Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Zaključane teme

Uređivanje
Staro 06.04.2009., 15:14   #151
Tomy B.
Premium
Moj komp

Tomy B.'s Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Autor Kova Pregled postova
Hvala, Tommy B.

Ja sam bio uvjeren da imam SATAII I što sada sa SATA -150

I sada tek nemam pojima što da napravim

Defakto mi je protok max 150 (a ne 300) .. Pa Samsung nema smisla.
uvijek postoji riješenje

p/n: MMDOE28G5MSP-0VA
koliko sam skužio to je disk iz Macbook-a Pro (onaj s crnom naljepnicom)

mislim da bi to trebao biti OK disk

evo neki vrijednosti koje sam nabrzinu našao:
Sequential Read : 99.476 MB/s
Sequential Write : 65.923 MB/s
Random Read 512KB : 96.786 MB/s
Random Write 512KB : 11.206 MB/s
Random Read 4KB : 17.895 MB/s
Random Write 4KB : 5.719 MB/s

btw: koliko me sjećanje služi max "protok" Intel-ovih SSD-a je oko 130 MB/s ako se spoji na SATA-I, a mislim da je i random write 4KB file-ova bio niži za nekih 30-ak %

Pošteni trgovci: .1. .2. .3.
Tomy B. je offline  
Staro 06.04.2009., 16:29   #152
darQ
I'm nightrider
Moj komp

darQ's Avatar

Datum registracije: Mar 2005
Citiraj:
Dečki bi se nekom dalo zezati ? Da probamo neki SSD u mom Laptopu. Da vidim kako će to funkcionirati, da ne kupujem mačka u vreči !

Ne znam koje cijene OCZa - Samsunga su iste, samo Samsung 0VA, a on po read - writeu nije ni blizu 0VB niti OCZu.

Dakle, ima li koja dobra duša sa Vertexom, da se nađemo jednog lijepog dana, nadam se u skoroj budućnosti, da isprobamo.. Naravno može biti bilo koji model, 30 -60 - 120 ..

Javite mi na pm, thnx.
nemaš se što brinut, moj lap isto ima sata1 sučelje i sa ssd-om radi puuuno brže neg sa klasičnim hdd-om...

Lenovo L440

Intel iCore i7 4702MQ
16GB DDR3
Intel HD 4600 GPU
14-inch LED-backlit fHD IPS (1920 x 1080, 300 nit) matte display
Intel Wireless-N 7260, BlueTooth
Samsung 850PRO 1TB
Logitech M705
6cell baterija
Windows 10 Pro 64bit

Pošteni trgovci: 1, 2, 3, 4
darQ je offline  
Staro 06.04.2009., 16:30   #153
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Ufff sto se ne volim ponavljat (pa sto bas nitko ne slusa savjete) :
Citiraj:
Autor dh41400 Pregled postova
Ma ja sam to dao kao opcu preporuku svima, jer su Vertexi za tu lovu vrlo solidni (po zadnjim testovima sa novim FW-om nadmasuju Samsung, Mtron i X25-M u Random Write-u).

Iskreno, mislim da bi ti bilo koji prosjecan SSD bio overkill za lap, a sad dal se isplati kupovat >128GB ... u to necu ulazit

Osobno bi na tvojem mjestu isao na desktop varijantu (ako ti nije laptop jedina moguca opcija, zbog mobilnosti ili sl.), posto si naveo da trazis ekstra performanse od kompa tj. diskova.

Definitivno si siguran da nece CPU, MBO ili RAM bit bottleneck ... sto je kod laptopa puno veca vjerojatnost, pogotovo uzevsi u obzir gore navedene performanse.
Danas su SSD diskovi toliko mocni da vec 3-4 diska zaguse bilo koji kontroler srednje klase do 2500kn (onboard necu ni spominjat) ... e sad zamisli kakav se kontroler nalazi u relativno slabasnom laptopu (s daleko slabijim integriranim kontrolerom) ...

Uza sve navedeno (desktop) otvaraju se i druge mogucnosti namjene kompa (daleko zahtjevnije od surfanja i podizanja virtualnih masina) ... u svakom slucaju, za ozbiljne poslovne svrhe desktop/workstation nema zamjene. (21.03.2009., 10:17)
Staro 06.04.2009., 16:59   #154
Kova
***2CROwded***

Kova's Avatar

Datum registracije: Mar 2002
dh, ma sve 5, ali pazi, ja imam laptop, a ne desktop. A kupovati desktop, i ssd, je too much, ..

Ništa, da zaključamo temu Kova, bar za sada, kupit ću vrlo vjerovatno Vertexa ili Samsunga od 128 GB, .. pa ćemo vidjeti, ako mi riješi problem trzanja koje sada imam.

dh uz sve što si napisao, se slažem i ne slažem s tobom ! Imam desktop (1700 +, sa slabašnih 512 Rama, .. ) komp radi ko zvjer, ok, ne možeš igrati Oblivion, ili nešto slično, ali recimo mogu igrati GTA, NFS i sl.
I ne možeš mi reći relativno slabašnom laptopu, koji je došao 18.000 kn u HR ! 13.000 kn u Austriji, imam 4 GB rama, ok nije to nešto posebno, danas svi imaju 4GB i više, ali ono, u mom desktopu je 1700+ koji radi na 1.4 Ghz, a ovo su "dva" od 1.83 Ghz, .. neka bude kontroler onda usko grlo, no ako mi ne šteka pri prijelazu s browsera na browser, pri paljenju VMa i skidanju mailova, i sl. Onda je moj problem riješen, i ne treba mi ništa više !

Ako nije, lako kupim desktop (kada skupim pare) i ugradim u njega SSD ili 2 komada pa RAID i sl.

Hvala svima još jednom, javim se kada kupim neki od spomenutih diskova.

Naime da pojasnim, radi posla sam čak kupio još jedan laptop nx6125 (za 2000 kn), a eto 1 mali disk bi riješio problem, zašto sam ja kupio drugi laptop ! Ulaganje u posao mi ne predstavlja problem, dok god mogu cca izračunati moguću zaradu i sl.

mislim da s ovime ne mogu izgubiti pa da je pomak i samo 20%, a mislim da je više !

Pozz.
Kova je offline  
Staro 06.04.2009., 19:47   #155
darQ
I'm nightrider
Moj komp

darQ's Avatar

s obzirom da ti treba pouzdan disk za posao, ja stvarno ne vidim zašto bi išao riskirat sa nekim tamo vertexima koji imaju fw update češće od antivirusnog programa...

u tvojoj situaciji, meni se samsung nameće kao najlogičniji izbor, nije to zato što ja imam samsunga nego zato što sam jako puno tog pročitao i znam kakvih sve zla može biti s drugim diskovima...

Lenovo L440

Intel iCore i7 4702MQ
16GB DDR3
Intel HD 4600 GPU
Samsung 850PRO 1TB
Logitech M705
6cell baterija
Windows 10 Pro 64bit

darQ je offline  
Staro 06.04.2009., 20:11   #156
Kova
***2CROwded***

Kova's Avatar

Imaš pravo darQ ! potpuno !

I želim Samsunga, samo što bi ja ovog od 256 ! Jer s njim bi bio potpuno happy i s novim kompom ako bi već kupovao desktop. No cijenu drži, .. da bar mogu nekako austrija, njemačka, pa manje merver, to je 530 €, to se već isplati ! Tj. toliko bi 100% dao.
Kova je offline  
Staro 06.04.2009., 21:06   #157
Tomy B.
Premium
Moj komp

Tomy B.'s Avatar

ja se ne slažem da bi zbog SSD-a usko grlo mogao biti southbridge

ako je kontroler napravljen da može progurat 150 MB/s, onda on može progurat 1258291200 bit-ova na SATA port(od čega je vjerojatno dio adrese pa se zbog toga ne vidi stvarnih 150 MB/s nego 120-130)

on šalje npr. adresu pa 512 B koji idu na tu adresu, adresa pa 512 B itd. itd... (govorim od 512 B jer je na HDD-u je jedan sektor 512 B, neznam točno kakva je priča oko SSD-a) i "baš ga briga" da li je to random ili sequential, read ili write, mali ili veliki file-ovi

također sam mišljenja da je to sve lijepo standardizirano tak da proizvođač nesmije navesti nekakve specifikacije koje njemu odgovaraju (primjer svih SSD-a s JMicron kontrolerom), nego se jednostavno specificiraju stvari koje su bitne

