|
![]() |
#1 |
Silent killer
Datum registracije: May 2006
|
![]() Bok, Ovako imam jedno pitanje vezano uz napajanja i potrošnju el. energije. Ono što me zanima jest koliko u 24 sata potroši jedno napajanje od 350W. Ako uzmemo da to napajanje u 3 sata (cca) potroši 1kW energije to bi ispalo da u jednom danu potroši 8kW. Ako to podjelimo na dnevnu i noćnu potrošnju to ispada 1.10 kn preko noći 3.90 kn preko dana. Izračunato ako je 1kWh preko dana 0,74kn a preko noći 0,39kn s time da je dnevna od 08-22 a noćna od 22-08. To ispada 5,00kn dnevno a prema tome 150,00kn mjesečno ![]() Ovdje je konkretno riječ o serveru, AMD na 2200, dvije pločice DDR-a sve skupa 768MB, jedan disk, jedan CD-ROM, modem i grafulja Radeon 9000. Taj server većinu vremena nema nikakvu aktivnost tj. ostala računala na domeni nisu upaljena. Podesio sam da ode u standby nakon 1 sat, diskove gasi nakon 30 min.S obzirom da je namjenjen kao server bez veze mi ga je gasiti i paliti kad mi treba, to tada gubi svoju svrhu. Molio bih ako mi netko može malo podrobnije objasniti da li sam fulao u kalkulaciji ili je ipak to tako. Hvala.
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Jan 2003
|
na ono sto znam odgovor je da nikada ne vuce 350W (dakle nikada ne vuce nazivnu vrijednost). mislim da onaj PFC sluzi bas za to da ne vuce uvijek nazivnu, dakle max. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
vuče koliko je potrošnja računala + dio jalove energije npr. potrošnja računala je 200W, a PSU ima efikasnost od 70%, što znači da pri potrošnji računala od 200W PSU vuče iz mreže 200W+30%, a to je 260W |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Mislim da krivo računaš... Afaik ciljna snaga (tvojih hipotetskih 200w) se djeli sa faktorom snage (tvojih hipotetskih 0.7 tj 70%) i dobiješ... 200/0,7=286W Da je faktor snage 0.8 bilo bi... 200/0.8=250W... A da je 0,6... 200/6=333.33W... Upravo zato svi i kukaju oko PFCa jer baz njega malo koje napajanje je prelazilo 40-50% a to je značilo da za jkomp koji cica 150w trebaš potrošit za 300w struje...
![]() |
#5 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Beskorisna bitanga...
|
Kažem mislim da se tako računa ali davno je bilo kad sam ja polagao fiziku u srednjoj a na faksu se baš nismo pretrgnuli s elektrotehnikom... ![]()
![]() |
#8 |
Pečurka
Datum registracije: Oct 2003
|
Nije stalno. Komp ti ne troši istu snagu konstantno (osim ako je sve 100% opterećeno konstantno, a to sumnjam).
![]() |
#9 |
Beskorisna bitanga...
|
Da iz utilčnice vuče potrošnja/0.7 ali većina takvih wattage kalkulatora zapravo računa kolko watta branda ili generika trebaš kupit, ne pravu potrošnju tako da pazi na to...
![]() |
#10 |
Silent killer
|
Je baš sam gledao i takav calc mi veli da mi je dostatno 228W. Bilo bi zanimljivo saznati koliko stvarno troši...iako sam si za referencu uzeo tih 228/0,7. Samo opet ispadne dosta. Blizu 150 kunića mjesečno za PC koji pretežno samo gori jer je domain server, dhcp server a nadam se uskoro i internet server (kad se HT udostoji dofurati ADSL u moj "kvart" ![]() ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Beskorisna bitanga...
|
Gle to ti je potrošnja svih komponenenata kad su na 100% većinu vremena čak niti takvi manji serveri ne troše ni blizu toga... Ali gle 150kn je ništa ako ti taj server treba, a ako ti ne treba onda je rasipavanje uopće ga imati...
![]() |
#12 |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
@Racker_CRO Ovdje imaš jedan dobar kalkulator, no kako je već rečeno to su struje koje troši kada je sve na 100% opterečenja http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=63844 P.S. sredi SIG
![]() |
#13 |
Silent killer
|
Jel sad ok SIG? Si na to mislio? Je sam si i mislio da je to pod max opterećenjem. Ha nije da mi je server 100% nepohodan ali kad su se već našli dijelovi koji su na niš a dobro služe u serveru mislio sam si zašto ne. Osim toga to mi je jednostavniji način administracije računala od klinaca, žeme...DHCP radi mrak kad dojdu frendovi ![]() ![]() Sve u svemu hvala svima! ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|