|
|||||||||||
|
|
#5491 |
|
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Ovaj moj to zove GMV5 ![]() Taj silent mode kao da ne radi, uključi se on kao, ali to u grijanju uopće nema efekta, i dalje "u leru" vent vrti ko blesav cijelo vrijeme. U uputama za točno taj daljinac veli da ima samo podešavanje po 1% brzine vrtnje. Barem ja ne čujem ništa posebno u tom silent modu. Iz utičnice vuče 13W tako u leru što mi se čini dosta. Uspoređujem sa starom Toshibom u drugoj prostoriji, uopće se ne čuje dok tako vent vrti na min. Ali nisu za usporedbu, skroz druga klasa. Za hlađenje ima još nekih fora po uputama, neki "breeze", "sleep" i "follow me" mod, to trenutno ne mogu proučiti kako radi. Izgleda da su i neki ionizator ugradili, neš ti featurea, to sam ubio na toshibi odavno. Ovo za LEDicu je dokumentirano i meni odgovara jer je bipanje inače jako glasno. Ono što mene smeta je taj višak funkcija na daljincu i u app i loša doc pa ne znaš točno što si dobio i što radi, a što ne na klimi. Npr. i daljinac i app imaju opcije za podešavanje lamela lijevo-desno (pozicije ili auto swing) što konkretna klima nema (samo ručno se može fiksirati). Ovo zašto stavlja klapnu na horizontalu mi još nije jasno što time postiže... kužim da mora malo cirkulirati zrak radi senzora temp da zna kad se opet mora upaliti, ali ova bome puše ko luda i ne prestaje, barem dosad u 2d nije ![]() Nego, jel kod tebe ovakav daljinac? |
|
|
|
|
|
#5492 |
|
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Isti je i kod mene da. A i po opisu funkcija mislim da sve to ima i GMV3. Svi ti modovi su meh, jedino ajde, dobra fora je da ocitava temp sa daljinskog umjesto sa jedinice (to bi bila ikona covjeculjka al ne znam ime moda). Nekad kad grijem sobu, prebrzo se zagrije blizu stropa pa klima stane. Prebacim senzor na daljinski pa grije osjetno duze. Ionizator ne znam ni sta je (ova fresh tipka), ne znam kako se to manifestira u prostoru. Cujem u klimi da klikne neki relej, ali nisam pametan sta imam od toga. Clean tipka, barem koliko sam ja shvatio, smrzne isparivac i navuce vlagu na sebe pa ga onda odledi i taj proces traje 15ak min. Nisam primjetio da ga grije makar koristio sam to samo u modu hladjenja ljeti. Bas mi je cudno da ti puse jako kad je u modu grijanja, a NE grije aktivno. To puhanje je kontraproduktivno kod grijanja i klima bi trebala manje puhati u idleu jer idle puhanje mi osjetimo kao hladno. Isto i za prvo paljenje, zato klime najcesce cekaju s puhanjem dok se isparivac malo ugrije. Ljeti kod hladjenja toga nema, svejedno je kad i kako puse, sve je ugodno ![]()
|
|
|
|
#5493 |
|
Premium
|
Kako je meni klimaš objasnio, ta clean tipka bi trebala raditi upravo suprotno - zagrijati jako isparivač da se ubiju bakterije, konkretno ciljaju na legionelu koja krepava >60° C. Ali to mi ne rješava problem da ne suši isparivač svaki puta pa se može plijesan/mufa raditi. Kako kod tebe s time, jel bilo kakvih zabrinjavajućih situacija na isparivaču? Bio proljetos kod frendice nešto popravljati u apartmanu, skužim neku tamo čunga-lunga klimu, dignem poklopac, isparivač crn od mufe iznutra... reko zovi servis prije nego si potruješ goste legionelom ![]() Fresh (ionizator) je gimmick, imam to na toshibi i nikakve koristi od toga. Apropo puhanja - ipak staje, super ![]() Sad sam išao dodatno kontrolirati, jučer stavio smart utičnicu pa vučem u HASS podatke o potrošnji. Nakon tvojeg prvog maila uključio onaj silent mod (kojeg nema po manualu). I sad dok ovo pišem, pogledam i potrošnja u leru pala s 13.x na 9.x W, odjurim do male sobe i kad tamo vent potpuno stoji - haleluja ![]() Moram još foru s temp na daljinskom provjeriti (ona ikona čovječuljka). |
|
|
|
|
|
#5494 |
|
49%winner
|
Sljedeci put kad upalim clean nebilo mi mrsko bas cu pipnuti isparivac. Da kucnem u drvo, isparivac se super drzi i cist je, ali ostatak klime mi se ful sprlja o cemu sam vec pisao. Valjda imam pun k prasine doma, ne znam ni kako al jbga. Turbina mi ima tepih od prasine samo u 3-4 ljetna mjeseca kad se prasina lijepi na vlaznu turbinu. Filtere perem jednom mjesecno. Al oke je ajde, ne smrdi, nis specijalno za prijaviti po tom pitanju. Serviser mi oprao klime na proljece, ali sam ih morao sad nakon ljeta opet oprati kistom i carlijem jer su turbine bile aj bok.
|
|
|
|
#5495 |
|
Premium
|
Dok nisam vidio one tvoje fotke ventilatora mislio sam da se kod mene puno praši ![]() Ono tvoje je baš ekstrem neki, pitanje kakva je to mikrolokacija. Za usporedbu, u kući na kontinentu imam valjda 3x manje prašine nego tu na moru u stanu. Slična pozicija, jedno 3km od ruba grada, dosta zelenila okolo. Nisam nikad skužio zašto tu dolje imam toliko prašine. Komarnici na prozorima mi se pune, moram usisavati i brisati često. Klima unutra isto tako unatoč redovnom usisavanju prostorija. |
|
|
|
|
|
#5496 |
|
49%winner
|
A nis specijalno, okolica pule. Identicno mi je bilo i u puli sa prasnjavim komarnicima... Doma nemamo nikakve tepihe i sl, a kad navecer robot usisa ja ne kuzim odakle nakupi toliko prasine samo u dnevnom/blagovaoni. Ja ne znam jel to "ispada" iz zidova ili dolazi izvana, al tocno osjetim da bolje spavam kad navecer popijem tabletu za alergiju ![]()
|
|
|
|
#5497 |
|
tha pilot
Datum registracije: May 2008
|
Ako netko možda planira kupovinu, https://www.klimakoncept.hr/ krenuli sa Black Friday popustima do kraja mjeseca. Nakon dosta citanja i proucavanja o klimama zadnjih mjeseci, narucio danas ovo cudo za open space dnevni i kuhinju u kuci kod staraca (cca 50-55m2), primarno za grijanje, nadam se da ce da ce opravdat cijenu... DAIKIN KLIMA UREĐAJ FVXM50B/RXM50A R32 |
|
|
|
|
|
#5498 | |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
Citiraj:
Bit ćeš zadovoljan. Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk |
|
|
|
|
|
|
#5499 | |
|
amigo
Datum registracije: Dec 2007
|
Citiraj:
Moze li info u kratkim crtama što ju čini toliko dobrom da bi opravdala skoro pa duplu cijenu u odnosu na neke druge parapetne jedinice? Jel troši manje struje nego klime drugih proizvođača? Vi koji se grijete na klime, jel netko otprilike mjerio koliko vam troši klima npr. kad počinje zagrijavati, pa kad postigne temperaturu? Ja imam Samsung Windfree 5kW klimu i ekperimentalno sam se grijao na nju cijeli 10. mj i dio 11. Pratio sam potrošnju smart metrom i bio sam dosta iznenađen koliko učinkovito radi. Koliko sam primjetio, kod startanja potrošnja bi počela sa cca 1200W (ovisno o temperaturi vani), brzo bi se to moduliralo pa bi otprilike jedno vrijeme radila na 500-600W, a kad postigne temperaturu pala bi potrošnja i na 350W. Jedino bi ponekad zasmetalo da kad postigne temperaturu, ne prestaje puhati pa bi se osjetilo kao da puhne i hladniji zrak. Ne znam da li je to bolje riješeno kod klima koje su primarno namijenjene za grijanje. Budući da mi je potrošnja izgledala mala, preporučio sam starcima da si nabave klimu za namjenu grijanja. Došao majstor, preporučio neku Korel 5kW klimu, na papiru je izgledala ok (SCOP oko 4.6). Klima ugrađena i upogonjena, ugrađen i smart meter za praćenje potrošnje. Međutim, potrošnja je dupla u odnosu na moju. Po smart metru vidim da starta na otprilike sa 2200W (ponekad je bilo i spikeova na 3000W), pa modulira i radi otprilike na 1000W, a najniže sto je zabilježeno je na 650W. Znam da je to jeftiniji kineski brand, ali to mi se čini velika potrošnja. Zato me zanima ako je još netko mjerio i pratio potrošnju da usporedimo brojke. Pa da i ubuduće mogu procijeniti koliko se isplati dati više novaca za npr. Mitsubishi ili Daikina |
|
|
|
|
|
|
#5500 |
|
Premium
|
Potrošnja, kvaliteta izrade, buka, funkcionalnosti,..... Sve se uzima u obzir i top 3 klime i dalje drže cijenu i IMHO vrijede te novce, ako se koriste za grijanje. Što se potrošnje tiče, znaš i sam da ti to jako ovisi o konkretnoj situaciji. Evo u prilogu, jučerašnji dan, toshiba daisekai vs hyundai nedavno ugrađen. Lokacija je slična, s time da hyu grije duplo manji prostor i slabija je (2.7 vs 3.x kW). Malo starija top klasa vs nova srednja klasa klime. Nećeš puno skužiti iz grafova. Vidi se pokretanje i zaustavljanje klima kad griju. Hyu je nekako više "neurotična" po tom pitanju... Ono što se vidi je skroz drugačija "modulacija" kako to ljudi vele. Volio bi da mi netko tko se više kuži pojasni što je famozna "modulacija" kod inverter klime? ![]() Zadnje izmijenjeno od: c-shadow. 20.11.2025. u 10:17. |
|
|
|
|
|
#5501 |
|
49%winner
|
Fascinantno mi je, i to me uvijek nekako brine na mojim primjercima, koliko hyundai pali/gasi kompresor. Kod hladjenja to zna biti i po 3-5 puta u sat vremena, ovisno o mnogo faktora, a najvise o velicini prostorije. Tu se poznaju junaci, jel. Neke bolje klime koliko sam citao moduliraju snagu do ~200W, a ove jeftinije to ne mogu valjda i onda pale/gase kompresor. Nisam skolovala, meni nekako bolje zvuci da klima radi na minimumu od parsto W, nego da se svako 20ak min ugasi/upali kad dostigne temp :/ Sto koristis za mjerenje od hwa?
Zadnje izmijenjeno od: xlr. 20.11.2025. u 10:35. |
|
|
|
|
|
#5502 |
|
Premium
|
Da, rekao bih da ne mogu "vrtiti polako". Žalio sam se i na vent unutarnje da se na hyundai vrti puno brže. Veli serviser da to mora biti tako na svim klimama u grijanju jer da treba zrak cirkulirati preko senzora za temp. Od uređaja za mjerenje, shelly, sonoff (flashan tasmota ili esphome), kako gdje. Podaci se povlače u home assistant za arhivu. Pristup samo iz VPNa, ništa od takvih uređaja ne ide u cloud. Ako ne može raditi lokalno - ne kupujem ![]() offtopic, ali to često paljenje-gašenje sam primijetio i na drugim uređajima, vjerojatno stvar proračuna i energetske učinkovitosti. Npr. ljetos zamijenio stari LG nofrost frižider, stvarno vrhunski u ono doba s novim bosch uređajem (inverter kompresor). Novi frižider ima duplo manje plina, kompresor je duplo manji i pali-gasi se puno češće. Ali je i potrošnja struje duplo manja. E sad sa stanovišta trajnosti toga što se često pali-gasi uređaj, to nikoga ne zanima izgleda ![]() |
|
|
|
|
|
#5503 | |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2008
|
Citiraj:
Konkretno kod mene u stanu dva Mitsubishija, ista; dnevni boravak skoro uopće ne pali-gasi sad kod grijanja, dok u sobi malo-malo on-off. Isto i po ljeti, dnevni gleda na južnu stranu i non-stop radi na full maloj brzini, dok u sobi koja ima prozor samo prema istoku je više on-off. Kod mojih staraca na viksi je mrcina Mitsubishi FT35, manji objekt bez ikakve izolacije, gola cigla, jedino na plafonu iza knaufa ima 10ak cm vune - ta se ne gasi sad kod grijanja nikad, i uvijek malo jače puše, osim kada ode u defrost, ali uredno oko 600W cucla (čini se puno, ali za neizolirani prostor je to odlično). PS. Ovaj vikend idem do punice na viksu, tamo je nedavno ugrađen Hitachi AirHome 600 4,2/5,4 kw za "prijelazno razdoblje", ali ću ga testirati koliko cucla kad se upali u full hladnom prostoru i kada malo vani i smrzne, ponijet ću pametnu utičnicu pa javim rezultate potrošnje i defrost ako/kada skužim kako se često javlja. Koristio sam ju za vikend kada je montirana bila, vanjska temp. je bila oko 5°C i radila je ko singerica, ali je tada već bio ugrijan unutarnji prostor pa je samo nastavila održavati temperaturu. |
|
|
|
|
|
|
#5504 |
|
Premium
Datum registracije: Jun 2008
|
Ekipa, kakve su Sinclair klime? Prckam po chat gptu, trazim sa funkcijom "folllow me" i "avoid me", tj sa funkcijom termostata u daljinskom upravljacu, te senzorom osobe tj da ne puse direkt u glavu ako je netko ispred. I izbaci mi Sinclar, kao vrlo pouzdanu koja podrzava sve te fukncije. Vidim garancija 7g., grijanje sasije vanjske jedinice, wifi,....5/5.4kw za manje od 1000E https://termometal.hr/klima-uredaj-s...proizvod-7733/ |
|
|
|
|
|
#5505 | |
|
49%winner
|
Citiraj:
Prostor je sigurno jedan od faktora, ali nemam iste klime u vecem i manjem prostoru da povucem neku paralelu. U sobama su mi 2.7kW GMV2 modeli i one se cesto pale/gase bilo kod grijanja ili hladjenja. U dnevnom je 3.5kW GMV3 i on isto gasi kompresor, ali pusta da vent duze vrti zrak kod grijanja. GMV3 2.7 kW u blagovaoni se ponasa otprilike jednako kao i ova jaca.
|
|
|
|
|
#5506 |
|
Premium
|
Ja sam isto počeo sumnjati da moja ta hyundai stalno pali-gasi kompresor jer radi u malom prostoru. Temp prostora mjeri senzor na drugom kraju sobe i dosta oscilira gore-dolje, točno kako pali/gasi kompresor. Zato vent unutarnje skoro nikad ne gasi, cca 1x na dan stane na 5-10 minuta. Ostalo vrti stalno unurta kad je vanjska ugašena. Skroz mi nekako to kontraproduktivno kako radi, biće neki kinezi pisali firmware ![]() Isto tako nekako je "lijena", štogod promijenim od funkcija treba joj par min da to napravi. Npr. postigla je temp, kompresor i vanjska ne rade, unutarnja vrti s poklopcem u horizontali. Podešena je da puše prema dolje, dobro, ajde to je feature da digne gore kad zagrije. Ali kad padne temp (ili ja pojačam), upali kompresor, ali još nekoliko minuta puše tako prema gore i onda polako spusti poklopac prema dolje. Ne vidim nikakav logički razlog da tako radi. |
|
|
|
|
|
#5507 | |
|
tiki
|
Citiraj:
|
|
|
|
|
|
|
#5509 |
|
49%winner
|
|
|
|
|
#5510 |
|
Registered User
Datum registracije: Oct 2003
|
|
|
|
|
|
|
#5511 |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
|
|
|
|
|
|
#5512 |
|
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Kod nas račun za struju sad za 10. mjesec je bio 112 eura. Sve je na struju - grijanje preko pet klima na 25-27°C, topla voda, kuhanje, a upali se još i koješta od alata. Nemam mjerač, morat ću nabaviti neki s prstenom jer ove utičnice su nesigurne, ali znam da dok nismo imali klime, trošili smo oko 400-600 kWh mjesečno. Poduzeo sam određene korake i sad koliko toliko normalno grije, ali neću još ništa iznositi dok potpuno sve ne riješim. Nedavno je završila sezona guste magle, trajala je 2-3 tjedna, temperatura vani se bila spuštala do 1°C (mjereno vanjskim smart senzorom) i za 24 h sam uhvatio svega tri defrosta, bez većeg pada temperature unutra. Tko je pratio što sam pisao, zna kako je to prije izgledalo. ![]() A danas, taman prije pljuska, sam uspio kupiti i montirati ove košarice, pošto ose i smrdljivi martini vole moje cijevi više nego išta pa ih onda poslije lovi po kući. ![]() ![]() Ako kome bude trebalo, cijevi kod nas su 25 mm, košarice 1", dremelom treba malo pobrusiti 3 plastična zupca s unutarnje strane i onda se samo nataknu na cijevi.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
|
|
|
|
|
#5514 | |
|
amigo
|
Citiraj:
![]() Išlo je to i do 350W ako bi postiglo temperaturu ili je bio topliji dan. Dok kod Korela graf većinom izgleda ovako ![]() A često je i ovakav ![]() Dakle, duplo veća potrošnja. Istina je da ne radi cijelo vrijeme jer preko dana nema nikog doma. Treba još vidjeti kako bi se ponašala da cijelo vrijeme radi. Ali baš bi me zanimali grafovi vaših Mitsubishi, Daikin, Toshiba klima. |
|
|
|
|
|
|
#5516 |
|
EMP moderator
|
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
|
|
|
|
|
#5517 |
|
amigo
|
To je sad ovih dana. Kroz noć padne temp do 19C, klima brzo zagrije do cca 22 pa smanjuje snagu. Klima je 5kW, tek je ugrađena pa tek treba vidjeti kako će biti kroz 12. i 1. mjesec |
|
|
|
|
|
#5518 |
|
EMP moderator
|
Ako je vjerovati onome što izbaci MELCloud, moje na cca 5-10°C srču 1 kWh u prosjeku, ali da ne pričam napamet, naručio sam smart clamps pa ću ih nabaciti kada stignu, do tad će biti već debela zima.
|
|
|
|
|
|
#5520 |
|
Premium
Datum registracije: Jun 2008
|
Zadnje izmijenjeno od: jucca. 22.11.2025. u 13:06. |