Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 14.09.2010., 00:17   #31
jopis
gadget freak
Moj komp

jopis's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
Citiraj:
Autor RobCo PIP-Boy Pregled postova
znam da ti puno toga ovisi o lokaciji pumpe. U zadru imamo jednu pored mora, na kojoj mozes natocit plavi dizel, no izgleda da im more ulazi u spremnike, jer je ne jedan automobil zaribao nakon tankanja tamo. A na ovoj dezurnoj koja radi 24/7 sam nedavno ulio 100kn eurosuper 95 i odvezao se na posao 3 puta prije nego sam udario rezervu. Zatim otisao na istu pumpu, ulio 100kn super plus 98, i odvezao se na posao 6 puta prije rezerve. Go figure. Ili ovaj 98 izgara puno bolje, ili ulijevaju vodu u 95.
Što frekventnija pumpa, to manje mogućnosti za malverzacije, dakle što više prometa ima na njoj, to je manja vjerojatnost muljanja, uz naravno i ranije navedenu činjenicu da je bolje točit na novijim pumpama, pošto su rezervari čišći i s manje nuspojava poput vode unutra.
A što se tiče 98 i 95 razlika, tek taj 98 je na razini kvalitete i oktanske vrijednosti na kojoj bi eurosuper 95 rebao biti. Puno se više mulja sa 95, koja je nažalost kvalitativno tu negdje sa nekadašnjim regularom 91, od tud i dolaze svi problemi s novijim autima.
Staro 14.09.2010., 00:18   #32
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
pa, svadajte se koliko god hocete, ali isto tako znam da sa tifonskim classom (kako vec rekoh) - prodem vise nego sa ininom 95-icom. kako, zasto - pojma nemam niti me pretjerano zanima.

inace kod mene nisu velike razlike, nekih 20-30 km na 200 kuna goriva. ali sto je meni vaznije - motor radi tise i glađe.

Burko je offline   Reply With Quote
Staro 14.09.2010., 00:29   #33
khm
Banned

Datum registracije: Dec 2006
Citiraj:
Autor Burko Pregled postova
inace kod mene nisu velike razlike, nekih 20-30 km na 200 kuna goriva. ali sto je meni vaznije - motor radi tise i glađe.
I opet je pitanje u kojim uvjetima 20-30 km više.
Koliko u gradu, a koliko na otvorenoj cesti, jel ti upaljena klima, jel ti spušten prozor, kako voziš, tisuću faktora utječe na potrošnju.
Nikada ne voziš jednako tako da ti nikada ni potrošnja nije ista.
Da se ide pravilno testirat vidio bi da je razlika još manja.
khm je offline   Reply With Quote
Staro 14.09.2010., 00:30   #34
Joke
N00B
Moj komp

Joke's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Uvijek se znalo da INA ima svoje muteze sa gorivom, i da su ljudima auti i motori stajali (stekali sta sve ne), jer je bilo vise vode nego benzina..
Isto tako uvijek je pravilo vrijedilo da se ne tanka gorivo odmah nakon punjenja tanka cisterne, jer tokom punjenja tanka sav mulj i necistoca se izmjesa i "pliva" po gorivu (jer tankove ciste nikad)..
Tako da ono, nakon sta cisterna napuni tank bolje kasnije puniti gorivo!
Staro 14.09.2010., 00:34   #35
jopis
gadget freak
Moj komp

jopis's Avatar

Citiraj:
Autor khm Pregled postova
Ne prelaziš 50-80 km više zato što je to znanstveno nemoguće i da bi testirao koliko možeš preći morao bi voziti ravno u potpuno istim uvjetima i sa jednim i sa drugim gorivom, i kad bi to napravio vidio bi da su razlike zanemarive, a to što imaš 3 milijuna km za volanom okači mačku o rep.

Drugo, utjecaj goriva na snagu auta i okretni moment može se testirati jedino kompjuterskim mjerenjem u servisima, neki su to i radili i rezultati su - čitaj dobro >> ZANEMARIVI.
Razlika od 4.5% po pitanju snage i 3.5% po pitanju okr. mom.
Link

Ali važno da ti tu razliku osjetiš na papučici gasa

I još jedan detalj:
Sve opskrbljuje mol, pametnom dosta.

I da, odsad točim na OMV-u, moći ću proći 20% više nego sa INA-om, jbt kako to prije nisam skužio.
Ako je tebi zanemarivo 5% od 150ks i 5% na špici tog auta od 230km/h, onda u redu, meni nije Brojke koje sam naveo su nekakav prosjek zadnjih 10 automobila u mom vlasništvu, da ne misliš da bubam napamet, a 5% je puno.
I da, naravno da osjetim razliku, nisam info noob kojem je auto nešto da ode od točke a do točke b, nego netko ko se navozio u životu (btw napisao sam preko 500.000km a ne 3 milje, tako da pozornije čitaj, molim), ne zbog obijesti nego zbog prirode posla sam u autu.
Servis imam pod nosom, točnije u vlastitom dvorištu već 35 godina, tako da imam s čim mjeriti. I da po 3. put prelazim više km sa KVALITETNIJIM gorivom koje natočim ili na tifonu (bs 98) ili na omv-u (100ka) i opet ponavljam pošto vidim da ti čitanje nije jača strana - vozim samo ja, vozim isti auto, istom relacijom istim režimom.
Da opskrbljuje mol, ali ne isti čovječe nedokazani - nije isto gorivo koje moj susjed tu doveze na inu cisternom iz siska ili rijeke i recimo omv koji vozi drito iz mađarske, koliko sam upoznat, ipak je prilično jači standard proizvodnje benzina u mađarskoj nego u rh.
Živio ti meni i nemoj se trudit raspravljat bzvz, nit mi imaš šta dokazat kojekakvim linkovima što ja nisam osobno probao i izmjerio, nit me moš uputit u 'tajne benzina', 'tajne ine' i bilo šta vezano uz volan, auto, gume, gorivo i ostalo. O ini znam i previše nažalost, a auti su mi opsesija jer odrastao sam cijeli život uz radionu i isprobavanje popravljenih auta da li su napravljeni kako treba, a poslije sam iz puke znatiželje ili imao ili nabavio svaki koji me zanimao za provozati, makar na dan.
Linkovi mi ne trebaju, mene samo praksa zanima, a to sam ti dovoljno argumentirao, ismijavanja ne volim, pogotovo ismijavanja koja su argumentirana internetom a ne vlastitim iskustvima.
Staro 14.09.2010., 00:35   #36
khm
Banned

Citiraj:
Autor Joke Pregled postova
Uvijek se znalo da INA ima svoje muteze sa gorivom, i da su ljudima auti i motori stajali (stekali sta sve ne), jer je bilo vise vode nego benzina..
Već ti je neko odgovorio ranije na ovo, INA je najzastupljenija i najstarija firma u hr sa najviše korisnika, to automatski znači i više 'loših' slučajeva, jel to toliki problem shvatit?
To je isto kao i kad za t-com kažu da je ovo-ono, nevalja i sl., kako neće biti problema kad imaju 2 mil. korisnika za razliku od neke tamo optime?
Staro 14.09.2010., 00:42   #37
Joke
N00B
Moj komp

Joke's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Citiraj:
Već ti je neko odgovorio ranije na ovo, INA je najzastupljenija i najstarija firma u hr sa najviše korisnika, to automatski znači i više 'loših' slučajeva, jel to toliki problem shvatit?
Okej nisam citao sve od pocetka jer mi se nije dalo!
Citiraj:
To je isto kao i kad za t-com kažu da je ovo-ono, nevalja i sl., kako neće biti problema kad imaju 2 mil. korisnika za razliku od neke tamo optime?
Lupetas..
T-com tehnicari rijesavaju probleme od Optime, a Optima ko firma je u totalnom k..
Ne sudjelujem u daljnoj raspravi i slicno..
Staro 14.09.2010., 00:42   #38
jopis
gadget freak
Moj komp

jopis's Avatar

Citiraj:
I opet je pitanje u kojim uvjetima 20-30 km više.
Koliko u gradu, a koliko na otvorenoj cesti, jel ti upaljena klima, jel ti spušten prozor, kako voziš, tisuću faktora utječe na potrošnju.
Nikada ne voziš jednako tako da ti nikada ni potrošnja nije ista.
Da se ide pravilno testirat vidio bi da je razlika još manja.
Mani se ćorava posla.
Počeo si pisat samo da pišeš.
Rekao sam ti ja da vozim stalno isto, istom cestom i istim režimom.
Dakle - poslovno - autocesta, stalno upaljena automatska klima, stalna brzina 150-160km/h. U polasku točim na ini pun rezervar, u povratku uglavnom tifon, katkad omv - razlika je minimalno 50km po točenju. Dakle nikakva kapanja od 100kn i slično, nego obavezno pun tank do vrha svaki put.
- privatno - otvorena cesta, stalno upaljena automatska klima, 90% vožnje je u 5.brzini 100-110km/h - razlika u km je ista, kako kad - od 50-80km više ako sam točio na omv-u, jer tifona nemam tu blizu, na tifonu točim samo kad sam poslovno u zg i drugim većim gradovima.

Hoću morati napisati samo za tebe i peti put isto da ti dokažem ČINJENICAMA, ne kojekakvim linkovima i naklapanjima?
Staro 14.09.2010., 00:50   #39
khm
Banned

Citiraj:
Lupetas..
T-com tehnicari rijesavaju probleme od Optime, a Optima ko firma je u totalnom k..
Ne sudjelujem u daljnoj raspravi i slicno..
Pusti t-com vs. optima, to je bila samo usporedba veće i manje firme, nemoj se hvatat za dlaku.

@jopis:
Ne znam šta uopće onda točiš na INA-i.
Ja znam da gdje god natočim pređem isto, toliko o tome.
Staro 14.09.2010., 01:02   #40
Wolverine
Moderator
Moj komp

Wolverine's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
OMV uzima goriva (osim 100tke) od INA-e ali im dodaje aditive. OMV 100 se uvozi iz kopra.
Tifon ne uzima od INA-e.

O tome koliko kome auto troši, trokira i sl najviše ovisi o tome kako je programiran ECU.

Intel Core i5 2520
8GB DDR3 Patriot
Intel HD3000
256GB LiteOn LMH-256V2M mSATA
NEC USB 3.0 ExpressCard
14" 1366x768
Windows 10 Pro x64

Asus P6T SE w/P6T WS Pro BIOS mod
Intel Xeon X5650 @ 4,0 GHz + TT Frio OCK
4x 2GB Mushkin SilverLine Stiletto 1600
Gigabyte GTX 560Ti
Kingston V300 120GB + 640GB WD AAKS + 1TB WD EARS + 2,5'' Hitachi 500GB
DVD-RW LiteOn SATA
Corsair HX520
TT Chaser MK-1
Philips 200WP7ES / LG 32LG6000 Scarlet
Samsung ML-2160 / CL I-Trigue 5600
Logitech MX3200
Windows 10 Pro x64

Intel DP67BG
Intel G1610
2x 2GB Kingston HyperX Limited Edition 1600 MHz
Hitachi 250GB
VTX3D HD6670
DVD-RW Asus SATA
FSP 350 PNF
CoolerMaster Cavalier
ViewSonic VX922
Win7 x64 SP1

Wolverine je offline   Reply With Quote
Staro 14.09.2010., 01:05   #41
jopis
gadget freak
Moj komp

jopis's Avatar

Citiraj:
Pusti t-com vs. optima, to je bila samo usporedba veće i manje firme, nemoj se hvatat za dlaku.

@jopis:
Ne znam šta uopće onda točiš na INA-i.
Ja znam da gdje god natočim pređem isto, toliko o tome.
Točim ako se muvam 5 dana (toliko mi otprilike traje 1 rezervar) po području grada, a čim imam obaveza za ić dalje, točim kako sam naveo ili na tifonu ili na omv-u.
Btw, da se dotaknem i ovoga što si s Joke-om raspravljao - kod nas je prije nekoliko mjeseci jedan slavonski privatnik otvorio benzinsku - uspio je privuć najbolje stojećeg privatnika k sebi na tankanje - čovjek ima vlastitu supermodernu pilanu, 4-5 kamiona, desetak motora, i 3 auta, između ostalog, merca ML400 CDI. Kako bi se u automehaničarskim krugovima reklo, nepoderivi V8 mercedesov. Ali, kako to obično biva, ništa nije neuništivo. Čovjeku je riknulo 6 od 8 dizni koje koštaju ko suho zlato (svih osam preko 20.000kn), nakon 5 potrošenih rezervara isključivo goriva sa te potpuno nove pumpe i gazda iste se zaklinjao u vrhunsku kvalitetu goriva. I još je jedan kamion zveknuo i drugi auto. Gazda pilane je dao gorivo na analizu gdje je potvrđeno da je iznimno loše kvalitete sa nekoliko puta većom koncentracijom sumpora i ostalih štetnih tvari u gorivu i nagodio se s ovim pumpašem da mu plati popravak bez suda, jer bi onda tek nagrabusio.
Da, stoji tvoja tvrdnja da je puno više korisnika ininog goriva pa je s tim i najviše kvarova auta zbog njihovog goriva, ali isto tako ne treba zaboraviti i činjenicu da na ama baš svakom nezavisnom testiranju inino gorivo bude porazno loše kvalitete.
I hope you got the point

Edit:
Wolv, kakav Božji ecu , pa još uvijek je cca 50% vozila na cestama na karb koji ga nemaju, a troksanje ovisi o puuno više faktora nego o programiranosti ecu, to je najmanje zavisan faktor u tom nizu (lambda sonda, maf, map, tp senzor, senzor temp. rashl. tekućine na usisu, bobine, kablovi, motorić gasa, ler ventil..... Afkors ako je auto sa single pointom ima manje senzora nego multi point injection sistemi). Isto tako i potrošnja - direktna zavisnost sa kvalitetom goriva, pa zatim sa ispravnosti lambda sonde i katalizatora, pa usisa, ispuha, pa tek onda sve ove vojske nabrojanih senzora. Uz naravno režim vožnje, nije isto gradska vožnja po zg sa 100 semafora i 200x kreni stani i moj 'grad' sa 1 semaforom gdje se voziš 2-3km 60-70km/h i hop, van grada si na otvorenoj cesti i 5. i po plinu.

Zadnje izmijenjeno od: jopis. 14.09.2010. u 01:13.
jopis je offline   Reply With Quote
Staro 14.09.2010., 06:22   #42
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Prvo, mislim da ovo nije tema za PCE. Ovdje je topik tipa koji je bio na potrošačkom kodu.
@khm: Mislim da nisi u pravu što se tiče potrošnje.
Prije ugradnje plina u auto, 2 mjeseca sam čekao, 2 tanka s INA pumpe i prešao sam dovoljno manje kilometara da više nikad ne odem na INA pumpu tankat gorivo.
Lažem, kosilica mi radi na njihovom ES95. Govorim o razlici na dva puna tanka njihovog i omveovog/europetrolovog 95.
Inače, i da to nije istina, ostavljam mogućnost drugačije vožnje u drugačijim uvijetima, i sl., ostaje činjenica da mi dizne na autu ujutro trokiraju ko mutave po zimi od njihovog goriva.
Posljedica plina i ina 95. Točim OMV 100 i nema tih problema.
Nadalje, bio sam jedan od mnogih plinaša koji su imali problema zbog prljavog plina.
A za njega nema sumnje čiji je.
Pametnom dosta i previše.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.

Zadnje izmijenjeno od: Pomo. 14.09.2010. u 06:28.
Pomo je offline   Reply With Quote
Staro 14.09.2010., 09:20   #43
FERRYS
AutoCad & Allplan expert
Moj komp

FERRYS's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
hebo vas kvaliteta goriva, niti jedan auto ne rikava zbog kvalitete goriva (pod tim mislim na normalno borivo natočeno na bilokojij benziskoj neke grupacije a ne privatne itd). Dizne i vitalni dijelovi zbog kojih auto ostane kao u kvaru dimenzionirane su na samoj granici odnosno uz nultu toleranciju te mala varijacija u kvaliteti samog metala -a tih varijacija u kvaliteti ima jako puno- izaziva kvar. Odnosno auto koji krepa krepal bi il s ovim il s onim gorivom....

druga stvar; "s ovim gorivom ovolko a s onim onolko Km" - Uzmite kanistar i preciznu vagu. Izvažite kanistar i zapišite si kolko je težak. sad odite na jednu - drugu - treću - petu benzinsku i natankajte uvijek za istu sumu para u taj kanistar (uz uvijet da vam se u međuvremenu ne promijni cijena normalno, i ne do vrha nego recimo za 100kn) i to izvažite pa usporedite količine. Količina goriva će varirat ohoho. Upravo tu postoje malverzacije ...

Neda mi se više tipkt, uglavno imam dobar auto sa suvremenim motorom i radim više od 1500km TJEDNO, odnosno minimum 80 000km godišnje (s prošlim autom sam napravil u 9 mjeseci ravno 100 000km) imam svoju omiljenu benzisku (koja nije ni ina ni omv ni tiffon ni kajjaznam kaj ali na njoj dobijem najveću količinu goriva) koju preferiram ali tak mi je svejedno di točim jer ću za 2 maksimalno 3 dana morat opet natočit pun rezervar i neda mi se opće s time zahebavat....
Staro 14.09.2010., 09:25   #44
Dr.Who
Premium
Moj komp

Dr.Who's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
Autor FERRYS Pregled postova
hebo vas kvaliteta goriva, niti jedan auto ne rikava zbog kvalitete goriva (pod tim mislim na normalno borivo natočeno na bilokojij benziskoj neke grupacije a ne privatne itd). Dizne i vitalni dijelovi zbog kojih auto ostane kao u kvaru dimenzionirane su na samoj granici odnosno uz nultu toleranciju te mala varijacija u kvaliteti samog metala -a tih varijacija u kvaliteti ima jako puno- izaziva kvar. Odnosno auto koji krepa krepal bi il s ovim il s onim gorivom....

druga stvar; "s ovim gorivom ovolko a s onim onolko Km" - Uzmite kanistar i preciznu vagu. Izvažite kanistar i zapišite si kolko je težak. sad odite na jednu - drugu - treću - petu benzinsku i natankajte uvijek za istu sumu para u taj kanistar (uz uvijet da vam se u međuvremenu ne promijni cijena normalno, i ne do vrha nego recimo za 100kn) i to izvažite pa usporedite količine. Količina goriva će varirat ohoho. Upravo tu postoje malverzacije ...

Neda mi se više tipkt, uglavno imam dobar auto sa suvremenim motorom i radim više od 1500km TJEDNO, odnosno minimum 80 000km godišnje (s prošlim autom sam napravil u 9 mjeseci ravno 100 000km) imam svoju omiljenu benzisku (koja nije ni ina ni omv ni tiffon ni kajjaznam kaj ali na njoj dobijem najveću količinu goriva) koju preferiram ali tak mi je svejedno di točim jer ću za 2 maksimalno 3 dana morat opet natočit pun rezervar i neda mi se opće s time zahebavat....

Na stranu kvaliteta goriva, ali stari moj izlazis li ti iz tog auta ikako

100k km u 9 mjeseci, svaka cast..

KUPUJEM
Dr.Who je offline   Reply With Quote
Staro 14.09.2010., 09:30   #45
Wolverine
Moderator
Moj komp

Wolverine's Avatar

Citiraj:
Autor jopis Pregled postova
Edit:
Wolv, kakav Božji ecu , pa još uvijek je cca 50% vozila na cestama na karb koji ga nemaju
Pretjeruješ
A i takvim vozilima je ionako apsoštumpfno svejedno sipao u njih Super95 ili OVM 100, kao i za stare dizelaše
Ovdje se priča o novim vozilima s motorima nove generacija a oni su najosjetljiviji, posebice vozila s prednabijenim benzincima.

Citiraj:
a troksanje ovisi o puuno više faktora nego o programiranosti ecu
Opet - govorimo o novim, ispravnim vozilima a ne o Zastavi 101 sa zaštopanim vakuumom. Naravno da ovisi o gro faktora ali mi sad govorimo o gorivu a ne o ispravnosti motora kao ni o kvaliteti zraka.
Kad je gorivo u pitanju onda je bitno na koji tip goriva (kaloričku vrijednost) je mapiran auto zbog kuta paljenja. No mislim da smo ovim zbilja otišli predaleko.

Intel Core i5 2520
8GB DDR3 Patriot
Intel HD3000
NEC USB 3.0 ExpressCard
14" 1366x768
Windows 10 Pro x64

Gigabyte GTX 560Ti
DVD-RW LiteOn SATA
Corsair HX520
TT Chaser MK-1
Logitech MX3200
Windows 10 Pro x64

Intel DP67BG
Intel G1610
Hitachi 250GB
VTX3D HD6670
DVD-RW Asus SATA
FSP 350 PNF
CoolerMaster Cavalier
ViewSonic VX922
Win7 x64 SP1

Staro 14.09.2010., 09:31   #46
buljo
Strichek Moderator
Moj komp

buljo's Avatar

Citiraj:
Autor Burko Pregled postova
pa, svadajte se koliko god hocete, ali isto tako znam da sa tifonskim classom (kako vec rekoh) - prodem vise nego sa ininom 95-icom. kako, zasto - pojma nemam niti me pretjerano zanima.

