|
![]() |
#31 |
Eddie
Datum registracije: Mar 2004
|
"cijena je velika zbog male potražnje" Veki-os vam dobro kaže. Radio sam to na pravu iz političke ekonomije. Ljudi, ili promjenite temu topica i preselite u svaštaru, ili bumo nahebali svi pod novim zakonima našeg nam foruma.
![]() |
#32 | ||
Premium
Datum registracije: Apr 2003
|
Citiraj:
Odgovorio sam još jednom na istu stvar,neznam zasto,umoran sam... ![]() Citiraj:
![]() Zadnje izmijenjeno od: Thoroughbred B. 04.11.2006. u 00:18. |
||
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#34 | |
Premium
|
Citiraj:
Tu je i velika potražnja - nezadovoljavajuća proizvodnja,opskrba tržišta,što opet rezultira manjom količinom proizvoda na lageru,manjom dostupnosti i većom cijenom...
![]() |
![]() |
#35 | |
Premium
|
Citiraj:
Da skratimo,uvoznici,a logično s time i trgovci,dižu cijene ukoliko im je određen tip robe teže ili teško dostupan... DDR1 je teže nabavljiv zbog masovne i prioritetnije proizvodnje DDR2 DDR2 samo zbog vlastite masovne potražnje,nestašice... To su razlozi zbog kojih su teže nabavljivi,a samim time naravno i vrijedniji,skuplji...
![]() |
![]() |
#36 |
Premium
Datum registracije: Jun 2004
|
"DDR1 je teže nabavljiv zbog masovne i prioritetnije proizvodnje DDR2 DDR2 samo zbog vlastite masovne potražnje,nestašice..." A što ja cijelo vrijeme govorim(pišem),da je cijena velika zbog male ponude,odnosno potražnje Koju riječ u ovom boldanom ne razumiješ? EDIT.Ja cijelo vrijeme govorim o DDR1,ništa u vezi DDR2 jer je topic o DDR1. |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() & nisam ja pametan a ti glup,svi smo mi pametni : hello2 : EDIT:Ok,svejedno je jer je povezano...i DDR2 je poskupio,naglo...
![]() |
![]() |
#38 |
Pečurka
Datum registracije: Oct 2003
|
Daj veki pobogu razmišljaj malo glavom. Sigurno nećeš prodavat nešto po visokim cijenama jer je MALA potražnja. Isto tako neće cijena biti niska ako je velika potražnja. Pa nećeš sigurno snizit cijenu ako je potražnja velika s sadašnjom cijenom.
![]() |
#39 | |
Premium
|
Citiraj:
Vrijedi samo u slučaju kada ta roba ima i rijeđi proizvodni proces,kada je i teže nabavljiv... Druga je priča kada je smanjena potražnja određenog proizvoda zbog naglog pada popularnosti ili nešto drugo,tada se cijene ruše jer proizvoda ima u popriličnim količinama... Pričamo o zdravom tržištu...
![]() |
![]() |
#40 |
Premium
Datum registracije: Feb 2004
|
Da se nu ukljucujem u glupo rasravljanje evo konkretnog razloga zasto je ram poskupio. Ako je netko pratio trziste hardvera (dovoljan je bio i Bug) zna da je bilo najavljeno poskupljenje rama nakon ljeta a to se i dogodilo! Rezulatat je toga da se tijekom prosle godine zbog nesto vise cijene chipova bila povecana proizvodnja sto je dovelo do vecih kolicina na skladistima tijekom prvoga tromjesjecja ove godine a cijena trzisna cijena rama bila je niza od proizvodne cijene. To je uzrokovalo gasenje i preorjentaciju odredjenih pogona tako da sada imamo manjak chiopova. Mislim da nece doci do vracanja na stare cijene zbog ddr2 jer vecina pogona se preorijentira danas na tu memoriju, sto zajednicku sliku kao situacija sa sdram-om prije nekoliko godina. Ja sam malo pratio i kupio u 6 mj i mogu reci da sam super prosao.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#43 |
Premium
Datum registracije: Feb 2004
|
Mislim da ce doci do jednoga blazega smanjenja cijena kada se trziste uvoza i izvoza malo stabilizira jer je cijena daleko visa od porizvodne cjene chipa. Ali u globalu se slazem s tobom jer nikada vise nece pasti na one cijene prije ljeta a vjerojatno se ni pribliziti njima. Ah ljeto je tako brzo proslo. Jedino sto nam preostaje da gledamo polovnu mem. ali jedan paradoks sto ni zbog povecane ponude polovne memorije pa gupama i oglasima cijena nece bitno pasti! Ljudi dost gledaju cijene po trgovinama i svoju prodajnu cijenu formiraju prama cijenama u trgovinama. S druge strane neke popularne vrste memorije koje su se svojevremeno kupovale zbog dobroga omjera cijene i kvalitete drze cijenu neralno visokom( ja to zovem golf efekt(golf1)) Jos da se osvrnem da diskusiju koja se protegla gotovo kroz sve postove. Ne znam vec tko je citirao knjigu iz ekonomije da sto je potraznja veca to je cijena manja. To je istina ali u jednome ogranicenome slucaju i nemoze se extrpolirati na sve. Jedino sto decko nije do kraja obrazlozio misao, a nedostaje da zbog povecanje potraznje dolazi i do ekspolozije u proizvodnji ali to se dogadja dok jos trziste nije u stadiju ravnoteze. Pa pocetna viskoka cijena (cijena samoga prototipa i prvih serijskih proizvoda) cak blago raste dok ne doje do masovne proizvodnje i zasicenja trzista cak i s junk robom koja snizava cijenu kvalitetne robe. Zbog povecanja kolicine robe na skladistima i cijene skladistenja robu se pokusava brzo prodati te dolazi do pada cijene (ako je potraznja stalna) i nakraju nakon nekoliko ciklusa dolazi do ustaljenja cijene. To ne mozete primjeniti na sve proizvode npr. male manofakture koje proizvode neke specificne proizvode (cesto rucne izrade) rijetko da zasite trziste ma kako potraznja bila mala tako da nema bitnijeg pada cijene. To je pogotovo izrazeno kod proizvoda koji se izradjuju po narudjbi. Gdje tima proizvodima cijenu garantira proizvodjac (nema preprodaje). Dobar primjer trzista je dobro poznato trziste naftom gdje povecanje potreba (Kina Indija i USA punjenje svojih zaliha) generiraju povecanje cijene jer je proizvodnja stalna ali u tom slucaju vrlo brzo reagira OPEKA jer im nije u interesu da dojde do kolapsa trzista, ali i sami vidite sada kada je opala cijena nafte prosli tjedan opeka je smanjila proizvodnju nafte da bi odrzala cijenu. Nikada vise cijen nece pasti na 48$ od prije irackoga rata makar se i pokrenula porizvodnja u Iraku.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|