Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Overclocking
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 11.02.2008., 23:17   #421
Octopus
Premium
Moj komp

Datum registracije: Nov 2006
Koliko san te razumija treba bi spustit Cpu na 2.66 a djelitelj memorije dignit na 2.40, je li tako?
Octopus je offline   Reply With Quote
Staro 11.02.2008., 23:20   #422
Razer
.

Razer's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Pa da, spusti ga na def. FSB (čisto da znaš da te procesor ne koči), i onda digneš djelitelj na npr 2.40. Kad vidiš da je stabilna na 2.40, sljedeći djelitelj bi bio previpe (mislim da je 3.00), i onda samo postepeno dižeš FSB.

Pročitaj si sticky pisao sam o tome tamo.
Razer je offline   Reply With Quote
Staro 11.02.2008., 23:47   #423
Octopus
Premium
Moj komp

Sa svim na defaultu (naravno osim fsb-)a mi je plafon 3.08 GHz, znaci memorija je na nekih 924 Mhz.

Posto sad neman cd za pokrenit memtest, to cu obavit sutra, ali mi se cini nekako da je sljedeci korak spustit mem djelitelj na 2 tj 1:1 i pokusat nabacat koliko je moguce je li tako?

Je li mogu za prvu ruku napravit test sa occt-om?
Staro 11.02.2008., 23:50   #424
Razer
.

Razer's Avatar

Tako je.

Memoriju testiraj sa Blend testom u Orthosu/Primeu.

Memtest ide i na bootabilni USB stick inače.
Pogledaj si beta verziju 2.x.
Staro 11.02.2008., 23:59   #425
Octopus
Premium
Moj komp

pokrenija san orthos pa sta bude, inace vec je skinuta 2.0 verzija i ide sutra na test.

Po meni moze bit samo do memorije jer proc i ram ima dovoljno struje, a nista vidit cemo sutra koliko ide....
Staro 14.02.2008., 18:12   #426
Songy
Registered User
Moj komp

Songy's Avatar

Datum registracije: Feb 2008
i....?

Ja kada podigen djelitelj meme na 2.40, i voltazu na 2.00v, ne ide, vraca ga default, zasto?

Onako kako je Razer naveo u sticky, (1.9v, i djelitelj na 2.00) ide, ali ako hocu vecu frekvenc. meme ne ide..?

Zadnje izmijenjeno od: Razer. 14.02.2008. u 19:15.
Songy je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2008., 18:57   #427
Razer
.

Razer's Avatar

Daj čovječe prestani štancati te postove.

Ovo je već 4. ili koji put da ti mergam postove.

EDIT: vidim ti ne tangiraš...koristi opciju EDIT u postu za dodavanje/editiranje istog.

Kako misliš da ''ne radi'' mijenjanje djelitelja?

Sa 2.00 staviš na 2.40, što se dogodi?
Staro 15.02.2008., 13:22   #428
Songy
Registered User
Moj komp

Songy's Avatar

Citiraj:
Autor Razer Pregled postova
Daj čovječe prestani štancati te postove.

Ovo je već 4. ili koji put da ti mergam postove.

EDIT: vidim ti ne tangiraš...koristi opciju EDIT u postu za dodavanje/editiranje istog.

Kako misliš da ''ne radi'' mijenjanje djelitelja?

Sa 2.00 staviš na 2.40, što se dogodi?
Ok, ok, nisam namjerno, sorry. Pa ugasi se , i kada se ponovo upali BIOS se vrati na pocetne opcije, (default).
Staro 15.02.2008., 13:24   #429
Razer
.

Razer's Avatar

To je druga stvar. Znači da memorija nemože raditi na tolikom taktu.

Moraš joj dati više voltaže/opustiti latencije za veći takt.
Staro 15.02.2008., 14:06   #430
Songy
Registered User
Moj komp

Songy's Avatar

Citiraj:
To je druga stvar. Znači da memorija nemože raditi na tolikom taktu.

