|
![]() |
#4591 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Podrška za BT hw i driveri je jedno od bolnih područja za linux. Jako loše podržano. Pogotovo ako naleti neki RTL chipset za BT v5.x ![]() Kako su već rekli, kompromis. Od 2006 sam na linuxu kao primarnom OSu pa pratim i dalje izbjegavam BT periferiju ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4592 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Na Kubuntu su mi BT zvučnici i miš dobro radili, ali nisam imao mikrofon pa za taj dio ne znam.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4593 |
McG
Datum registracije: Feb 2014
|
Kod mene obični TP-Link USB Wi-Fi i Bluetooth adapteri (bazirani na Realtek čipsetima) rade OK na Fedora 42/43 i Linux Mint 22.2 sustavima, koji su kroz godine bili in-place upgradeom nadograđeni na trenutno aktualne verzije OS-a i pripadajućeg kernela. MediaTek RZ616 u sklopu ThinkPad L14 Gen 3 koji kombinira Wi-Fi i Bluetooth, također radi bez problema na Fedori 42, a Logitech periferija s onim njihovim adapterima isto tak uredno prolazi na Linuxu, bilo da je riječ o laptop ili desktop mašinama.
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750 AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5 Zadnje izmijenjeno od: The Exiled. 13.10.2025. u 13:30. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4595 |
McG
Datum registracije: Feb 2014
|
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750 AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4596 | |
White Rabbit
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4597 | |
Uptime 99.99%
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#4598 |
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4599 | |
White Rabbit
|
P.S... Citiraj:
Settings > Power > Battery Charging. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4600 | |
PREMIUM
Datum registracije: Dec 2014
|
Citiraj:
Zadnje sam probao cachy, fedoru i mint (tri distra s tri različite baze). Meni je pak audio interface odmah prepoznao i radio na sva tri jer je class compliant. Cachy se jednostavno u jednom trenu nije htio više dić (iako se ekipa na redditu kune da je rock solid) pa sam ga pregazio s fedorom. Fedora pak traži previše pimplanja oko paketa i ima tu foss only filozofiju koja me ne zanima. Mint mi se najviše svidio, al na kraju se pitam čemu? Igre rade, ali lošije nego na winsima, pogotovo s Nvidia grafom. Hoćeš nešto specifično, tipa onlajn gejming ili nedaj bože sim racing, no way hose. Sve ostalo za što mi treba pc ide teže. U zadnje vrijeme tak rijetko koristim doma PC da jednostavno nemam vremena pimplat po linuxu. Ono kad se uhvatim nekog projekta za vlastite potrebe, često bude nešto specifično što jednostavno puno lakše ide na winsima. Zadnje je bilo VHS capture i deinterlaceanje s qtgmc i post processing. Da, teoretski je moguće na linuxu, ali proces je puno dulji i support/community puno manji, a hardware manje podržan. Stavio windows 11, maknuo hrpu stvari odmah s rufusom i onda winaero tweakerom i meni sve jednostavno sve radi, leti, nikakvih problema nemam s njim. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4602 |
White Rabbit
|
Slazem se - djelomicno. Svi smo mi odrasli na Windowsima (95>98/SE>ME>2000>XP>7>8>10>11) i upravljanje i logika Windowsa na dektopu ne zahtjeva naprezanje jer nam je to vec "urodeno". Linux nije Windows i vec treba uloziti malo truda shvatiti razlike (kao npr. da Fedora nije samo cisti OSS softwer, vec ima manje native RPM paketa nego Debian i pozeljno je dodat RPMFusion repo + Flatpak/Flathub za ugodno koristenje svega...ili da na Debianu treba dodat dodatne repozitorije koji sadrze non-oss software i firmware jer default instalacija sadrzi iskljucivo OSS softwer). Ako netko nema za to volje ni vremena - shvacam u potpunosti. I kao sto je kolega nub napisao > Windows je i dalje "defacto" gaming platforma - Proton i Wine su odlicni ali nisu savrseni, neke igre ne rade ili rade sporije. Tak da - svakom svoje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4603 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
Citiraj:
Ubijem znatiželju čitajući vaše postove s kojima me svaki dan uvjerite da mi to ne treba u životu. Možda u penziji stavim Linux na taj laptop. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4604 | |
PREMIUM
Datum registracije: Dec 2014
|
Citiraj:
Istina, na win sam navikao odmalena i mnoge zavrzlame i nelogičnosti više niti ne percipiram. Daleko je to od ispoliranog sustava. Kaj se tiče Fedore,, dam si dovoljno truda da te neke osnove o distru pogledam prije instalacije te dal ima kaj mi treba za software/drivere tak da je prva stvar bila dodavanje RPMFusiona + flatpak. No za moje desktop potrebe je windows ipak prikladniji. Da mi posao zahtjeva korištenje linuxa u neke svrhe, vjerojatno bih se lakše snašao i prilagodio destop korištenju kod kuće. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4605 | |
dežurno smetalo
Datum registracije: Nov 2004
|
Citiraj:
![]() Doduše, svi u obitelji kojima sam stavil linux (mint) i pokazal gdi mogu skinut aplikacije, koriste i dalje, bez ikakve primjedbe. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4607 |
White Rabbit
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4608 |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
Pitanjce.... doma se spajam putem WireGuarda, i to radi bez problema, Windows i Linux. No... kad koristim RDP na komp doma, iz Windowsa jednostavno daleko bolje/gladje radi. Probao svakojake klijente na Linuxu, ali i dalje je puno sporije, pogotovo ako 'vucem' cijeli prozor. Ima neka fora sto ja propustio, ili je to - to?
![]() |
#4609 |
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
RDP u pozadini ima raznih opcija za kompresiju, raznih kombinacija codeca (AVC444, RFX...) i dosta toga ovisi o verziji klijenta i servera na koji se spajaš (RDP 7, RDP 8)... i koji klijent koristiš. Ovo je moja naredba za xfreerdp3 koja za mene radi on-par sa windows klijentom što se tiče performansi: Code:
xfreerdp3 /cert:ignore /bpp:32 /network:broadband /audio-mode:0 /sound:sys:pulse /scale:140 /monitors:1 /floatbar:sticky:off /gfx:AVC444 /log-level:FATAL /timeout:30000 +f -themes -wallpaper -grab-keyboard \ /d:"domena" \ /v:"ip" \ /u:"user" \ /p:"password" |
![]() |
![]() |
![]() |
#4610 | |
White Rabbit
|
Ovo je interesantan razvoj dogadaja....blago receno... Citiraj:
> WebProNews |
|
![]() |
![]() |