|
![]() |
#31 |
Write in ©
Datum registracije: Sep 2006
|
Ma svejedno. U nekom broju Buga Zli luđak je pokrenuo tu temu i iz nje razvio filozofiju skoro pa kult. Ne znam zašto bi bilo koga vrijeđalo da netko izgovara "igrice"? Olimpijske igrice! ![]() Općenito dizanje računalnih igara na neki visoki nivo društveno-kulturološke djelatnosti je notorna glupost! Onda kad idu iste uspoređivati sa filmom kao umjetničkom pojavom ili pak sportom....smješno Ovi argumenti tipa "igraju ih i stariji zaposleni, visko rangirani ljudi"...kakav je to argument? Ja znam jednoga takvog i baš on kulturološki, u polju općeg znanja dosta kaska za ljudima koji su daleko mlađi od njega. Kada sam vidio ove američke teenage gaming manijake zgadila mi se cijela gamerska generacija. Doslovce tamo ljudi žive za igranje...klinac sa nvidia /UT2004 logom tetovirano na prsima, LAN party po 3 dana... Dovoljno je biti 10 min na nekom AA serveru i pratiti dijalog igrača. Odljepite se više od tih ekrana, izložite svoja blijeda lica na sunce, prožvačite maslačak, upoznajte živuće botove ![]() ![]() ![]() Ufff sad će se netko uvrijediti... Ali molim vas kako netko može UT nazavti ozbiljnom igrom. To se čudo još uvijek ne povlači sa top 10 najigranijih igara! Meni je muka nakon 5min igranja te gluposti, skoro pa graniči sa epileptičnim napadajima! Ovo ludilo za WoW...ma siguran sam da bi i mene navuklo, ali baš zato NEĆU igrati. Trošiti vrijeme na digitalnu imaginaciju, živjeti tamo u nekom virtualnom svijetu, cijeli dan na poslu/školi razmišljati o toj igir i jedva čekati da dođem doma da napravim neki potez... Osobno tu i tamo poletim na sat vremena sa SU27 (Locko on Flaming Cliffs) u formaciji sa poznatom ekipom i da mi sada netko kaže da igram igricu...big deal. Na kraju, važan je vaš osobni stav prema takvoj zabavi. Ako ju shavčate previše ozbiljno i uzvišeno onda naravno da će vas ovakvi izrazi vrijeđati. Što nekome znači to što netko ima 10000 kilova na UT, 100 honor na AA? Kako itko ili išta može profitirati od igara/igrica osim izdavača? Igraj tenis ![]() Zato predlažem da otvrimo PCekspert nogometnu ligu a može i kriket pa jednom tjedno izložimo naše bijele nožice okrutnosti sunca, trave i prašine. ![]() Vidi se da nisam popio kavu...odo ja u kantinu! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Ekspert iz sjene ...
Datum registracije: Nov 2001
|
Striček - eto recimo ja ne volim nogomet. Ne vidim smisao da 20 budala trči za loptom i ako zabiju istu u gol preko 1 budale koja kao neda - su heroji ! Pa di tu ima logike ! Još su plaćeni DEBELO da trčkaraju po livadi .... svašta. Pa maknite se ekipa sa tih livada i radite nešto korisno - volontirajte za nezbrinutu djecu, pomažite u staraćkom domu, posjetite bake i djedove, sjedite sa roditeljima i posvetite im vremena, nemojte ići na tekmu nego sa ženicom gledajte sapunice ... Nasilje na terenima ? LOPATA U RUKE I KOPAJ BAGRO NEOBRAZOVANA ! Na kraju krajeva - šport je čista glupost ... Dakako činjenica da ja nemam realno pojma o sportu me neće niti u jednom trenutku zaustaviti da se pravim kompetentnim da komentiram isti ... Catch my drift ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
daysleeper
Datum registracije: Apr 2004
|
Citiraj:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Ekspert iz sjene ...
|
Citiraj:
Jućer diskutirao sa ekipom iz US dok sam igrao EVE o zadnjem kolinju u školi. Bez sumnje će kod lika naći instaliran Quake isl. i eto ti vraga ! Malog su igre zaludile ! To kaj mu starci ili rade 12 sati ili su propalice - to nema veze .... Mali se igral i to ga je navelo da ubije 34-vero ljudi. Dakako i vještice su svojevremeno uzimale duše, a ne tako davno su spalili ljude koji nisu vjerovali da je zemlja ravna ... Ne znanje i ne shvačanje je rak rana društva ... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Write in ©
|
Citiraj:
Ali ova usporedba sa nezabrinutom djecom i staračkim domom jednostavno ne stoji. Uostalom, sport je jeftiniji i zdraviji. <-primjeti točku na kraju rečenice Inače ne treba ti veliko zanje o sportu već samo činjenica da ono traži kretanje za razliku od igrica. Zato su svi kompetentni argumentirati relaciju sport-igre/igrice jer su prednosti i mane potpuno transparentne! Ništa, odo ja razvijati svoje umječe masovne koljaže pomoću novog UltraBurst2000. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Premium
Datum registracije: Oct 2001
|
hehe, mislim da sam s Olegom bas imao raspravu oko ove teme na newsima. iako i sam smatram da je pravilno igre ali uz dodatak racunalnih iliti kompjuterskih njegovi argumnti i primjeri u tom clanku su mi bili toliko smijesni i jadni da sam umirao dok sam to citao. to me podsjetilo zasto ono vise ne citam informaticke casopise osim sto ih prolistam kao slikovnicu uz popodnevnu kavu u kaficu. e da, osim sto zagovaram termin igre apsolutno sam protiv termina igrice cak i kada se radi o nekim sidescrollerima ili onim glupostima sto dolaze s windowsima. ne mozemo raditi takvu podjelu i onda ocekivati da ce za neki naslov koji mi cijenimo netko neupucen reci igra a ne igrica. uostalom, po cemu bi trud jednog-dva covjeka koji su radili sidescroller 3 mjeseca bio manje vrijedan od truda 100 ljudi? zasto bi njihov produkt bio omalovazavan samo zato sto iza njih ne stoji neki veliki izdavac koji bi financirao ogromnu ekipu? nego, sve u svemu ovakve rasprave su besmislene (a i ja sam lud kad sam svjestan toga i opet sudjelujem u jednoj ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Strichek Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
![]() Također sam i ja za igre, okolicu ispravljam, neko me posluša netko ne, i onda kad me pita dal imam koju novi igricu uredno kažem da nemam.. ![]()
![]() |
![]() |
#41 | |
Moderator
Datum registracije: Jan 2004
|
Citiraj:
Uostalom po cemu se film toliko razlikuje od igre? Po tome sto cu 2h provesti gledajuci iz fotelje redateljevu viziju necega gledajuci kako se izmjenjuju slike na ekranu i to ce me ili zabaviti ili razocarati pa cu prekinuti gledati. Igre? Sjediti cu za racunalom 2h i gledati kako se iscrtava slika na ekranu koja mi treba pokazati dizajnerovu viziju necega s tom razlikom od filma da mi dizajner igre daje mogucnost da sam utjecem na radnju i promjenim je u odredenom smjeru, i to ce me ili zabavljati ili razocarati pa cu prekinuti igrati. Zakljucak? Mozemo li zakljuciti da su igre interaktivni filmovi? Mozda. Da li igre mogu biti edukativne, zabavne pa i umjetnicka djela? Mozda, vjerovatno. Oni koji sumnjaju u recimo edukativnost igre neka pitaju mlade majke cija djeca sad idu u osnovnu skolu ili profesorice koliko su neke edukativne igre stvorile zanimanje djece prema skoli i odredenim predmetima. Od moje sestricne kcerka ima 11 godina i odusevljena simsima masta da bude arhitekt il dizajner interijera i zahvaljujuci toj igri se upisala u umjetnicku grupu, a dotad je umjetnost nije zanimala, a sincic koji ima 8 godina obozava sportske simulacije i trenira kosarku, a nba mu je omiljena igra. Usporedba sa sportom? Netko govori sport je zdraviji. Istina no ne bas svi sportovi. F1 je jedan od najpularnijih sportova pa se ja sad pitam koliko je zdravo onako naprezati organizam sjedeci satima u neljudskim uvijetima u skucenom prostoru pod utjecajem sila i temperatura na granici izdrljivosti i uz to udisati otrovne plinove. Dali je igranje sport? Pa treba prvo definirati sto je sport. Ako se sportom smatraju one igre koje imaju jasno definirana pravila i organizaciju onda se pogledom na clan base ili njemacki esl moze reci da neke igre to mogu i biti. Takoder kao i u priznatim sportovima za uspjeh je potrebno puno treninga. Postoje ekstremni sportovi zasto nebi postojali i racunalni sportovi? S druge strane zasto bi igranje igra bilo losije provedeno vrijeme nakon posla od onoga sto danas ucini prosijecni hrvat kad dode s posla, a to je sjedanje ispred televizora i gledanje raznoraznih serija i filmova upotpunosti se iskljucujuci od stvarnoga svijeta? Zasto bi igranje iskljucivalo bavljanje nekim drugim sportom il necim drugim a ne samo nadopunjivalo i pruzalo jos jedan novi oblik zabave i razonode u zivotu? Zasto? Zato sto svi protivnici igranja isticu neke primjere ljudi koji su otisli u krajnost. No to postoji svugdje pa tako i kod igraca. Igranje akcijskih igara znanstveno dokazano poboljsava vid. Igraj neke avanture i razvijaj svoje intelektualne sposobnosti. A da negovorim da racunala omogucuju ljudima koji inace u svom zivotu ne poznaju ljude koji djele njihove interese za neke oblike zabave npr. igranje saha da isti igraju online kao online igru sa nekim koji djeli njihov interes. Ja opet pitam zasto nebi netko tko igra igre igrao i tenis? Zato sto ti govoris o krajnosti... O igracu koji 10h dnevno sjedi ispred racunala. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Lost soul still wondering
Datum registracije: Nov 2004
|
Meni je isto svejedno. Još od doba amige i konzola upotrebljavam pojam igrice. I također nekad za pc isto kažem igrica, ali ipak više upotrebljavam pojam igra.
![]() |
#43 |
/
Datum registracije: Oct 2006
|
igrice - iz jednostavnog razloga...oduvijek ih tako nazivam i tak sam naviknut ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Write in ©
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Igrice ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Premium
Datum registracije: Dec 2005
|
Hm da. Spectrum, Commodore, Amiga,...Koliko je ono "igrica" stalo na jednu kazetu ? 10? 20? 30?. I danas, vidim škvadra igra po pet, šest, deset igara od jednom. Zapravo ih ne igraju, nego "prelaze". Ni rovao, ni kopao. Gdje onda neće bit "igrice"? Zamislite da nema piratstva. Ili da smo veliki legalisti i poštenjačine. I da imamo novaca. Da umjesto 100 "nabavljenih" igrica imaš 5 kupljenih. Bile bi to, ne igre, nego igretine, velike kao kuća.
![]() |
#47 |
Premium
Datum registracije: Jul 2006
|
da je cjena novih hit naslova 100-150kn ja bi bio najveći legalista i sa guštom bi se ponekad prošetao do dućana u gradu i kupio si neku novu igru, pa poslje na kavu i kolu naravno. Bilo bi tu prostora za zaradu izdavačima a pogotovo našim prodavačima koji nebi kao do sada zarađivali na kvaliteti kupaca nego kvantiteti,tj količini prodanih primjeraka |
![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Ekspert iz sjene ...
|
Nije u tome stvar - već u razmišljanju ljudi kad veliš igrica. <--- evo, sretan ? ![]() Anyway - moji prijatelji se aktivno bave sportom, dvoica su operirali ligamente na nogama dok su zdravo uživali u sportu ... Na jednom rođendanu su majstori malko bacili nogać, jedan od likova je "zaboravio" da mu koljeno drže samo mišići i Božja volja - skoro smo zvali hitnu nakon 5 min zdravlja ... Mlađi brat mi se bavio tenisom, košarkom i karateom - ironično na karateu se nije povrijedio, na ostala 2 je uživao u longetama i gipsu ... Ali puca od zdravlja. Jedva čekam novi derbi - da se zdravo počastimo sa gostima iz Splita. Da im pokažemo Purgersko gostoprimstvo, pa makr ih to ( nedaj Bože ) ubilo. Pa ipak se treba priznati da onaj tko jače udari drugoga zna PUNO više o sportu. Dapaće - na teniski match u Melbournu nisu majstori smjeli zbog nereda. Jedva čekam da stolice lete na stolnom tenisu ili bočanju ![]() Kaj se tiće piratluka - igre kupujem, igrice kradem ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Ekspert iz sjene ...
|
Ponekad se treba znati nasmijati i na svoj račun ![]() Iako i dalje tvrdim da bi ljudi trebali razlikovati igre i igrice ili se uopće ne mješati ! Nešto kao kad ja urlam - NAPRIJED TUDOR CARE ! Dok me ekipa dali da me ošamari ili pusti budalu ..... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2005
|
Citiraj:
Ja sam za igre iako mi se nekada omakne igrice ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
NITKOV
Datum registracije: Oct 2004
|
@tr@yche: Ajde ti meni lijepo objasni zašto je termin igrica uvredljiv. To je samo ukorijenjeni izraz za računalnu igru ili igru za konzole. Kad koristim riječ igrice ja apsolutno nikog ne omalovažavam, a mislim ni nitko drugi tko koristi taj izraz. Da nešto prezirem ili omalovažavam, ne bi to koristio, iliti ne bi se igrao. Dakle kad kažem za C&C: Tiberium wars da je igrica onda mislim da je smeće, a kad kažem da je igra, onda je to nešto što sam čekao nekoliko godina da izađe i sad se ne skidam s nje. Uskoro će neko pokrenut inicijativu da se ne koristi izraz gamer nego igrač računalnih igara. Ko i početkom devedesetih kad je neko počeo forsirat zrakomlat mjesto helikopter. Mislim stvarno...
![]() |
#54 |
NITKOV
Datum registracije: Oct 2004
|
Ne nisam to shvatio kao napad na sebe. Samo sam reagirao na to što si reako da je nekima igrica pogrdni izraz. I meni je tak svejedno kak ko naziva. A da krive stvari uspoređujem, to baš i nije istina. Riječ je samo o terminologiji. Ispravno je računalna igra, a ne samo igra. Igrica je ukorijenjen izraz, mogli bismo reći sleng, i svi odmah znaju o čemu se radi. Kad kažeš samo igra, može bit jedna od tisuću; bela, nogomet... Dakle, čisto književni, ni jedan izraz nije ispravan.
![]() |
#57 | |
Pero_Snajper
|
Citiraj:
sve je receno. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Moderator
Datum registracije: Jan 2004
|
Ono sto je Paske htio reci, a mislim i vecina onih koji govore o igri kao ispravnom nazivu nema veze sa samim nacinom govorenja, odnosno time hocemo li reci igra, igrica, racunalna igra, mislim da je to sasvim svejedno, vec o nacinu ophodenja drustva prema igrama i igracima, te podcjenivackom stavu protiv kojeg je ovo svojevrsna pobuna. Kad u dnevniku cujes da su, citiram: "hrvati proslavili napravivsi igricu koja se probila medu 10 najprodavanijih na usa prodajnoj listi" (misleci na serius sam)... nisu rekli racunalna igra ili sto god da je ispravan termin vec igricu. Kad cujes od roditelja: "evo dat cu ti ga na telefon igra igrice" i sl. onda je jasan podcjenivacki stav. Ne govori nitko evo gleda filmice ili nas je filimic bio gledan vani i sl. ... Ovo nije gramaticka rasprava vec filozofsko socioloska. |
![]() |
![]() |
![]() |
#60 | ||
Dr. Gonzo
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
Inače, da izrazim svoj stav: igrice su GUBLJENJE VREMENA. |
||
![]() |