Moraš joj dati više voltaže/opustiti latencije za veći takt.
Sta preporucujes, sto se tice voltaze, i latencije?
Staro 15.02.2008., 14:07   #431
Razer
.

Razer's Avatar

Reci koju točno memoriju imaš i na kojim postavkama ju želiš voziti?
Staro 15.02.2008., 14:25   #432
Songy
Registered User
Moj komp

Songy's Avatar

Citiraj:
Reci koju točno memoriju imaš i na kojim postavkama ju želiš voziti?
Ovako:
Naziv modula Kingmax KLDD48F-A8KI5
Tip memorije DDR2 SDRAM
Brzina modula DDR2-800 (400 MHz)
Širina modula (bit) 64 bit

Eto, ako ti ovo nesto znaci..sve preko 800 MHz bi bilo ok?
Staro 15.02.2008., 14:27   #433
Razer
.

Razer's Avatar

Prosjek s tom memorijom je 950MH, u zadnje vrijeme vidim da s lakoćom potežu
i na 1000MHz, na nekih 2.2v, pri CL5, neka ti to bude orijentir.
Staro 15.02.2008., 14:35   #434
Songy
Registered User
Moj komp

Songy's Avatar

Citiraj:
Prosjek s tom memorijom je 950MH, u zadnje vrijeme vidim da s lakoćom potežu
i na 1000MHz, na nekih 2.2v, pri CL5, neka ti to bude orijentir.
Zahvalan. Pokusat cu, pa javim rezultate.
Staro 16.02.2008., 10:23   #435
Sonic1984
Premium
Moj komp

Sonic1984's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
Pozdrav! Imam 6750 na 3.6, mem mi je na 900 sve radi stabilno ali tia bi jos malo provat dignit pa da vas pitam koliko mimaticna moze izdrzat fsb-a s obzirom da mi je sada na 1800 (450x4), rekli su mi mnogi da moze 2000 bez problema ali nebi tia da joj je to neka krajnja granica da nebi s vremenom crklo sta pa me zanima ako neko ima istu maticnu nek mi odgovori. pogledajte u moj komp za komponente. Za sada mi je proc na 1.41 mem na 2.02 i north south na + 0.1. Hvala unaprid
Sonic1984 je offline   Reply With Quote
Staro 16.02.2008., 10:31   #436
Razer
.

Razer's Avatar

Ploča s lakoćom može izdržati preko 500MHz+ (2000MHz+),
pitanje je samo hoće li ti procesor moći toliko potegnuti.
Staro 16.02.2008., 10:37   #437
Sonic1984
Premium
Moj komp

Sonic1984's Avatar

Citiraj:
Ploča s lakoćom može izdržati preko 500MHz+ (2000MHz+),
pitanje je samo hoće li ti procesor moći toliko potegnuti.
A proc valjda oce ako je sudit po drugima s obzirom da su ga dizali na 4.0, ali je mene vise brinila maticna. A sta da kazem najbolje je provat pa vidit.
Staro 16.02.2008., 10:39   #438
Razer
.

Razer's Avatar

Tužno, ali ne idu svi na 4GHz tako lako kako se čini. Neki potrefe lošiji primjerak pa im ne ide preko 3.8GHz

Probaj, pa javi što će tvoj reći

BTW, za tih 500MHz ćeš morati dizati vMCH i vFSB, ako već nisi.
Staro 16.02.2008., 10:53   #439
Sonic1984
Premium
Moj komp

Sonic1984's Avatar

Citiraj:
Tužno, ali ne idu svi na 4GHz tako lako kako se čini. Neki potrefe lošiji primjerak pa im ne ide preko 3.8GHz

Probaj, pa javi što će tvoj reći

BTW, za tih 500MHz ćeš morati dizati vMCH i vFSB, ako već nisi.
Jesam vec, sve sam diga za nesto sitno. Provat cu kad uvatim vrimena jer sam se zadnji put izje.... da dovedem sve u normalu. Uvik neki k nije bia u redu ako nije bila voltaza od proca onda je bila memorija ( jer su neki cudni omjeri u biosu pa se nebi poklapalo npr kad je proc bia na 3.2 ili 3.0 ne sicam se vise onda mi je men mogla radit na 1000), ako nije ovo onda je ono itd, itd, itd, uglavnom 3 dana sam razne kombinacije pokusava dok nije upalilo. ali nema veze jer mi se gust zaj.. oko toga
Staro 19.02.2008., 15:42   #440
Fug33
Banned
Moj komp

ok kupio freezer 7 pro

i krenuo OCati

nemos da si bog isus

podesim FSB na 400
voltazu proca stavim na manual - 1.33-34V

sve ostale voltaze ne diram

znaci samo sam digao FSB i stavio voltazu proca da je 1.33/34 (EIST, C1 i jos ono jedno sam iskljucio)

sejvam, izadjem iz biosa i komp se ugasi
upali
ugasi
upali
ugasi
napokon se upali i ostane upaljen, odmah udjem u BIOS i vidim da je FSB vracen na default od 333MHz (voltaza je ostala na vrijednosti koju sam zadao)

nakon toga sam probao smanjivati FSB (cak ni na 350MHz nije htjelo raditi), povecavati voltaze proca (sve do 1.45) i memorije

nista nije upalilo

onda sam pokusao staviti FSB na 400MHz i staviti automatsku regulaciju voltaze
odmah je upalilo, komp se restartao izprve, usao sam u BIOS i vidim da proc radi na 3.2GHz , ali je zato voltaza na 1.476V (i mislim da je memorije bila na 2.08V)

i jedino tako hoce zadrzi OC, kad ja stavim voltazu od 1.48 ne pali

odustao sam od OCanja i proc radi na defaultnoj vrijednosti posto mi je 1.476V previse (glupo mi je drzati ga na tolikoj voltazi posto komp radi 10h dnevno i znam da se E6750 OCa i sa undervoltanjem)

maticna je P35-DS3P , zadnja revizija biosa - F9
napajanje Chieftec 550W

doista me fascinira to sa bezuspjesnim OCanjem
kad je sve na default vrijednostima komp radi bez problema (uz rijetke probleme sa paljenjem kompa kad se jednostavno nece upali iz prve nego restarta par puta - no to mi se u zadnje vrijeme skoro ni ne dogadja)

evo citam po raznim forumima da ljudi imaju slicne probleme sa svojim p35-ds3 plocama
jednostavno cim promijene FSB na manual dolazi do restartanja

nitko ne zna zasto, neki imaju srece pa im sve radi bez problema ako ugase neke gluposti po BIOSu (parallel, serial, halt on errors, itd)
dok drugima ne radi nikako (ukljucujuci mene)
Fug33 je offline   Reply With Quote
Staro 19.02.2008., 16:13   #441
Gilbert5
Agent 0
Moj komp

Gilbert5's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor Fug33 Pregled postova
ok kupio freezer 7 pro

i krenuo OCati

nemos da si bog isus
Ma-da

Citiraj:
podesim FSB na 400
voltazu proca stavim na manual - 1.33-34V

sve ostale voltaze ne diram

znaci samo sam digao FSB i stavio voltazu proca da je 1.33/34 (EIST, C1 i jos ono jedno sam iskljucio)
400*8 = 3200MHz, normalno da neće raditi s 1.33V, pogotovo ako uracunaš pad napona u winsima + Vdrop

Citiraj:
nista nije upalilo
onda sam pokusao staviti FSB na 400MHz i staviti automatsku regulaciju voltaze
odmah je upalilo, komp se restartao izprve, usao sam u BIOS i vidim da proc radi na 3.2GHz , ali je zato voltaza na 1.476V (i mislim da je memorije bila na 2.08V)

i jedino tako hoce zadrzi OC, kad ja stavim voltazu od 1.48 ne pali
Dokaz da se može clockat, samo ti još nisi skužio kako.
Nemam tvoju plocu, ali logično zakljucujem da možda ploča traži više stuje za 400MHz FSB, da ti ram lupa u zid na 800MHz zbog preniskog napona ili preniskih latencija.

