Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Streaming/online servisi, linkovi i ostale zanimljivosti
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 20.04.2008., 14:53   #1
horza
ono ispred konpjuktora
Moj komp

horza's Avatar

Datum registracije: Apr 2003
Internet Explorer 8 - bitka idealista i pragmatika

http://www.joelonsoftware.com/items/2008/03/17.html

inače ne spamam sa ovakvim linkovima, ali tekst je odličan i svaki web developer, ali definitivno i korisnici bi ga trebali uokviriti i staviti na zid. tekst na odličan način opisuje problematiku web standarda, te zašto se oni ne poštuju i tko je glavni krivac za to.

no, ne slažem se sa zaključkom jer smatram da ako je Microsoft nešto ukenjao, onda Microsoft to treba i ispraviti, pa makar to značilo manju zaradu (pa čak i gubitke). Naime, upravo je Microsoftovo loše pisanje dokumentacije i užasna nedorađenost upravo njihovih razvojnih alata dovela do ovoga. baš mi je drago što im se nepoštivanje standarda i RAD obilo o glavu na ovako kompliciran i ironičan način. na žalost, M$ će ponovo odlučiti da netko drugi treba ispaštati za njihove greške, tako da će developeri vjerojatno na sve nove site-ove morati keljiti x-ua-compatible header. PCE ga je dobio prije kakvih tjedan-dva

... još jedan + za opensource... kada neki kreten pokuša napisati nestandardan kod, tu je drugih 200 likova koji će ga zašutat i izvest na pravi put prije nego što stvar uopće dođe u upotrebu.

Horza (death dwarf)
birthsign: rebel

character perks
+95 excel organisation, +50 weather resistance, -20 energy, -35 image of reality, -80 house choirs

major skills
open-source, discussion, self-hypnosis, poetry, schtulichism

greater powers
final waves (alcohol hypnosis +30, self)
bat brotherhood (skip sleeping, -20 energy/night)
misunderstanding jokes (demoralise +50 in 30ft radius)
summon unknown female (demoralise +75 on target)

artifacts of choice
tv remote (hibernate +20 on self)
lounge chair (fortify sleeping +60 on self)
linux (destabilise system +45 on target)

little is known about this dwarf. he is known to be active overnight and unpredictable.
Cyrodiil citizens have witnessed him in a "thompson" tavern near his lair.
horza je offline   Reply With Quote
Staro 22.04.2008., 16:18   #2
AiM
Premium

Datum registracije: Jul 2006
Kako objasnjavas da isti sajt moze razlicito izgledati u Operi i Firefoxu koji se drze standarda ko pijani plota (ako sajt nije pisan po standardima onda mora imati iste greske u oba slucaja ). Mislis da ova teza daje jedan veliki - za open source.
AiM je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 22.04.2008., 16:37   #3
horza
ono ispred konpjuktora
Moj komp

horza's Avatar

Citiraj:
Autor AiM Pregled postova
Kako objasnjavas da isti sajt moze razlicito izgledati u Operi i Firefoxu koji se drze standarda ko pijani plota (ako sajt nije pisan po standardima onda mora imati iste greske u oba slucaja ). Mislis da ova teza daje jedan veliki - za open source.
teza je pogrešna. ni firefox, a ni opera se ne drže standarda. IE8 je prvi browser koji će renderirati striktno prema standardima.

Horza (death dwarf)

character perks
+95 excel organisation, +50 weather resistance, -20 energy, -35 image of reality, -80 house choirs

major skills

greater powers

artifacts of choice

little is known about this dwarf. he is known to be active overnight and unpredictable.
Staro 22.04.2008., 16:50   #4
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Da, od kud ti ideja da FF i Opera drže do standarda? Pogotovo Opera, tu je đumbus neviđen...
tor je offline   Reply With Quote
Staro 22.04.2008., 18:16   #5
AiM
Premium

Pogledaj na dev blogovima njihovih autora. Ja neznam kako vi za to prvi put čujete. IE je bio taj koji se kakti nije drzao pravila i takoder se nije time ni hvalio. Opera je đumbus sam takav jer su previse toga nasrali unutra ( i torrent klijent ..), a FF ima problema s memory leakovima jer kad se otvori 10 tabova zna uzet po gigu rama. IE je najbolji ak se mene pita. Ruši se ali i Opera i FF također tak da..
Staro 22.04.2008., 19:04   #6
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Pogledaj na dev blogovima njihovih autora. Ja neznam kako vi za to prvi put čujete. IE je bio taj koji se kakti nije drzao pravila i takoder se nije time ni hvalio. Opera je đumbus sam takav jer su previse toga nasrali unutra ( i torrent klijent ..), a FF ima problema s memory leakovima jer kad se otvori 10 tabova zna uzet po gigu rama. IE je najbolji ak se mene pita. Ruši se ali i Opera i FF također tak da..
Ma svi su oni slični, IE7 nije pridržavao standarda, FF manje više OK, Opera isto. Što se tiče memorije svi dosada nakon cca 30 min surfanja, desetci tabova, svaki browser (FF3/FF2, Opera, IE7/IE8) su imali oko 300MB @ RAM & 300MB @ Paga File.... tako da svi , ali meni to nije problem jer imam 2GB, ako bude flilo ubacim još 2!
Baja 001 je offline   Reply With Quote
Staro 22.04.2008., 19:09   #7
AiM
Premium

istina ali FF je imao daleko vise od ostalih do 2gb sam . Neznam je to samo slucaj samnom bio( mozda sam trojanca pokupio ) ili je jos netko imao slican problem.
Staro 22.04.2008., 19:14   #8
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
istina ali FF je imao daleko vise od ostalih do 2gb sam . Neznam je to samo slucaj samnom bio( mozda sam trojanca pokupio ) ili je jos netko imao slican problem.
Pa istina, i meni FF nakon nekog vremena poludi i dođe do 1GB, tada ga samo restartam!
Baja 001 je offline   Reply With Quote
Staro 22.04.2008., 19:26   #9
AiM
Premium

bas to.. Poludi kad ima dost flasha na stranici kao kod indexa..
Staro 23.04.2008., 08:19   #10
horza
ono ispred konpjuktora
Moj komp

horza's Avatar

ne bih znao... godinama pratim dev blogove, radim webove i svašta nešto.
i ne drže se standarda. nitko. kao što u tekstu piše, kad neki konj (poput mene sa novom verzijom jedne drage nam stranice) odluči napraviti stranicu na kojoj se koristi neka funkcija koja nije ni na koji način standardna, a radi samo u jednom browseru (npr. moz-opacity/filter opacity/opacity), ostali browseri ju moraju podržati. i to čine. već godinama. i ne drže se standarda, jer ih se ne smiju držati ako žele zadovoljne korisnike. par primjera koji mi sad padaju na pamet... firefox 2 sa negativnim z-indexom za layere (neki dan sam ga htio razbiti!), sve verzije firefoxa i opere sa opacity property-em, opera sa "pripasavanjem" veličine objekata prema korisnikovom odabiru veličine slova (notorna glupost), opera sa veličinom bordera na layerima, te bojom bordera na layerima (u slučajevima kada to nije definirano ili inheritano, pa vrijednost po standardu mora biti int 0 (kako ne bi došlo do pogrešnog renderiranja) , a kod opere je na neku foru rezultat 1 (jer nisu ozbiljno shvatili standard - da mora biti doslovno 0).

a po pitanju memorije... memory leak NIJE kad se otvori 10 tabova pa firefox umre jer ima puno toga za raditi. memory leak je kada ih zatvoriš, a on još uvijek brije da je taj slack memorije zauzet i ne koristi ga, a bome ga ni ne prepušta nazad OS-u, pa nakon vremena firefox koristi 300MB RAM-a, a ima otvoren about:blank .
inače, browser nije kriv kada flash uspori njegov rad. to je kriv flash (prokleto smeće od tehnologije koje je odavno trebalo biti pokopano... a i bilo bi da nije youtube-a). sad moramo čekati da adobe i microsoft dotjeraju one nove gluposti koje bi napokon trebale odrađivati animacije kako spada.

inače, jedan zgodan link koji mi je kolega poslao prije par dana, a nakojem se fino vidi potrošnja memorije s vremenom. Tu se zapravo i najbolje vidi na čemu je mozilla toliko dugo radila. http://blog.pavlov.net/2008/03/11/fi...-memory-usage/

Horza (death dwarf)

character perks

major skills

greater powers

artifacts of choice

Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 23.04.2008., 10:12   #11
AiM
Premium

Ma sve je super dok tvoj sajt radi u svim browserima. kad ne radi onda se pizdi na standarde a do tad nitko nista ne pita za to. Ma znam da ono nije memory leak al eto tak sam napisao jer neznam sto bi moglo biti (s vremenom se zauzece povecava..)

Inace ak natrpas sajt s flashom u FF pocet ce trzat dok recimo u Operi i IE sve normalno radi..
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno