|
![]() |
#1 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Kako natjerati da promet između 2 računala u kući ide preko LAN-a, a ne WLAN-a ?
Pozdrav komšije ![]() muči me jedan problem već duže, a danas mi je prekipjelo, pa molim za pomoć. Da objasnim situaciju. Doma imam 2 računala povezana cross-over kabelom u LAN (100Mbit veza; fixne IP adrese su 192.168.0.x i y na drugom kompu; subnet 255.255.255.0; gateway prazan). Ista računala imaju bežičnu vezu sa SE555 (net je na always on; IP adrese su fixne i glase 192.168.23.x i y za drugo računalo; subnet 255.255.255.0; gateway 192.168.23.1 što je i IP routera). Workgroup je isti na oba računala, recimo da je "HOME". Tumplek sam za mreže, znam oboje postaviti da radi (naučio metodom pokušaja i pogreške ![]() Ponekada kada vuče nešta od brata (ili obrnuto, on od mene) reda veličine 5MB ili 5GB, promet se odvija preko WLAN-a i vjerujem da znate da je to poprilično sporije od 100Mbit LAN-a (preko WLAN-a imamo propusnost od nekih 500kB/s pošto je veza kod buraza dosta slaba). Pitanje koje slijedi jest - što uraditi (bilo od IP-eva, subneta ili instalacije dodatnih programa) da promet koji je share-an između naših računala ide samo preko LAN-a ? A da se normalno komunikacija sa ostatkom svijeta, odvija preko WLAN-a/routera. Eto, mislim da sam sve naveo, dobro objasnio. Vjerojatno je odgovor jednostavan do boli, no eto - guglao malo (ništa pretjerano ![]() Hvala svima unaprijed ![]()
![]() |
#2 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
A na koji način ulaziš u bratov komp? Preko My Network Places, iz radne grupe ili preko IP adrese?
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
|
Imam njegovu share-anu particiju u My network place-u. No, vidim mu komp i u Workgroup computers (u pravilu, dolazim na isto).
![]() |
#4 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Uđi preko IP-a... Start > Run > \\192.168.0.y > OK pa si odatle mapiraj mrežni disk i probaj nešto kopirati na njega.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
|
Kužim sve kaj sam napravio. Radi tako i uvijek ide preko LAN-a. Kad ugasim LAN karticu, onda neće što je OK. Znači, krivo sam mapirao mrežni disk/particiju - mapirao sam ga preko imena računala u workgroupi (u mom slučaju je to bilo \\Buraz\d) umjesto preko IP-a \\192.168.0.y\d čime bih automatski odredio kojim putem želim prebacivati podatke (LAN ili WLAN). Hvala ti puno na brzom odgovoru ![]()
![]() |
#6 |
PC Ekspert
Datum registracije: Nov 2001
|
upiši imena u LMHOSTS file, poveži ih sa ip adresama i gotovo, možeš koristiti i imena onda, ne moraš upisivati ip adrese onda ako želiš doći do tog share-a. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Moderator
|
Citiraj:
![]() Hvala ![]()
![]() |
![]() |
#8 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
|
Čisto radi bržeg prenosa podataka. Brat ima slab signal prema SE-u (opet, dovoljan za 512Kbps kolika mi je brzina ADSL-a), stoga prebacivanje malo većih podataka dugo traje. A i prije nismo imali router (kad se još išlo na net preko modema/ISDN-a).
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
|
Napravi bridge lan i wlan konekcija na jednom i na drugom kompjuteru, stavi statičke adrese i to u subnetu routera, adresu routera stavi na default gateway. Baš me zanima kud će onda ići promet... :rofl: |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
PC Ekspert
Datum registracije: Nov 2001
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |