Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 11.10.2014., 00:57   #5731
Alfa_R
Registered User
Moj komp

Alfa_R's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Citiraj:
Autor alengrosevic Pregled postova
Mislim da nije tako. Ti si se odlučio riješiti ambalaže (koju trgovac uvjetuje za ostvarivanje garancije) te si svojom voljom praktički odbacio garanciju. Na trgovcu je da adekvatno zbrine plastiku/papir/metal. Barem tako ja tumačim to.
Bolje je da postavimo ovako - koliko korisnika ima odbijenu reklamaciju zbog ambalaže, a da su išli sa dopisom na to i onda prijavom?

Kupnja na daljinu- povrat unutar 14 dana? -> Link...
Alfa_R je online   Reply With Quote
Staro 11.10.2014., 15:15   #5732
yebiwetar
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jun 2008
Citiraj:
Autor Alfa_R Pregled postova
I sad tvoj EOD pada u vodu u ovim slučajevima:

Bilo kakav nedostatak na proizvodu.
Bilo koje kršenje jamstvenih uvjeta.
I najvažnije i najlakše - kupovina na daljinu.

Tu svoje uvjete mogu okačiti mačku o rep.

Nijedan njihov pravilnik nije iznad zakona.

Radi se o ZoZP:

Ambalaža

Članak 16.
(3) Trgovac mora na zahtjev potrošača zadržati ambalažu prodanog proizvoda i zbrinuti je sukladno s posebnim propisima.

Predpostavljam da je tumačenje:
Trgovac je dužan se zbrinuti za odbacivanje ambalaže u otpad, a ako uvjetuje da je ista bitna za ostvarenje prava kupaca onda on istu mora čuvati do kraja isteka moguće potrebe kupca za ostvarenje tih prava.
Bilo kakav nedostatak na proizvodu? Koji je to nedostatak na mišu?
Koje kršenje jamstvenih uvjeta ako nema nedostatka?
Kakva kupovina na daljinu kad je čovjek došao osobno u dućan i odabrao miš?

Što se ambalaže tiče iz Članka 16. to stoji a ambalaža je potrebna jedino kod roka za povrat 7/14 dana zbog eventualne DOA procedure, kasnije ako se pokaže potreba za reklamacijom, ambalaža je nepotrebna.

Kupovinom bilo putem weba ili osobno u trgovini, ako trgovac ima jasno istaknute uvjete kupnje ili uvjete korištenja u prostoru trgovine ili na webu ili na računu, kupac je pristao na te istaknute uvjete. Ti uvjeti su, što se trgovca tiče, jedini "spas" od neandertalaca koji bi isprobavali 100 stvri dok ne nađu odgovarajuće.

Što se rizika poslovanja tiče, to se također da tumačiti dvosmisleno ako trgovina nema dobro istaknute uvjete prodaje.
yebiwetar je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 11.10.2014., 15:46   #5733
Alfa_R
Registered User
Moj komp

Alfa_R's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Citiraj:
Autor yebiwetar Pregled postova
Bilo kakav nedostatak na proizvodu? Koji je to nedostatak na mišu?
Koje kršenje jamstvenih uvjeta ako nema nedostatka?
Kakva kupovina na daljinu kad je čovjek došao osobno u dućan i odabrao miš?

Što se ambalaže tiče iz Članka 16. to stoji a ambalaža je potrebna jedino kod roka za povrat 7/14 dana zbog eventualne DOA procedure, kasnije ako se pokaže potreba za reklamacijom, ambalaža je nepotrebna.

Kupovinom bilo putem weba ili osobno u trgovini, ako trgovac ima jasno istaknute uvjete kupnje ili uvjete korištenja u prostoru trgovine ili na webu ili na računu, kupac je pristao na te istaknute uvjete. Ti uvjeti su, što se trgovca tiče, jedini "spas" od neandertalaca koji bi isprobavali 100 stvri dok ne nađu odgovarajuće.

Što se rizika poslovanja tiče, to se također da tumačiti dvosmisleno ako trgovina nema dobro istaknute uvjete prodaje.
Svađaš se da bi se svađao i pobijedio u svađi a ne da argumentima dođemo do realnih činjenica. Kao što si pokazao u drugom dijelu posta da si skuzio na šta mislim - ja sam se osvrnuo na tvoje mišljenje o uvjetima istaknutim, ne na konkretni slučaj miša.

Ono što ti mogu sa sigurnošću reći da nijedni uvjeti nisu iznad zakona. Ukoliko su oprečni stavkama zakona su ništavni.