Citiraj:
odustao sam od OCanja i proc radi na defaultnoj vrijednosti posto mi je 1.476V previse (glupo mi je drzati ga na tolikoj voltazi posto komp radi 10h dnevno i znam da se E6750 OCa i sa undervoltanjem)

maticna je P35-DS3P , zadnja revizija biosa - F9
napajanje Chieftec 550W

doista me fascinira to sa bezuspjesnim OCanjem
kad je sve na default vrijednostima komp radi bez problema (uz rijetke probleme sa paljenjem kompa kad se jednostavno nece upali iz prve nego restarta par puta - no to mi se u zadnje vrijeme skoro ni ne dogadja)

evo citam po raznim forumima da ljudi imaju slicne probleme sa svojim p35-ds3 plocama
jednostavno cim promijene FSB na manual dolazi do restartanja

nitko ne zna zasto, neki imaju srece pa im sve radi bez problema ako ugase neke gluposti po BIOSu (parallel, serial, halt on errors, itd)
dok drugima ne radi nikako (ukljucujuci mene)
Daj si vremena da upoznaš bios ploce i slobodno proguglaš ono kaj ne kužiš. Nisi valjda mislio da je clockanje takko jednostavno kako to Razer i ekipa tvrde? Kažem ti, strpljenja i vremena = vrhuski OC-er
Gilbert5 je offline   Reply With Quote
Staro 19.02.2008., 17:51   #442
Independent
Premium
Moj komp

Independent's Avatar

Aj ljudi ja sam NJUB u clockanju pa ak mi moze neko pojasnit kak se sve to radi,preko kojeg programa (valjda bios neznam),htjeo pi clockat Pentiuma D 940 od 3,2ghz,do kolko bi ga mogo dizat bez dizanja njegove temperature (inace je njegova temp od 45-55 gledajuci u speedfanu)

Nisam znao di stavit ovo,pa nadam se da ne smeta sto je ovdje.
Independent je offline   Reply With Quote
Staro 20.02.2008., 11:54   #443
McG
-------

Datum registracije: Aug 2005
Pa imaš vodič za clockanje. Nemreš vjerovati, pun forum kvazi clockera i onih koji to hteli postati u nadi da ih Razer doda na MSN/ICQ, a ne da im se ni vodič pročitati. Okanite se clockanja, nemata pojma i furate se na one koje imaju, kupite konzole i nemate brige.
McG je offline   Reply With Quote
Staro 20.02.2008., 16:44   #444
Fug33
Banned
Moj komp

Citiraj:
Autor Gilbert5 Pregled postova
Ma-da
tnx care

Citiraj:
400*8 = 3200MHz, normalno da neće raditi s 1.33V, pogotovo ako uracunaš pad napona u winsima + Vdrop
E6750 nekima radi bez problema i sa voltazom ispod 1.3V dok je OCan (sto je znak da proc uopce ne vuce ne znam koliko struje)

1.35V je sasvim dovoljno za OC od 600MHz

Citiraj:
Dokaz da se može clockat, samo ti još nisi skužio kako.
Nemam tvoju plocu, ali logično zakljucujem da možda ploča traži više stuje za 400MHz FSB, da ti ram lupa u zid na 800MHz zbog preniskog napona ili preniskih latencija.
da si procitao sta sam sve napisao shvatio bi ,da mi ovaj tvoj odgovor nista ne znaci

dizao sam voltazu proca do 1.45V
voltaza memorije je na 2.00V (dignuto sa 1.8V)

dosao sam do zakljucka da je problem u maticnoj (ne moze biti do napajanja od 550W s kojim nisam primjetio nikakve druge probleme)
mnogi ljudi imaju problema sa ocanjem DS3 serija maticnih ploca i ugl svi prijavljuju problem oko rebootanja nakon OCanja (neki su slali mail gigabyteu i njihov odgovor je bio da maticna nema podrsku za odredjene intelove procesore i da to trenutno istrazuju - sto je apsurdno i definitivno znaci da vise nikad necu kupiti neki njihov proizvod)

Citiraj:
Daj si vremena da upoznaš bios ploce i slobodno proguglaš ono kaj ne kužiš. Nisi valjda mislio da je clockanje takko jednostavno kako to Razer i ekipa tvrde? Kažem ti, strpljenja i vremena = vrhuski OC-er
BIOS ko BIOS, nema tu neke pretjerane mudrosti
isto se tice i OCanja

nisam jednostavno uletio, OCao i kad sam vidio da ne ide iz prve odlucio postati na forum

patim se s tim otkako sam kupio komp (koja 2mj) i probao sam sve moguce kombinacije kod OCanja, postavki BIOSa, flashanja BIOSa, vadjena baterija i ponovnog spajanja svih komponenti

strpljenja i vremena? bas ti hvala na replyu u kojem mi nisi uopce pomogao nego postao neki genericki odgovor (googlaj, ocanje nije lako, strpljenja, upoznaj BIOS)

odlucio sam postati svoj problem ovdje zato sto sam primjetio da mnogi imaju p35 ploce i nadao sam se da ce biti ljudi sa istim problemom a da su ga uspjeli rijesiti ili barem skuziti do cega je
Staro 20.02.2008., 16:54   #445
Fug33
Banned
Moj komp

P.S.
ne planiram nositi komp na servis posto zahtjevaju da tamo bude bar 5 dana (nisam u mgoucnosti biti bez kompa 5 dana)

uspio sam zadrzati OC od 3.2ghz (FSBRAM 1:1) tako sto sam nakon podesavanja OCa i izlaska iz biosa (u trenutku kad mi se komp pocne restartati kao blesav) ugasio napajanje, upalio ga nakon par trenutaka zajedno sa kompom i sve radi

ali ne kako bi trebalo, jos uvijek ne mogu mjenjati latencije memorije i dizati FSB na vece vrijednosti
i nekad mi se zna dogoditi da windowsi (CPU-Z) jednostavno prijave 2.0 odnosno 2.6GHz (dok u BIOSu i dalje stoji da je proc OCan)
Staro 20.02.2008., 17:09   #446
Razer
.

Razer's Avatar

Hm, sumnjam da je do ploče. Jer su ljudi na dotičnoj postizali strašno dobre rezultate. Pogledaj koliko je simply uspio dići svog E6750 na toj ploči (530MHz+).

Stvar je očito u lošijoj reiziji procesora, koliko god to to ne želio prihvatiti.

Daj mu više volta, i vidjet ćeš da ćeš uspjeti preko 400MHz. Vidim imaš Freezera, tako da ni 1.5+ ne bi bio problem. Na kraju krajeva, sigurno ga nećeš spaliti time što probaš.

Jesi siguran da ugasiš EIST nakon CCMOS-a? Očito ne...
(6*333MHz=~2GHz / 8*333=~2.6GHz)

Kako misliš nemožeš mijenjati latencije?

Jesi li stavio zadnji BIOS na ploču?

Zadnje izmijenjeno od: Razer. 20.02.2008. u 17:32.
Staro 20.02.2008., 17:32   #447
Fug33
Banned
Moj komp

Citiraj:
Hm, sumnjam da je do ploče. Jer su ljudi na dotičnoj postizali strašno dobre rezultate. Pogledaj koliko je simply uspio dići svog E6750 na toj ploči (530MHz+)
citam i ja da ljudi postizu strasno dobre OC rezultate (ugl do 500FSB, iznad toga jedino ako imas dosta srece)
ali isto tako citam i da neki jednostavno ne mogu skoro pa nista postici (sto i gigabyte priznaje)

Citiraj:
Stvar je očito u lošijoj reiziji procesora, koliko god to to ne želio prihvatiti.
revizija je G0
koliko znam, najbolja sto se tice OCanja

Citiraj:
Daj mu više volta, i vidjet ćeš da ćeš uspjeti preko 400MHz. Vidim imaš Freezera, tako da ni 1.5+ ne bi bio problem. Na kraju krajeva, sigurno ga nećeš spaliti time što probaš.
probao sam do 1.46V, vise od toga nisam htio
ne zato sto se bojim visokih temp ili necega, nego zato sto znam da bi moralo raditi bez problema na puno manjoj voltazi

Citiraj:
Jesi siguran da ugasiš EIST nakon CCMOS-a?
EIST i jos one 2 postavke sto kontroliraju voltazu i takt procesora drzim iskljucene za vrijeme OCanja

Citiraj:
Kako misliš nemožeš mijenjati latencije?
mogu ih ja mjenjati, ali vrijednosti se nece zadrze nakon izlaska iz BIOSa (komp se restartira i vrati latencije i takt memorije na defaultne vrijednosti, FSB proca ostane OCan)

memoriju sam testirao memtestom i nije bilo nikakvih problema

Citiraj:
Jesi li stavio zadnji BIOS na ploču?
mislim da sam sveukupno imao 3 revizije BIOSa - F6, F7 i trenutno sam na zadnjoj F9

btw gigabyte ima ugradjenu postavku u BIOSu automatsko OCanja procesora ako je pod opterecenjem, i mos birati vise tipova OCa (sport, turbo, hydro, mega, sta li sve vec ne)
i sto je najbolje kad ukljucim (a sve ostalo je na default) bilo koju od tih vrijednosti komp se opet restarta i ta opcija se vrati na default u BIOSu

ugl sad drzim proc na 3.2ghz i vidjet cu nakon duzeg rada da li ce to ici ili ne
Staro 20.02.2008., 17:39   #448
Razer
.

Razer's Avatar

Pogledaj EDIT na ovo:

Citiraj:
i nekad mi se zna dogoditi da windowsi (CPU-Z) jednostavno prijave 2.0 odnosno 2.6GHz (dok u BIOSu i dalje stoji da je proc OCan)
(6*333MHz=~2GHz / 8*333=~2.6GHz), toliko o tome...

Probao sam hrpu GB-ica, a i ostalih ploča sa P35 čipsetom, sve idu preko 500MHz.
Tako da je bolje rečeno da je lutrija dali procesor ide na 500MHz+.

To što imaš reviziju G0 nema nikakve veze. Svi E6750 su G0, a ako nisi znao,
ne idu svi G0 isto, baš naprotiv, rezultati su jako različiti (hint: XS Forum).

Tako da, uz sve navedeno ja i dalje sumnjam na procesor.

Probaj mu dati više voltaže, neće ti otpasti kruna s glave,
pomiri se s tim da možda imaš loš primjerak procesora.

Kani se AUTO postavki.

U vezi postavki memorija, na kraju krajeva jesi li ti uopće siguran da ti memorija može raditi na traženim taktovima?
Nekako vidim da si ''škrt'' po pitanju voltaže, tako da bi to moglo biti to.
Staro 20.02.2008., 18:08   #449
BladeRunner
Type R
Moj komp

BladeRunner's Avatar

Datum registracije: Oct 2003
Samo da dodam..meni radi na 3.2 na difolt naponu bez problema..
Staro 21.02.2008., 16:48   #450
Pezzaa
Premium
Moj komp

Pezzaa's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor BladeRunner Pregled postova
Samo da dodam..meni radi na 3.2 na difolt naponu bez problema..

Yap, Moj je cak i undervoltan I radi na 3,2 Ghz 100% stabilno.. vjerovatno zavisi od primjerka....mi smo izgleda uboli fine
Pezzaa je offline   Reply With Quote
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno