|
![]() |
#35282 |
Registered User
Datum registracije: Apr 2012
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#35283 |
Premium
Datum registracije: Nov 2009
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#35285 |
Premium
|
što su to ostaci, ja ne znam ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#35289 |
driver
Datum registracije: Oct 2004
|
![]() |
#35291 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
![]() Kožica izgleda skureno, ali to je zbog med-chili premaza, bila je savršeno hrskava ![]() Međutoa izdala me pećnica koja očito ne peče najbolje, jer nakon 5 sati pečenja s donje strane je moralo biti bolje pečeno, ali svejedno.. Čak je i ženi koja ne voli svinjetinu uopće ovo bilo jako fino. Poslije klope se išlo na pijanku, tako da sam drugi dan mamurluk riješio carskim sendvičem ![]() ![]() Uz tanko narezane šnitice mesa tu su i komadići pečene mrkve luka i komorača, cheddar, svježe cherry rajčice, rikola, ajvar, majoneza i homemade chili sos. Junački sam se suzdržao od stavljanja špeka ovaj put ![]() BTW pecivo je neko somun pecivo iz kauflanda, jako fino ![]() mnei ono gore u dragsterovom loncu više liči na tvrdi sir negoli na krumpir ![]()
![]() |
#35292 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() svetogrđa ima još, domaća dimljena kobasa i dobar komad slanine od iste svinje |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#35293 |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
Ma i meni je grah odličan kako god, samo da je grah. Oćeš krumpir, oćeš tjesteninu, bez iečga, kako god, samo da je pol kile kruha i vozi miško. Dugo dugo sam tražio idealan recept za grah, prošao pola internetova, novina, kuharica, no uvijek se razočarao. I onda iz lijenosti u lonac s vodom ubacio omekšani grah, pol kobaje, špek i kožicu, mrkva/češnjak/luk/peršin (i to ne na sitno, na pol i bok), sol papar čili, ostavio kuhati dva sata. "Tonson sve pjesme donlod" mod se upalio mam nakon prve žlice ![]()
![]() |
#35294 |
običan user
Datum registracije: Apr 2006
|
jebatga, ja si spremim ono sto imam u fridzu, a nerijetko u doticnome nema apsolutno nis...i ne kupujem ja ono sto bih htio jesti, nego ono sto si mogu priustiti jesti, a to je obicno samo ono najjeftinije...grah nisam jeo iz gusta, nego zato sto je jeftin... |
![]() |
![]() |
![]() |
#35295 |
Premium
|
Hrpa odlične hrane se napravi doslovce s par desetaka kuna. Ajnprem juha, grah, repa, ričet, ćušpajzi, tjestenina/njoki s vrhnjem... Ne brigaj, nikad nećeš biti debelo krme ![]()
![]() |
#35296 |
običan user
Datum registracije: Apr 2006
|
e, i sad si ti faca jer znas tonu recepata, a ja sam seljo jer ne znam? Mislim, svaka tebi cast na tvom znanju i umijecu, ali ono, pretjerujes...ako spremam rucak onako kako su ga spremali ljudi unazad 500 godina, znaci da slusam tonsona? Bistrog li zakljucka... |
![]() |
![]() |
![]() |
#35297 |
Premium
|
Pa naravno da sam faca, zar je to ikad bilo upitno? Tonson djeluje onako rustikalno, pa ova poveznica s 500 godina ima svoju notu istine ![]()
![]() |
#35300 | |
Premium
Datum registracije: Jun 2016
|
Citiraj:
Kuham ih svakodnevno jer su zdrava a ne zato sto su jeftina ![]() Sent from my D6603 using Tapatalk |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#35301 |
Sam's
Datum registracije: Oct 2008
|
Dobra klopa i .... lova, pajdo, kako da ne ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#35302 | |
Premium
Datum registracije: Jun 2016
|
Citiraj:
to sam prije par dana sa spekom radio ![]() Ali za sve ostalo varivo :mahune, zelje, kelj, cvjetaca, poriluk ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#35303 | |
driver
Datum registracije: Oct 2004
|
Citiraj:
