|
![]() |
#91 |
Premium
Datum registracije: May 2008
|
Intel G1610; ASUS B75M-LX Plus; 4096 MB; Intel HD; Hitachi 7K1000.C 500 GB; LG GH24NS95; Silverstone Strider Essential 400 W; Logitech K200; Logitech B110; Logitech X-240 2.1; Philips 200V4LAB 20" DVI; Windows 7 64-bit Professional |
![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
NITKOV
Datum registracije: Oct 2004
|
![]() |
#93 | ||
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
Citiraj:
Citiraj:
Hrđanje = oksidiranje (koji neznaju što je to neka Google-aju .) Oksidirani materijal obično gubi svoju boju, tj željezo kad oksidira ( "pohrđa " ), postaje "smeđe". Aluminij također OKSIDIRA ( HRĐA ) što se očituje u tome što više NIJE sjajan već dobiva bijeli sloj oksida/počne tamniti . Znači oksidiranje ne znači da mora biti SMEĐA HRĐA. Ovako izgleda oksidirani aluminij: oksidirani aluminij Znam osobno jer sam podosta aluminija polirao. Oni koji su to radili znaju da oksidira (hrđa) . Ajde si kupite knjigu iz osnovne škole iz kemije pa proučite oksidiranje. ![]() Zadnje izmijenjeno od: kasko. 05.11.2009. u 21:50. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Avocado
Datum registracije: Aug 2005
|
Citiraj:
Aluminij, kao sto si naveo, a kao i svi metali (vise-manje) oksidiraju. Na tvoju zalost aluminij ne onako kako ti mislis. Naime aluminijev oksid je apsolutno jednake boje kao i aluminij iz dva razloga: Prvi: sama molekularna struktura aluminijevog oksida (tj.njegova ionska struktura) je takva da taj oksidirani sloj NE korodira, nego stvara zapravo zastitni sloj na metalu i sprjecava daljnje propadanje metala. (korodiranje je proces propadanja materijala) Drugi: taj sloj je toliko jednake boje kao i aluminij da ne bi vjerovao. Ova tvoja fotka koju si podastrao kao dokaz ne dokazuje apsolutno nista. Osobno mi lici na neku losu leguru aluminija, dakle ne cisti aluminij ciji sastav zapravo nije dovoljno korozijski inertan. Njegovo bi kuciste izgledalo puno drugacije kad bi takvu leguru aluminija koristio, oksidiralo bi ono od onog silnog izlaganja tekucinama pri poliranju, ali za divno cudo covjek nije javio nikakvih problema. A sigurno je morao cekat par sati da se kuciste osusi prije lakiranja. Kupi si knjigu iz kemije ti, samo ne onu iz osnovne. Neku malo bolju. Proradi koji pokusich. Jedan mali hint: zasto lian li aluminijska kucista ne korodiraju? (stavim sutra fotku, ako ces inzistirat, komada aluminija koji vec 2 godine "korodira" na zraku da vidis o cem pricam)
![]() |
![]() |
#95 |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Malo sam pratio nastanak i mogu pretpostaviti da je dosta truda uloženo kao i znanja ali za ovakav rezultat se isplati malo oznojiti ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Premium
|
Citiraj:
Ajde šuti molim te, molim te , jer neznaš što pričaš, ja sam lijepo isprobao i znam da aluminij HRĐA. Tvoje UBerKušte od aluminija ne hrđa a nije polakirano a ? Guess what, to je GARANT brušeni aluminij, i tvoje je kućište već hrđavo. ![]() Uzmi komad aluminija, izbrusi ga, i onda ispoliraj do visokog sjaja. Ostavi tjedan dana vani na zraku, reci mi da li je ista boja materijala kao kad si ispolirao? NIJE, to je gore HRĐA što spriječava tvoj sjaj. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Avocado
|
Citiraj:
Nema problema, sumnjam da bi te fotka zadovoljila. ![]()
![]() |
![]() |
#101 | |
Premium
|
Citiraj:
@blue13 Imas jos koji komad aluminija od kučišta da ti stoji bzvz ? ako imas daj ga ispoliraj i ostavi, ukoliko za 2 tjedna imalo promjeni boju/sjaj on je pohrđao. Pa to tu lijepo napiši i svi su sretni. Kako nemožeš skinuti ? Inače pleksiglas i ima na sebi zaštitnu foliju recimo kao mobitel kad kupiš pa ima preko ekrana, samo što je još bolje zaljepljena, probaj s nožićem malo zarezat u kutu pa noktom skinut. Ja sam imao isto pleksi ploču pa samo malo teže skinuo foliju jako se drzi gore. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Banned
Datum registracije: Feb 2009
|
Imam aluminija doma budem ga polakiro Ma probo sam ali tak teško ide,probat ću s kipućom vodom. Imo sam i ja prije plexi stavljo sam već na dva case-a ali bez pol frke je išlo a ovak mi se još nikad nije dogodilo |
![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Banned
|
update evo nakon dugo, dugo vremena nabavio ja plexi i stavio umjesto mrežica ![]() ![]() http://img397.imageshack.us/img397/5696/picture045.jpg http://img356.imageshack.us/img356/5528/picture048s.jpg |
![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Brat od Đon Vejna
Datum registracije: Nov 2007
|
![]() http://www.njuskalo.hr/kucista/home-...-oglas-1258035 Stisla kriza ili ti je jednostavno dosadilo? Dali se sprema neakav novi mod? Valjda ce otici u dobre ruke..
![]() |
#105 |
Premium moderator
|
Sad uletavam kao šišmiš u špilju, ali moram ovo razriješiti oko aluminija jer sam to tek sad vidio ![]() Aluminij se oksidira, to je točno, kao i gotovo svi metali. Ali postoji jedno veliko ali. Sloj oksida aluminija čini Al2O3, identičan oksid koji gradi korund, safir i rubine. Sloj je debljine nekoliko mikrometara (može se podebljati eloksiranjem) i proziran je. Kad govorimo o 99+% čistoći aluminija, oksidacijom se ne mijenja boja jer kao što rekoh taj sloj oksida je proziran. E sad - ali... Oksidiranjem boju mijenja duraluminij, legura aluminija koja se vrlo često upotrebljava. Maseni udio u duraluminiju iznosi oko 94%. Ostatak čine bakar, magnezij i mangan a ovisno o potrebama i željama mogu se unutra naći krom, nikal, željezo, cink, silicij, itd. Neki od tih metalurških dodataka se oksidiraju i mijenjaju boju. Izgled čistog sintetičkog aluminijeva oksida, tj. korunda: ![]()
__________________ Zadnje izmijenjeno od: Swarm dude. 16.05.2010. u 23:06. |
![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Banned
|
Citiraj:
mislim da ce biti novi mod sve ovisi o burazu da li će biti u mogučnosti nabavit ploče i sve,ali ovaj put rebrasti aluminij i imat će baš za sprovlačenje kablova itd. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Uređivanje | |
|
|