Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Zaključane teme

Uređivanje
Staro 15.02.2010., 12:08   #31
Mad_Duke
Guest

Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
1. Wikipedia je izvor kojeg trebas citati dobro i pazljivo te s velikom dozom skepse...

2. Bojim se da okruzenje rada tj. korisnicko sucelje ne definira necije (ne)znanje.
1. Ja ju općenito često koristim. Ako je neka šira tema uvijek ima references ispod. Ako je članak pun (citation needed) dijelova, te još i manjka izvora otkuda su ljudi izvukli podatke naravno da cijela stvar u tom slučaju ima istu težinu kao i komentar lokalnog burekdžije

2. Nije da je važno za temu. Ovo je samo moje subjektivno mišljenje jer vjerujem da je basic znanje prije bilo dosta veće nego danas. Prije navale graphical tweak utility-ja svih vrsta sa kojima ljudi misle da nešto znaju, a zapravo je sve to samo false knowledge. Općenito mislim da su ljudi bili više sposobni sami naći odgovor na neki problem sa kojim se susreću, nego kaj je slučaj danas!

Staro 15.02.2010., 12:09   #32
glista
crni pas
Moj komp

glista's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
@buba

umjesto da svoje znanje, koje evidentno imaš, ovdje primjeniš u svrhu da nekome nešto objasniš, ti se naveliko rasipaš cinizmom
glista je offline  
Staro 15.02.2010., 12:12   #33
Mad_Duke
Guest

Ako sam dođe do odgovora puno će više znati. A ne tvrditi samo hrpu gluposti!

Staro 15.02.2010., 12:35   #34
Jerry Drake
Premium

Citiraj:
Jedini pravi "problem" je sto je moguce da se u ovako kratko vremena izgenerira hrpa nesuvislih komentara a diskusije na PcE ima svake desete nedelje u kvartalu za vrijeme punog mjeseca na sjevernom nebu.
Pa eto, i ćorava koka nakljuca zrno, pa tako se i ovdje da tu i tamo nešto suvislo pročitati

Citiraj:
I opet, koristis "128 bita" u pogledu registarske sirine vec 10ak godina na PC-u.

Tek kada definiras sto znaci da su "Windowsi 128 bitni" (Boze mi oprosti), onda je moguce razmisliti o tome bi eventualno donjela za sve nas (mir u svijetu, prestanak gladi u Africi, prosirenje Remetinca n' stuff).

"Bitnost" procesora je opcenito vrlo dubiozan, slabo ili nedovoljno precizno iskazana definicija, tako da ako slucajno i bude "128 bitnih Windowsa", to ce "proizvesti" i "128 bitne procesore" i najmanje 20 megabajta u SQL bazi s pitanjima "a dal da uzmem 128 bitni ili 64 bitni Pentijum i koje Windouze da stavim".

I opet, koje su to "128 bitne" prednosti? Sto donosi "128 bita"? Na sto se odnosi?
Budući da nemam nekog formalnog (zapravo nikakvog) ili službenog informatičkog obrazovanja) meni je glavni izvor informacija o takvim stvarima web (i wikipedija između ostalog).

Što se bitnosti procesora tiče kako sam ju ja shvatio (a ostavljam si mogućnost pogreške), ona bi trebala označavati širinu protoka podataka u procesoru u adresnim poljima, registrima i podatkovnim sabirnicama. Točno ili krivo?

Što se tiče 128bitne registarske širine u procesorima, znam da ta mogućnost postoji već duže, ali koliko mi se čini, mainstream PC procesori to trenutno ne koriste?

Ja u tom smislu shvaćam 128bitne windowse kao OS koji daje podršku mogućnosti ''adresiranja'' podataka u toj ''širini''.

U teoriji mi se čini da bi takvo nešto načelno trebalo donijeti brži rad računala, više obavljenog posla u jedinici vremena
Staro 15.02.2010., 13:42   #35
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor Mad_Duke Pregled postova
1. Ja ju općenito često koristim. Ako je neka šira tema uvijek ima references ispod. Ako je članak pun (citation needed) dijelova, te još i manjka izvora otkuda su ljudi izvukli podatke naravno da cijela stvar u tom slučaju ima istu težinu kao i komentar lokalnog burekdžije
http://en.wikipedia.org/wiki/64-bit

Also, 64-bit CPU and ALU architectures are those that are based on registers, address buses, or data buses of that size

NetBurst je do Prescotta imao 16 bitni ALU. Cini li to Pentium 4 16 bitnim procesorom (obzirom na brzinu, skoro da se covjek i zapita)? Jos je MMX dozvoljavao baratanje nad 64 bitnim podatcima. Cini li to moj Pentium 166 MMX 64 bitnim procesorom?

Wikipedija je genijalna stvar, to bez daljnjega, ali za bilo koju ozbiljniju primjenu valja je uzet s velikom dozom rezerve.

Citiraj:
2. Nije da je važno za temu. Ovo je samo moje subjektivno mišljenje jer vjerujem da je basic znanje prije bilo dosta veće nego danas. Prije navale graphical tweak utility-ja svih vrsta sa kojima ljudi misle da nešto znaju, a zapravo je sve to samo false knowledge. Općenito mislim da su ljudi bili više sposobni sami naći odgovor na neki problem sa kojim se susreću, nego kaj je slučaj danas!
Analiticki pristup problemu i intelektualna radoznalost, vjeruj mi, nema veze sa suceljem ili modusom rada.

S druge strane, slazem se u potpunosti i bezrezervno s tobom da danasnja apstrakcija rada vuce od onog bitnog; gledam bas ovdje prije neki dan pitanje kako najjednostavnije iznumerirati neki link s brojevima na kraju, sto predstavlja problem elementarnog algoritamskog razmisljanja i zahtijeva samo (u)poznavanje s osnovnom sintaksom bilo kojeg jezika. Stvarno bi trebalo uvesti pod obavezan predmet u skole "prakticno racunalstvo i inzinjerski pristup".
Citiraj:
Autor glista Pregled postova
@buba

umjesto da svoje znanje, koje evidentno imaš, ovdje primjeniš u svrhu da nekome nešto objasniš,
Niti imam nekakvo posebno siroko znanje, niti je ono bez rupa. A to sitno znanja sto imam "dijelim" s akademskom zajednicom na fakultetu i nerijetko se zanesem pa krenem ispravljati ovakve krive Drine...
Citiraj:
ti se naveliko rasipaš cinizmom
A nije ti jasno zasto?

Ne smatras li u najmanju ruku bizarno da imamo svjecke prvake u ouvrkloukingu (ne, ne prozivam nikoga, nego svi znate koliko volim klokati u slobodno vrijeme, pa cisto da uzmem za usporedbu) a 95% foruma je elementarno informaticki nepismeno?
Citiraj:
Autor Jerry Drake Pregled postova
Budući da nemam nekog formalnog (zapravo nikakvog) ili službenog informatičkog obrazovanja) meni je glavni izvor informacija o takvim stvarima web (i wikipedija između ostalog).
To nije ni bitno. Korisno, da, ali bitno, nikako. Ono sto ti "formalno" znanje moze dati je samo uvid i siru sliku u problematiku koju ionako moras sam nakon toga izuciti i prokljuviti.

Citiraj:
Što se bitnosti procesora tiče kako sam ju ja shvatio (a ostavljam si mogućnost pogreške), ona bi trebala označavati širinu protoka podataka u procesoru u adresnim poljima, registrima i podatkovnim sabirnicama. Točno ili krivo?
Nisam li (ti) dao nekoliko kontraprimjera te definicije povise?

Citiraj:
Što se tiče 128bitne registarske širine u procesorima, znam da ta mogućnost postoji već duže, ali koliko mi se čini, mainstream PC procesori to trenutno ne koriste?
OS X za PC (ovaj, oprosti, mislio sam reci za Intel bazirani Mac) ne mozes instalirati bez SSE(x) (ne znam niti mi se Googla kojih) instrukcija. Razno razne Fotosopove i ine produke takodjer.

Citiraj:
Ja u tom smislu shvaćam 128bitne windowse kao OS koji daje podršku mogućnosti ''adresiranja'' podataka u toj ''širini''.
Po tome su Windowsi 98 128 bitni Windowsi jer su u nekom trenu i s nekim patchem (ili cak tak od SE verzije i DX 6.1) podrzavali SSE (odnosno kako se to prije nesluzbeno zvalo u ono vrijeme - KNI). Jesu li?

Citiraj:
U teoriji mi se čini da bi takvo nešto načelno trebalo donijeti brži rad računala, više obavljenog posla u jedinici vremena
Slaba ti je teorija.

Ne postoji nista intrinsicno 64 bitnom kodu da bi radio brze od 32 bitnog; da pace, nekada cak moras placati penale ako nemas dobar razlog za koristenje 64 bitnog koda. No, kad smo vec kod teorije, koji ti je to tocno teoretski aspekt dao naslutiti da bi nekakvo (imaginarno) "128 bitno racunalstvo" bilo brze od manje bitnih?

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline  
Staro 16.02.2010., 09:09   #36
glista
crni pas
Moj komp

glista's Avatar

Citiraj:
Niti imam nekakvo posebno siroko znanje, niti je ono bez rupa. A to sitno znanja sto imam "dijelim" s akademskom zajednicom na fakultetu i nerijetko se zanesem pa krenem ispravljati ovakve krive Drine...
drago mi je da si svjestan da znanje je krhko, čak i na akademskoj razini

Citiraj:
A nije ti jasno zasto?

Ne smatras li u najmanju ruku bizarno da imamo svjecke prvake u ouvrkloukingu (ne, ne prozivam nikoga, nego svi znate koliko volim klokati u slobodno vrijeme, pa cisto da uzmem za usporedbu) a 95% foruma je elementarno informaticki nepismeno?
sasvim je meni jasno zašto, ono što mi nije jasno jest zašto ti očekuješ da 95% foruma bude informatički pismeno, sukladno tvojim kriterijima pismenosti, naravno

evidentno je da neki na forumu imaju stručno znanje, ipak, većina je tu radi nekakve razonode i dokoličarenja, meni je shvatljivo da tebi kao osobi od struke takvi mogu ići na živce, ali prihvati da je većini zajednice ovo tek zabava, te da je onda kao takvu ponekad shvaćaju i površno
glista je offline  
Zaključane teme

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno