|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
vodeno+peltier
Hi! Planiram staviti vodeno na proc ali ne želim ventilator na hladnjaku. razmišljam o hlađenju vode peltierom koji ima pasivni hladnjak. Dakle, treba mi blok za CPU, pumpa i neki hladnjak koji mogu zatvoriti u kutiju s vodom, a na površinu za CPU zalijepiti peltier. Razmišljao sam da kupim COOLERMASTER Aquagate MINI R80 i radijator zamjenim nekim pasivnim hladnjakom koji ću uroniti u vodu. No nisam siguran dal je taj radijator cijeli Al il su cijevi bakrene. Ak je bakren onda mora i pasivni hladnjak bit bakren da ne dođe do oksidacije, kaj ne? Ima li tko kakvu ideju? fala ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
za ovo imas pravo da treba biti al - al ili cu -cu a sad ovo za peltier mislim da je glupost kaj si tu napisao ili ja nisam shvatio?? oces stavit peltier na blok od proca ? ako ces vec hladit onda nekak slozi da se radijator hladi s peltierom ali isto tak mislim da ni to nebu sljakalo jer je peltier jako hladan a voda se ispod nule smrzava nek me neko ispravi ak griesim
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Prečupavi mod
Datum registracije: Mar 2005
|
A koji proc zelis hladit? Za neki koji se manje grije bi bilo dosta i pasivno vodeno. Ja sam hladio Celerona 2.0 na 1.8V (brutalni overvolt i brutalno grijanje) pasivno sa vodenim. Mozes sve rezultate vidit tu: http://public.carnet.hr/~msuvak/hw/voda2 I btw, zasto ne zelis ventilator? Pa neki 120mm ventilator vec na minimalnom broju okretaja ce napravit dovoljno propuha da temperature spusti barem za 5-10°.
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Premium
|
Citiraj:
razmišljam i o tome da radijator zalijepim na peltier. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prečupavi mod
|
Pa peltier ima ravnu povrsinu. Kako si zamislio to da kiler zalijepis na pelt?
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Premium
|
Citiraj:
Mislio sam stavit posudu s 2l vode i veći hladnjak bez ventilatora al me kopka ovaj peltier koji sam izvadio iz prijenosnog frižidera ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
|
na vanjski dio, kučište. Al nisam sigurankakav je kontakt. Moram to proučit. No ipak misli da će koristit neki pasivni hladnjak spojen s peltierom, kao na CPU. Moram naći neki dobar bakreni čiju bazu mogu probušiti i ubaciti šarafe za spoj s nosačem peltiera. A listiće hladnjaka u posudu s vodom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Prečupavi mod
|
Mislim da bi te kombinacija Sonic Tower + 120mm recimo neki tihi Sharkoon ventilator kojeg smanjis na 5V izasla daleko jeftinije nego ta kemijanja sa peltom i vodom, a mogao bi imati jednako tih stroj. Ne zaboravi da uz vodu dolazi opet aktivni element (pumpa) koji bi ti opet mogao bit izvor buke. Ako bas mislis kemijat s peltom, onda metni pelt na proc, na pelt vodeno i klokaj ko djubre ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
Moram u krevet. Radim ujutro. Ak kome padne na pamet dobra ideja il se sjeti pogodnog CPU hladnjaka za spajanje s peltierom...il CPU bloka... fala ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() Volim ja kemijat i smišljat hladnu vodu ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Prečupavi mod
|
Stavi neke slike. Btw, ako nesto zelis dodati, imas tipku "Edit", pa samo nadopisi u post prije ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
She`s back...
Datum registracije: Jan 2006
|
Čitao sam nešto u Novom listu neki dan o toj spravici. Navodno neki novi sustav drži proc konstantno na 20 celzijevaca. Wich is nice...kako bi u Fast showu rekli... I ima sigurnosni vent na sebi, za slučaj da vrisne. Ima li tih peltiera kod nas za kupiti? I koliko dinnerosa to zadovoljstvo košta? |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Can You Hear Me? 142.8 dB
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
ali sve ti ovisi o jacini tj wattima. neki koriste i 400W peltove ali za njih treba cijeli dodatni PSU. a evo sto sam ja bio otvori otopic o tome: http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=58533
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
|
Tražio sam danas potpuno bakreni hladnjak za CPU...ništa osim Zalmana, a to mi ne paše. Zna li netko za nešto što bih mogao uklopiti u kutiju s vodomI? Ili nekog tko bi mi mogao napraviti bakreni blok kao za CPU ali cca 3x veći? Fala ![]() A i koji blok za CPU da stavim i koju pumpu? Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
N6 Brušeno- N12 Turpijano
Datum registracije: Oct 2006
|
Pade mi na um ideja! Jesi li razmišljao da skemijaš nešto sa termoprekidačem koji će ti paliti vent za hlađenje tek pri određenoj temperaturi vode ko na automobilima?
![]() |
#17 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Evo ti test onog coolera kojeg je spominjao Delta http://www.tweaktown.com/articles/964/ i stranice proizvođača http://www.vigorgaming.com/components/cmp_main.html Jedini je bad što ima vent i cijena je visoka (150$).
![]() |
#18 |
Registered User
Datum registracije: Sep 2006
|
Skužil te kaj misliš. 1.) Kombinacija vodeno pa na peltier pa na proc, ne valja. Ond ti je to ko da nit nemaš vodeno, neg da imaš zračno sa nekim 4cm ventom ![]() ![]() 2.) Kombinacija koju ti misliš izvest je malo overkill i ne bi jače hladilo. ![]() ![]() ![]() ![]() 3.) Temp senzor je ok stvar, I own 2 of them, i nisam se požalil na njih. Staviš ih na ulazu u kiler ili neki drugi element za hlađenje ( ak koristiš ventove ) 4.) Napiši dal ti nije problem stavit rezervar u case, jer da iskemijaš neki rezervar od ( za miditower ak se dobro slože kablovi i hdd, imaš max 2 do 2.5l; za bigtower imaš min 5l kaj ti bude dosta ak hladiš samo proc, mada je i 3l dosta ak komp dugo ne radi. ) 5.) Ak sam neš fulal ili zbrljal ![]() Ima peltiera za 81kn, 60W 4 sa 4 sa 0.2 cm, 12V 5A Ak imaš mogućnosti Eheim, ak ne ond nabavi od nekoga, postavi oglas na forumu pa čekaj ak se bu ko javil. Ak možeš šta sam doma napraviti super, jer ovi u dućanima su ko lešinari. Za "originalni TT waterblock" gdi plaćaš brand više love neg sam proizvod. Moje vodeno je izrađeno za svega 300kn, kupio sam blok neki isto "brand name" za 340kn dobro je hladil, moram priznati bolje od mojeg, al sam ga prodal jednom liku koji više ima "branderski" komp. Šalter za ON na kompu ima ugravirano ThermalTake ![]() DIY solucije su ti najbolja stvar. Em se naučiš nešt, malo se istreniraš kod izrade, vidiš kako je to dok sam nešt stvoriš i radi. A onda se to ne prodaje za nikakve pare, jer trud je neprocjenjiv a kamoli ostali faktori. Ak imaš viška love kakvih 600kn +-150kn najbolje ti je kupljeno vodeno, gdje imaš knjižicu i tamo ti piše: cijev a1 stavite na nastavak c4 i to je to, radiš po uputama. Zadnje izmijenjeno od: Juggernaut. 06.03.2007. u 16:41. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Koja ti svrha hladit kiler sa peltom, a tako sam skužio tvoju priču. Pelt se stavlja na procesor, na procesor pelt pa na njega hladnjak. Kiler staviš sa strane i neki veliki vent i radiš šta hoćeš. I da pelt zaljepiš na kiler, neće ti hladiti vodu jer opet s njega ništa ne odvodi toplinu!!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Registered User
Datum registracije: Sep 2006
|
Citiraj:
![]() Bolje ti je izmjerit taj prazni prostor, ak si vješt skicirat tank za vodu, i napucat pasivno vodeno, kako je SuperUnkwnon već reko. Nemaš buke, osim pumpe, koja bi za pasivno vodeno trebala biti protočna 100%, jer ako u pasivno rokneš potopnu ![]() ![]() Probaj izmjerit prostor i nacrtaj si neku skicu za tank, lupi na forum mada radio u "pajintu". ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Premium
Datum registracije: Feb 2004
|
Ako se bojis zaleđivanja vode use the Antifriz, kupis litru koncetrata i dodas koliko ti treba u vodu. A za ovo si najdi nekog ludog servisera frizidera i reci mu sto hoces, nebi smjelo bit problem slozit da frizider hladi antifriz, dalje ga samo protjeras kroz klasicno vodeno. Probaj saznat kak antifriz djeluje na cijevi i spojeve vodenog da nebi bilo.......... |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
She`s back...
Datum registracije: Jan 2006
|
Citiraj:
Možda bi mogli u PC-ekspertu baciti jedan test takve jedne spravice? Vjerujem da bi svaki član rado dao pokoju krznenu životinjicu da se kupi jedan peltić. Pa onda na test s njime, da vidimo koliko je tih, učinkovit, pouzdan i koliko struje papa... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Premium
|
Citiraj:
Dal će hladit vodu? Hoće. Na njega je već sad montiran pasivni Al rebrasti hladnjak i dobro hladi drugi, manji, s druge strane. Ako pelt stavim na proc moram sve obuć u spužvu da izbjegnem kondenzaciju...ili stavit jako slabi pelt kojem ionako treba ventilator jer samo malo bolje prenosi toplinu koju treba odvest s CPUa. Voda je druga priča zbog volumena s visokim toplinskim kapacitetom. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() Jedna od ideja je bio veliki hondin hladnjak za klimu. Paše dimenzijama uz moje kučište...al košta ko da je od zlata ![]() A peltier me kopka. Napravit ću nacrt tanka ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Premium
|
Citiraj:
Vidim ja da se nikom ne sviđa ideja. Kad napravim javim kak radi ![]() |
|
![]() |