Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 27.07.2007., 12:19   #31
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Velim provjeri...

Stvarno nema razloga da ne radi, može se diskutirati o pouzdanosti RAIDa na tim integriranim kontrolerima i sve ali raditi moraju, ako su driveri loadani i prije toga napravljeno RAID polje u biosu nema boga da se ne pokreće...
Staro 17.01.2008., 08:34   #32
Shuky
Premium

Shuky's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
RAID 0 na dfi nf4 ultra m2

Pozdrav,
Otvorio bih jednu malu raspravicu vezanu za ovaj chipset i raid.
Naime, prie n10 dana mi je crko hitachi t7k160 PATA pa sam morao u vemil po novi 160GB SATA 325 kn. Rekoha sam sebi pošto je ovaj prvi na garanciji, kad dodje novi, stavit cu ih u raid 0...i tu pocinu moji problemi..
naime, na toj ploci imam 2 ide konektora i 4 sata konektora..uzeo sam 4 stara seagate od 10GB i spojio ih na oba ide kontrolera..a na 5 disku imam sustav i dalje, koji se nalazi na sata4 ili sata3 utoru....Zasto ne sata1 ili sata2..
zato sto ako u biosu, ukljucim raid i odaberem sa mi prvi ide0 i master i slave budu enablani za raid, onda uopce neprepozanje vise bios sata1 i sata 2 konektore..sto mi je vrlo cudno..i molim objasnjenje...
Druga stvar...nakon sto sam uspjesno napravio polje raid0 sa 4 ide diska i usao u windowse, moj hdd tach 3.0.4.0 mi pokaze da se transfer rate uopce nije povecao.....jest da sam instalirao drivere sa dfi stranice ,a tek kasnije vidio da i na nvidijinoj stranici postoje noviji driveri...

Onda sam istestirao transfer rate pojedinacnog diska sto za seagate iznosi od 33Mb do 20Mb na kraju diska, sa bilo kojim cluster sizeom...

cak sam kreirao radi polje i sa 1, 2 ,3 i 4 diska..sto je najbolje,kada kreiram radi0 sa jednim diskom, onda mi je transfer rate od 20 Mb/s od pocetka do karaja diska..
e sada, da li je to do drivera, moram staviti nove ili mi je kontroler u banani ili je on los kontroler...ploca ima zadnji bios i 7 mjeseca prosle godine..

Pozz,
Goran.

edit..sutra potkrijepim slikama..

Zadnje izmijenjeno od: Shuky. 17.01.2008. u 14:47.
Shuky je offline   Reply With Quote
Staro 18.01.2008., 10:31   #33
Shuky
Premium

Shuky's Avatar

Bok svima,nakon mnogo isprobavanja jucer, shvatio sam jednu stvar, da najbolje radi radi 0 na razlicitim kanalima,dakle primary i secondary..ako napravim stripe polje od diskova koji su na istom ide-u onda je transfer rate cak i losiji nego pojedinacni,disk...Uspio sam dobiti sa 4k raid clusterom duplo veci transfer ali mi je bilo malo cudno....malo ima duplo veci transfer,restart komp.pa ga onda nema..nisma sliguran.mozda je zbog ide kontrolera,mozda na sata kontroleru ce to raditi bolje...iako mi i dalje nije jasno.zasto ako ukljucim sva 4 pata diska u raid(u biosu) zasto mi bios tada nevidi sata disk na sata1 i sata2 utoru.nego samo na sata3 i sata4--
Da li je imao tko takvih iskustava.?
Staro 18.01.2008., 10:48   #34
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor Shuky Pregled postova
Bok svima,nakon mnogo isprobavanja jucer, shvatio sam jednu stvar, da najbolje radi radi 0 na razlicitim kanalima,dakle primary i secondary..ako napravim stripe polje od diskova koji su na istom ide-u onda je transfer rate cak i losiji nego pojedinacni,disk...Uspio sam dobiti sa 4k raid clusterom duplo veci transfer ali mi je bilo malo cudno....malo ima duplo veci transfer,restart komp.pa ga onda nema..nisma sliguran.mozda je zbog ide kontrolera,mozda na sata kontroleru ce to raditi bolje...iako mi i dalje nije jasno.zasto ako ukljucim sva 4 pata diska u raid(u biosu) zasto mi bios tada nevidi sata disk na sata1 i sata2 utoru.nego samo na sata3 i sata4--
Da li je imao tko takvih iskustava.?
Koja je ploca?

Isto tako, ako su dva ATA diska na istom kanalu naravno da ce imati bitno losiji transfer nego kad su na dva razlicita kanala.
Staro 18.01.2008., 11:54   #35
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
moram pitati - koji je smisao tog raida? ono, radis raid0 s dva/cetri prastara diska od kojih je bilo koji imalo noviji brzi nego sto ce oni ikada biti u raidu. i to jos na pata sucelju koje se lagano zagusi kada imas diskove i na master i na slave sto ti imas.......meni je to besmisleno. ok, testiras, igras se. ali i dalje je besmisleno.

opcenito, ne ocekuj cuda ni kada se krenes igrati s vecim/novijim diskovima. Vise-manje to neces ni primjetiti (daleko od toga da nema koristi ali to je kao s procesorom, primjetis samo kad je preslab ). Jedine situacije kada se meni raid0 iskaze su kada netko dodje sa svojim diskom kod mene i kad vidis te transfer rateove...bes testove, to je nesto za vidjeti
greg SE je offline   Reply With Quote
Staro 18.01.2008., 13:09   #36
Shuky
Premium

Shuky's Avatar

znam ja sto radim..
ploca je dfi infinity ultra m2 nforce4 chipset--
za sada samo testiram...
Staro 16.05.2008., 19:07   #37
jurbAs
Premium
Moj komp

jurbAs's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
RAID 0 na intelu PROBLEM

Evo ovako imam konfu iz siga i pokusavam napravit raid0 sve 5 udem u bios napravim ga i to je to (ne zelim da mi je sistemski) pokusam bootat sistem sa WD500gb i nece munjeviti blue screen i to je to... btw kako se da bootat dvd.rw uredaj (on je sata i ubden je u intelov controler).
Kad mi se dize bios nestane mi cijeli inelov kontroler i on se preseli u onaj drugi bios od RAID.a lud sam vise!!!

Neka mi neko kaze kako se slaze raid na tom intelu a da radi kako treba i kako se moze bootat dvd uredaj
jurbAs je offline   Reply With Quote
Staro 16.05.2008., 22:51   #38
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
A koje diskove stavljaš u RAID? Uglavnom, ideš ovako po koracima:

1. kontroler prebaci u RAID mod
2. nakon main BIOS-a uđi u RAID BIOS i tu napravi polje pod imenom XXXX
3. vrati se natrag u main BIOS i redoslijed bootanja uređaja organiziraj ovako:
a) XXXX (RAID polje)
b) CD-ROM (ili disabled)
c) ostalo po želji
Kad budeš htio bootati sa DVDRW-a, zamijeni a) i b) ili pogledaj na POST screenu ili u uputama od ploče koju tipku treba stisnuti za dobivanje boot izbornika.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 17.05.2008., 00:03   #39
jurbAs
Premium
Moj komp

jurbAs's Avatar

doomy evo uspio sve sljaka jebeni dvd konj nije stavio u cdrom nego izvadio posebno i stavio na kraj sranje al dobro btw windowsi su mi sj... tako da moraju novi... kontam stavit te nove na raid 0 ali sad sam pokusao sa acronisom kojim radim backup i nece skontat raid 0 nikako kad treba doc da ga skonta (vracanje backupa iz windwosa) sve napravi uredno ude u acronisa i pocne radit i samo se resetira... sranje...

jel znas neki program koji radi u raid 0 uredno?! ghost ili nekaj drugo?! slobodno preporuci...
Staro 17.05.2008., 00:07   #40
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Norton Ghost provjereno radi na Intelovom RAID-u, čak i DOS verzija koju koristim već godinama.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Staro 17.05.2008., 00:07   #41
^SuperUnknown^
Prečupavi mod

^SuperUnknown^'s Avatar

Datum registracije: Mar 2005
Kontroler na kojem ti je sistemski disk ti je vjerojatno radio u IDE modu, a prebacivnjem kontrolera za rad u RAID-u aktivira se AHCI mod koji automatski uzrokuje popizditis Windowsa i zato ti se ne zele dici sa tog WD-a. Vracanjem kontrolera u IDE mod, Windowsi bi se trebali dici ponovno. Ako bi htio RAID, morao bi nakon aktivianja RAID-a napraviti repair instalacije i onda bi sve bilo ok...

Member of PCE 100+kg demolition squad

Primary macine:
Apple Mac Pro 5,1
2x Six-Core Intel Xeons X5690@3.46 GHz
64 GB ECC DDR3 800 MHz
Geforce GTX 980 4 GB
Blackmagic Intensity Pro PCI-E HDMI capture/output card
Terratec Cinergy HTC USB XS HD + EyeTV
Kingston 120GB SSD
30 TB HDDs
Sharkoon QuickPort@USB
Optiarc DVD RW AD-7170A
Samsung DVDRAM GE20LU10@USB@Desk
Mac OS X 10.12.3
Apple Alu Keyboard shared via Teleport
Logitech G400 shared via Teleport

Secondary machine:
Apple Mac Pro 2,1
2x Quad-Core Intel Xeons X5365@3 GHz
22 GB DDR2 FB-DIMM 667 MHz
Geforce GTX 970 4 GB
Terratec Cinergy HTC USB XS HD + EyeTV
OWC Mercury Electra 6G SSD 120GB
Seagate 500GB 7200.10
Hitachi 1000GB 7K1000.B
Seagate 1000GB 7200.11
Hitachi 7K3000 3000GB
Sharkoon QuickPort@USB
Optiarc DVD RW AD-7170A
Samsung DVDRAM GE20LU10@USB@Desk
Mac OS X 10.10.3
Apple Alu Keyboard shared via Teleport
Logitech MX518 shared via Teleport

Work rig:
Apple Mac Pro 1,1@2,1
2x Dual-Core Intel Xeons 5150@2.66 GHz
2x Quad-Core Intel Xeons X5365@3 GHz
13 GB DDR2 FB-DIMM 667 MHz
Geforce GTX 660 2GB
Corsair Force Series F120 SSD 120GB
Seagate 500GB 7200.12
2xWD Black 1000GB
Hitachi 7K3000 3000GB
2xSeagate 500GB 7200.10@IcyBox
Seagate FreeAgent Xtreme 1500GB@FW 400
WD Elements 2000GB@USB (Time Machine)
2xSharkoon QuickPort@eSATA
2xPioneer DVR-111D (Superdrive)
Mac OS X 10.10.3
2xDell UltraSharp 2405FPW 24" Widescreen TFT@1920x1200
Sony KDL-26U2000 26"@HDMI
Apple Alu Keyboard
Logitech MX518

LAP:
Apple Macbook Pro 3,1
Intel Core 2 Duo 2.53 GHz
4 GB DDR2
Kingson 180 GB SSD
Seagate 320 GB HDD

* Looking in:
2xHP ZR24w 24" Widescreen TFTs@1920x1200
Samsung 243T 24" Widescreen TFT@1920x1200
* Listening to:
iRiver H320 + Sennheiser PX 40
Technics SA-EX320
iPhone 6S 64GB black
iPad 16GB WiFi 4.3.2
* Connected via:
90/90 Mbps Iskon Trio
* "Powered" by:
UPS APC Smart-UPS1500VA
* Playing:
Tama Arstar II
Yamaha DTXPRESS IV Special

Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11
^SuperUnknown^ je offline   Reply With Quote
Staro 17.05.2008., 00:22   #42
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Neće mu pomoći repair jer opet neće imati drivere za RAID kontroler. Jedino ako bi radio repair s Windowsima u koje su integrirani driveri...

Ako imaš kakav third party (dodatni) SATA kontroler na toj ploči kao što ima Gigabyte, prebaci ga u IDE mod i na njega spoji sistemski disk. Intelov prebaci u RAID mod i tako bootaj Windowse. Dobit ćeš New Hardware Wizard, daj mu drivere i onda prebaci sistemski disk natrag na Intelov kontroler. Ako radi kako treba, kloniraj sve na diskove u RAID-u.

Staro 17.05.2008., 01:10   #43
jurbAs
Premium
Moj komp

jurbAs's Avatar

Citiraj:
Autor ^SuperUnknown^ Pregled postova
Kontroler na kojem ti je sistemski disk ti je vjerojatno radio u IDE modu, a prebacivnjem kontrolera za rad u RAID-u aktivira se AHCI mod koji automatski uzrokuje popizditis Windowsa i zato ti se ne zele dici sa tog WD-a. Vracanjem kontrolera u IDE mod, Windowsi bi se trebali dici ponovno. Ako bi htio RAID, morao bi nakon aktivianja RAID-a napraviti repair instalacije i onda bi sve bilo ok...

da istina popizditis u mojoj glavi sranje zivo al dobro probat cu u microna ubost pa cemo vidjet.. tog WD.a samo da uspijem prebacit kompletan sistem sa jednog na drugi...
ma meni je popizditis cim pocne ulazit u windowse cim pocne loading on ispuca munjeviti blue screen i klinac... AHCI mi je zadao glavobolje dok nisam skonto di mi je bacio dvd.rw u glavni izbornik (ne cd.rom). Uzas decki sutra cu se stvarno poigrat sa time... super koji je najbolji cluster za sistem 4 ili 8kb ?!
kad skinem raid i vratim sve u ide sve sljaka bez problema i evo meni nazad windowsa...

kako si ti rijesio taj problem nova instalacija ili si uspio nekako...?

danci00 fala ghost nabavljen sutra cu napravit snimak sa njime pa cemo vidjet...
unknown koji ti koristi program za backup sistema?! imas ti kakav prijedlog?
Staro 22.05.2008., 17:00   #44
jurbAs
Premium
Moj komp

jurbAs's Avatar

evo samo da kazem new windowz morali sjest e stvarno nemam srece po tom pitanju.... sad sve ponovo dic
al sad sve radi uredno transfer rate 110mb/s ja presretan
Staro 01.06.2008., 16:40   #45
Neo-ST
Buying Bitcoin
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Intel, RAID0 i Vista = problem

Evo vidim da o ovome nema nigdje riječi na forumu, pa da ja nešto napišem iz vlastitog iskustva.
Radi se o kombinaciji Intelovog chipseta (u mom slučaju DFI LP UT P35-T2R / ICH9R), WD Raptora 150gb, postavljanja RAID0 polja i instalaciji Viste, što skupa dovodi do jednog problema, a to je nemogućnost instalacije Viste.

Taj problem me mučio dosta vremena, a tek nedavno sam slučajno saznao da je i sam Intel priznao taj problem i napisao rješenje.

Citiraj:
The following issues may occur on Windows Vista* with a supported Intel® RAID Controller hub:
  • Inability to install Windows Vista (i.e. system halts during installation)
  • Performance degradation
  • Timeout errors reported by iastor or iastor(v) in Microsoft Event Viewer*
Događa se to da se u određenim slučajevima Vista ne može instalirati na gore navedenu kombinaciju, jednostavno se instalacija zamrzne nakon prvog restarta, a katkada i prije.

Intel kaže da je to zbog nekog LPM-a (Link Power Management), tehnologije koja je namijenjena laptopima, a koja kod desktop sustava zna raditi probleme (kao šta je meni radila, npr.)

Citiraj:
A change was made by Microsoft* in the Windows Vista setup process. The result of this change is that the Intel® Matrix Storage Manager Link Power Management (LPM) registry settings that were intended for mobile installations are added for desktop installations as well. These LPM registry settings are added for both the Intel® Matrix Storage Manager RAID driver on the Windows Vista installation disk, as well as for any drivers added during the installation process.
Various desktop Serial ATA devices such as hard drives and CD/DVD drives have been reported that do not comply with the Serial ATA LPM device specification and display erratic behavior when LPM is enabled.
Because the setup change means that LPM is enabled by default for all Windows Vista platforms, using a device that does not completely follow the specification may result in one of the listed issues.
Neka od rješenja su:

Citiraj:
  • If available, install updated firmware for the device.
  • Attach the device(s) to ports 3-5 on the Intel® 82801HR/HH/HO I/O controller hub (ICH8R) or port 3 on the Intel® 82801GR/GH I/O controller hub (ICH7R)
  • Switch to IDE mode in the system BIOS. Note: See your BIOS manufacturer for instructions on how to do this.
Ovo zadnje je krajnje debilno, prebaciti na IDE mode da bi se problem riješio...
To je nešto slično kao ubiti pacijenta koji ima rak, da bi se riješio problem raka...

Rješenje (navodno) je instalacija najnovijih Intelovih SATA/RAID drivera pri instalaciji Viste (u dijelu kada treba odabrati na koji HDD želite instalirati Vistu, dolje imate "Load driver". Fileove prebacite na usb stick i loadate ih preko "load driver").

Citiraj:
Solution Version 7.5 of the Intel® Matrix Storage Manager works around this issue by disabling LPM. Installing this version may resolve the issue.
  1. Use the instructions in the readme file to extract the necessary files from the installation package. These files are: iaStor.sys, iaStor.cat, iaStor.inf, and TXTSETUP.oem.
  2. Place the files on a floppy disk, USB device, or CD/DVD media.
  3. During the Microsoft Windows Vista installation process, select the Load Driver option when you see a screen titled Where do you want to install Windows?
  4. Insert the media that contains the driver files.
A sada još nešto iz vlastitog iskustva: probao sam rješenje i pogađate - ne radi (barem meni. Zato i jesu stavili "may"). Peh, nesreća ili nešto treće - ne znam. Znam jedino da sam sada na XP-u radi toga (XP radi bez problema i nema navedene probleme).
Neo-ST je offline   Reply With Quote
Staro 01.06.2008., 17:11   #46
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

IMHO korjen problema karakteriziraju tri slova zla u info svjetu - DRM - sigurno se neki mali kinez igrao prekovremeno s tim i pokvario posao...
Staro 01.06.2008., 18:18   #47
Bluzer
Premium
Moj komp

Bluzer's Avatar

Ja sam imao taj problem na P965 chipsetu i pomoglo je prebacivanje na portove 3-5.
Staro 01.06.2008., 18:21   #48
TomRi
Can You Hear Me? 142.8 dB
Moj komp

TomRi's Avatar

Datum registracije: May 2006
ali koliko kužim ovo:

http://forum.pcekspert.com/showthrea...06#post1043006
Citiraj:
Autor Neo-ST Pregled postova
RAID sa dva Seagate diska navodno radi bez problema (tako su mi rekli ovi sa reklamacije ploče),
no čim ja pokušam staviti dva raptora u raid - neće.
tebi RADI RAID0 na Visti(a i na XPU-u) sa seagate diskovima(a vjerojatno da probaš i druge, radilo bi)
a NE radi ti jedino sa Raptorima. Točno? Pa ne možeš sve onda svaliti na MBO niti njene drivere, već su raptori krivi.

Water cooled PC
Moj najveci MOD

Novi hobby: RC model + HD kamera
TomRi je offline   Reply With Quote
Staro 01.06.2008., 18:39   #49
Bluzer
Premium
Moj komp

Bluzer's Avatar

Interesantno, imao sam i ja tada Raptora 150gb.
Staro 01.06.2008., 23:47   #50
Neo-ST
Buying Bitcoin
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Citiraj:
Autor TomRi Pregled postova
tebi RADI RAID0 na Visti(a i na XPU-u) sa seagate diskovima(a vjerojatno da probaš i druge, radilo bi)
a NE radi ti jedino sa Raptorima. Točno? Pa ne možeš sve onda svaliti na MBO niti njene drivere, već su raptori krivi.
Pa ako sam Intel može svaliti, zašto ne mogu ja? Osim toga, lijepo su napisali da određeni uređaji stvaraju probleme (znači Barracude očito ne stvaraju probleme, Raptori 150gb da), ali to i dalje ne znači da su isključivo i samo ti uređaji krivci, zar ne? Ima i matična, skupa sa driverima, svog udjela u tome...
I baš ja naletih na kombinaciju koja se ne voli

Citiraj:
Autor prljavi bluzer Pregled postova
Ja sam imao taj problem na P965 chipsetu i pomoglo je prebacivanje na portove 3-5.
Ja sam probao sve portove i nije pomoglo...
Staro 02.06.2008., 12:51   #51
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

A kaj da ti velim moja prža se ne voli sa nf4 čipsetom, isto misteriozna nesimpatija...
Staro 02.06.2008., 18:07   #52
jurbAs
Premium
Moj komp

jurbAs's Avatar

imam istu plocu i digao sam raid 0 bez vecih problema ali isto pri jednoj instalaciji na kraju je stao i nece dalje reset i proradilo je uff.. sreca koliko vidim sad ti stvarno imas previse pehova u zivotu sto drugo covjek da kaze.. ah takva ti je sreca.. nemos si previse pomoc...
Staro 02.06.2008., 18:29   #53
Neo-ST
Buying Bitcoin
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Ja nekako imam osjećaj da taj LPM jebe sve komponente (npr. to bi moglo objasniti ono s Barracudom šta mi se dešavalo). Meni se isto znalo dogoditi da neće iz prve dignut instalaciju, a onda odjednom hoće nakon reseta. Isto se dešavalo sa dizanjem Windowsa.
Staro 01.04.2009., 11:13   #54
marko69
Banned
Moj komp

Datum registracije: Jan 2008
Postavljane RAID-a na Lan Party JR

Ispričavam se moderatorima ako sam promašio podforum. Naime imam problem postaviti raid na ploči iz naslova. Instalirao sam xp na ide modu, probao sam par preporuka da kako postaviti raid bez reinstalacije ali bezuspješno. Krenuo sam reinstalirati xp, postavim raid settings umjesto ide-a ali sada neće da mi boota cd koji mi treba da bi reinstalirao windowse. Pročitao sam neke savjete da optical drive prebacim na jmicron port???!!! Nemam takvih opcija u biosu.
Hvala svima na pomoći.
marko69 je offline   Reply With Quote
Staro 01.04.2009., 11:24   #55
Cele303
Banned
Moj komp

Cele303's Avatar

Datum registracije: May 2004
Ako imaš sata optički uređaj i ako su ti diskovi sata također tada ne trebaš ništa mijenjat sa kanalima nego kod boot ordera ti se cd-rom promjenio u ime optičkog uređaja i moraš njega stavit na prvo mjesto a ne klasični odabir cd-rom
Cele303 je offline   Reply With Quote
Staro 01.04.2009., 16:33   #56
marko69
Banned
Moj komp

Je Cele303 imaš pravo. Može lock. Samo mi je trebalo prvo restert da bios povuče ime dvdroma.
Staro 04.04.2009., 13:44   #57
marko69
Banned
Moj komp

Intel Matrix RAID problem 2 X 250 GB

Evo mene opet.
Taman sam pomislio da je sve u redu, te sam danas iz xp-a pokušao napravit raid 1 polje. Imam dva indentična 250gb hard diska seagatea. Problej je kad postavim crate raid volume from existing hard drive javi mi da je jedan veći od drugoga i da ne mogu napraviti raid polje te ili da ih zamjenim ili da nabavim novi disk. Koristio sam google ali nikakvu pametnu informaciju nisam našao.

Hvala svima
Staro 29.04.2009., 10:40   #58
m&n
Premium
Moj komp

Datum registracije: Mar 2008
Ovako jucer sam kupio jedan hard hitachi 500gb i jedan isti takav imam i zelim napravit raid 0 ili 1 sve jedno koji ali ne radi mi.

U biosu sve poriktam. takoder postavke raida poriktam kako treba(valjda).

Prilkom instalacije windowsa xp, baci mi bsod kada bi mi trebao pokazat hardove tj particije.

Pokušavo sam sa f6 ali windowsi sami ne prepoznaju drivere za raid a pokušo sam sa nlite intregrirat drivere u windowse no ista stvar.
floopy-a nemam niti diskete nemam sta mi radi veliki problem.

Sta mi je ciniti?

cim stavim disabel raid u biosu prolazi mi instalacija ali jasno onda nemam raid.

molio bih nekog da mi pomogne ako zna jer se ja po prvi puta susrecem sa raidom.
Staro 29.04.2009., 18:34   #59
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Google?

Citati pozorno.
Staro 30.04.2009., 09:09   #60
m&n
Premium
Moj komp

Datum registracije: Mar 2008
Citiraj:
Autor dh41400 Pregled postova
Google?

Citati pozorno.
Hvala, nabavio sam floopy drive i diskete i proradilo je.

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 05.02.2019. u 14:02. Razlog: dp
m&n je offline   Reply With Quote
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno