|
|||||||||||
|
|
#62 |
|
The Dark Side of Moon
Datum registracije: Jan 2005
|
|
|
|
#63 |
|
Propali Amigaš
Datum registracije: Jan 2003
|
Stvarno mislim, iako me malo brinu priče o pouzdanosti + loše iskustvo sa tim jednim diskom. S druge strane, u 15-ak godina koliko imam razne varijante PC-a nikad mi se nije desilo da mi disk crkne nakon nekog vremena, uvijek je ili bio neispravan u početku, ili je radio pouzdana godinama Prvi raid mi je bio sa čuvenom IBM serijom koja je navodno naveliko crkavala, a ja još opalio raid 0 i nikad problema ![]() |
|
|
|
|
|
#64 | |
|
The Dark Side of Moon
|
Citiraj:
,nego znam da imaš ti to sve na DVDovima ali opet koliko je to DVDova za 2Tb ,oćemo računat?bolje ne Ako već misliš RAID 0 daj si onda uzmi još jedan 1Tb sad više nije toliko skupo pa da imaš barem 1Tb backupa jer kad si uzimao toliko velike diskove nije vrag da ćeš uvijek stići napravit backup na DVD,onda si mogo i 2x250gb ko ja puknit pa ono i da krepa imaš to sve na DVDu ili na nekom disku![]()
|
|
|
|
#65 |
|
Propali Amigaš
Datum registracije: Jan 2003
|
Ma nemam sve na DVD-ima, samo ono važno, a toga je ipak daleko manje ![]() Npr, samo Age of Conan zauzima skoro 30 GB, a imam i skoro 2000 videospotova, prosječno su 60-70MB veliki pa računaj (sortirani po godinama, backupiraju se tek kad se određene godine skupi dovoljno za popuniti DVD )Zadnje izmijenjeno od: segregator. 03.07.2008. u 20:36. |
|
|
|
|
|
#68 |
|
The Dark Side of Moon
|
|
|
|
#69 |
|
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
Performanse u RAID polju
Ovak, kupio sam 2 wd-a 640gb, spoio sam ih u raid 0 .... znaci usao sam u config naveo polje itd. e ali kad sam instalirao vistu nisam nikakav driver ubacio...... a neznam dali sam trebao? (a nisam niti znao gdje) Isto tako dok se komp boota, mi stalno izlistava i pokazuje koji je raid spojen i dali zelim uc u njegov config pa to traje skoro 1 min prije nego sto pocne ulazit u windowse.... Jer to znaci da nes nisam dobro napravio ili ? plz pomagajte evo i rezultat sa hd tacha ...... dali bi to trebalo biti to? cudan mi je jedino ovaj graf..... kao da malo previse varira ili je to normalno Free Image Hosting by ImageBam.com Zadnje izmijenjeno od: sh0kre. 15.11.2008. u 06:25. |
|
|
|
|
|
#70 |
|
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
To sa očitavanjem je normalno - nakon MB BIOS-a ide BIOS RAID kontrolera i tek onda diže OS. Budući da se radi o Visti, vjerojatno ti je prilikom testa zasmetao super fetch, indexing ili neki drugi servis.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
|
|
|
|
|
#71 |
|
Premium
|
Pitao sam jer sam citao da se treba driver za raid i to sa floppya kojeg nemam instalirat tijekom instalacije samog OS-a .... pa mi nije bilo jasno jel to u redu ili nije iako mi ocitava raid u visti.... tnx |
|
|
|
|
|
#72 |
|
EMP moderator
|
Kad je Vista u pitanju, ne mora biti isključivo floppy, može i USB memory stick/disk, CD/DVD i drugo. Bitno da je driver za Vistu, a ne neki drugi OS.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
|
|
|
|
|
#73 |
|
Premium
|
a kaj ak nisam instalirao taj driver? Jer sad mi sve normalno radi, a i stvarno je dosta brzi prijenos podataka... Dali je taj driver bas nuzan, i dali ga mogu sada instalirat dok je vista vec gore, ili bi morao sa instalacijom viste .... mada ja tu upciju nisam niti vidio dok sam ju instaliravao |
|
|
|
|
|
#74 |
|
EMP moderator
|
Da je nužan, ti ne bi mogao instalirati Windowse. Ovako je Vista stavila neke svoje drivere i zato ti radi. Ako budeš htio staviti nove, preporučam napraviti image odnosno backup Windowsa nekim od za to namijenjenih programa (Acronis True Image, Norton Ghost i drugi). Opciju nisi vidio jer je sakrivena iza advanced tipke (mislim da se tako zove).
|
|
|
|
|
|
#76 | |
|
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Performanse u RAID polju
Baš gledam Sa_Stilom-ov test njegova dva velociraptora 300gb u raid0 polju i usporedio ih sa svoja dva, i ovo su rezultati: Sa_Stilom-ov: ![]() Moj: ![]() Pitao sam ga kako to da su tolike razlike, a diskovi su gotovo identični, na što mi je on rekao kako je stvar u stripe sizeu raid polja. Meni je 128kb, a njemu 4kb. Nikad se prije nisam zamarao sa tim detaljem, međutim išao sam istraživati i izgleda da taj "detalj" u biti mnogo znači... Evo za početak jedan mali copy/paste sa Anandtecha: Citiraj:
Po tome ispada da je bolje staviti stripe size na min. 1024kb? Jer, koji je to danas file s kojim baratate, a da je manji od 1mb? Prosječna mp3-ca je 4mb. Neki čak misle da postoji formula za optimalni stripe size, međutim ona je trenutno nemoguća jer nam fali krucijalni podatak - prosječna veličina najčešće upotrebljavanih (accessed) fileova. Kada bi se ta informacija znala, i recimo da iznosi 2.6MB, onda (ako imate dva diska) postavimo stripe size na 1800kb (ili za svaki slučaj malo manje) i tako smo sigurni da će oba diska ravnomjerno i najbrže obrađivati te fileove jer će podijeliti 2.6mb na dva dijela i raspodijeliti ih na oba diska... Zanima me što mislite o ovome? Zadnje izmijenjeno od: Neo-ST. 04.12.2008. u 20:52. |
|
|
|
|
|
|
#77 |
|
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Ma, koda je bitno koliko je, bitno je da dela :-) Čim brže, tim bolje :P ![]()
|
|
|
#79 |
|
Prečupavi mod
Datum registracije: Mar 2005
|
Sa 4kB ces uvijek dobiti najbolje reze u sintetici I stavi te slike u thumb jer su prevelike...
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
|
|
|
|
|
#80 |
|
Guest
|
Iako je meni malo cudna krivulja. Mozda sam samo poludio ![]() |
|
|
|
#81 |
|
Premium
|
|
|
|
|
|
|
#82 |
|
Prečupavi mod
Datum registracije: Mar 2005
|
Takva su moja iskustva i svi benchevi su mi pokazivali tako. No to uopce nemora bit i nije pravi odraz performansi, jer se cluster size bira uglavnom po namjeni i zadaci diskova. Na jeftilen onboard kontrolerima ne...
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 Zadnje izmijenjeno od: ^SuperUnknown^. 05.12.2008. u 02:40. |
|
|
|
|
|
#83 |
|
Guest
|
Napravi image, prenesi na neki prijenosni disk, posudi ga od nekog, promjeni cluster size i vrati podatke za "minutu". |
|
|
|
#86 |
|
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Zato jer su sintetike koje se mahom koriste u vecini slucajeva smece (HDtach i slicni). Da bi testirao neki disk, moras ga testno opteretiti onim s cime ces ga i inace opteretiti. Zato se u pravilu koristi IOmeter. Samo neki (i to dobri) kontroleri to mogu.
|
|
|
#88 |
|
Premium
Datum registracije: Jun 2005
|
|
|
|
|
|
|
#89 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Ovo sa cluster size nisam siguran, mislim da se te finese mogu podešavati iz BIOSa, ali nemoj me držat za riječ. |
|
|
|
|
|
|
#90 |
|
Señor Audiophile
Datum registracije: Jan 2007
|
Da, malo se treba igrat sa Iometer-om prije nego proradi kak spada ... treba prekinut onu njegovu pripremu (u biti stvara neki fajl, koji se s vremenom povecava, ovisno o velicini diska te je njegova stvarna velicina na disku poprilicno skromna). Kada ga se ponovno pokrene trebao bi ti moc vrtit testove kao od sale (potrebno je prije toga odabrat/profilirat sve one podopcije, kako bi se dobio sto bolji uvid u specificnom podrucju rada diska). Napomena: zna se cesto desit da su rezultati nekonzistentni (razliciti rezultati za istu konfiguraciju/profil), pa je u tom slucaju potrebno ponavljat vise puta mjerenje ...
|
![]() |
| Uređivanje | |
|
|