|
![]() |
#61 |
Premium
Datum registracije: Jul 2005
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Moderator
Datum registracije: Nov 2003
|
svima je 400 i vjeruj mi da svi zovu ponovo nakon par mjeseci... samo treba dobro prosurfat pr0n sa ie i/ili skinut 200 demo igara sa free smajlijima. ako nekome ne paše 400kn mirne duše ih uputim u prvi servis gdje ih čeka platiti sat-dva servisa za instalaciju (150-300kn), još toliko za backup i windowse za 700+kn, pa sve skupa za 1500kn igrat solitare i crtat u paintu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Premium
Datum registracije: Sep 2005
|
takva cifra nebi ni kod emne prošla... ja sam imao slipstrimani xp sa svim ti proggyma, sam sam klikal next ![]() al, skužio sam da je to stvarno jako necijenjena struka, meni stari priča, kog se vraga opet igraš po kompjuteru, odi radit nekaj pametnoga a ne kaj tu stalno dangubiš, il nemaš vremena se igrat sada... jel se još kome, osim meni, dogodilo da kad je popravljao ntloader krepala matična? |
![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Moderator
|
1h za reinstalaciju? jea rajt... dok napraviš backup svih mogućih dreqova, instaliraš win pa programe, podesiš sve da radi kako spada (svi mogući updateovi automatski, osnovna sigurnost i sl.), ponovo osposobiš net i vratiš backup (mejlovi, dokumenti i sl.)... to je jedna večer (naravno) poslije posla, a rata kredita se neće sama otplatiti ![]() nisam ja kapitalizam izmislio ![]() kad ti dođe majstor popraviti frižider, bojler ili vešmašinu on isto klikće next, next jer je sve to vidio 10000 puta, pa opet ne naplati rad 50-100kn... po čemu je rad informatičara drugačiji? ja sam isto 100-150kn reinstalaciju naplaćivao dok je bilo "za cugu", ali sad imam drukčije troškove i koju godinu iskustva u servisu i administraciji sustava tako da nemamo šta razgovarati. ne paše? eto ti servisa za 1500kn ili nađi od susjedove susjede bratića koji zna kompjutore (a nakon takvih obično u dos-u moram podatke spašavati i opet ti caltam 4 glave). |
![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2005
|
Citiraj:
updejtovi uzmu mozda 5min, mail mi je na webu... i tako, brzo to ide, no ajde 2 sata ako nemas sve tako poslozeno i spremno |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
OMG, thats the funky shit
Datum registracije: Aug 2005
|
Ak su ti ljudi imalo inteligentni neće platit 400kn neg će to pokušati sami. OMG ja to napravio prvi put sa 10 (deset) godina i sve sam sam riješio, sjećam se da sam još sve bekapirao prije na 1000 disketa ![]()
![]() |
#71 |
a.k.a. LOPOV
Datum registracije: Feb 2005
|
![]() |
#73 | ||
Lika u mom srcu
Datum registracije: Jan 2004
|
Citiraj:
a i dobro kažeš kad crkne veš mašina, zoveš majstora i platiš... ili TV.. ili playstation... i sad za komp odjednom treba radit džaba? Citiraj:
![]() pusa obadvojici ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
________
Datum registracije: Dec 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Warcraft III TFT
Datum registracije: Jun 2004
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#77 |
Moderator
|
pa to ti kažem... kad izađeš izvan okvira tvoje ekipe koja poznaje kompove i upoznaš ljude koji doslovno znaju ići samo na net i to isključivo ako ne treba dizat konekciju, onda malo drukčije razmišljaš. evo u zadnje vrijeme nije bilo nešto fuševa, nekih 4-5 komada, svima 4 glave naplatio, nitko ni a nije pisnuo... sa druge strane imaju 90% kompa kakvog su imali prije, samo je jedina razlika da radi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Extreme Air Cooler
Datum registracije: Sep 2004
|
Ja ne kuzim cemu se ljudi sablaznjuju Syssove cifre. 400 kn je korektna cijena, a meni se cini cak i preniska za dobro instaliran i podesen sistem. Instalirati OS je 1h, i to je otprilike 20% posla za dignuti novi sistem. Ostatak su driveri i programcici, podesavanje, ubacivanje postavki i dokumenata korisnika, test rada. Ne znam kako vi, ali ja se uglavnom srecem s korisnicima koji ocekuju kljuc u ruke, i ako im npr. ne instaliras i podesis firewall, iskljucis Indexing Service i Auto.Updates, stavis BSplayer, Winamp, Winzip itd... a da to nisu sami zatrazili (sto ionako ne znaju, neuki useri), za 3 dana te zovu i *ebu mater da sto im nisi stavio neku zastitu, da im komp sam nesto radi, trosi promet etc. Kuzite, 90 % ljudi ocekuje da komp ima "sve" i moze raditi "sve", bez da to posebno zatraze. Jednom mi je jedan tip pokusao objasniti da je to kao da kupis auto bez volana. ![]() Onaj tko digne sistem, a niti ne otvori user accounts, system properties i services, nece se bas nagledati puno korisnika...