Kako možeš izmjerit na 200 kn 20 km više kad se ni potrošnja na 200 kn ne može precizno izmjerit a kamoli km sa drugačijom vožnjom svaki dan?

Citiraj:
(jer tankove ciste nikad)..
Ne pričaj napamet ako ne znaš te stvari.

/// Asus Maximus VII Hero /// Intel i7 4790K with Cryorig H5 /// 4*8GB Kingston DDR3 1600 /// Gigabyte 1070 Ti Gaming 8GB ///
/// HDD_0 Samsung 970 Evo Plus 500 GB SSD /// HDD_1 Samsung 860 Evo 500 GB /// HDD_2 WD 1TB Black /// HDD _3 WD 2TB Red /// HDD _4 WD 3TB Red /// HDD _5 WD 4TB Red /// DVD-RW Pioneer DVR-212 ///
/// Creative Gigaworks T20 /// Fnatic Gear Red /// Logitech G502 /// Razer Goliathus /// HyperX Cloud /// Corsair 650D Obsidian /// DELL U2719D + DELL U2719D /// CorsairHX650W ///
/// Synology 918+ = 2 x 4 TB WD Red & 2 x 6 TB Seagate IronWolf ///

/// Lenovo T480s /// i5 8250u, 16 GB, NVME 500 GB /// Lenovo ProDock ///

žmnpp
buljo je offline   Reply With Quote
Staro 14.09.2010., 09:43   #47
jopis
gadget freak
Moj komp

jopis's Avatar

Citiraj:
Autor FERRYS Pregled postova

Ne piši gluposti.
Dizne su dimenzionirane za do 30% više snage u svakom autu, kvaliteta materijala je kakva treba biti - dobra, problem je u našem nekvalitetnom gorivu punom sumpora i ostalih prljavština koje ih razvaljuju. Za takve mozgove bi najrađe slikao sve one dizne koje su propišale što su se mijenjale kod nas u radioni i sve one membrane karburatora koje su se raspale od nagrizanja tog 'kvalitetnog' našeg benzina.
Kad ti je teorija takva, zašto kod nas nikad ne dolazi u prodaju niti jedan sofisticiraniji model bilo koje marke automobila, nego se uvijek prave nekakve specijalne serije za hrvatsku ili kako je zadnjih 15 godina navada - modeli za istok, koji imaju zasebne tvornice.
Hint - nikad se nije kod nas prodavala mitsubishi carisma gdi (prvi benzinac sa direktnim ubrizgavanjem benzina u cilindar), njen pandan volvo s40 sa 1.8gdi motorom, pug je maximalno odgađao prodaju svojih thp motora u hr (9 mjeseci).
A ako nisi upućen, raspitaj se u ovlaštenim servisima koliki je postotak kvarova slijedećih automobila isključivo zbog otkazivanja njihovih sistema ubrizgavanja - volkswagen sa tdi pumpe duse motorima, opel sa dti i cdti motorima, a renault sa njihovim 1.5 dci da ne spominjem (nagurali su preko 50% vozila u garantnom roku koja imaju kvar na sustavu ubrizgavanja uslijed nečistoća u gorivu), honde sa svojim prvim dizelom u accordima i crv-ima, mazde, peugeoti, fordovi i volvo sa svojim zajedničkim dieselom, itd itd, dakle nijedan proizvođač (koji ima moderije motore) nije imun u hr na probleme sa tim kako ti tvrdiš 'dobrim i kvalitetnim' gorivom.
Staro 14.09.2010., 09:53   #48
jopis
gadget freak
Moj komp

jopis's Avatar

Citiraj:
Autor Wolverine Pregled postova
Pretjeruješ
A i takvim vozilima je ionako apsoštumpfno svejedno sipao u njih Super95 ili OVM 100, kao i za stare dizelaše
Ovdje se priča o novim vozilima s motorima nove generacija a oni su najosjetljiviji, posebice vozila s prednabijenim benzincima.

Opet - govorimo o novim, ispravnim vozilima a ne o Zastavi 101 sa zaštopanim vakuumom. Naravno da ovisi o gro faktora ali mi sad govorimo o gorivu a ne o ispravnosti motora kao ni o kvaliteti zraka.
Kad je gorivo u pitanju onda je bitno na koji tip goriva (kaloričku vrijednost) je mapiran auto zbog kuta paljenja. No mislim da smo ovim zbilja otišli predaleko.
Ne pretjerujem. Makni guzicu dalje od zagreba i zagorja koji nisu bili napaćeni i osiromašeni u ratu pa pogledaj što se vozi po slavoniji, lici i ostalim siromašnim krajevima 'lijepe naše'.
Nije zastava 101 jedini auto sa karbom, pa koliko je još unića po cestama, tipa, tempri, kadeta, vectri s, golfova 2ki, audia 80ki.... Koliki motori se voze na njima, ma joj ima toga daleko više nego što misliš

Dobro gorivo je bitno svakom autu, nijedan nije imun na probleme uzrokovane lošim, bio to karb, spi, mpi ili gdi benzinac ili obični ili common rail diesel, svaki će zahebavat i neće radit i ić kako treba ako gorivo ne valja. That's the point
Staro 14.09.2010., 09:54   #49
Wolverine
Moderator
Moj komp

Wolverine's Avatar

Citiraj:
Hint - nikad se nije kod nas prodavala mitsubishi carisma gdi (prvi benzinac sa direktnim ubrizgavanjem benzina u cilindar)
Ne znam odakle ti ovo ali kod nas se prodavala Carisma kao i SpaceStar s njihovim 1.8l 92kW GDi motorom.

Citiraj:
Makni guzicu dalje od zagreba i zagorja koji nisu bili napaćeni i osiromašeni u ratu pa pogledaj što se vozi po slavoniji, lici i ostalim siromašnim krajevima 'lijepe naše'.
Jok, ti si jedini na ovom forumu koji se vozi van ZG

edit- koristi multiquote opciju

Intel Core i5 2520
8GB DDR3 Patriot
Intel HD3000
NEC USB 3.0 ExpressCard
14" 1366x768
Windows 10 Pro x64

Gigabyte GTX 560Ti
DVD-RW LiteOn SATA
Corsair HX520
TT Chaser MK-1
Logitech MX3200
Windows 10 Pro x64

Intel DP67BG
Intel G1610
Hitachi 250GB
VTX3D HD6670
DVD-RW Asus SATA
FSP 350 PNF
CoolerMaster Cavalier
ViewSonic VX922
Win7 x64 SP1

Staro 14.09.2010., 10:00   #50
viper
super user
Moj komp

viper's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
Citiraj:
koliki je postotak kvarova slijedećih automobila isključivo zbog otkazivanja njihovih sistema ubrizgavanja - volkswagen sa tdi pumpe duse motorima
cujem da ta pumpa ili turbopunjac(neznam tocno) ako se pokvari kosta izmedju 8 i 10 soma kuna ..to je fakat skupo ako se kvari samo zbog goriva. Puno ljudi koje znam toce na OMV postajam jer vele da je tam kvalitetnije gorivo od INInog(ocito neki komentari na forumu to i potvrdjuju).

Zadnje izmijenjeno od: viper. 14.09.2010. u 11:22.
viper je offline   Reply With Quote
Staro 14.09.2010., 10:07   #51
Wolverine
Moderator
Moj komp

Wolverine's Avatar

Citiraj:
Autor viper Pregled postova
cujem da ta pumpa tj turbopunjac
PD je jedno a turbo punjač sasvim druga stvar.

PD
http://www.langleyvw.ca/tech/img/pd_injector_unit.gif

Turbo
http://www.turborepair.com/turbo_cutaway.jpg

Intel Core i5 2520
8GB DDR3 Patriot
Intel HD3000
NEC USB 3.0 ExpressCard
14" 1366x768
Windows 10 Pro x64

Gigabyte GTX 560Ti
DVD-RW LiteOn SATA
Corsair HX520
TT Chaser MK-1
Logitech MX3200
Windows 10 Pro x64

Intel DP67BG
Intel G1610
Hitachi 250GB
VTX3D HD6670
DVD-RW Asus SATA
FSP 350 PNF
CoolerMaster Cavalier
ViewSonic VX922
Win7 x64 SP1

Staro 14.09.2010., 10:11   #52
jopis
gadget freak
Moj komp

jopis's Avatar

Citiraj:
Ne znam odakle ti ovo ali kod nas se prodavala Carisma kao i SpaceStar s njihovim 1.8l 92kW GDi motorom.

Jok, ti si jedini na ovom forumu koji se vozi van ZG
edit- koristi multiquote opciju
Eto a ja imam info da nije, jer 98. ili 99. kad ju je frend htio kupiti, zastupnik mu je rekao da nema i da neće biti jer taj auto nije predviđen za naše tržište i naše banana gorivo. Doslovno tim riječima. I čovjek je zapeo jer je htio baš taj auto i otišao je van i kupio ga vani starog 6 mjeseci.

Jok, ja se vozim po selu gdje je glavni auto golf2, a najnoviji auto star 10 godina i ima čak 2 takva

Nisam multiquotao jer je drugi post napisan poslije mog

Citiraj:
Autor viper Pregled postova
cujem da ta pumpa tj turbopunjac ako se pokvari kosta izmedju 8 i 10 soma kuna ..to je fakat skupo ako se kvari samo zbog goriva. Puno ljudi koje znam toce na OMV postajam jer vele da je tam kvalitetnije gorivo od INInog(ocito neki komentari na forumu to i potvrdjuju).
Nema veze turbopunjač sa common railom, skup je i on ko vrag, ali kad ode common rail, onda glava boli jedno 2 godine. Evo zadnje što se sjećam - corsa cdti - 22.000kn ukupno, popravak sistema ubrizgavanja naravno, zatim passat tdi pd - 28.000kn popravak.
Staro 14.09.2010., 10:13   #53
BojanZD
Premium
Moj komp

BojanZD's Avatar

Datum registracije: May 2010
Teško je ovako nagađati koje je gorivo bolje, tko vara i sl?
Ja sam primjetio par fizičkih razlika između OMv-a gdje redovno točim i INA-a.
Prva stvar-kad točim OMV benzin, isparavanja su poprilična i baš se osjeti benzin dok tankam, dok na INA-i to nešto jadno miriši, jedva da mogu nanjušit.

Druga stvar-brzina tankanjka, na OMW-u se načekam za pun rezervar, dok na INA-i pumpa sprži 40 litara, a nisam se ni okrenuo(možda više zraka,neznam).

E sad, dal to ima ikakve veze ili nema..stvarno neznam, al znam da s OMW nemam problema pa zašto eksperimentirati s ostalima.
I čuo sam da pumpaši više nemogu baš muljati jer se tankovi(razina goriva) kontrolira iz "centrale" tako da centrala odlučuje kad koja benzinska treba punjenje tankova i koliko treba dostavit goriva pa to ostavlja puuno manje mjesta za muljažu?!
BojanZD je offline   Reply With Quote
Staro 14.09.2010., 10:18   #54
jopis
gadget freak
Moj komp

jopis's Avatar

Citiraj:
Autor BojanZD Pregled postova
Teško je ovako nagađati koje je gorivo bolje, tko vara i sl?
Ja sam primjetio par fizičkih razlika između OMv-a gdje redovno točim i INA-a.
Prva stvar-kad točim OMV benzin, isparavanja su poprilična i baš se osjeti benzin dok tankam, dok na INA-i to nešto jadno miriši, jedva da mogu nanjušit.

Druga stvar-brzina tankanjka, na OMW-u se načekam za pun rezervar, dok na INA-i pumpa sprži 40 litara, a nisam se ni okrenuo(možda više zraka,neznam).

E sad, dal to ima ikakve veze ili nema..stvarno neznam, al znam da s OMW nemam problema pa zašto eksperimentirati s ostalima.
I čuo sam da pumpaši više nemogu baš muljati jer se tankovi(razina goriva) kontrolira iz "centrale" tako da centrala odlučuje kad koja benzinska treba punjenje tankova i koliko treba dostavit goriva pa to ostavlja puuno manje mjesta za muljažu?!
Ma mjesta za muljažu ima uvijek, pa oduvijek se najviše varalo na isparavanju i temperaturnim razlikama, ako me razumiješ. Napiše da je bila temperatura prilikom pretakanja 2° veća i na 20-30000 litara tu uzme 300-tinjak litara i šta ćeš bolje. Itd itd . Nije puno za pisati na javnom mjestu....
Staro 14.09.2010., 10:19   #55
bozzomfeeder
Premium
Moj komp

bozzomfeeder's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Haha. Prije 3,4 g dok sam još točio na lokalnoj Ini skoro svako 2 jutro bi auto palio iz 3,4 puta i to bi lupao motor ko da rade samo 3 cilindra,da ne spomenem kako je auto bio star samo 2 g. Od tad u Inu svratim eventualno po gorivo za kosilicu il kad zatvore centri po pivu Samo zato i vrijede.
Staro 14.09.2010., 10:45   #56
pinkskin
Premium
Moj komp

pinkskin's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Dovoljno je da se kaže da Bosch nedaje garanciju za svoje pumpe goriva za aute koje se koriste kod nas, pa sad procjenite zašt.

pinkskin je offline   Reply With Quote
Staro 14.09.2010., 10:48   #57
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
Citiraj:
OMV uzima goriva (osim 100tke) od INA-e ali im dodaje aditive. OMV 100 se uvozi iz kopra.
Tifon ne uzima od INA-e.
identičnu informaciju imam i ja, ali brijem da je tifon isto ina + aditivi... koliko znam jedino omv 100ka se uvozi ostalo sve je "u kući".

od prvog dana kupovine auta tankam 100ku i nisam do sad umro zbog tih 4-5kn više po spremniku, isključivo 2 benzinske koristim (vukovarska superkonzum i slavonska veliki omv kod cole), svi računi idu u kadicu za račune i nikad nikakvih problema.
syss je offline   Reply With Quote
Staro 14.09.2010., 10:56   #58
zwer
crnjo
Moj komp

zwer's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
OMV 80%, Tifon 20%. Na Ini uglavnom ne tocim osim ako ne moram. Od privatnih, jednom sam morao tocit na benzi iznad Crikvenice, imao sam feeling kao da je auto popusio 20% snage, top speed nije htio iznad 200. Tjedan iza sam tocio na Tifonu kod Krckog mosta, vratilo se u normalu, top speed u normali.

Razliku izmedju INA, OMV i Tifon goriva nisam primjetio u tih par puta kad sam tocio na INA benzinskoj. bo.

Do sad u 6 godina nula kvarova vezanih uz motor, al' novo ulje i filteri svakih 8-10k km.
Staro 14.09.2010., 10:57   #59
Wolverine
Moderator
Moj komp

Wolverine's Avatar

Citiraj:
Eto a ja imam info da nije, jer 98. ili 99. kad ju je frend htio kupiti, zastupnik mu je rekao da nema i da neće biti jer taj auto nije predviđen za naše tržište i naše banana gorivo.
Onda su valjda svi GDi miceki u HR uvezeni iako sumnjam u to.

Znam da ih je bilo na cjenicima, da je bilo testova i da sam ih dosta viđao po gradu.

Ovo su cjenici iz '99. Sad ne mogu naći i recenzije. Naletio na jednu za Pajero Pinin GDi ali ona je preuzeta sa bilda tak da to ne računam. Znam da je bila naša recenzija baš Carisme kad je došla.

http://www.pohrani.com/f/2H/tE/2Df0Q8q5/dsc00990.jpg
http://www.pohrani.com/f/2T/4x/2GGJDj9G/dsc00993.jpg
http://www.pohrani.com/f/4/Cf/3VfNEc4s/dsc00994.jpg

Citiraj:
Jok, ja se vozim po selu gdje je glavni auto golf2, a najnoviji auto star 10 godina i ima čak 2 takva
Ja to nisam rekao, ako jesam citiraj me.

Citiraj:
Nisam multiquotao jer je drugi post napisan poslije mog

Postoji i Edit opcija

Citiraj:
Autor syss Pregled postova
identičnu informaciju imam i ja, ali brijem da je tifon isto ina + aditivi... koliko znam jedino omv 100ka se uvozi ostalo sve je "u kući".

od prvog dana kupovine auta tankam 100ku i nisam do sad umro zbog tih 4-5kn više po spremniku, isključivo 2 benzinske koristim (vukovarska superkonzum i slavonska veliki omv kod cole), svi računi idu u kadicu za račune i nikad nikakvih problema.

Za tifon znam samo za neke ljude s TSI motorima da su se žalili da im se auti gase ujutro na leru.
Ja osobno imam dosta star motor (Euro2) i njega ne ferma S95, ES 95 BS jedino malo bolje prima gas na OMV 100 ali možda je to i placebo. Trebao bi za to ići na valjke.

Ono što znam je da stari ima dosta problema s dizelom na 2.0 CRDi koji zna trokirat do te mjere da trebaš stat sačekat par minuta i onda krenut dalje. S motorom je sve u redu a filtar goriva mjenjamo jednom-dva puta na godinu.

Intel Core i5 2520
8GB DDR3 Patriot
Intel HD3000
NEC USB 3.0 ExpressCard
14" 1366x768
Windows 10 Pro x64

Gigabyte GTX 560Ti
DVD-RW LiteOn SATA
Corsair HX520
TT Chaser MK-1
Logitech MX3200
Windows 10 Pro x64

Intel DP67BG
Intel G1610
Hitachi 250GB
VTX3D HD6670
DVD-RW Asus SATA
FSP 350 PNF
CoolerMaster Cavalier
ViewSonic VX922
Win7 x64 SP1

Zadnje izmijenjeno od: Wolverine. 14.09.2010. u 11:06.
Staro 14.09.2010., 10:58   #60
FERRYS
AutoCad & Allplan expert
Moj komp

FERRYS's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
Citiraj:
Ne piši gluposti.
Dizne su dimenzionirane za do 30% više snage u svakom autu, kvaliteta materijala je kakva treba biti - dobra, problem je u našem nekvalitetnom gorivu punom sumpora i ostalih prljavština koje ih razvaljuju. Za takve mozgove bi najrađe slikao sve one dizne koje su propišale što su se mijenjale kod nas u radioni i sve one membrane karburatora koje su se raspale od nagrizanja tog 'kvalitetnog' našeg benzina.
Kad ti je teorija takva, zašto kod nas nikad ne dolazi u prodaju niti jedan sofisticiraniji model bilo koje marke automobila, nego se uvijek prave nekakve specijalne serije za hrvatsku ili kako je zadnjih 15 godina navada - modeli za istok, koji imaju zasebne tvornice.
Hint - nikad se nije kod nas prodavala mitsubishi carisma gdi (prvi benzinac sa direktnim ubrizgavanjem benzina u cilindar), njen pandan volvo s40 sa 1.8gdi motorom, pug je maximalno odgađao prodaju svojih thp motora u hr (9 mjeseci).
A ako nisi upućen, raspitaj se u ovlaštenim servisima koliki je postotak kvarova slijedećih automobila isključivo zbog otkazivanja njihovih sistema ubrizgavanja - volkswagen sa tdi pumpe duse motorima, opel sa dti i cdti motorima, a renault sa njihovim 1.5 dci da ne spominjem (nagurali su preko 50% vozila u garantnom roku koja imaju kvar na sustavu ubrizgavanja uslijed nečistoća u gorivu), honde sa svojim prvim dizelom u accordima i crv-ima, mazde, peugeoti, fordovi i volvo sa svojim zajedničkim dieselom, itd itd, dakle nijedan proizvođač (koji ima moderije motore) nije imun u hr na probleme sa tim kako ti tvrdiš 'dobrim i kvalitetnim' gorivom.
ovako da ja tebe pitam, zašto niti jedan recimo VW ili neki drugi auto iz uvoza (napravljen za njemačko/francusko tržište) nema problema s diznama?
hint: kontroling se radi na prioritetu zona tržišta, 1/1 (svaki element), 1/2 (svaki drugi) 1/5(svaki 5-ti) 1/10(deseti) itd. ( Kontroling je skup i spor te nije istog kapaciteta kao i proizvodnja...)
Dobivamo šit od robe i gotovo....
Pumpe-dize; točno se zna u kojim autima prolaze te dizne i to znaš zašto? - Zato jer su iz shebane serije tj komplet od jednog od 2 proizvođaća su shemane i otić će da ga voziš na bilo kojem gorivu!
(ja sam s pumpe-dize motorom napravil 160 000km, od čega onih 100 000 u 9 mjeseci, a auto ima 190 000 i nikad jedan šeraf na njemu nije taknut i dobro znam kakav je to motor)

btw postotak kvarova malih dci/cdti motora neznatno je veći kod nas nego u EU ali prvenstveno zbog našeg mentaliteta i nebrige i to upravo zbog toga jer su ti motori na granici svojih mogučnosti a ne vodi se adekvatna briga o njima...

I ne izvrći moje rječi. ja nisam rakal da je kod nas gorivo idealno - Nije ali nije niti tako loše. Odi u fino srbiju ili još južnije na balkan pa natankaj jedan rezervoar i probaj doć normalno nazad. Tamo je naša loža 10x bolja od njihovog eurodizela...

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na