Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 09.03.2013., 15:41   #1141
domis
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2006
Citiraj:
Autor Rade0n Pregled postova
I dalje je black najbolja opcija, SSD je još uvijek preskup i totalno nepotreban za 99% korisnika, šminka.
isto kao i K procesori, isto kao i ddr3 ram divljih frekvencija, isto kao i high end grafe, pa onda divlji "mobiteli"...your point?
ssd je sad jos i među jeftinijim komponentama, 120gb za 700kn je i više nego povoljno

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Mali ispravak - za sistemca radije uzeti Blue verziju. Malo je sporija, ali je neusporedivo tiša i hladnija od Blacka.
WD Green ne bi trenutno predložio za storage jer u zadnje vrijeme ima dosta crknutih primjeraka.
neznam kako vama, al meni su mojih 640gb crnci bili tihi, a dosta velka sam picajzla...dobro moji su bili WD6401AALS, jedne od prvih serija koja je imala 5g garancije, a s kasnijima su valjda usrali pa su se culi

mislio opcenito na te green, eco i pitaj boga kak ih jos ne nazivaju
domis je offline   Reply With Quote
Staro 09.03.2013., 15:41   #1142
ivan77
Guest

Da, evo ja imam WD black kao sistemca i susjedi misle
da sam upalio kosilicu.
  Reply With Quote
Staro 09.03.2013., 15:55   #1143
Rade0n
Guest

Datum registracije: Jun 2012
Citiraj:
Autor domis Pregled postova
isto kao i K procesori, isto kao i ddr3 ram divljih frekvencija, isto kao i high end grafe, pa onda divlji "mobiteli"...your point?
ssd je sad jos i među jeftinijim komponentama, 120gb za 700kn je i više nego povoljno
Loše su ti usporedbe, govoriš o stvarima koje imaju normalan tok razvoja, tipa jače grafičke.
Kod diskova nije baš normalan tok razvoja.
Prelazi se na drugačiju tehnologiju, a ova nova ti nudi puno manje mjesta za puno više para, a to nije napredak, naravno, dobiva se na brzini i tišini, ali pitanje je koliko su te dvije stvari opravdane i potrebne.
Mehanički disk je i dalje najisplativija kupovina.

Meni na WD Blue stvarno sve vrti normalno, a imam 500GB na raspolaganju, ne vidim ni jedan razlog za prijeći na ssd, eventualno radi tišine, ali nikako radi brzine.
Rade0n je offline   Reply With Quote
Staro 09.03.2013., 16:14   #1144
domis
Premium
Moj komp

svaka tehologija ima svojih pozitivnih i negativnih stvari, na kupcu je da presudi što mu je bitnije (brzina, tišina i izdržljivost ili kapacitet i niža cijena)

meni osobno HDD više ne dolazi u obzir kod kupovine sistemskog diska, isto kao što mi SSD ne dolazi u obzir za storage
Staro 09.03.2013., 17:04   #1145
ZoS
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Dec 2010
Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Mali ispravak - za sistemca radije uzeti Blue verziju. Malo je sporija
iz mog iskustva, a prije ovog sam imao blue 500gb, osjetno je sporiji u odnosu na black - i na bootu, a pogotovo pri kopiranju. plavom bi brzina kopiranja s C na D znala pasti na 25-30 MBs, crnom ne pada ispod 60-70.
Citiraj:
ali je neusporedivo tiša
istina. ovaj FAEX je jako bučan, makar to meni osobno ne smeta.
Citiraj:
i hladnija od Blacka.
mislim da se ovde radi o 2-3 stupnja max. meni nakon kopiranja 20-30 GB podataka poraste temp za stupanj.

s druge strane, 5 prema 2 godine gare je značajna razlika. nema nepokvarljivih, istina, i većini ljudi će - u slučaju havarije - najviše bit žao izgubljenih podataka, no kad proizvođač daje pet godina podrške, onda to opet nekog vraga znači.
ZoS je offline   Reply With Quote
Staro 09.03.2013., 21:14   #1146
Kristijan1
Premium
Moj komp

Kristijan1's Avatar

Datum registracije: Jun 2006
WD Black AALS modeli su neuporedivo tiši od FAEX modela ali su i 20% sporiji .
Ovaj 2TB FASS što imam je također tih , ali zato ovaj FAEX rošta strava !

Nisam znao da je toliko glasan pa sam na njega još stavio OS , zamjenio mi je 640 GB AALS HARD koji sam do tada imao .
Sada ne mogu spavati koliko se to roštanje čuje po noči !
Kristijan1 je offline   Reply With Quote
Staro 09.03.2013., 21:37   #1147
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Re: Razlika između ova dva caviar blacka?

Ja sam se malo igrao s acouszic managementom pa sam shvatio da ako zelite brz i tih disk,uzmete black,i usporite ga da se ne cuje. Kao takav je brzi od blue-a a tih. Mana je cijena .Za storage imam 2tb 64 mb cache-a. Malo sam ga ubrzao i dobio na brzini prijenosa a jos uvijek je tih.
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 09.03.2013., 21:44   #1148
Kristijan1
Premium
Moj komp

Kristijan1's Avatar

Kako si podesio acouszic management da disk bude tih ?
Staro 10.03.2013., 16:16   #1149
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Nisam u Rovinju trenutno,a ne znam napamet kako se program zove. Pokrenes ga, otvoris am,i smanjis level buke. Disk se stisa ali i uspori. Ali jos uvijek bude brzi od blue-a. Kad se vratim napisem kako se pogram zove,ali mozes i malo izgooglati sigurno ces ga naci
Staro 10.03.2013., 19:39   #1150
vedranzeman
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2005
Bruno, ne znam kako si na svom FAEX-u uspio podesiti AAM, kad isti ne podržava AAM?
Inače za podešavanje AAM-a, te APM-a i PM-a (korisno kod Green diskova, da se ne gase i parkiraju glave svako malo), sasvim OK je besplatni HDDScan.
vedranzeman je offline   Reply With Quote
Staro 10.03.2013., 19:51   #1151
domis
Premium
Moj komp

hdtune pro također podržava promjenu AAM-a
Staro 11.03.2013., 13:29   #1152
RaneZ
Vršni visioc
Moj komp

RaneZ's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Vi bi brzo, tiho, sa 44 godine garancije, sa 500 tb kapaciteta

Jednom kad probas SSD ne vracas se nikad na hdd. Osim za storage ali ponajprije zobg cijene. Za 5 godine, vise ni zbog toga.
Staro 11.03.2013., 14:24   #1153
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Citiraj:
Autor RaneZ Pregled postova
Vi bi brzo, tiho, sa 44 godine garancije, sa 500 tb kapaciteta

Jednom kad probas SSD ne vracas se nikad na hdd. Osim za storage ali ponajprije zobg cijene. Za 5 godine, vise ni zbog toga.
Lako je reći. Čovjek traži najbolje za ono koliko može dati.

Svi bi mi hteli SSD, ali neki nemaju para, neko ga ne misli još kupti jer je jednostavno precjenjen, itd...
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 11.03.2013., 22:39   #1154
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Citiraj:
Autor Kristijan1 Pregled postova
Kako si podesio acouszic management da disk bude tih ?
Citiraj:
Autor vedranzeman Pregled postova
Bruno, ne znam kako si na svom FAEX-u uspio podesiti AAM, kad isti ne podržava AAM?
Inače za podešavanje AAM-a, te APM-a i PM-a (korisno kod Green diskova, da se ne gase i parkiraju glave svako malo), sasvim OK je besplatni HDDScan.
Eto ,bas na taj hddscan sam mislio. Probaj ga na faexu i dobijes OVO:

To sam brzinski podesio,blue vise nemam,ali sjecam se da je black na tiho malo brzi od blue-a,skoro isti. Green kad se ubrza ,dosta je sporiji od blacka,ali iako se cuje,manje se cuje od blacka.
Staro 11.03.2013., 23:28   #1155
Kristijan1
Premium
Moj komp

Kristijan1's Avatar

Ne mogu podesiti AAM
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	1.jpg‎
Views:	272
Size:	79.3 kB
ID:	11821  
Staro 12.03.2013., 00:26   #1156
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Skini hddscan
Staro 12.03.2013., 01:03   #1157
vedranzeman
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2005
Neće mu pomoći HDDScan, tj. pisat će mu da AAM nije podržan za taj disk.
Bruno ti očito imaš neki jako rani model FAEX-a, kad ima omogućen AAM, moj od 2TB je 24 Jun 2011 i nema podešavanje AAM-a.
Jer WD je od 2011. prestao podržavati AAM, zbog patentnih prava neke treće kompanije, isto kao i Seagate od 2008.

EDIT: Evo, našao sam, to je Convolveov patent za koji očito HDD dupolisti ne žele plaćati prava.
vedranzeman je offline   Reply With Quote
Staro 12.03.2013., 08:20   #1158
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
I dalje je black najbolja opcija, SSD je još uvijek preskup i totalno nepotreban za 99% korisnika, šminka.
Očito se jos nisi susreo sa računalom koje u sebi ima ssd.

Citiraj:
Loše su ti usporedbe, govoriš o stvarima koje imaju normalan tok razvoja, tipa jače grafičke.
Kod diskova nije baš normalan tok razvoja.
Prelazi se na drugačiju tehnologiju, a ova nova ti nudi puno manje mjesta za puno više para, a to nije napredak, naravno, dobiva se na brzini i tišini, ali pitanje je koliko su te dvije stvari opravdane i potrebne.
Mehanički disk je i dalje najisplativija kupovina.

Meni na WD Blue stvarno sve vrti normalno, a imam 500GB na raspolaganju, ne vidim ni jedan razlog za prijeći na ssd, eventualno radi tišine, ali nikako radi brzine.
SSD nije zamisljen da bude storage disk, vec sistemac, koji poprilično ubrza sistem i svaka nova konfa koja ima budget >4000 kn bi trebala imat ssd, jer ni oni vise nisu skupi. Ako tebi ta brzina nije potrebna, tvoj izbor, ali ne moras onda filozofirat kak je to šminka i nepotrebno

srale7 je offline   Reply With Quote
Staro 12.03.2013., 08:41   #1159
Mad_Duke
Guest

Ovako!

Black je zakon i skuplji je od greena i reda. Da li košta više? Da. Dali se isplati po brzini pokraj SSD-a, naravno da ne (ako kapacitet nije problem). Ali...

Green - 2 godine garancije
Red - 3 godine
Black -5 godina

Tko misli da ta "premija" nije važna, njegova stvar.
  Reply With Quote
Staro 12.03.2013., 12:39   #1160
Kristijan1
Premium
Moj komp

Kristijan1's Avatar

Slažem se u potpunosti sa tvojim razmišljanjem Mad_Duke .
Garancija od 5 godina je ogroman plus .

Što se tiče SSD diskova ne vjerujem da oni nisu zamišljani kao storage diskovi , nego trenutna tehnologija proizvodnje im nije omogučila veči kapacitet za prihvatljiviju cijenu od trenutne .
Vrijeme SSD diskova dolazi i oni će u dogledno vrijeme zamjeniti klasične hard diskove na koje ćemo za 2 do 3 godine gledati kao na staru kramu i pitati se kako smo tako šta i mogli imati u kompu :-) .
Vjerujem da će standardni kapacitet SSD harda za dvije godine biti 1TB i bit će dostatan i za OS i za storage .
Staro 12.03.2013., 13:39   #1161
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Citiraj:
Autor vedranzeman Pregled postova
Neće mu pomoći HDDScan, tj. pisat će mu da AAM nije podržan za taj disk.
Bruno ti očito imaš neki jako rani model FAEX-a, kad ima omogućen AAM, moj od 2TB je 24 Jun 2011 i nema podešavanje AAM-a.
Jer WD je od 2011. prestao podržavati AAM, zbog patentnih prava neke treće kompanije, isto kao i Seagate od 2008.