![]() |
#79 |
Premium
|
pa ja neznam kak vi to ''testirate'' rad, ako je hardware dobar onda ce novi OS normalno radit i sve ovo sta si nabrojo se da napravit u pola do max 1 sat... jos plus windowsi, dakle do 2 sata ovisi jos di to radis, znaci da li je kucno poziv ili u servisu |
![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Moderator
|
ma nađu oni mene na žalost... super mi je recimo nedavno bilo celeron 466 sa 128mb i win xp gore (koji naravno moraju ostati i nakon reinstalacije pošto je kvartovski baja to stavio prije 3 godine). počet ću za takve strojeve milju uzimat ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
bycod
Datum registracije: May 2004
|
Citiraj:
gle astal ocito si premlad i premalo iskustva imas u serviserskim poslovima. nemoj se sada uvrijediti ili jos gore poceti vrijedjati jer se to da iz tvojih postova procitati. Radim recemo honorarno ko serviser i to nije nimalo lak posao da nespominjem di sam jos sve radio i cega sam se nagledao (hy sisa ![]() E onda se ploca malo promjenila dok je bilo frend ovo frend ono onda sam imao posla da sam pizdio a sada vise neeeema ima puno manje, jednostavno moras cijeniti svoj rad da ga i drugi pocnu cijeniti .... Znao sam dizati ljudima dual boot sa dvojim xp windowsima cirka 6 sati cistog posla, a ne uzet lovu vise nema kod nikoga. zao mi je al ja imam jedan zivot i radje cu gledati doma filmove nego nekome iz zabave instaliravati windowse.
![]() |
![]() |
#84 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() nemam razloga vrijedat nit sam ikog ovdje vrijedo, mislim da je to najnizi oblik komunikacije dobar serviser ima lijepo externi hdd na kojem ima sve sta mu je potrebno za veliku vecinu danasnjih kompova pa onda stvari idu podosta brze ne omalozavam nicije vrijeme/rad, ali meni se cini da je 400kn previse, gledajuci iz aspekta ''tezine'' posla, no vrijeme je novac pa onda lupi kolko mozes... ja to ne gledam bas na takav nacin, pokusavam prije svega biti posten i kad nekome sredujem komp pogledam malo i njihovu ''zivotnu'' situaciju kolko mogu dok radim, ja sigurno necu propast za 100kn sta cu manje naplatit, nekom ce mozda dobro doc... nisam nikad naplatio vise od 300kn i ne namjeravam vjerojatno ce netko rec da je to losa taktika, i je, sa poslovnog stajalista ''zaradi sada i nikad vise'' (kod istih ljudi), ovako sam i ja i oni zadovoljni i zvat ce opet ako imaju problema |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
bycod
Datum registracije: May 2004
|
a gle kazem ti kada ti neke stvari iz hobija predju u posao to onda vise nije zanimacija vec tlaka ![]() vidjet ces ![]()
![]() |
#87 |
šlap
Datum registracije: Apr 2006
|
ja radim za 250 kn. svima kojima sam radio su mi slali jos prijatelja, a neki su jos par puta donijeli. Inace mi u prosjeku treba 4 sata za sve, ali instaliram to kao da je moj. 1 h ode na bekup, zato sto ili nemaju mjesta ili postoji samo jedna particija. 20-30 min za kopiranje + 10 min za trazenje sta treba beckupat, jer vecina ih nezna sto im treba, ali uredno zovu ako sve obrises. i jos 20 min da to vratis eto 1h. Pa onda win, autopatcher zadnji,nod, nero, daemon tools, office 2003, proofing tools, pa upgrade na 2007 (tako da bi imati hrvatski thesaurus)[ovo se na kraju pokazalo kao greska jel 2007 snima u format koji 2003 i oni prije nerazumiju] naravno firefox sa svim korisnim dodacima, itd da sad nenabrajam.. Naravno prije toga ide otvaranje kucista pa gledati koja maticna, grafa, nesto dodatno, pa na net traziti driver. Ovo je najgori dio posla jer nitko nema CD ili mi donesu od simensa 555... Naravno nemoram ni spominjati da neki proizvodati tipa gigabyte ima download oko 20-30kB/s pa nakraju i to traje bolesno dugo. ![]() Inace sam se osjecao super kada ti netko zahvali i da ti 250 kn, ali evo u zadnje vrijeme me jednostavno nervira kada lijepo kazem da nekoriste IE vec firefox, a IE samo za neke stranice koje nerade u FF. tako da sam onome koji mi donosi svaka 3-4 mjeseca napravi disk image i samo ga vratim te stavim updejtove jel mi je fakat muka vise tog kompjutera. Nedavno mi je neki lik donio turbo star komp, nesjecam se vise sto je donio ugl nije imao ni lan na maticnoj pa onda osposobit wlan, a tek driveri. I onako iz sazaljenja mislim jadan lik nema para za posten komp, i na kraju saznam da je bolesta ko suga, pa mu lijepo rekao da sljedeci put za tak komp 500 kn ili neka kupi novi |
![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Premium
Datum registracije: Dec 2004
|
Citiraj:
Netko je rekao da se ovo zanimanje ne cijeni. I u pravu je potpuno. Dijelom smo si krivi mi sami koji smo išli pomagati frendovima, susjedama, obiteljskim prijateljima, a drugim dijelom su ti ljudi sami - njihova je percepcija da ako njihov mali "koji je jako pametan" zna pokrenuti igru i ubiti bossa - da taj mali zna riješiti i blue screen zbog drivera grafičke i slično. A ne zna. Isto kao što ne zna isfugirati pločice u kupaoni samo zato jer se igra plastelinom ili popraviti motor vešmašine jer ima 5 iz tehničkog. Škvadra si prema ljudima koji održavaju računala ili rade u IT sektoru daje takva prava da je to strašno. Sjetite se koliko ste vi poziva dobili "otkad si mi instalirao pe-de-ef, internet mi ne radi", ili tri mjeseca nakon reinstalacije računala i čišnjeća trojana dobijete poziv "nisi ništa napravio, opet je sve isto". Takve treba od***ati odmah. Neka se tako probaju razgovarati s bilo kojim šljakerom ili automehaničarem - živo me zanima koliko će im dugo bojler curiti i hoće li se filter ulja promijeniti sam od sebe. I najveći kreteni koji su vas popljuvali se pretvaraju u umiljate mačkice kada zovu automehaničara. Umjesto "opet ulja nemam, a mijenjali ste ga na 90.000, a ja sam tek na 105000. niste ništa napravili", to izgleda ovako: "poštovanje gospon franc, bute imali kaj vremena ovaj tjedan za promenit mi filter ulja? ne? slijedeći četvrtak? puno fala, gospon franc". Ne dajte se za***avati. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Premium
Datum registracije: Dec 2004
|
Citiraj:
I da - kada smo već kod rada - svaki majstor ti naplati i materijal i ruke. Ljudima je to pod normalno i tako šljaka funkcionira desetljećima. Ono što im treba prijeći u naviku je i to da se ljudi koji im popravljaju računala imaju platiti kao i svi ostali. Uostalom, plaćanje servisa računala ih ionako izađe daleko, daleko jeftinije nego šljaka nekog fizikalca. Fizikalac ako je imao 1000 kuna materijal, jednako toliko će te koštati i ruke. Škvadri je to normalno, ali meni se čini prilično bezobrazno. Naime, gle - licenca za Windowse, licenca za Office, licence za Photoshop i AutoCAD, cijena računala. Po logici "koliko materijal, toliko i ruke" - ovo je barem 20000 kuna u džep. Pa ti vidi da li je 400 ili 500 kuna previše. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
![]() ![]()
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
![]() |
![]() |
![]() |
Uređivanje | |
|
|