Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Konfiguracije
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 12.11.2025., 22:30   #91
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp

m4dm4n's Avatar

Datum registracije: May 2006
Sve 5, al budimo realni, pričamo o SSDu kikiriki veličine gdje je wearout brži nego da je na 250GB. I drugo, radi se o 12% godišnje, dakle disk bu izdržal 8 godina. Za kućne uvjete tko živ tko mrtav, na 80% wearouta započneš izmjenu za nove kikiriki diskiće i mir. A tema je homelab, savršeni uvjeti za igranje sa enterprise filesustavima.
Staro 13.11.2025., 10:52   #92
Bono
Uptime 99.99%
Moj komp

Bono's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Moguci workaround: tmpfs za sve ili vecinu toga sto je samo /tmp - na taj nacin sam preferirao olaksati SSD prije par godina jos . Naravno nece pokriti sve ali olaksava malo situaciju sa cestim zapisivanjem na disk.
Naravno, ovo sam samo testno pustio da vidim koliko ce izdrzati, budem ga ispratio do 0, ionako imam punu ladicu tih malih ssdova, pa cu ih samo zamijeniti.

Citiraj:
Autor m4dm4n Pregled postova
Sve 5, al budimo realni, pričamo o SSDu kikiriki veličine gdje je wearout brži nego da je na 250GB. I drugo, radi se o 12% godišnje, dakle disk bu izdržal 8 godina. Za kućne uvjete tko živ tko mrtav, na 80% wearouta započneš izmjenu za nove kikiriki diskiće i mir. A tema je homelab, savršeni uvjeti za igranje sa enterprise filesustavima.
Naravno, za test odlicno, s time da ja nemam nikakve VM-ove na tim diskovima, oni koji ce imati, njima ce se jos brze trositi.
Staro 13.11.2025., 11:26   #93
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Mdadm pristup mi izgleda kao dodatna komplikacija i dosta ucenja i ovaj put cu ipak otici linijom manjeg otpora. Nisam svima odgovorio na pitanja jer ni sam nisam siguran sto bi mi bilo najjednostavnije. Cilj mi je samo da to radi oke (a radit ce), a ako krkne da cim lakse vratim setup u pogon jer rezervni hardver imam spreman.

Bude bila na kraju opcija 3 od tomeka, back to the roots, jel - mali disk samo za OS (ext4) i jedan disk za VM/LXC (LVM-thin/ext4). Zelim imati opciju snapshota VM/LXC-a. ISO/templateove drzim na NAS-u. Na dodatni treci disk cu testirati backup OS-a na neki od predlozenih nacina, pokusati automatizirati taj proces, poigrati se da taj backup ode i na NAS i sl. Nisam jos proucio predlozene alate/metode, siguran sam da se da sloziti nesto bolje od rucnog gasenja hosta, bootanja clonezille i rucnog rada

Morat cu malo poraditi i na dokumentaciji. Mozda se napokon natjeram da sve skupa organiziram na jedno mjesto, a ne da mi bude rastrkano posvuda u obliku screenshotova, .txt uputa itd. (kao sto je sada slucaj).

Hvala na savjetima, sigurno cemo se jos tipkati

Zadnje izmijenjeno od: xlr. 13.11.2025. u 11:36.
xlr je offline   Reply With Quote
Staro 13.11.2025., 14:43   #94
Nick7
Premium
Moj komp

Datum registracije: Nov 2004
Ovo me potaklo da bas provjerim kod sebe.

Trenutno je 24 dana uptime, i ukupno pisanje na sistemskom disku u 24 dana je 140GB.
Dakle, ne brinem se....
Staro 20.11.2025., 17:49   #95
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Tjedan dana kasnije i dao sam si truda, posložio dokumentaciju i presložio makinu. Još se moram odlučiti kako ću raditi backup hosta, dal na treći nvme ili na NAS. Neće valjda baš sada sve crči dok se premišljam

https://imgur.com/a/UbQlKt2

Optiplex 7080
i7 10700T, 64GB
host nvme 512GB
vm nvme 512GB

Sviđa mi se ovaj Dell jer uz sve diskove mogu dodati još i sata disk bez caddyja jer je konektor povišen.
Staro 20.11.2025., 20:57   #96
strikoo
Premium

strikoo's Avatar

prekrasno
ja bi na taj sata stavio 64gb disk i os gore ili veći pa os i backupove
nvme-ove za ostalo.
backup vmova na treći nvme
a backup tih backupova i proxmox konfe na nas
strikoo je offline   Reply With Quote
Staro 22.11.2025., 13:31   #97
Bono
Uptime 99.99%
Moj komp

Bono's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Obavezno gore ZFS

Po njemu se moze ZFS konfigurirati za slican wear kao na EXT4 ili BTRFS
https://www.youtube.com/watch?v=V7V3kmJDHTA
Staro 24.11.2025., 10:17   #98
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

A znam, sto vise citam o konfiguriranju zfs-a, to me vise kopka da testiram kakav bi bio wear na novim diskovima u periodu kroz recimo mjesec-dva pa odlucio. Dodjes po savjet sto sloziti umjesto zfs-a, dobijes savjet da slozis zfs

Striko, zanimljiv setup makar malo kompliciran
Staro 24.11.2025., 19:12   #99
strikoo
Premium

strikoo's Avatar

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Striko, zanimljiv setup makar malo kompliciran
ma čini ti se

ne kužim koji bi bio benefit zfs-a na tvom primjeru?
strikoo je offline   Reply With Quote
Staro 24.11.2025., 19:44   #100
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Kad u nedoumici > linija manjeg otpora. LVM+EXT i backup na NAS (rsnapshot) i bok. Jednostavno za sloziti i kasnije odrzavati.
tomek@vz je online   Reply With Quote
Staro 25.11.2025., 23:35   #101
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Promaknuo mi post.

Ma zfs je koliko toliko bio pokusaj da si olaksam zivot ako recimo disk prdne. Sve je zapravo krenulo jer nisam znao kako bi najlakse backupirao pve hosta kojeg mi ne tlaka od nule slagati. I onda sam poceo gledati redudanciju u obliku raid-a (znam da to nije backup heh). Tako sam probao zfs, ali nisam bio spreman na wear (1%/tjedno). I tako sam zavrsio ovdje (post 71)

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na