EDIT: Evo, našao sam, to je Convolveov patent za koji očito HDD dupolisti ne žele plaćati prava.
U pravu si, moj je 15 FEB 2010.
Staro 12.03.2013., 15:10   #1162
Rade0n
Guest

Datum registracije: Jun 2012
Citiraj:
Autor Kristijan1 Pregled postova
Što se tiče SSD diskova ne vjerujem da oni nisu zamišljani kao storage diskovi , nego trenutna tehnologija proizvodnje im nije omogučila veči kapacitet za prihvatljiviju cijenu od trenutne .
Vrijeme SSD diskova dolazi i oni će u dogledno vrijeme zamjeniti klasične hard diskove na koje ćemo za 2 do 3 godine gledati kao na staru kramu i pitati se kako smo tako šta i mogli imati u kompu :-) .
Vjerujem da će standardni kapacitet SSD harda za dvije godine biti 1TB i bit će dostatan i za OS i za storage .
Upravo to.
SSD je tek na početku i to još nije isplativo dok je mehanički disk na vrhuncu jeftinoće i još ide dolje cijenom svakodnevno, a za koju godinu će se stvar sigurno okrenuti i SSD će biti dominantan.

Nekih 60-ak GB SSD je sad 500 kn, hm, pa to nije dovoljno za osnove jednog OS-a, samo Win 8 zauzme 20GB diska, još par programa tipa office, autocad, photoshop i sl. i disk je pun, igre neće ni spominjat.

Daleko od toga da nije bolji izbor za OS, samo treba još pričekati da to padne sa cijenama.
Rade0n je offline   Reply With Quote
Staro 12.03.2013., 17:06   #1163
domis
Premium
Moj komp

windows si uzme prostora ovisno o veličini particije. probaj instalirati sistem na 20gb particiju pa budeš videl
Staro 12.03.2013., 18:53   #1164
ZOX
Premium
Moj komp

ZOX's Avatar

Datum registracije: May 2007
Citiraj:
Upravo to.
SSD je tek na početku i to još nije isplativo dok je mehanički disk na vrhuncu jeftinoće i još ide dolje cijenom svakodnevno, a za koju godinu će se stvar sigurno okrenuti i SSD će biti dominantan.

Nekih 60-ak GB SSD je sad 500 kn, hm, pa to nije dovoljno za osnove jednog OS-a, samo Win 8 zauzme 20GB diska, još par programa tipa office, autocad, photoshop i sl. i disk je pun, igre neće ni spominjat.

Daleko od toga da nije bolji izbor za OS, samo treba još pričekati da to padne sa cijenama.
Promašio si ceo futbal i to sa svih strana ...

SSD (ovakav, sa flash memorijom) nije na početku nego pri kraju - još koja godina i bok.

Nedugo sam kupil frendu za sistem 120 GB SSD - 650 kn u dućanu, novi, SF2 kontroler.

Sam imam 60 GB (koj sam platil rabljeni 600 kn kad je izašel), W7, sve ove programe koje si pobrojal i još X drugih i 20+ GB slobodno.

Zapravo, pikiram uzeti još jedan za virtualku i dvoumim se dal da uzmem 60 GB za RAID0 ili Vertex 4 za glavni OS.
A zadnjih šest mjeseci nijedna konfa koju sam slagal bližnjima nije bez SSD -a.

Rabljene 60 GB diskove sa garancijom moreš kupiti za 300 kn.
Mislim da nemaš kaj puno čekati/razmišljati nego kupiti ...
ZOX je offline   Reply With Quote
Staro 12.03.2013., 19:18   #1165
Forace
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2012
SSD nije islativ - ma da .... treba vam skenirat cjenike od prije 10 godina kad je disk od 20 GB ili čak 40 bio vrh vrhova i to po priličnoj cijeni.

Najveći "problem" je što su diskovi jedno doba masovno pali sa cijenom po prostoru i onda se opet digli nakon poplava, te sad po novom se raslojili po vremenu garancije time i po cijeni.

Bottom line: tko želi brz sustav i radi sa virtualkama - uzet će si SSD, kome komp koristi za surfanje i igranje igrica normalno da neće ić na SSD jer mu je nepotreban. Dok opet oni treći koji imaju tone podataka slika itd. će razmišljat o black ili red verzijama diskova za pohranu podataka .... a opet oni koji imaju backaup na nekom drugom mediju masovno će kupovat greenove jer su po cijeni najprihavljiviji.

Sve ovisi kome šta treba i za koju namjenu je disk. U konačnici ako imamo dovoljno RAM.a u kompu ne treba ti za svakodnevni rad ne znam kako brz disk. Hoće li se windowsi bootat za 10 ili 120s ... nekome je bitno nekome ne.

S druge strane ako radiš u fotošopu ili neku obradu videa - treba ti brzi disk jer nije fora čekat da se slika učita ili da fotošop primjeni neki filter dok disk grebe ko lud !
Forace je offline   Reply With Quote
Staro 12.03.2013., 21:24   #1166
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp

m4dm4n's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor domis Pregled postova
windows si uzme prostora ovisno o veličini particije. probaj instalirati sistem na 20gb particiju pa budeš videl
Windows kao OS ne uzima prostora ovisno o veličini particije, uzima uvijek onoliko prostora, odnosno prebaci iste datoteke na particiju od 10GB, kao i od 50GB. Osim ako ne želiš reći da oni koji imaju više prostora imaju bezveze neke datoteke natrpane, odnosno, oni sa manjim particijama su zakinuti za neke funkcije sustava?
Staro 13.03.2013., 10:41   #1167
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor Forace Pregled postova
Sve ovisi kome šta treba i za koju namjenu je disk. U konačnici ako imamo dovoljno RAM.a u kompu ne treba ti za svakodnevni rad ne znam kako brz disk. Hoće li se windowsi bootat za 10 ili 120s ... nekome je bitno nekome ne.
Tu je prvenstveno pitanje isplativosti - ako netko zarađuje, možda ima smisla trpati SSD. Ostalo je luksuz.
Staro 13.03.2013., 11:17   #1168
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp

m4dm4n's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor Old Iggy
Tu je prvenstveno pitanje isplativosti - ako netko zarađuje, možda ima smisla trpati SSD. Ostalo je luksuz.
Potvrđujem. Nabavljen prije par dana Samsung 840 Basic 120GB, i od očekivanja čuda dobio ćorak. Naime, OS se definitivno brže diže i gasi, aplikacije su nešto i poletnije, ali u biti to je to. Do sad je bio zadovoljavajuć rad na računalu, i sad je u principu samo napredak, a nikako ne preporod.
Staro 13.03.2013., 12:05   #1169
Mad_Duke
Guest

Citiraj:
Autor m4dm4n Pregled postova
Potvrđujem. Nabavljen prije par dana Samsung 840 Basic 120GB, i od očekivanja čuda dobio ćorak. Naime, OS se definitivno brže diže i gasi, aplikacije su nešto i poletnije, ali u biti to je to. Do sad je bio zadovoljavajuć rad na računalu, i sad je u principu samo napredak, a nikako ne preporod.
Ja ne znam za što ti koristiš računalo, ali boot OS-a, ulazak i rad sa Adobe Photoshop, Indesign, Illustrator, Premiere, Sony Vegas i sličnim programima je konačno takav da ti usko grlo postanu druge stvari, dok bi prije doslovno čekao kod svakog importa ili čega ne da sve sjedne na svoje mjesto.

Preporod je prava riječ, a ne napredak. Napredak je prebacivanja sa 5.400 diska u laptopu na Caviar Black u desktopu.

Nije da imam neku potrebu na poslu ubijanja pa da što prije završim započeto i krenem sa nečim novim, ali nakon što sam koristio svoj komp 3 mjeseca preko ljeta na poslu i nakon što sam se vratio od tada na HDD, frustrira, jebeno frustrira rad puno više nego da je unutra SSD pa makar "najsporiji" SATA2.
  Reply With Quote
Staro 13.03.2013., 12:14   #1170
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor Mad_Duke Pregled postova
Ja ne znam za što ti koristiš računalo, ali boot OS-a, ulazak i rad sa Adobe Photoshop, Indesign, Illustrator, Premiere, Sony Vegas i sličnim programima je konačno takav da ti usko grlo postanu druge stvari, dok bi prije doslovno čekao kod svakog importa ili čega ne da sve sjedne na svoje mjesto.
Problem je u tome što (ako) 1% korisnika koristi takvo što. A boot se radi jednom dnevno.
Oni koji i koriste zarađuju time, tako da im se onda isplati nabaviti SSD (a i to je upitno isplati li se svima ili nekima).

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na