Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Overclocking > Hlađenje
Ime
Lozinka

Zaključane teme

Uređivanje
Staro 15.02.2009., 12:54   #1141
Rino
[ZA DOM]Rino
Moj komp

Rino's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
Autor Dizel Pregled postova
Nagruvas WD40 unutra i problem rijesen za nula novaca
Probato......držao tjedan dana i opet isto...bacanje istog iz kompa ravno u smeće i stavljanje Chiefteca rijesilo je problem...vec godinu i pol mir...

Citiraj:
Autor hammer_of_thor Pregled postova
Evo ja stavio V8-micu
Premočno, temp mi na E7300 pri 1.392V ne ide preko 53 stupnja pod Blend Testom Orthosa
Kolika je realno njegova disipacija na tom naponu i frekvenciji...90-100W...mozda sam previše i rekao...V8 se na njemu niti ne oznoji...

Rino je offline  
Staro 15.02.2009., 12:55   #1142
mymoon
nautic expert
Moj komp

mymoon's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
Citiraj:
Autor SRV Pregled postova
Nekad je bio, ali u zadnjih dvije-tri godine je izaslo dosta coolera koji ga nadmasuju. Xigmatek S1283, TRUE, SI-128, IFX-14, Thermolab Baram, Scythe Mugen/Mugen 2, Ninja 2, Noctua NH-U12P/NH-C12P, Zerotherm NV120/FZ120, Coolermasteri Hyper 212, V8, Z600... stvarno je duga lista, a ne da mi se vise nabrajat.
dobro, imaš pravo. da ne potežem raspravu (iako si zaboravio gemin 2 ); razlika između svih njih u rl korištenju je? 5-8 stupnjeva? (gotovo) svaki od njih će zadovoljiti zahtjevnog kupca, ako nema problema sa kompatibilnošću s montažom na matičnu ploču.

da li postoji negdje ocjena svih njih sa naglaskom uloženo/dobiveno? kao neka tablica isplativosti?
mymoon je offline  
Staro 15.02.2009., 12:56   #1143
SRV
Premium
Moj komp

SRV's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
Autor Rino Pregled postova
Probato......držao tjedan dana i opet isto...bacanje istog iz kompa ravno u smeće i stavljanje Chiefteca rijesilo je problem...vec godinu i pol mir...

Kolika je realno njegova disipacija na tom naponu i frekvenciji...90-100W...mozda sam previše i rekao...V8 se na njemu niti ne oznoji...
Ma kakvih crnih 90-100W, pa nije to 65nm quad.

Disipacija nije veca od 50W.

Citiraj:
Autor mymoon Pregled postova
dobro, imaš pravo. da ne potežem raspravu (iako si zaboravio gemin 2 ); razlika između svih njih u rl korištenju je? 5-8 stupnjeva? (gotovo) svaki od njih će zadovoljiti zahtjevnog kupca, ako nema problema sa kompatibilnošću s montažom na matičnu ploču.

da li postoji negdje ocjena svih njih sa naglaskom uloženo/dobiveno? kao neka tablica isplativosti?
Pa sad, nije bas ni tako mala, SPCR je prije mjesec-dva uradio test "novog" BT-a, pa je bio drasticno losiji od S1283 i njemu slicnih. Istina, BT je dosta i za klokan quad, ali kad bih vec pljunuo 300kn+ za CPU cooler, gledao bih da uzmem sto bolji.

Frostytech ima nekakve liste coolera, ali ne bas liste koje su prema price/performance indeksu.

BTW zaboravio sam i HR-01/HR-01+, Zalmana 9700 (ipak bolji od BT-a), Zalman 9900, Spire Thermax II, OCZ Vendettu 2, pih, eto jos ih ima.
SRV je offline  
Staro 15.02.2009., 12:58   #1144
hammer_of_thor
its slightly turbocharged
Moj komp

hammer_of_thor's Avatar

Datum registracije: Jun 2006
Citiraj:
Autor Rino Pregled postova
Ni ne mora

Glavno da za te (ne prevelike) novce imam cooler koji može hladiti i sljedeču generaciju procesora bez pol muke
Pa sam i sa njim miran

U posljednje vrijeme kupujem samo ono što mi može trajati
Staro 15.02.2009., 14:08   #1145
žile
Banned

žile's Avatar

Ovo će me sada natjerati da napokon stavim pravu pastu i namjestim kuler kako spada
Meni je pri 1,4v temperatura već skoro pa blizu 70°.Dobro,ova tri MB cachea sigurno pridonose povećanom zagrijavanju,ali opet 15°.Ne može biti toliko bolji
Inače,koji je najbolji vent na našem tržištu? (noctua iz hardveraja po 150kn pretpostavljam)
Treba mi nešto sa većim protokom od ovog xilencea,jer čini mi se da baš i nije neki po tom pitanju,a treba nešto takovo zbog gusto raspoređenih finova na TRUE.
žile je offline  
Staro 15.02.2009., 14:17   #1146
SRV
Premium
Moj komp

SRV's Avatar

OMG, nize su meni temperature sa Q6700 @3GHz i Freezerom na 1200rpm.

Noctua ventovi su dobri, ali i precijenjeni. Ganjaj Scythe Slipstream. Uzmes onaj model od 1600rpm, pa ga po potrebi undervoltas.
SRV je offline  
Staro 15.02.2009., 14:57   #1147
kill
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jun 2003
imam e5200, mislim OCat, uzeo sam freezer pro 7 i mx2 pastu.

pretpostavljam da je najbolje ispolirat i iskoristit mx2 ?
kill je offline  
Staro 15.02.2009., 15:04   #1148
danc00
Why so serious
Moj komp

danc00's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Neznam kolko ti ima smisla polirat hladnjak ako ne polirat i cpu!
danc00 je offline  
Staro 15.02.2009., 15:06   #1149
Gilbert5
Agent 0
Moj komp

Gilbert5's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor danc00 Pregled postova
Neznam kolko ti ima smisla polirat hladnjak ako ne polirat i cpu!
Ne znam zašto to misliš?

Ja sam sa "prosječnim poliranjem" TT-a dobio 5-6 stupnjeva.
Gilbert5 je offline  
Staro 15.02.2009., 15:50   #1150
hammer_of_thor
Moj komp

hammer_of_thor's Avatar

Citiraj:
Autor žile Pregled postova
Ovo će me sada natjerati da napokon stavim pravu pastu i namjestim kuler kako spada
Meni je pri 1,4v temperatura već skoro pa blizu 70°.Dobro,ova tri MB cachea sigurno pridonose povećanom zagrijavanju,ali opet 15°.Ne može biti toliko bolji
Inače,koji je najbolji vent na našem tržištu? (noctua iz hardveraja po 150kn pretpostavljam)
Treba mi nešto sa većim protokom od ovog xilencea,jer čini mi se da baš i nije neki po tom pitanju,a treba nešto takovo zbog gusto raspoređenih finova na TRUE.

Dam ti ja za probu ovaj 230 mm sa HAFa Kad bi ga uspio pričvrstiti na TRUE

Brijem da taj gura sve živo kroz sebe, ne sam zrak
A vent je nečujan, ono, hebeno

I TRUE na 1.4V 70 stupnjeva!?
Ajd da je toliko na pasivnom TRUE, ali sa ventom...
NEšto moraš mijenjat

BTW, nisam imao prilike TRUE vidjeti uživo, pa neznam ra guste finove, ali evo kako to na V8 izgleda:

Zadnje izmijenjeno od: hammer_of_thor. 15.02.2009. u 16:01.
hammer_of_thor je offline  
Staro 15.02.2009., 16:14   #1151
žile
Banned

žile's Avatar

Po ovome mi se čini da su gušći.Ovo je negdje u egalu sa sonic towerom.Znači da tih par stupnjeva dobiva na niskim okretajima gdje TRUE nije nešto posebno.
žile je offline  
Staro 15.02.2009., 16:39   #1152
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Ipak o bazi ZERotherm Nirvane NV120 99% hladnjaka moze samo sanjati...

Dizel je offline  
Staro 15.02.2009., 17:37   #1153
SRV
Premium
Moj komp

SRV's Avatar

Mnogi Zalmani/Scythei imaju takvu bazu, a vidio sam jos coolera sa takvom obradom.
SRV je offline  
Staro 15.02.2009., 17:40   #1154
Gilbert5
Agent 0
Moj komp

Gilbert5's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Dizel njube, kaj je sa tonom paste?
Gilbert5 je offline  
Staro 15.02.2009., 17:46   #1155
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Citiraj:
Autor Gilbert5 Pregled postova
Dizel njube, kaj je sa tonom paste?
Ja to utraljam u AS5 da se đubre udavi u njoj
Dizel je offline  
Staro 15.02.2009., 17:52   #1156
hammer_of_thor
Moj komp

hammer_of_thor's Avatar

Pa to pliva u pasti

Ja sam počeo sad onako stavljati samo točkicu na sredinu pa nek ju cooler razmaže.
Prije kad sam meljao ostane negdje više negdje manje
Staro 15.02.2009., 17:56   #1157
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Citiraj:
Autor hammer_of_thor Pregled postova

Pa to pliva u pasti

Ja sam počeo sad onako stavljati samo točkicu na sredinu pa nek ju cooler razmaže.
Prije kad sam meljao ostane negdje više negdje manje
Ja jos nisam dozivio da precuri preko HS-a, a temperature su bile max 55°C u loadu CoreTempa na E6850@3.7GHz sa 1.38V voltazom

Konacno, to jos nije finalno zagladjivanje po HS-u, jos se to dobro utanca sim karticom i onda pokupi visak prije nabijanja hladnjaka gore
Dizel je offline  
Staro 16.02.2009., 08:21   #1158
hammer_of_thor
Moj komp

hammer_of_thor's Avatar

To je već praksa , meni redovito malo nacuri preko HSa kad tak mažem.

Inače... V8 power
Vent na ~900-1000 RPM

Zadnje izmijenjeno od: hammer_of_thor. 16.02.2009. u 08:35.
hammer_of_thor je offline  
Staro 16.02.2009., 08:48   #1159
žile
Banned

žile's Avatar

A prst metoda?Ovo je meni nešto previsok napon,a opet presitne temperature.Toliko mi je sinoć bilo na 1,24v kraj tvorenog prozora,ponovno sam stavio pastu i stavio komad kartona da bolje pritegne kuler.
Smrznem se ko pička i onda imam iste temperature kao ti.Ili sam ja njub,ili je TRUE drek,ili GB ploča laže ko kurva
Vjerojatno ovo zadnje
žile je offline  
Staro 16.02.2009., 09:25   #1160
hammer_of_thor
Moj komp

hammer_of_thor's Avatar

Evo opet ga zagrijavam sad za prst method
... nemam baš lopovske prste da svugdje dokučim, al evo pipam di se pipeovi spajaju na bazu i ono... mlako je, zapravo jako ugodno, pošto ne osječam prste od hladnoče, došo iz nočne u hladnu kuću

Moguće da ploča laže, ko zna. samo sa TT kulerom pri istoj voltaži i opterečenju je temp bila ~60-63 stupnja, a ako je i onda lagala pička joj materina znači da se CPU bome dobro grijao... ko će ga znat, a možda i tvoj ploča laže za tak visoke temperature
A uzmi u obzir da jedan 230 mm upuhuje, jedan ispuhuje gore, te 120 mm na ispuhu
Staro 16.02.2009., 09:32   #1161
žile
Banned

žile's Avatar

Ima dobru provjetrenost taj HAF.Nije air tunnel,ali je bolje od moga chiefa koji to ima ko da su ljudi bez pameti pravili-provjetrenost je nikakva jer nekog učinkovitog upuha uopće nemam.
Ma stoji sve na stolu,bencham još.Jebem se već tjedan dana skoro s njim i GTL-om.Eto,iz principa.Nedam mu još napona
Sinoć sjedim kraj prozora,dolazi stara i gleda me ko luđaka,reče "Davore,budalo,šta radiš ti u jakni?"
A raskopo sve da fino uzmem multimetar i izmjerim VTT i prema tome podesim GTL po intelovim specifikacijama.I prvo raskopam,otvorim regal od starog i vidim kožni etui,reko super,eto i multimetar je tu.Dođem u sobu kad ono ispade tlakomjer iz toga
Ajd makar nešto,skoro je i to poslužilo
žile je offline  
Staro 16.02.2009., 09:34   #1162
Pippincro
Premium
Moj komp

Pippincro's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
jel mi netko moze objasniti kako ploca (gigabyte u ovom slucaju) laze, kad su u pitanju ocitanja temperatura direktno s senzora jezgri koji se nalaze ispod samog IHS-a ?

