|
|||||||||||
|
|
#4891 | |
|
White Rabbit
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Ja ti u 90% slucajeva direktno iz OS installera sve slozim. Ak je OS installer preglup (Agama, OpenSuSe Leap 16) onda gparted-om ili drugim alatom pripremim particije koje zelim prije same instalacije. Posto je sve u EFI formatu gledam samo da EFI particija ima 1GB, to je vecinom dovoljno. |
|
|
|
|
|
|
#4892 |
|
Uptime 99.99%
Datum registracije: Nov 2001
|
|
|
|
#4893 |
|
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
Ček, ja sam mislio da se zajebavate. Zar je moguće slučajno to sjebat? Vodim se logikom iz Windowsa kod dual boota, imaš popis diskova (Disk 1, Disk 2 itd) s popisom particija i njihovih veličina sa slobodnim mjestom. Praktički je nemoguće sjebat ako si sam slagao komp i znaš kaj je nutra. |
|
|
|
|
|
#4894 | |
|
White Rabbit
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Sve je moguce kad je ljudska greska u igri - shit happens. Ak pazis sto radis ( imas backup svega), nemas brige. U 20 godina mi se nikad nije desilo da se prepisao Grub ili da sam formatirao particiju namjenjenu drugom OS-u ili shared particiju. |
|
|
|
|
|
|
#4895 | |
|
Uptime 99.99%
|
Citiraj:
Stavio sam u Ai, ali jos umirem od smijeha, jednom ce sebe pobrisati. https://www.tomshardware.com/tech-in...ure-on-my-part Sent from my SM-S931B using Tapatalk
|
|
|
|
#4896 | |
|
PRO
Datum registracije: Apr 2010
|
Citiraj:
![]() I ja ištekam disk iz kompa (SATA kabel).
|
|
|
|
#4897 | ||
|
Premium
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
![]() |
||
|
|
|
|
|
#4898 |
|
Uptime 99.99%
|
|
|
|
#4899 | |
|
PRO
|
Citiraj:
Također imaš odabir diska gdje će biti instaliran bootloader, pazi da dobrog odabereš. ![]() Sve ostalo je simple.
|
|
|
|
#4901 |
|
Premium
|
|
|
|
|
|
|
#4902 |
|
PRO
|
https://www.youtube.com/watch?v=3U5UK0KhcVw imaš tu instalaciju, mislim na dio u screenshotu u prilogu. Uglavnom, kad ideš odabirati disk, odabereš Something else i tamo setupiraš disk. Odabereš disk tamo na koji želiš instalirati OS i radiš particije. EFI particija - 1GB boot particija - 700MB ( /boot ) root particija - 120 - 200 GB ( / ) - to je za instalacije i programe, stavi btrfs filesystem. home particija - ostatak diska ( /home ) - to je za tvoje stvari, moguće i za snap i flatpak aplikacije, stavi btrfs filesystem. Neki dušebrižnici tu će ti žugati da ne koristiš btrfs, ignoriraj to. Odličan filesystem, spasio me milijun puta. nakon što si instalirao sustav, instaliraj aplikaciju Timeshift i tamo složiš da radi snapshote tvog računala svako određeno vrijeme. Ako nešto sjebeš, upališ timeshift i revertaš situaciju. SPAS. Imaš zasebno btrfs na home particiji i na root particiji, ovisno šta sjebeš ![]()
"Who is your daddy and what does he do?" Zadnje izmijenjeno od: Ivo_Strojnica. Danas u 12:48. |
|
|
|
|
|
#4903 |
|
Premium
|
Hvala. Sad imam još malo posla, pive se hlade u fridžu za nadolazeći vikend, cura dolazi kasnije. Linuxom ću se bavit usamljenim kišnim večerima. ![]() Edit: Sad kad si editirao post moram i ja. Ovo izgleda kao dobar trening za uvod u Linux, valjda neću nekaj sjebat. Vi ćete bit krivi u svakom slučaju. I Linux. ![]() |
|
|
|
|
|
#4905 |
|
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
|
|