![]() |
Cijene DDR1
bas sam sad pogledo po web ducanima: links, vemil, nabava etc. kad ono keks od gige dedeer1 mrvicu manje od SOMA KN!! a ja prije nekih 2mj kupio 2 keksa od 1GB iste meme u linksu za skoro pola cijene... nije mi jasno kako je tako poskupjela... dobro da nisam onda prodo memu za soma i tristo, ne bi imo za novu. a kad se sjetim da sam ju kupio prije 5 tjedana...: hitthewa cijene su jako skocile.
|
za memoriju ništa neuobičajeno.
|
valjda su htjeli samo izjednacit cijene sa DDR2 memom:)
|
Da, cijene su značajno porasle...Ja sam u 3. mjesecu 512mb platio 280kn, sad je ista 470kn...Strašno
|
Standardni godisnji ciklus malo amplificiran ove godine valjda zbog izlaska core duo na kojega se mnogi prebacuju, za koje im obicno treba memorija. Veca potraznja veca cijena.
|
umjesto cijene da padaju one rastu?
bas i nema neke logike u tome,ali nema veze ja sam 2x512MB rama kupio u Becu prije godinu dana za nekih 700kn |
kao šta je "konj":D prije spomenio:
"Standardni godisnji ciklus malo amplificiran ove godine valjda zbog izlaska core duo na kojega se mnogi prebacuju, za koje im obicno treba memorija. Veca potraznja veca cijena." |
Valjda ako je veča potražnja ide manja cijena?
|
Citiraj:
To možeš usporedit s tartufima, samo što se tartufi nemogu nagomilat :D uf.. šta drobim :D |
Pa koliko ja znam zakon potražnje je obrnuto proporcionalan,dakle veča potražnja manja cijena i obrnuto,manja potražnja veča cijena.A sad svi kupuju DDR2 jer prelaze na AM2 i Conroe,dakle pada potražnja DDR1 i cijena raste.
|
Da,i kod mene je tak,ja sam početkom sedmog mjeseca kupio keks od 1GB i platio ga 680kn,a sad košta 900kn.......dobro da sam je onda kupio,jer sam se bio dvoumio između ram-a i zvučnika....hehe.....
|
Citiraj:
... opet drobim... :D |
Cijena DDR1 je prvenstveno skocila jer se proizvodnja prebacuje na DDR2. Pretpostavljam da ce do 3. mjeseca cijena pasti, kao i uvijek a i proci ce ova migracija na nove platforme pa ce pasti i potraznja.
|
A sto se tice "Zakona ponude i potraznje" - veca potraznja = veca cjena !
To je malo freaky, al tako je. A kad razmislite malo bolje, logicno je. Ako znam da sad mogu prodati 10 tona kupusa (samo primjer :D ), zasto bi ga prodao po 5kn/kg, ako cu ga sigurno prodat po 7kn/kg :) Al cim opadne potraznja za kupusom, spustit cu cjenu, ne bi li prodo sto vise zaliha :) |
cijene meme su takve jer proizvođači ne mogu proizvesti dovoljno ddr2 800MHz i bržih čipova jer im samo oko 10% proizvedenih čipova valja i mogu raditi na tim brzinama, čekaju se novi quimondini čipovi koji će izaći u prvom kvartalu iduće godine, dakle cijena će pasti za koji mjesec, a vjerojatno je onda i slična stvar s ddr memom, više zarađuju na njoj pa nemaju zaradu na ddr2
|
Da tako je, veća potražnja za memorijom veća je cijena, vjerojatno zato jer su svi navalili socket 939 pa onda kupuju i ddr1 memoriju......e dok idući put padne navaljujem i ja hehehe
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
sad me to sve podsjeca kao prelazak sa SDRAM na DDR, pa kad je keks SD-a od 128MB doso ko 512 DDR
|
Citiraj:
|
Ja ne znam o čemu vi učite, ali ja kad sam to učio je bilo da što je veća potražnja za nečim, to je veća cijena tog proizvoda, sirovine ili čega već. Imaš primjer i kod nafte. Što je veća potražnja za naftom, a potražnja se teže zadovoljava cijena nafte raste. Čim svi normalno rade i bez većih problema opskrbljuju tržište, cijena pada.
|
Što je veća potražnja za naftom, a potražnja se teže zadovoljava cijena nafte raste.
Nije veča potražnja za naftom,ona je uglavnom ista nego je manja ponuda nafte dakle cijena je zato veča. |
Ne misliš li da smo malo skrenili s teme?
Ali da ti pojasnim. Potražnja je veća zbog popunjavanja zaliha čim se sumnja na neki rat ili bilo kakve okršaje koji bi mogli ugroziti dostavu nafte. |
pa valjda se proizvodi manje komada a proces je i dalje skup pa je i skuplja cijena po komadu robe.... yeah, right
|
Citiraj:
Uostalom ne utjece samo jedan parametar na cijenu. Sad sam se sjetio... kad sam uzimao novi hard od 160GB... on je kostao, e sad otprilike 650kn eto... a od 120GB je bio 670kn. Ajd sad budi pametan - kak to? Pa mi je netko rekao da je to zbog vece potraznje za ovim od 160GB, a to s opet kosi sa ovim sto sam ja napisao... a u kujac :D |
|
EDIT: Nakon razgovora s studentom ekonomije odustao jer te ljude Bog ne može shvatiti šta pričaju
|
Hahahahahaha u istom topicu cjena ddr memorije i nafte, dobro je samo tako. Uglavnom točno je ovo što je u knjizi (ko bi reko) iako i ovo drugo ima smisla (i to dobrog smisla jer neki tako zarađuju)
|
Citiraj:
Teže nabavljivi proizvodi nose s sobom i veću vrijednost... |
Citiraj:
@lud76 Normalno da je točno,neče valjda biti netočno u knjizi za ekon. faks :eek: |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:42. |