Vrijeme everest ocitanja s pentium 4 i starijih platformi su malo iza nas
Pippincro je offline  
Staro 16.02.2009., 09:41   #1163
žile
Banned

žile's Avatar

Citiraj:
Autor Pippincro Pregled postova
jel mi netko moze objasniti kako ploca (gigabyte u ovom slucaju) laze, kad su u pitanju ocitanja temperatura direktno s senzora jezgri koji se nalaze ispod samog IHS-a ?

Vrijeme everest ocitanja s pentium 4 i starijih platformi su malo iza nas
Citiraj:
Autor Bullet1 Pregled postova

Samo da ti dam jednu onak, malu predodžbu oko temperatura.

TR HR-01 @ E8600 na P5K sa 3.33GHz sa 1.1V = 17/26°C idle/load
TR HR-01 @ E8600 na Marsici sa 3GHz sa 1.0V = 22/31°C idle/load

Pasta jednako razmazana u oba slučaja. Znaš možda do čega je?
Nemožeš na osnovu toga pričat takve gluposti. Uzmi isti proc na istoj ploči pa mjenjaj coolere i gledaj rezultate
Valjda po ovakvoj nekoj šemi.
Koliki tebi napon pokazuje na tih 1,4v,imaš isti setup kao ja skoro?
žile je offline  
Staro 16.02.2009., 09:47   #1164
hammer_of_thor
Moj komp

hammer_of_thor's Avatar

Citiraj:
Sinoć sjedim kraj prozora,dolazi stara i gleda me ko luđaka,reče "Davore,budalo,šta radiš ti u jakni?"
ROFL

Citiraj:
I prvo raskopam,otvorim regal od starog i vidim kožni etui,reko super,eto i multimetar je tu.Dođem u sobu kad ono ispade tlakomjer iz toga
Ajd makar nešto,skoro je i to poslužilo
ROFL x2

...I? Tlak 120/80 mmHg bio?
Staro 16.02.2009., 09:58   #1165
Pippincro
Premium
Moj komp

Pippincro's Avatar

Citiraj:
Valjda po ovakvoj nekoj šemi.
Koliki tebi napon pokazuje na tih 1,4v,imaš isti setup kao ja skoro?
pa ovo za maticne moze svasta znaciti - puno prije razlika u stvarnom naponu i voltazi koju daju direktno procesoru, razliciti dropovi i sl. Moze biti i razlicita temperatura okoline, a i iddle temperatura je uvijek malo veca kad komp radi neko vrijeme nego da se odmah izmjeri
Uglavnom, sjebani mogu biti senzori temp u samom procesoru - recimo moj normalno prikazuje temperature (pitanje dal tocne), ali cim se malo overclocka, jedna jezgra ostane stuck na 37c u iddle-u i neide dolje ni pod razno. Poznat problem s dijelom 45nm procesora i javlja se na svim plocama. U pitanju je C0 revizija (C0/M0 prema everestu)

Temp. pod 1.4v (1.4125 tocnije, load 1.392 prema cpu-z) inace su mi ovakve:
iddle: oko 37c stuck jezgra, 35-36c druga jezgra
load (orthos small ffts): oko 58-61c po jezgri
Neki normalan load tipa raranje/igra i sl. dignu temp. maks na 48-52c.

Ovo je uz temp. okoline oko 20-22c. Baza je relativno ravna na tru-extreme, vent radi na oko 1200-1300 okretaja i propuh je dosta smanjen jer je sve natiskano u midi tower kuciste. Jedini problem je da true ne nasjeda 100% i tu je problem same originalne montaze - sjedne on, ali se da micati lijevo-desno uz malo jaci pritisak rukom. Svejedno su temp. osjetno manje od intel stock coolera, freezera 7 i thermaltake blue orba od kojih nijedan bash nebi mogao izdrzati ovakvu torturu.
Pippincro je offline  
Staro 16.02.2009., 10:06   #1166
žile
Banned

žile's Avatar

Micanje lijevo desno riješiš komadićem kartona po sredini baze,taman gdje je ono uleknuće po sredini.Stavio sam ga,i sada se ne miče nigdje.Komadić od Nike kutije patika je recimo idealan za to.Koliko sam realno dobio smanjenje,neznam.Ravni su relativno i proc i TRUE,provjerio sam ravnalom.Mijenjao sam i pastu,tako da neznam koliki je njezin doprinos,u biti,radi se o neki 6° koliko mi se čini,sad je pod loadom na ~1,248 temp 47-48°

Zadnje izmijenjeno od: žile. 16.02.2009. u 10:28. Razlog: tipfeler
žile je offline  
Staro 16.02.2009., 10:19   #1167
Pippincro
Premium
Moj komp

Pippincro's Avatar

Citiraj:
Micanje lijevo desno riješiš komadićem kartona po sredini baze,taman gdje je onao uleknuće po sredini.Stavio sam ga,i sada se ne miče nigdje.Komadić od nike kutije patika je recimo idealan za to.Koliko sam realno dobio smanjenje,neznam.Ravni su relativno i proc i TRUE,provjerio sam ravnalom.Mijenjao sam i pastu,tako da neznam koliki je njezin doprinos,u biti,radi se o neki 6° koliko mi se čini,sad je pod loadom na ~1,248 temp 47-48°

jep, vidio sam i ja nedavno to "rjesenje" montaze i sasvim je super Jedini je problem da mi se neda sad sve to vaditi van i montirati iznova kad radi - ali kad ce se nesto mjenjati/opet montirat true ide definitivno nesto gumeno/karton na to mjesto.

Ove moje temp. su pri nizoj sobnoj temperaturi kako vidis, tako da se slobodno pridoda par stupnjeva c, ovisno kako je ugrijana kuca.
Inace radi cega ti josh mogu biti vece temperature od drugih - recimo da u nekim primjerima same jezgre ostvaruju losh kontakt s IHS-om, pa se lijepo kuhaju ispod i na IHS se preuzima toplina izmedju jezgri i IHS-a, pa onda ni cooler nemoze preuzeti na sebe dovoljno topline. Tako da nije uvijek problem u samom hladnjaku, vec i u cpu-u i loshijoj seriji.
Plus sto nema sanse da svi imamo iste temperature okoline/ ili iste temperature unutar i oko samog kucista
Pippincro je offline  
Staro 16.02.2009., 10:27   #1168
žile
Banned

žile's Avatar

Naravno,kod mene je sauna u stanu.Centralno,do jutros ventil na radijatoru sjeban,prije sat vremen sam ga kombinirkama dotegnuo jer dva kompjutera u sobi sasvim pristojno topline emitiraju da ti bude ugodno.A baza kulera je onako prilično ugodna.Otkada sam sinoć to napravio,izvrtio je orthos 4 sata na niskom naponu dok se nije srušio.To mu je najduže dosada.
Mislim,nije naravno,ali 4GHz@1,28v za E0 je ipak malo previše.Idemo dalje (niže)
žile je offline  
Staro 16.02.2009., 16:08   #1169
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Citiraj:
Naravno,kod mene je sauna u stanu.Centralno,do jutros ventil na radijatoru sjeban,prije sat vremen sam ga kombinirkama dotegnuo jer dva kompjutera u sobi sasvim pristojno topline emitiraju da ti bude ugodno.A baza kulera je onako prilično ugodna.Otkada sam sinoć to napravio,izvrtio je orthos 4 sata na niskom naponu dok se nije srušio.To mu je najduže dosada.
Mislim,nije naravno,ali 4GHz@1,28v za E0 je ipak malo previše.Idemo dalje (niže)
Koji si ti lik, hehe.
Dizel je offline  
Staro 16.02.2009., 19:19   #1170
marko_1
Premium
Moj komp

marko_1's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Danas ekipa iz zapadnog dijela zagreba nece imat problema sa grijanjem procesora :/... Ljudi drz'te se...
marko_1 je offline  
Zaključane teme

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno