|
![]() |
#241 |
Lika u mom srcu
Datum registracije: Jan 2004
|
pa pobogu, motori GURAJU avion, znači guraju ga kroz prostor, znači avion postiže brzinu, znači dobiva uzgon, i poletit će... a sad hoće se podloga ispod njega micati ili ne, svejedno, jer kotači nemaju veze sa pogonom... ![]() |
![]() |
![]() |
#242 |
Premium
Datum registracije: Dec 2002
|
Pitanje je samo jel ta pista dužine aviona i avion samo stoji na njoj ili je pista za ukras samo pa ne drzi avion na mjestu nego on ide kao da je po zemlji a kotači se okreću brže. Kao i trčanje na pokretnoj traci, ako mi trčimo prema naprijed a traka se rotira za natrag mi smo i dalje u odnosu na zrak na mjestu. |
![]() |
![]() |
#243 |
[SW]'V^idO
Datum registracije: Dec 2006
|
Znate šta? Tu ste naveli toliko argumenata za i protiv i svaka vam čast na tome. Evo svima kome mogu dati rep up zbog truda.
#244 | |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
![]() Mislim da je primjer galebovog surfanja na vjetru sasvim OK za ovo jer on isto stoji na mjestu, ali je gore u zraku. Budući da zrak ne putuje s trakom, avion će ići naprijed jer ga ništa ne gura unatrag (ne koči) kao što bi ga zrak gurao u prošlom primjeru. Time će avion sam sebi napravit uzgon jer se počeo kretati u odnosu na neku točku ili zrak sa strane koji stoje na mjestu. Kad postigne dovoljnu brzinu, poletjet će bez obzira na traku. Ne znam kako da ti više objasnim, imaš dovoljno primjera gore...
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
|
![]() |
![]() |
#245 | |
Ursus maritimus tyrannus
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
![]() Na traku je netko stavio aviončić, koji ima kotačiće, klizaljke ili štaveć. Zavrtio je traku to ibera... Čak je clockana na 480V hehehe... ![]() Hoće li avion poletjeti? Ne, jer mu je gibanje u odnosu na okolinu nula. Uostalom, probaj i dokaži ako ne vjeruješ...
![]() |
#246 |
EMP moderator
|
Ta traka mu je premala za zalet... ![]()
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
#247 | |
Ursus maritimus tyrannus
|
Citiraj:
...Traka ima kontrolni sustav koji trenutno prati brzinu aviona i podešava brzinu pomične trake tako da uvijek bude jednaka brzini aviona (ali u suprotnom smjeru)... v1 = brzina aviona v2 = brzina njegove podloge osnovna teza iz zadatka v1=-v2 v1+v2=0 (ukupna brzina) Your honor, I rest my case...
![]() |
#248 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
@Vido Moram ti reci da nema argumenta da ce poletiti.Kratko i jasno ,nema sanse za bilo kakav let ,bez obzira na velicinu kotaca,trake,brzinu trake i kotaca ,sve dok se ne ostvari KRETANJE ZRAKA ISPOD I IZNAD KRILA. Vjerujte mi to radim svako malo. |
![]() |
![]() |
#249 | |
Ursus maritimus tyrannus
|
Citiraj:
Jel ovo napokon neki pilot da nas sve (raz)uvjeri? ![]()
![]() |
#250 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Bas tako ![]() |
![]() |
![]() |
#252 | |
Premium
|
Citiraj:
Dakle ova teorija koju si ti prepisal, ne drzi vodu, jer ne zadovoljava u svim uvjetima koji se mogu dogoditi. Nadalje nigdje u tekstu nie definirano u odnosu na sto se mjeri brzina aviona. Ako se brzina aviona mjeri u odnosu na traku, tad se kao sto je napisao avion krece brzinom, istom kojom se krece traka, ali u odnosu na zemlju avion stoji na mjestu, te samim time se ne krece kroz zrak, niti moze postici uzgon.
![]() |
#253 | |
EMP moderator
|
Obojica još jednom dobro i s razumijevanjem pročitajte 7. i 8. stranicu, sve će vam bit jasno. Meni se ne da više objašnjavat... Sad mi je samo žao što ne mogu promijeniti svoj glas na anketi. Citiraj:
Amen. Živjeli 100 godina! : goood :
|
|
![]() |
![]() |
#254 | |
[SW]'V^idO
|
Citiraj:
![]() Ajde napokon netko tko ne filozofura nego stvarno zna. Zar nisam to stalno govorio (uzgon i sl.)?
![]() |
#255 |
Magister Mundi sum!
Datum registracije: Jun 2003
|
ajde ovak .. idemo crtati malo noob-oviski u pejntu http://img137.imageshack.us/img137/1333/omglv4.jpg Traka prati brzinu aviona ... znaci sustav S2 ( samo traka .. ovaj put ne ukljucujemo kotace ) prati brzinu sustava S1 .. ALI sustav S2 nema nikakvog utjecaja na gibanje sustava S1 zbog KOTACA. Avion se bu gibal 300km/h zahvaljujucu svojem pogonu (mlaznicama , propelerima .. cemu god ) traka se more gibati isto tolko ali nebu sprecila avion da poleti jer kotaci aviona se slobodno okreceju i nemaju veze sa kretanjem aviona i na kraju samim poljetanjem .. oni bi se na pisti okretali istom brzinom ko i avion a na ovoj traki se buju kretali ( u slucaju da avion ide 300) 600k/h međutim da ih istom brzinom još i traka okrece... Avion nije auto ... avion nema pogon na kotace .. avion se giba zahvaljujuci svojem pogonu koji nema veze sa zemljom Avion se bude normalno pocel gibati ko na pisti ( jedino se buju kotaci okretali duplo brze ) i nakon određenog vremena bude se javila sila uzgona i avion bu poletel kome jos nije jasno ? : stoopid
Zadnje izmijenjeno od: IceFisherman. 23.02.2007. u 13:29. |
![]() |
![]() |
#256 |
Lika u mom srcu
|
i meni je žao... Vido, a pobogu ti mi govoriš o pokusu o kojem smo pisali na nekoliko stranica, i sad se ti sjetiš tog pokusa. PROČITAJ PRIJAŠNJE POSTOVE neka se javi onda DTK - pilot kako kaže... da ovdje ima pilota, onda bi već napisao nešto konkretno... |
![]() |
![]() |
#257 |
Dr. Gonzo
Datum registracije: Dec 2005
|
A hebemu miša pa zar ste stvarno tako zatupljeni i tvrdoglavi? Avion NEĆE s mjesta poletjeti, nego će preći neki put pa poletjeti. Isto ko kad ti odeš od doma iz škole, od doma iz dućana, ko kad auto ide s mjesta A u mjesto B. _________________________________________________ mjesto A -trakatrakatrakatrakatrakatrakatraka - mjesto B _________________________________________________ Ovo dvije crte, to je ta pokretna traka, odnosno pista. Vidite ove dvije crte gore, gdje piše mjesto A i mjesto B - e to. Jel vidite? Između mjesta A i mjesta B ima recimo 500m. Jeste skužili? 500m. 500m. 500m. 500m. 500m. Jel jasno? 500m. Dakle, traka nije dužine aviona, nego 500m. Traka ide od mjesta B prema mjestu A, a avion krenuti iz mjesta A i doći će do mjesta B bez obzira što se traka kreće u suprotnom smjeru, a onda će poletjeti. Jeste skužili? Onda će poletjeti. U mjestu B će poletjeti. U mjestu B. B. B. B. B. B. Neće poletjeti u mjestu A. Neće u A. Neće u A. Dakle, prijeći će put od 500m prije nego što poleti. Krene u A -> pređe 500m -> poleti u B. Krene u A -> pređe 500m -> poleti u B. Krene u A -> pređe 500m -> poleti u B. Krene u A -> pređe 500m -> poleti u B. Krene u A -> pređe 500m -> poleti u B. Mislim, koliko se puta mora ponoviti? |
![]() |
![]() |
#258 |
Ursus maritimus tyrannus
|
Ma nema kretanja u odnosu na prostor, ako se avion kreće brzinom kojom se kreće traka. Kotači mogu bit i klizaljke, ali po zadatku brzina mu je jednaka obrnutoj brzini trake. Dakle u odnosu na prostor nula. Ne ide on nigdje. ![]()
#260 |
Dr. Gonzo
|
Ima, ima, ima, ima, ima, ima, ima, ima, ima. Avion ne pokreću kotači, nego ga pokreće motor. Kao što je već 1487 puta navedeno: stavi autić na pokretnu traku i rukom ga gurni - vidjet ćeš da se kreće. |
![]() |
![]() |
#261 | |
Lika u mom srcu
|
Citiraj:
ne isplati se više ponavljati jer si očito tvrdoglav i ne slušaš kako ne razumiješ. neka avion ima brzinu 500kmh, i neka traka ima brzinu 500kmh, ali to dvoje međusobno nema utjecaja... kako da ti to više napišemo a da shvatiš. rzmisli o ovoj franzijevoj skici. vrlo jednostavno i dobro prikazano... a jeste nedokazani bože dragi... |
|
![]() |
![]() |
#263 |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
#265 | |
aka Mali Mirko
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
Da li je tebi KnežeTame (nick ti je katastrofa...zar si sotonist?) poznat 2. Newtonov zakon? P formuli on kaže F = m * a, a riječima pojednostavljeno kaže ako na tijelo dijeluje sila ono se giba ubrzano. Za***i sad brzine (koje se btw zbrajaju na obodu kotača, ali ni to nemožeš shvatiti) pronađi ti meni SILU KOJA PONIŠTAVA REZULTANTU Fmotora_vektorski - Ftrenja_ukupnu_vektorski. Tek kada poništiš tu rezultantu možeš tvrditi da avion neće poletjeti kao sa obične piste. Nerazmijem odakle vam ideje da mi (pristalice normalnog polijetanja) tvrdimo da bi klasični avion poletio kao herrier zbog gibanja trake??? Još jedna stvar koja vas (negativističku skupinu ) buni. Sustav kotač-ležaj prima silu trake na sebe i ta sila se koristi za mehanički uloženi rad koji je potreban da se ubrza broj okretaja korača upravo dvaput brže nego da podloga stoji (klasična pista). Dakle, ja sam priložio skicu, objasnio sa strane klasične mehanike (2.newtonov zakon), objasnio sa strane zakona o očuvanju energije (odakle energija/rad potrebni za povećanje brzine vrtnje kotača), a vi negativisti nešto pretpostavljate/mislite/zamišljate i držite se nepostojanja uzgona, i pogrešno oduzimate brzine koje nemaju veze jedna s drugom, a ne shvaćate da će avion poletjeti kao i sa obične piste samo će se kotači dvaput brže vrtiti. Ukoliko nemožete poništiti rezultantu sile u krivu ste. Ili patentirajte 4. Newtonov zakon možda dobijete nobelovu nagradu. |
|
![]() |
![]() |
#266 |
Premium
Datum registracije: Dec 2002
|
Hehe, dobro Oblivion kaže. "Dakle, avion stoji na pisti koja se može micati poput pokretne trake..." znači da je još uvijek trenje manje od granice koju avion mora preć da bi se kretao unaprijed. Slučaj 1. Avion stoji na traci, kočnice stisnute (na kotačima). Trenje je veliko (kotač i podloga), traka se počne kretat i avion krene unatrag, recimo 100 metara u 10 sekundi. Slučaj 2. Avion stoji na traci, kočnice stisnute. Trenje je veliko, traka se počne gibat i avion da malo gasa, avion neće za 10 sekundi otić natrag 100 metara nego 80. Slučaj 3. Avion stoji na traci, kočnice stisnute. Trenje je veliko, avion se nekako muči da se pokrene ali ga traka drži i dalje na mjestu. Nit naprijed nit natrag. Slučaj 4. Avion stoji na traci, kočnice otpuštene. Trenje je manje, traka se počne gibat i avion da gasa, avion se kreće unaprijed i to se kosi sa tvrdnjom u prvom postu gdje piše da "avion stoji". u 1. i 2. slučaju će avion ići za natrag u 3. će stajat na mjestu u 4. će poletit. Možda avion nema kočnice na kotačima, ali onda si zamislite da ima jako loše točkove ili da su ležajevi otišli ili nešto, ali se teško okreće. |
![]() |
![]() |
#267 |
Dr. Gonzo
|
|
![]() |
![]() |
#268 |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
Svi mi se na neki nacin pitamo da li ce se avion kretati po pisti ili ne. Svi se slazemo da treba uzgon da bi avion poletio i uzgon vise ne moramo spominjati. @Oblivion Ako su klizaljke i ledena traka opet bi poletio. ![]() Daj se sjeti mog prijasnjeg pitanja. Ako te guram po pomicnoj traci, a ti si na rolama ti ces se kretati u smijeru gdje te ja guram bez obtira kako se brzo traka vrtila jer ce ti traka samo kotacice(koji se vrte brzinom trake + brzinom kojom te ja guram) na rolama okretati. Isto tako motori aviona tjeraju avion naprijed, a traka se moze okretati kojom god brzino zeli jer samo okrece kotatice. Ta pomicna traka je isto ko i asfaltirana pista za avion ( osim za avionove kotace koji ce se morati okretati brzinok kretanja aviona + brzina trake).
#269 |
Ursus maritimus tyrannus
|
#270 |
Premium
Datum registracije: Nov 2001
|
Hehe, idemo... još glasova za nepolijetanje.... stvarno je teško pročitati topic (ako se već ne može samostalno doći do rješenja) prije negoli se počnu valjati baljezgarije.... |
![]() |
![]() |
Uređivanje | |
|
|