Npr, da mi je viditi kako bi meni portio odbio reklamaciju i rekao da šaljem uvozniku. Ili kako bi mi netko odbio povrat robe na daljinu zbog toga što sam otvorio ambalažu...
I to stavio na papir.
Ambalažu nikad ne bacam pa neću ni reći da vraćam proizvod bez nje da mi sad ne odeš u ektreme, samo otvorenu .
Kupnja na daljinu- povrat unutar 14 dana? -> Link...
Alfa_R je online   Reply With Quote
Staro 11.10.2014., 17:29   #5734
yebiwetar
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor Alfa_R Pregled postova
Svađaš se da bi se svađao i pobijedio u svađi a ne da argumentima dođemo do realnih činjenica. Kao što si pokazao u drugom dijelu posta da si skuzio na šta mislim - ja sam se osvrnuo na tvoje mišljenje o uvjetima istaknutim, ne na konkretni slučaj miša.

Ono što ti mogu sa sigurnošću reći da nijedni uvjeti nisu iznad zakona. Ukoliko su oprečni stavkama zakona su ništavni.

Npr, da mi je viditi kako bi meni portio odbio reklamaciju i rekao da šaljem uvozniku. Ili kako bi mi netko odbio povrat robe na daljinu zbog toga što sam otvorio ambalažu...
I to stavio na papir.
Ambalažu nikad ne bacam pa neću ni reći da vraćam proizvod bez nje da mi sad ne odeš u ektreme, samo otvorenu .
Nema niti govora o svađi, nisam svađalica. Komentirao sam gornji slučaj sa mišem, naravno da je svaki slučaj individualan no vidim da pratiš i poznaješ zakon pa vjerujem da si i sam svjestan da je napisan u nekim djelovima totalno bezveze, dvosmislen i bez razmišljanja što pak daje pravo inspektoru da ga tumači "na svoj način" što pak dovodi do totalnog apsurda da jedan slučaj može realno imati dva riješenja kontradiktorna jedno drugome.

Što se povrata na daljinu tiče, tu ne vidim problema ako je ambalaža otvorena, poanta je što ako je ambalaža oštećena?

EDIT: Striček Googlo mi je izbacio ovaj link:
http://www.poslovni.hr/hrvatska/insp...comment-holder

Ne znam koliko je aktualno, obzirom članak datira iz 2006. godine, no ovom izjavom inspektorata je ambalaža sastavni dio proizvoda te ako je oštećena ambalaža, oštećen je i proizvod.

Zadnje izmijenjeno od: yebiwetar. 11.10.2014. u 17:41.
Staro 11.10.2014., 18:27   #5735
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Dakle po tvom, kupiš miš koji je zaliven u plastiku koju moraš razrezat da bi ga izvadio, i činom rezanja plastike gubiš garanciju??? Ne budimo blesavi.

Asrock FM2A78M-DG3+
Athlon II 860k + Lc Power Lc-cc-120
G.SKILL RipjawsX series 8 GB
Palit GTX 460
Samsung SSD 850 EVO 250 GB, WD 640GB, Hitachi 500GB
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

fanATIk je offline   Reply With Quote
Staro 11.10.2014., 19:35   #5736
vorda22
Guest

Ne gubis garanciju, ali ga ne mozes samo tako vratiti ako ti ne odgovara.
  Reply With Quote
Staro 11.10.2014., 20:27   #5737
Sam Fischer
Džabe si krečio!
Moj komp

Sam Fischer's Avatar

Naaah, otupio sam na taj miš

Ironija je što sam si grunato tamo jedno 10 min i baš planirao kupiti malo bolji miš za novi laptop, i od njih 30 izaberem to sranje, i valjda jedan jedini bez middle mouse buttona koji se koristi u svim CAD programima. No dobro, moj bed. Reprogamirao sam sa setpointom gumb ispod skrola koji sad glumi middle mouse button umjesto app switchera i dobro. Bezvezno je ali ću se valjda naviknuti. Ako se ne naviknem, dat ću ga nekome i dobro, nije smah svijeta.