Tomy B. je offline  
Staro 06.04.2009., 23:29   #158
borgy
kenova

borgy's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
Budimo realni, hvalimo nase Samsunge a cinjenica je da Vertex nudi bolje performanse (osobito osjetno bolji random write) i da su ti problemi sa osvježavanjem firmware ubiti slatke muke, jer trenutno sve funkcionira, a svaka nova revizija poboljšava proizvod.

Kupio sam Samsunga jer je bio best buy u danom trenutku i jer ce sluziti par godina, kada cu prebacivanjem na tadasnje SSD-ove ponovno moci osjetiti znacajni pomak u performansama. Vjerojatno ste i vi iz istih razloga, tako da ga ne treba dizati u nebesa
borgy je offline  
Staro 06.04.2009., 23:32   #159
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Da ne filozofiramo previse ... ovo je odgovor iz Toshibe u svezi performansi southbridge-a (SATA 1.5Gb/ vs 3.0Gb/s, tj. ICH7M vs ICH8):

Citiraj:
"For Santa Rosa-based systems, the Intel ICH8 supports a SATA bus speed of up to 3.0 Gb/s. Lenovo made a design decision to prioritize maintaining compatibility with Ultrabay disk drives, which are connected via a SATA-to-PATA conversion chip which could not handle a 3.0 Gb/s SATA bus speed reliably. Therefore the system was standardized to 1.5 Gb/s. In testing rotating media drives, our measurements show data throughput difference between 1.5 Gb/s and 3.0 Gb/s bus speed is less than 5% since the drive mechanics are the limiting throughput factor, rather than the SATA bus itself.

For those customers who choose to purchase an after-market SSD drive capable of SATA bus speeds up to 3.0 Gb/s, the system will interface with them at 1.5 Gb/s. Lenovo's official position is that the Santa Rosa systems are working as designed.
The Montevina based systems which began shipping last year have direct SATA interfaces for both drive bays and are enabled at a system level for SATA bus speeds of 3.0 Gb/s performance. Current Lenovo drives have firmware set to 1.5 Gb/s data rates.
Exchanging these drives for after-market drives which support SATA bus of 3.0 Gb/s should provide for the higher data rate at the overall system level. Again, it should be noted that our performance measurements show less than 5% performance improvement between 1.5 Gb/s and 3.0 Gb/s SATA bus speeds for rotating drives, since the drive mechanics are the limiting throughput factor, rather than the SATA bus itself.
After-market SSDs which support SATA bus speed of 3.0 Gb/s will operate at that bus speed. Depending on the data transfer test method used, your actual data throughput from a 3.0 Gb/s SATA bus speed should be 220-250 MB/s and about 90-120MB/s throughput when running on SATA bus of 1.5 Gb/s. This is due to the bus signaling used for the SATA bus, as well as overhead for error checking."
Dakle ovo se ne odnosi na diskove sa Readom/Writeom manjim od 150MB/s, vec na SSD diskove relativno vrhunskih performansi.

Naravno da, ako govorimo o npr. Samsungu (ili bilo kojem drugom SSD-u) s I/O karakteristikom od 100/70 MB/s, ovo ce puno manje dolazit do izrazaja (sto potvrdjuje Toshibin odgovor).

Dakle nasa osobna misljenja o tome su potpuno nebitna, jer se sve svodi na cistu matematiku, nista vise.
Staro 07.04.2009., 00:49   #160
darQ
I'm nightrider
Moj komp

darQ's Avatar

Citiraj:
Autor dh41400 Pregled postova
Da ne filozofiramo previse ... ovo je odgovor iz Toshibe u svezi performansi southbridge-a (SATA 1.5Gb/ vs 3.0Gb/s, tj. ICH7M vs ICH8):

Dakle ovo se ne odnosi na diskove sa Readom/Writeom manjim od 150MB/s, vec na SSD diskove relativno vrhunskih performansi.

Naravno da, ako govorimo o npr. Samsungu (ili bilo kojem drugom SSD-u) s I/O karakteristikom od 100/70 MB/s, ovo ce puno manje dolazit do izrazaja (sto potvrdjuje Toshibin odgovor).

Dakle nasa osobna misljenja o tome su potpuno nebitna, jer se sve svodi na cistu matematiku, nista vise.
ovaj tvoj citat navodi podatke vezano za ich8m suthbridge, međutim, ja, a isto tako i kova, kolko sam uspio pohvatati, imamo ich7m southbridge, koji naravno, ne može proterati sata2 nego sata1

Lenovo L440

Intel iCore i7 4702MQ
16GB DDR3
Intel HD 4600 GPU
Samsung 850PRO 1TB
Logitech M705
6cell baterija
Windows 10 Pro 64bit

darQ je offline  
Staro 07.04.2009., 01:39   #161
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Yep ... nazalost takvo je stanje (teoretskih 150MB/s) na ICH7 mobile southbridge chipsetima.

Postoji nekakva sansa za poboljsanjem performansi pomocu soft "RAID" (Optibay), ali je upitno koliko je to u stvari isplativo (cini mi se da je uglavnom rijec o sekvencijalnom prometu, a puno manje o Random-u LINK).
Staro 07.04.2009., 11:49   #162
darQ
I'm nightrider
Moj komp

darQ's Avatar

pa ono, ja baš neam nekog velkog iskustva sa raid-ovima, iako trenutno imam raid 0 polje sa dva 7200 rpm pata diska koji su spojeni na sata sučelje preko pata2sata adaptera...
ono što sam primjetio je da su sekvencijalna čitanja i pisanja stvarno porasla za duplu cifru, random pisanja i čitanja se daju optimizirat preko stripe size-a ovisno za koju je namjeru raid polje, ali, random access time se ne da spustiti jer je ograničen na vrijednost samog diska, oko nekih 14-15 ms i to se ne spušta, to je to, i tu je glavna prednost kod ssd-a u odnosu na klasične diskove ili na polje diskova
ssd jednostavno puno brže odgovara na moje klikove mišem u odnosu na hdd ili polje klasičnih diskova...
međutim, ovo kad na laptopu optički pogon zamjeniš adapterom za još jedan disk i i onda još u taj adapter uguraš još jedan ssd, pa to rukneš u SW raid, to mi je zagolicalo maštu...
trenutno nemam 2 ssd-a, ali, htio bih to probati sa 2 klasična hdd-a...
pokušavam gugalati i naći način kak to riješit, međutim, ono što sam do sad naučio je da mac OS i linux to odrade bez problema, većinom se to da riješit da se polje podesi tokom instalacije macOS-a ili linuxa, ali s windozama je, kolko sam do sad uspio pronaći, to izgleda nemoguće bez dodatnih tool-ova...
sve što nađem obično spominje xp, ali ništa za vistu ili windows 7...

Lenovo L440

Intel iCore i7 4702MQ
16GB DDR3
Intel HD 4600 GPU
Samsung 850PRO 1TB
Logitech M705
6cell baterija
Windows 10 Pro 64bit

darQ je offline  
Staro 07.04.2009., 13:59   #163
Tomy B.
Premium
Moj komp

Tomy B.'s Avatar

Citiraj:
After-market SSDs which support SATA bus speed of 3.0 Gb/s will operate at that bus speed. Depending on the data transfer test method used, your actual data throughput from a 3.0 Gb/s SATA bus speed should be 220-250 MB/s and about 90-120MB/s throughput when running on SATA bus of 1.5 Gb/s. This is due to the bus signaling used for the SATA bus, as well as overhead for error checking.
Upravo ono o čemu sam ja govorio, znači sabirnica sa SATA-I specifikacijom će raditi na 1.5 Gb/s, odnosno 192 MB/s, a ne 150 MB/s kak sam govorio, ali zbog ostale "signalizacije" i error checking-a će biti prijenos od maksimalno 120 MB/s korisnih podataka

Tomy B. je offline  
Staro 07.04.2009., 14:31   #164
Kova
***2CROwded***

Kova's Avatar

Ok ja ne vidim problem u tih 120MB/s, očuvat će se disk I dalje je 4 puta više nego što moj disk ima ! A veliki potencijal za novo računalo

Hvala dečki. Eto možda ipak piknem 256 Samsunga, naravno za manje novaca, ako jedan dečec dođe iz Amerike kao što bi trebao ..

Ako ne onda ću još razmisliti. No kupit ću SSD 100%, birga me oće li raditi sporije nego što može, samo da je brže nego sada.
Kova je offline  
Staro 07.04.2009., 17:55   #165
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Citiraj:
Autor darQ Pregled postova
... ali s windozama je, kolko sam do sad uspio pronaći, to izgleda nemoguće bez dodatnih tool-ova...
sve što nađem obično spominje xp, ali ništa za vistu ili windows 7...
Cini mi se da Vista Ultimate i Enterprise imaju podrsku za striping (2008 Server i za Mirroring).

Citiraj:
Autor Tomy B. Pregled postova
Upravo ono o čemu sam ja govorio, znači sabirnica sa SATA-I specifikacijom će raditi na 1.5 Gb/s, odnosno 192 MB/s, a ne 150 MB/s kak sam govorio, ali zbog ostale "signalizacije" i error checking-a će biti prijenos od maksimalno 120 MB/s korisnih podataka
Mozda prijasnji post nije bio dovoljno jasan, pa cemo ovako:

Dakle ovo je osnovni princip rada balansiranja particijskih blokova (8b/10b) na SATA I sabirnici u cilju izbjegavanja smetnji:
Citiraj:
In most cases a reduction in bandwidth by constraints on both the high and the low frequency components is desirable to reduce distortion in the transmission media, especially electromagnetic cables, or in the band limited receiver, and to reduce the effects of extrinsic and intrinsic noise.
Za vise informacija LINK!

Ukratko:
Citiraj:
"Byte-oriented binary transmission code and its implementation. This code is particularly well suited for high-speed local area networks and similar data links, where the information format consists of packets, variable in length, from about a dozen up to several hundred 8-bit bytes. The proposed transmission code translates each source byte into a constrained 10-bit binary sequence which has excellent performance parameters near the theoretical limits for 8B/10B codes. The maximum run length is 5 and the maximum digital sum variation is 6. A single error in the encoded bits can, at most, generate an error burst of length 5 in the decoded domain. A very simple implementation of the code has been accomplished by partitioning the coder into 5B/6B and 3B/4B subordinate coders."
Znaci matematika je sljedeca:

1.5Gb x 0.8 = 1.2Gb = ~150MB/s (teoretski maksimum) sto potvrdjuje i Wiki u svezi Throughput-a LINK!

Citiraj:
Ok ja ne vidim problem u tih 120MB/s, očuvat će se disk I dalje je 4 puta više nego što moj disk ima ! A veliki potencijal za novo računalo

Hvala dečki. Eto možda ipak piknem 256 Samsunga, naravno za manje novaca, ako jedan dečec dođe iz Amerike kao što bi trebao ..

Ako ne onda ću još razmisliti. No kupit ću SSD 100%, birga me oće li raditi sporije nego što može, samo da je brže nego sada.

Zadnje izmijenjeno od: dh41400. 07.04.2009. u 18:08.
dh41400 je offline  
Staro 07.04.2009., 22:10   #166
Tomy B.
Premium
Moj komp

Tomy B.'s Avatar

ma dobro nije bitno točno u bit, ali ciljao sam na to da pad performansi kod SATA-I specifikacije nije problem kontrolera, on stvarno gura oko 150 MB/s, al se to vidi kao pad performanci jer se teraju još nekakvi podaci osim onog što mi čitamo, odnosno, pišemo na disk

još jedno pitanje: da li Vista Ultimate i Enterprise mogu kod instalacije napraviti SW RAIDO polje?
znači dva diska bez RAID kontrolera, podesiti kao Dynamic i ih staviti kao striped

Tomy B. je offline  
Staro 07.04.2009., 22:46   #167
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Sto se tice instalacije Viste na dynamic disk, cini mi se da je to neostvarivo (ipak je malo kompliciranija situacija nego kod basic diskova), barem u SW RAID kombinaciji.

Vise info na LINK!

Opcenito je jako upitan dobitak na performansama u SW "RAID-u" (npr. Linux rjesenja), pogotovo kada pricamo o Random prometu (sto je ipak najbitnija stavka za boot particiju, tj. disk).

Uglavnom se ostvaruje pomak u sekvencijalnim prijenosima podataka sto se nadovezuje na darQov zakljucak da se ne mijenjaju pristupna vremena diskova unutar "0" polja, vec samo sekvencijalni throughput.

IMHO ne bi isao na to niti pod razno, pogotovo na striping opciju (min. dvostruko vece sanse za gubitak podataka, posto se radi o dva ili vise HDD/SSD diska).
Staro 08.04.2009., 00:19   #168
darQ
I'm nightrider
Moj komp

darQ's Avatar

ma to što ja i tomy b imamo ideje o sw raidu, radi se o slijedećem, ja sam vidio da je lik na notebook review forumu tutnuo u laptop umjesto optičkog pogona još jedan ssd preko adaptera i to u mac OSX-u stavio sw raid, i stvarno je dobio bolje rezultate na testovima, i to ne zanemariva poboljšanja ( stavio sam linkove u jednom od prethodnih postova )
e sad, s obzirom na to da smo ja i tomy b nabavili hdd adaptere koji se tutnu umjesto optičkih pogona, palo mi je na pamet da i mi to probamo, ali, problem je u tome što ne nismo još našli kako to podesit za windoze, samo za osx ili linux...
za linux ne znam kakvi su rezultati ali za osx to izgleda prilično ok...
malo sam guglao ali izgleda da ni vista nema mogućnost podešavanja istog tokom instalacije, a ako vista nema, onda vjerovatno nema ni w7

Lenovo L440

Intel iCore i7 4702MQ
16GB DDR3
Intel HD 4600 GPU
Samsung 850PRO 1TB
Logitech M705
6cell baterija
Windows 10 Pro 64bit

darQ je offline  
Staro 08.04.2009., 00:51   #169
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Hmmm ... u tom slucaju vam lvm ne gine

Kad smo vec kod linuxa, bas se potrefilo da vrtim jednu distru koja ima ovu mogucnost (izmedju ostalog) i mogu vam reci da su se opasno razbahatili (s razlogom)

Definitvna preporuka za sve ozbiljne igrace.
Staro 08.04.2009., 01:38   #170
darQ
I'm nightrider
Moj komp

darQ's Avatar

uff, ovo ide u lagani OT, budem otvorio novu temu, međutim ak ovo uspije, s obzirom da sad isti ssd kakv sad imam na ebay-u ide ispod 200 usd, nije isključeno da ubodem još jedan i urajdam ih

Lenovo L440

Intel iCore i7 4702MQ
16GB DDR3
Intel HD 4600 GPU
Samsung 850PRO 1TB
Logitech M705
6cell baterija
Windows 10 Pro 64bit

darQ je offline  
Staro 08.04.2009., 12:34   #171
borgy
kenova

borgy's Avatar

Novi samsungov kontroler krece u maloprodaju: http://hothardware.com/News/Corsair-...ast-256GB-SSD/
borgy je offline  
Staro 08.04.2009., 12:48   #172
darQ
I'm nightrider
Moj komp

darQ's Avatar

borgy, kak radi ssd ?
problemi, prednosti ? sve ok ?

Lenovo L440

Intel iCore i7 4702MQ
16GB DDR3
Intel HD 4600 GPU
Samsung 850PRO 1TB
Logitech M705
6cell baterija
Windows 10 Pro 64bit

darQ je offline  
Staro 08.04.2009., 13:00   #173
borgy
kenova

borgy's Avatar

Ako mislis ima li zastajkivanja - nema. Odziv je i dalje trenutacan kao i prvi dan.

Kada prodju ispiti stavit cu MFT, sada nemam vremena za ponovnu reinstalaciju.

Pretpostavljam da je kod tebe ista stvar, ipak je SLC.
borgy je offline  
Staro 08.04.2009., 13:05   #174
darQ
I'm nightrider
Moj komp

darQ's Avatar

Citiraj:
Autor borgy Pregled postova
Ako mislis ima li zastajkivanja - nema. Odziv je i dalje trenutacan kao i prvi dan.

Kada prodju ispiti stavit cu MFT, sada nemam vremena za ponovnu reinstalaciju.

Pretpostavljam da je kod tebe ista stvar, ipak je SLC.
nikakvih problema, i dalje sve leti, benčevi povremeno variraju, nekad su veći nekad manji, al to je sve tu negdje, problem s padom performansi jednostavno nemam, sve radi savršeno, prezadovoljan

Lenovo L440

Intel iCore i7 4702MQ
16GB DDR3
Intel HD 4600 GPU
Samsung 850PRO 1TB
Logitech M705
6cell baterija
Windows 10 Pro 64bit

darQ je offline  
Staro 08.04.2009., 14:13   #175
danij3l
Premium

danij3l's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
evo kao sto sam i prije rekao Linus jako gura SSD podrsku(trebali su njemu iz Intela pokloniti taj SSD ). u 2.6.29 je bio btrfs. sada je merge-an i nilfs u 2.6.30-rc1.

NILF2 is described by Linus as "another log-structured filesystem that does snapshotting"
danij3l je offline  
Staro 08.04.2009., 14:27   #176
msantic
Premium

Datum registracije: Feb 2008
Još jedan OCZ Vertex firmware izašao...

http://www.ocztechnologyforum.com/fo...ad.php?t=54648
msantic je offline  
Staro 08.04.2009., 16:32   #177
darQ
I'm nightrider
Moj komp

darQ's Avatar

čini se da zamjena novog fw-a baš i ne ide glatko, mislim da prosječan korisnik nema šanse da to odradi sam, a da ne spominjem smanjenje memorijskog kapaciteta samog diska, strašno, napraviš image diska i nakon updatea ideš vratit taj isti image natrag, ne moš jer se kapacitet ne podudara...strašno...svaka im čast...
kao da sama potreba bekapiranja diska nije dovoljna...

Lenovo L440

Intel iCore i7 4702MQ
16GB DDR3
Intel HD 4600 GPU
Samsung 850PRO 1TB
Logitech M705
6cell baterija
Windows 10 Pro 64bit

darQ je offline  
Staro 14.04.2009., 14:21   #178
Kova
***2CROwded***

Kova's Avatar

Dečki može neka usporedba SCSI vs SSD ? Neki bench ili nešto, nigdje ne mogu naći.
Kova je offline  
Staro 14.04.2009., 15:00   #179
Sa_Stilom
Premium

Sa_Stilom's Avatar

Datum registracije: May 2006
Čitam na BUG.hr da je Intel izdao novi firmware za MLC serije, a ima li kakvih naznaka za SLC?
Staro 14.04.2009., 15:11   #180
darQ
I'm nightrider
Moj komp

darQ's Avatar

je, na m serijama je riješen problem degradacije performansi, na NBR forumu je lik postao benčeve iz atto-a di se vidi stanje prije novog fw-a i dva tri testa s novim fw-om, točno se vidi kak se disk postupno vraća u normalu, uglavnom, it's working

edit2: ev link
http://forum.notebookreview.com/show...postcount=5088

Lenovo L440

Intel iCore i7 4702MQ
16GB DDR3
Intel HD 4600 GPU
Samsung 850PRO 1TB
Logitech M705
6cell baterija
Windows 10 Pro 64bit