Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Kućišta, napajanja i modding > Kućišta i napajanja
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 06.05.2008., 19:49   #1
marko_1
Premium
Moj komp

marko_1's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Mod Fortrona 350w PNF, da ili ne???

Buduci da je stari vent u njemu postao glasan kupio sam glacial tech 19 db, stavio ga umjesto yate loon-a i necujem neku bajnu razliku... Moje pretpostavke su da ventilator u napajanju radi na 12v trenutno, i ako se ne varam taj model fortrona nema regulaciju ventilatora... Da li bi bilo mudro taj vent u napajanju spojiti umjesto 12 na 7V?
marko_1 je offline   Reply With Quote
Staro 06.05.2008., 19:50   #2
Buger
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2006
uzmi Chieftec AF-1225S u Ve-milu za 40kn i spoji ga na molex na 7V...
Buger je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 06.05.2008., 19:54   #3
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Autor marko_1 Pregled postova
Buduci da je stari vent u njemu postao glasan kupio sam glacial tech 19 db, stavio ga umjesto yate loon-a i necujem neku bajnu razliku... Moje pretpostavke su da ventilator u napajanju radi na 12v trenutno, i ako se ne varam taj model fortrona nema regulaciju ventilatora... Da li bi bilo mudro taj vent u napajanju spojiti umjesto 12 na 7V?
Pa neki dan sam rastavljao Codegen 480X, i koliko sam primjetio njegovi ventovi nisu imali nego 12V i GND. Serijski spoj, nije mogao pokrenuti ventilatore kako sam zamislio. Na njegovom panelu nije bilo druge mogućnosti, pa sam ih zamjenio CoolerMasterom kojeg sam spojio na MBO sa FaneMateom 2.
Imam u HTPCu jednog Fortrona 350W, nisam ga još rastavljao. Mislim da njegov 120mm nebi startao na 7V, a ako i bi morao bi ga spajat na ove izode iz napajanja! Mislim da je najpametnije nać vent koji se @12v vrti ~900rpm, a to je ako se nevaram Glacial.
Baja 001 je offline   Reply With Quote
Staro 06.05.2008., 20:07   #4
marko_1
Premium
Moj komp

marko_1's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor Buger Pregled postova
uzmi Chieftec AF-1225S u Ve-milu za 40kn i spoji ga na molex na 7V...
Uzeo sam glacial tech za 42 kn, neda mi se bas opet davat 4 banke za drugi , zar nije taj chieftec deklariran kao 28 db dok je ovaj moj glacial kao 19?

Citiraj:
Autor Baja 001 Pregled postova
Pa neki dan sam rastavljao Codegen 480X, i koliko sam primjetio njegovi ventovi nisu imali nego 12V i GND. Serijski spoj, nije mogao pokrenuti ventilatore kako sam zamislio. Na njegovom panelu nije bilo druge mogućnosti, pa sam ih zamjenio CoolerMasterom kojeg sam spojio na MBO sa FaneMateom 2.
Imam u HTPCu jednog Fortrona 350W, nisam ga još rastavljao. Mislim da njegov 120mm nebi startao na 7V, a ako i bi morao bi ga spajat na ove izode iz napajanja! Mislim da je najpametnije nać vent koji se @12v vrti ~900rpm, a to je ako se nevaram Glacial.
Upravo tog glacial techa sta se vrti na 900 0/min @ 12V imam ...

U kompu imam ventove na procu i na grafi koji su gotovo necujni ljudskom uhu, npr. kada ih iskljucim i ostavim samo vent u napajanju nema razlike u smanjenju buke... Jedino se znaci cuje napajanje... Nije to neka buka koju covjek nemoze podnest ali nekome poput mene bi bilo ljepše bez te buke ...

EDIT: ustekao sam ga na 7V molex i napredak je poprilicno dobar, i otkrio sam da je u necemu drugome problem... moguce da su hard diskovi, radi se 2 seagatea... idem probat upalit pc bez diskova pa javim napredak...

EDIT 2: Stvar je u diskovima na moju zalost ...

Nešto više o modu:

Ukupna cijena: 42 kn
Trajanje: 10 minuta profesionalci, 25 minuta laici

Otvorite napajanje, prerežite žice od starog yate loon venta i izolirajte ih izolir trakom naravno , stavite glacial tech. Odpojite crnu i crvenu žicu sa molexa i provucite zice od ventilatora pored svih onih ostalih, vratite zice u molex tj. odaberite zeljenu voltazu, ukopcajte i uzivajte u tisini ...
Neka moja zapažanja: Razlika u buci je osjetno niža kada se ventilator spusti sa 12 na 7V, dok je razlika u puhanju na ruku neznatno manja i grijanje napajanja je nesto vise na dodir ruke, mozda par stupnjeva, idealna stvar bi bila da sada taj ventilator spojim na potenciometar neki da si stalno mogu rihtati brzinu vrtnje... Definitivno isplativa investicija ...

Razmisljam sada da li da napravim nesto za utisavanje diskova jer bi se poprilicno grijali ako ih hermeticki zatvorim a to mi nije u interesu... Jedino da kupim jednog novog, ako imate kakve preporuke, vičite ...

Zadnje izmijenjeno od: marko_1. 06.05.2008. u 21:04.
marko_1 je offline   Reply With Quote
Staro 06.05.2008., 22:31   #5
TomG
®

TomG's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
tak sam i ja,samo prerezao zice,maknuo vent.stavio nowi na fan mate spojio i idess :P
TomG je offline   Reply With Quote
Staro 06.05.2008., 22:58   #6
Panzer
Premium
Moj komp

Panzer's Avatar

Datum registracije: Oct 2005
Ja sam na svom chiefu 400W samo vent spojio na potenciometar.Samo ja nisam rezao zice, nego sam otpojio konektor od venta. Dobio sam poprilicno na tisini, ali onda sam cuo seagate. (bucna 7200.7 serija) Damn, al je bucan.

UPGRADED...
MBO: Gigabyte M59SLI-S4 cooled by HR-05 SLI & Zalman ZM-NBF47
CPU: AMD Athlon64 X2 3600+ cooled by Scythe Infinity @ 2.7GHz / 1.25V
RAM:2x 1GB Kingmax DDR2 800
VGA: Sapphire HD3850, 256MB Accelero S1 & 120mm AC @750/1900MHz
HDD:Western Digital 160GB (S-ATA, 8MB)
HDD 2: Western Digital 640GB AAKS
CD/DVD : DVD RW Pioneer DVR-112D Silver (Color match with case)