Samo me začudilo da ga ne mogu vratiti, jer sam bio u Linksu par dana prije kupovao bluetooth handsfree za poklon, i čovjek mi je rekao da ga najnormalnije mogu vratiti unutar 7 dana ako ne odgovara (a pazite, jebeni handsfree koji koji se u uši stavlja). I onda sam se sav začudio da tu ne mogu jebeni miš vratiti, no dobro.
Sam Fischer je offline   Reply With Quote
Staro 11.10.2014., 22:35   #5738
yebiwetar
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor fanATIk Pregled postova
Dakle po tvom, kupiš miš koji je zaliven u plastiku koju moraš razrezat da bi ga izvadio, i činom rezanja plastike gubiš garanciju??? Ne budimo blesavi.
O čemu ti pričaš? Iz kojeg si konteksta izvukao gubitak garancije? I u pravu si, ne budimo blesavi!
Staro 12.10.2014., 09:48   #5739
buljo
Strichek Moderator
Moj komp

buljo's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Citiraj:
Autor vorda22 Pregled postova
Ne gubis garanciju, ali ga ne mozes samo tako vratiti ako ti ne odgovara.
Znaci da treba izbjegavati odredjene modele miseva.
Bmk za njih sto su tako retardirano neke miseve zatvorili, smijesno je sto neki mis od 500 kn ima normalnu kutiju gdje se moze normalno izvadit a neki od 100-200 onu uzasnu koja se mora potrgat.
Zivo me zanima razlog zasto proizvodjac radi takve kutije...

/// Asus Maximus VII Hero /// Intel i7 4790K with Cryorig H5 /// 4*8GB Kingston DDR3 1600 /// Gigabyte 1070 Ti Gaming 8GB ///
/// HDD_0 Samsung 970 Evo Plus 500 GB SSD /// HDD_1 Samsung 860 Evo 500 GB /// HDD_2 WD 1TB Black /// HDD _3 WD 2TB Red /// HDD _4 WD 3TB Red /// HDD _5 WD 4TB Red /// DVD-RW Pioneer DVR-212 ///
/// Creative Gigaworks T20 /// Fnatic Gear Red /// Logitech G502 /// Razer Goliathus /// HyperX Cloud /// Corsair 650D Obsidian /// DELL U2719D + DELL U2719D /// CorsairHX650W ///
/// Synology 918+ = 2 x 4 TB WD Red & 2 x 6 TB Seagate IronWolf ///

/// Lenovo T480s /// i5 8250u, 16 GB, NVME 500 GB /// Lenovo ProDock ///

žmnpp
buljo je offline   Reply With Quote
Staro 12.10.2014., 09:58   #5740
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
1. jeftinija ambalaža
2. zauzima manje mjesta što znači da ih može staviti više u kutiju/kontejner
Oglas

Oglas
Staro 12.10.2014., 12:53   #5741
buljo
Strichek Moderator
Moj komp

buljo's Avatar

Ista je ambalaza jer ima kutija koje su na onaj famozni klik, jedino imaju onu orginal naljepnicu di se vidi da nije otvarano.
Isto zauzimaju mjesta kao i ove u komadu.
Ocito je nesto drugo posrijedi.

/// Asus Maximus VII Hero /// Intel i7 4790K with Cryorig H5 /// 4*8GB Kingston DDR3 1600 /// Gigabyte 1070 Ti Gaming 8GB ///
/// HDD_0 Samsung 970 Evo Plus 500 GB SSD /// HDD_1 Samsung 860 Evo 500 GB /// HDD_2 WD 1TB Black /// HDD _3 WD 2TB Red /// HDD _4 WD 3TB Red /// HDD _5 WD 4TB Red /// DVD-RW Pioneer DVR-212 ///
/// Creative Gigaworks T20 /// Fnatic Gear Red /// Logitech G502 /// Razer Goliathus /// HyperX Cloud /// Corsair 650D Obsidian /// DELL U2719D + DELL U2719D /// CorsairHX650W ///

žmnpp
Staro 12.10.2014., 14:45   #5742
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Citiraj:
Autor yebiwetar Pregled postova
O čemu ti pričaš? Iz kojeg si konteksta izvukao gubitak garancije? I u pravu si, ne budimo blesavi!
Iz konteksta da ako je oštećena ambalaža, oštećen je i proizvod. Za oštećen proizvod fala bogu nemreš očekivat da ćeš ostvarit garanciju. Takav scenario gdje ti ne žele zamjenit proizvod koji je pokvaren, ne radi i slično zato što si potrgao kutiju spada u "ne budimo blesavi".
U ADM-u su mi bez problema nedavno zamjenili zalmanovu svjetleću tipkušu na kojoj se ispostavilo da ne rade 4 tipke iako je moj mali oštetio kutiju dok ju je otvarao.

Asrock FM2A78M-DG3+
Palit GTX 460
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

Staro 12.10.2014., 17:24   #5743
yebiwetar
Premium
Moj komp

Citiraj:
Iz konteksta da ako je oštećena ambalaža, oštećen je i proizvod. Za oštećen proizvod fala bogu nemreš očekivat da ćeš ostvarit garanciju. Takav scenario gdje ti ne žele zamjenit proizvod koji je pokvaren, ne radi i slično zato što si potrgao kutiju spada u "ne budimo blesavi".
U ADM-u su mi bez problema nedavno zamjenili zalmanovu svjetleću tipkušu na kojoj se ispostavilo da ne rade 4 tipke iako je moj mali oštetio kutiju dok ju je otvarao.
Hm, pričamo o povratu kupljene stvari natrag u trgovinu u roku 7/14 dana ako je ambalaža oštećena, ne uređaj. Dakle u priči je povrat, ne garancija.
Staro 12.10.2014., 17:59   #5744
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Pa to je moguće samo kupnjom na daljinu. Ili dobrom voljom trgovca. Ja da sam trgovac, ne bih zamjenio proizvod s oštećenom ambalažom. Ali prilikom kupnje na daljinu ne bih imao izbora, morao bih. Kupac nije kriv što su neke ambalaže napravljene tako da se moraju potrgat prilikom vađenja proizvoda.

Asrock FM2A78M-DG3+
Palit GTX 460
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

Staro 12.10.2014., 19:38   #5745
buljo
Strichek Moderator
Moj komp

buljo's Avatar

Citiraj:
Pa to je moguće samo kupnjom na daljinu. Ili dobrom voljom trgovca. Ja da sam trgovac, ne bih zamjenio proizvod s oštećenom ambalažom. Ali prilikom kupnje na daljinu ne bih imao izbora, morao bih. Kupac nije kriv što su neke ambalaže napravljene tako da se moraju potrgat prilikom vađenja proizvoda.

Cek ak kupac nije kriv sto je takva ambalaza koja se moze jedino strgat kaj onda? Ima il nema povrata?

žmnpp
Staro 12.10.2014., 21:08   #5746
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Ma moraju ti vratit lovu, al samo ako je na daljinu. Jerbo u zakonu se ne spominje ambalaža. Ak kupiš u dućanu, jebga, dobra volja trgovca. Većinom ti neće uopće prihvatit zamjenu/povrat love bila ambalaža čitava ili ne.

Asrock FM2A78M-DG3+
Palit GTX 460
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

Staro 12.10.2014., 22:19   #5747
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Tko bi reko da sam tako davno pokrenuo temu
Aaand evo me nazad s upitom.

Konkretno: "prebacivanje" battle.net računa, kupio novi D3 i RoS.

U EULA stoji sljedeće:

Citiraj:
No Transfer or Sublicense.
THE GAME IS LICENSED, NOT SOLD. NEITHER THE GAME NOR THE LICENSE GRANTED IN SECTION 1 MAY BE SUBLICENSED OR TRANSFERRED TO ANY OTHER PERSON OR ENTITY, AND ANY ATTEMPT TO DO SO SHALL BE NULL AND VOID. If a court of competent jurisdiction finds the foregoing sentence to be unenforceable, you agree that you will call Blizzard Customer Service at 1-800-592-5499 to arrange for the transfer of your rights under this Agreement to another person with a valid Battle.net account; provided, however, that Blizzard may charge a processing/handling fee to facilitate the transfer, issue a unique key to the transferee, and remove the preexisting key from the Battle.net account registered to you.
Zanemarimo boldano i krenimo odmah na rečenicu nakon toga, a da ne uplićemo sudove tražim postoji li negdje u nekom zakoniku napisano da vlasnik licence ima pravo istu prodati trećoj osobi tako da ona postane novi vlasnik.

Iako posjedujem kopiju osobne originalnog vlasnika i njegovu suglasnost da ga mogu kontaktirati ako nešto ne uspije, svejedno bih volio prebaciti račun na svoje ime.

Zanimljivo je da na EU verziji EULA-e ova točka iz citata glasi drugačije.

http://eu.blizzard.com/en-gb/company/legal/d3_eula.html
http://us.blizzard.com/en-us/company...on-policy.html
Staro 13.10.2014., 00:10   #5748
sandokan111
Banned

Datum registracije: Dec 2013
Kakvom zakonu i onda uplices "battle.net" ? :P Samom cinjenicom da je blizzard registriran tamo gdje god vec je vrijede zakoni od tamo.
sandokan111 je offline   Reply With Quote
Staro 13.10.2014., 08:47   #5749
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Nisam siguran u to, prema takvom razmišljanju ne bi trebao homologaciju automobila ako ga uvoziš iz Amerike, ne bi postojale različite norme i propisi (tehnički i pravni) itd.

Tak da me zanima što ako sam kupio igru tu kod nas u dućanu kao konačan proizvod, imam li na temelju čega zahtjevati da se kao vlasnik tog proizvoda mogu i voditi u samom "programu" ispravnim imenom? Ako ne kgj, al reko pitat
Staro 13.10.2014., 08:53   #5750
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor De5tr0yer Pregled postova
Nisam siguran u to, prema takvom razmišljanju ne bi trebao homologaciju automobila ako ga uvoziš iz Amerike, ne bi postojale različite norme i propisi (tehnički i pravni) itd.
Jedna stvar je ako si ga kupio tamo, druga ovdje.
Ako ga kupiš ovdje, mora imati homologaciju. Ako ga kupiš tamo, to je na tebi.
Staro 13.10.2014., 10:35   #5751
darkydark
N0teb00k n00b
Moj komp

darkydark's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Citiraj:
Tko bi reko da sam tako davno pokrenuo temu
Aaand evo me nazad s upitom.

Konkretno: "prebacivanje" battle.net računa, kupio novi D3 i RoS.

U EULA stoji sljedeće:

Zanemarimo boldano i krenimo odmah na rečenicu nakon toga, a da ne uplićemo sudove tražim postoji li negdje u nekom zakoniku napisano da vlasnik licence ima pravo istu prodati trećoj osobi tako da ona postane novi vlasnik.

Iako posjedujem kopiju osobne originalnog vlasnika i njegovu suglasnost da ga mogu kontaktirati ako nešto ne uspije, svejedno bih volio prebaciti račun na svoje ime.

Zanimljivo je da na EU verziji EULA-e ova točka iz citata glasi drugačije.

http://eu.blizzard.com/en-gb/company/legal/d3_eula.html
http://us.blizzard.com/en-us/company...on-policy.html
U EU je prije godinu-dvije donešena presuda što se tiče slične situacije, ali druge igre, da onaj u čije ime je Account je i vlasnik istoga odnosno da može isti prodat i radit s njim što želi. Sad ak ti se da guglat pronađi presudu pa se javi blizzardu.

Odnosno poanta presude bila je da je apsurdna praksa da bez obzira što mi kupujemo igre oni ostaju pravni vlasnici accounta, a mi kao samo korisnici. Odnosno da ti ko osoba koja je kupila cdkey s njim mozes raditi sto zelis, a ne sto zelis sve dok ga ne ukucas u account. Htjelo se s tim prisiliti sve velike igrače da dozvole razmjenu/prodaju rabljenih igara, ali mislim da to sve skupa nije zaživjelo...

Inace blizzard ne odobrava transfer igara s jednog acc-a na drugi osim ako se ne radi o accountima koji su pod istim "vlasnikom", a i onda je tlaka. Vlasnikom sam stavio pod navodnike, jer što se njih tiče oni su vlasnici svih akauntova i tebi samo dozvoljavaju korištenje istog.

EDIT:
Ali njemacki sud je isto presudio da mi kao korisnici nemamo pravo prodavat koristene igre kupljene na Steamu

EDIT2: Evo link na komentar tuzbe Oracla protiv nekog, nemogu nac ovo vezano uz neki online rpg.

i7 11850H, 32GB, 17.3” FHD, RTX A3000
1TB A2000, 2TB KC3000
Linđa

i5 8500T, H310I-IM-B, 32GB, 10GbE X-3
1x 150GB Intel S3520, 3x2TB Crucial MX500, 4x12TB Toshiba MG07ACA12TE
Truenas Scale
File Share, Plex, Jellyfin, Nextcloud, qBittorrent

Zadnje izmijenjeno od: darkydark. 13.10.2014. u 11:13.
darkydark je offline   Reply With Quote
Staro 13.10.2014., 11:24   #5752
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Sjećam se da je negdje pisalo kako su neke zvijezde kao npr. Bruce Willis dale tužiti Apple jer po EULA-i svu muziku i filmove koje kupe preko iTunesa nisu njihovo nego Appleovo vlasništvo.
Mislim da je Bruce u pravu jer ako je nešto kupio i pošteno platio, onda je logično da je to njegovo vlasništvo.
Staro 13.10.2014., 11:30   #5753
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Sjećam se da je negdje pisalo kako su neke zvijezde kao npr. Bruce Willis dale tužiti Apple jer po EULA-i svu muziku i filmove koje kupe preko iTunesa nisu njihovo nego Appleovo vlasništvo.
Mislim da je Bruce u pravu jer ako je nešto kupio i pošteno platio, onda je logično da je to njegovo vlasništvo.
Jedno je plaćanje prava upotrebe, drugo je plaćanje vlasništva.
Kod pjesama plaćaš pravo upotrebe (kao i kod SW-a), i ja bi volio biti vlasnik nekih pjesama (zamisli koliko je to love kroz tantijeme), ali teško.
Staro 13.10.2014., 11:33   #5754
darkydark
N0teb00k n00b
Moj komp

darkydark's Avatar

Citiraj:
Autor Old Iggy Pregled postova
Jedno je plaćanje prava upotrebe, drugo je plaćanje vlasništva.
Kod pjesama plaćaš pravo upotrebe (kao i kod SW-a), i ja bi volio biti vlasnik nekih pjesama (zamisli koliko je to love kroz tantijeme), ali teško.
Tocno to, pracas pravo uporabe, ali bas je to bio predmet spora Oracla i ove druge tvrtke preprodavaca zašto ti ne bi mogao prodati svoju licencu/pravo korištenja dalje.

1TB A2000, 2TB KC3000
Linđa

Truenas Scale
Staro 13.10.2014., 11:35   #5755
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
Autor darkydark Pregled postova
Tocno to, pracas pravo uporabe, ali bas je to bio predmet spora Oracla i ove druge tvrtke preprodavaca zašto ti ne bi mogao prodati svoju licencu/pravo korištenja dalje.
Tu i je problem to što ti kao vlasnik prava na upotrebu nemaš ista prava kao i sam vlasnik "robe".
Staro 13.10.2014., 11:36   #5756
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Naravno da neće dobiti tantijeme na pjesmu. Koliko se sjećam, do toga je došlo kad je netko htio oporukom nasljednicima ostaviti svoju kolekciju muzike sa iTunesa pa nije mogao zbog te stavke u EULA-i.
Staro 13.10.2014., 11:43   #5757
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Koliko se sjećam, do toga je došlo kad je netko htio oporukom nasljednicima ostaviti svoju kolekciju muzike sa iTunesa pa nije mogao zbog te stavke u EULA-i.
Da, to može biti jako problematično kako je riječ o pravima, ne vlasništvu.
Staro 13.10.2014., 11:49   #5758
darkydark
N0teb00k n00b
Moj komp

darkydark's Avatar

Citiraj:
Autor Old Iggy Pregled postova
Tu i je problem to što ti kao vlasnik prava na upotrebu nemaš ista prava kao i sam vlasnik "robe".
Je tocno to je kamen spoticanja, ali kolko sam shvatio presudu i objasnjenje i komentare iste (a ne velim da sam tocno shvatio) radi se o tome da je sud dosudio u koriste "preprodavača" odnosno da oni imaju pravi prodat postojeću licencu/prava korištenja dalje u obliku u kojem je kupljena i da moraju osigurat da sebi nisu ostavili mogucnost koristenja iste.

1TB A2000, 2TB KC3000
Linđa

Truenas Scale
Staro 13.10.2014., 12:10   #5759
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
Autor darkydark Pregled postova
Je tocno to je kamen spoticanja, ali kolko sam shvatio presudu i objasnjenje i komentare iste (a ne velim da sam tocno shvatio) radi se o tome da je sud dosudio u koriste "preprodavača" odnosno da oni imaju pravi prodat postojeću licencu/prava korištenja dalje u obliku u kojem je kupljena i da moraju osigurat da sebi nisu ostavili mogucnost koristenja iste.
Tu je problem razlike zakonodavstava i drugačijeg pristupa licenciranjima.
Da ne govorim kako je praćenje licenci noćna mora.
Staro 13.10.2014., 12:59   #5760
sandokan111
Banned

Datum registracije: Dec 2013
Citiraj:
Pogubio si se. Te 2 stvari nemaju nikakve veze jedna s drugom. Automobilom si podlozan zakonima u HR posto ga koristis u HR, virtualnim accountom koji nema veze s HR nisi jer ga ni ne koristis u HR nego u nekom virtualnom okruzenju koje je kreirala firma iz amerike. Jos ovo dolje sto ovi pricaju o presudama za accountove opet nema veze s tim, al totalno nebitno za temu po meni, a vise za lamentiranje na kvazi legalnim forumima.
sandokan111 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno