, i svi su Annex A. Također sam pogledo koja mi je verzija firmware-a. Verzija je 1.01.05, što je dost dobro zato jer je najnovija verzija na linksys stranici 06. Ali ne znam jel moj Annex B ili A. Budem sad malo pogledo na kutiji i tak. Našo sam ovu temu, gdje piše (kako si i ti reko) da mora bit Annex B zbog t-com-a. http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=79407 No, kolko vidim u temi, problem se javlja kod kablova? Ja sam sve bez problema spojio. Idem sad probat ovo što si ti rekao da napravim, pa se javim. Iako, sumnjam da će radit. Valjda nema što nisam probao u tim basic postavkama. Ali idem probat. Hvala još jednom |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Moderator
|
Ako je unutra fw za Annex B, internet će radit 100%. Ako nije, zbog Annex B za support treba odabrat Njemačku (DE). Ovdje imaš downloade. Zadnji za Annex B je 1.01.06 (ETSI) (Annex B). Koja je sada verzija unutra mora negdje biti vidljiva. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Guest
Datum registracije: Jun 2008
|
Checking the Annex and Model Number A ona ikona Internet Gateway se pojavila jer je na tom gateway-u uključen UPnP, a u OS-u Internet Gateway Device Discovery and Control (IGDDC). |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
|
Annex je B. Na kutiji od routera piše. U control panelu piše da je verzija 1.01.05. Inače. Nikky, probo sam ono kaj si napiso za internet konekciju i ne radi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Guest
|
Koje uopće LED-ice svijetle kad se priključi tel. kabel? Setting-Up a Linksys* Što piše pod Status – DSL Connection? EDIT: *koristiti parametre svog ISP-a Zadnje izmijenjeno od: thopok. 03.07.2008. u 18:04. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
|
Stavio sam sad najnoviji annex b firmware. Iako mislim da sam i prije imo annex b (na kutiji tako pisalo). Kad se priključi tel. kabel svijetli power ledica, wireless, ethernet 1 i DSL. Internet ne svijetli, ponekad zasvijetli crveno kad se pokušava spojit. Al to je to. Pod DSL connection mislim da piše connecting, pa negotiating, tako nekako. Ne mogu sad pogledati zato jer sam spojen prek kasde. Zadnji nekoliko sati sam se zajebavo s kasdom, vraćo sam ju na stare postavke. Nije mi više radila sama, radila je samo prek linksys-a. To je zato jer je po defoltnim postavkama stavljena na bridge mode. Onda sam radio konekciju u samoj kasdi (pppoe). Sad mi je složeno da se komp spaja na net čim uštekaš mrežni kabel (prije sam moro dialat onu broadband konekciju). Tak da u biti zadnjih nekoliko sati sam se samo trudio vratit sve na početne postavke. Fakat već nemrem izdržat. Jel može bit da router ne radi? Kupio sam ga polovnog? Al ima nekoliko indikatora koji mi ipak govore da sve dobro radi. 1. lik se našo samnom na svojoj kućnoj adresi 2. router je radio kad je bio spojen s kasdom (kad kasda nije sama radila). Sad mislim složit tako da spojim linksys na kasdu i ne stavim ga na pppoe enkapsulaciju, zato jer je to već ionako namješteno na kasdi. Nego nekaj treće, nekaj budem probo skemijat. Inače, provjerio sam jel mi radi i maxtv na kasdi (fakat sam dost po njoj srao), radi sve ok. MaxTV postavke se nit ne mogu mjenjat. Ja iskreno ne znam zašto mi ne radi internet prek linksys-a. Ne kužim zaš bi uopće moro ručno dns-ove upisivat. Mislio sam da će to radit samo tak, da je glavno stavit na pppoe i upisat username i password. Bio je i kum kod mene koji se isto malo u to kuži, al nismo mogli složit. Za sad nam je najveći uspjeh to kaj smo sve uspjeli vratit na početne postavke ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Moderator
|
Citiraj:
- power - valjda netreba objašnjavat - wireless - isti je uključen - ethernet1 - priključeno računalo (ovo s kojeg konfiguriraš / probaš) - DSL - detektiran dsl signal, najvažnija informacija Po meni nisi dobro unio parametre za VPI / VCI (vidi 10. post), nezaboravi da nakon promjene ovih parametara treba napraviti Applay / Save (ovisno šta fw ima) i Reboot (pazi ne Reset koji vraća factory defaults). Priključci na Linkaču su jasno označeni. Na DSL možeš spojit samo telefonsku liniju sa ADSL - om. Dakle, ako si spajao iz Kasde Lan1 u ovaj priključak rezultat je 0 bodova (zašto? - zato jer je s jedne strane mrežni standard / protokol a s druge telefonija / adsl). Ti možeš spojit jedan i drugi uređaj Lan1 - Lan1. Na ovaj način Linkač postaje switch sa bežičnom ali tada on nemože ostvarit adsl PPPoE konekciju (ista radi samo preko integriranog modema). Citiraj:
Da zaključim, ako je Linkač ispravan i kad ručno uneseš ispravno sve potrebne parametre internet bi trebao radit. MaxTv, kako stoje stvari, neće radit. Za rješit mrežu i internet i MaxTv gore sam ti već sugerirao nabavi D-Link DSL-G684T. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
|
Napravio sam sve dobro kako si ti rekao, jednostavno ne radi. A glede maxtv-a. Kaj mi nije onda bolje imat i kasdu i linksys? Tak da linksys bude spojen na kasdu, al onda mu nit ne treba ppooe, zato jer će kasda bit na netu. U koji mod ga trebam onda stavit kako bi mi emitiro to sa kasde, u routing mod? I što sve trebam onda podesit na njemu. Mislim da mi je to najbolje riješenje, budući da na njemu ne mogu ni net složit, onda mi je dobro pokušat spojit ih zajedno. Ako uspijem uspijem uspostavit mrežu (koja radi kako treba) sa linksys-om. Onda sam praktički uspio. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Premium
|
Btw. Kako mogu provjerit da mi router dobro radi? Zato jer sad više u ništa nisam siguran, fakat ne kužim što ga jebe. |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Moderator
|
Citiraj:
Točno si zaključio da je dobra i stabilna slijedeća kombinacija: - na tel. liniju kačiš Kasdu koja je Bridge modu za internet, MaxTv "izvadiš" sa Lan 3 ili Lan4 i to štima - na Lan1 kačiš pristojni router i u njemu konfiguriraš PPPoE i svi spojeni kompovi na njega imaju internet Tebi treba uređaj iz WRT54GL serije. Ako podešavaš i spajaš "Lan1 - Lan1" onda Kasda mora biti postavljena u Router mode a to i vrapci znaju da tako radi loše i nikako. Što se tiće provjere ispravnosti zamoli prethodnog vlasnika (ako je iz istog grada) da probate zajedno kod njega i kod tebe. Alternativa je potraži ovdje dobrog network experta iz Vž. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Premium
|
U Varaždinu sam sad, ali uzo sam router sam sobom. Probat ću ovdje spojit taj router na metronet mrežu. Probavo sam ovo sa kasdom u bridge modu, radilo mi je jedino kada je dsl bio u njoj. Wireless mi je radio, iako mi nije radio i internet prek wirelessa. Ali kad je u bridge modu, onda nemre radit sama, a trebala bi mi za maxtv. Za 3 tjedna mogu tek opet probat, za sad ću se igrat sa routerom u vž-u. Hvala inače na pomoći, valjda ću u ovih 3 tjedna malo skužit o čem se radi i natjerat ga da radi. U vž-u se barem neću morat zajebavat sa kasdom ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Premium
|
Evo mene opet natrag. Jučer sam pokušavo spojit Linksys-a na Metronet mrežu, ali nikako nisam uspjevo. Nakon toga sam nazvo metronet i nado se da pružaju podršku za takve stvari. Lik mi je reko da nije moguće spojit niti jedan drugi router na njihovu mrežu, tako da sam nakon toga odustao. To mi se čini kao totalna izmišljotina, al opet, nije mi se dalo s tim zajebavam. I još sam nešto primjetio. Glede DSL line (telefonske žice). U ovaj speedtouch (od metroneta router) da dsl linija puno ljepše ulazi nego u Linksys. Onak škljocne na kraju, dok u linksys dosta teže ulazi i ne škljoca (ne znam kako bi se drukčije izrazio). LED-ica od DSL-a na Linksys-u malo svijetli, pa se onda zgasi, pa blinka - jel to tako treba biti? U čemu je sad stvar. Pa nije valjda da utor nije kompatibilan. Zapravo, jel tako treba uopće blinkat? |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Registered User
Datum registracije: Jul 2008
|
@Nikky: da nisam naletio ovdje, vjerojatno bih se još mučio s postavkama za linksys. S t-comom sve šljaka na način kako si opisao - osim što umjesto DSL modulacije ADSL2 moram koristiti multimode. Puno hvala!!! ![]() @lp_chandler: prema ovom što si zadnje napisao pretpostavljam da pokušavaš spojiti RJ11 konektor (tlf. linija) s RJ45 konektorom (ethernet) i iz tog razloga ti konektor ne "sjeda" kako treba. |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#26 | |||||||
Guest
|
Inače: -->
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Inače: Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
|||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Moderator
|
@thopok Nemoj davat uputstva za druge operatere (ISP) koji neodgovaraju kod nas (mislim na link u 16. postu). Normalno da DSL ledica mora gorit stalno (jasno nakon inicijalizacije uređaja), ako ne ili nije dobro priključena adsl linija ili je uređaj za drugi Annex (T-Coma = B, Optima = A). |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | ||
Guest
|
Citiraj:
Citiraj:
Zadnje izmijenjeno od: thopok. 03.07.2008. u 21:58. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Premium
|
E dečki, hvala na pomoći. Ovako. Jedini razlog zbog kojeg sam spajao Linksys direkt na liniju je da provjerim jel radi (tada nisam bio svjestan problema sa spliterom). I coconot je u pravu. Speedtouch ima u sebi ugrađen spliter. U stanu nemam spplitera i telefon se uštekava direkt u speedtouch. Sad, glede tog sjedanja kabla u utor. Kakav mi onda treba? Nisam stavljo ethernet kabel u utor za dsl, mislim da je on prevelik da uopće uđe unutra. Jednostavno ovaj ne sjeda dobro, ne "škljoca". Utori za ethernet skljocaju kad se u njih stavi kabel (i na ledicama sve vidi da je sve dobro prepozno), ali ovo nekaj sere. Želim probat nešto napravit s tim kabelom prije nego što pokušam nabavit neku drugi router. Imate neki savjet? Bio bi jako zahvalan. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|