Grah u pravilu kuham za dva dana i to tako da ga danas skuham, sutra se jede, dan pauze i onda se pojede do kraja. Isti dan kad se kuha nisu se proželi svi okusi i grah je, kao i sarma, bolji kad odstoji dan-dva, naravno u hladnjaku. Krumpir postane kao komadići sapuna ako varivo odstoji jedan dan u hladnjaku i okus mu je bezveze. Bolje da si stavil nutra tjesteninu. Uz to, lagana zaprška samo će bolje povezati masnoću tako da je ne treba izbjegavati. Par kapi octa u tanjur kod serviranja daje mu poseban šmek. Probaj drugi puta negdje na tržnici pronaći žutu mrkvu koja je idealna za grah varivo. Sve ostalo su nijanse i sve je dopušteno, od sv. nogica i kože do narodnih kobasica... ![]()
![]() |
![]() |
#35304 |
Premium
Datum registracije: Mar 2015
|
Koje filozofije oko graha. Grah trpi sve i svašta i možeš stavit što god želiš. Zafrigat ili nezafrigat. No najbolji grah je uvjerljivo tamo u ljeto kad je bašća puna svega. Moj idealan recept je ovakav(za kuhanje u kotliću na otovorenoj vatri :-): Lagano se na svinjskoj masti poprži slanina i onda se ubacuje sitno rezani luk. To se sve dobro zdinsta i onda se ubacuje noć prije natapan grah. I onda ide mrkva na velike komade(koja će kasnije dati slatkoću i gustoću), bijeli luk, crveni luk(po pola samo narezat, pa kasnije po želji izvadit i pojest ili isto kao s mrkvom iskorsiti za slatkoću i gustoću), korijen celera, korijen peršina, svježa paprika samo prepolovljena i zaravnite vodom i pustite da kuha. Nakon što kuha jedno sat vremena ubacite praseće(ne svinjeće, baš praseće) nogice i slaninu na veće komade s kožom(ili ako imate buncek ili neko drugo suho meso tipa rebrica). Samo ne ubacujte previše da vam ne povuče previše na suho meso. I sad ubacim još jednu turu mrkve, ali na kolutiće koja će ostati takva do kraja. Pred kraj kuhanja, cca nekih pol sata ubacite domaću kobasicu na kolutiće ili cijelu ovisno kako volite. I tek onda začinite, posolite i zaljutite koliko vas želja. Obavezno bih vam preporučio da ubacite kim u grah jer mu daje fantastičan okus. Za ovakav grah vam ne treba zafrig(zaprška) jer će ga povrće i želatina iz nogice itekako zgusnuti. Eto tako mi kuhamo kad izvadimo kotliće i odemo u prirodu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#35305 |
Premium
|
slično radim i ja ko udarnik ![]() ![]() isto tako pred kraj kuhanja povadim gušći dio u blender (ciljam što više krumpira skuhanog uzet) pa ga to jebački zgusne i poveže bez dodavanja zaprške i normalno dok se kuha grah se stigne i kruh zamijesit... i nezaobilazna salata od rajčice i svježeg kupusa. nemoš fulat iskreno ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#35306 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Thanks ![]() Citiraj:
![]() Moj tata često u tanjur graha stavi žlicu octa, razmuti pa odna jede, pa i ja ponekad tako. kiseli grah ![]() S time da ja baš ne volim zapršku, uglavnom zgusnem s gustim paradajz sosom, ponekad zaprška, ponekad krumpir, a ponekad ga volim pustit da bude juhasto. Variva su fini, zdravi i uglavnom jeftini obroci. Može se utrpavat jeftinog sezonskog povrća i grahorica, mesa može i ne mora biti. Meni je ponekad dosta i stavim samo komadić dimljenog špeka da pusti malo šmeka. Ni kožice od špeka ne bacam, i njih se može skuhat u varivu, da daju malo arome i masnoće. Jedino što sam skužio da mi uz grah smeta je kruh u obilnim količinama. u najboljim danima sprašio bih uz dva tri tanjura graha i pola velkog bijelog kruha ili cijeli francuz. I onda poslije umirao od bolova u želucu. Sad si ili kupim manji komadić kruha ili pecivo, ili još bolje - skuham tjestenine ak mi je grah pust.
![]() |
![]() |
#35309 |
Moderator
Datum registracije: Nov 2003
|
imam valjda 3 vrećice smrznutih i narezanih u škrinji i samo vadim po potrebi ![]() isto tako radim "reverse" zapršku tako da sve sastojke iste stavim dok dinstam povrće i kožice na neki kraći period (da ne pregori) i onda malo paradajza, vode, suhog mesa i dalje klasika. probaj tako ako ti zafrig ne godi, puno bolje se sljubi u jelu, a daje opet jako dobar šmek ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Uređivanje | |
|
|