Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 26.12.2007., 12:32   #1
RisingPower
čudovište

RisingPower's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
Uzemljenje

Molim da mi netko kaže smije li se PC / laptop uključiti na utičnicu bez uzemljenja? I čemu uopće služi uzemljenje na adapterima za laptope?

Sorry na bedastom pitanju... :P
RisingPower je offline   Reply With Quote
Staro 26.12.2007., 13:20   #2
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
smije naravno... eto meni veselo radi bilo šta na takvoj utičnici
syss je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 28.12.2007., 02:57   #3
dada121
Registered User

rađe ti napravi to uzemljenje da nebi bilo veselo , evo tu imaš jeftino wireless kabla pa da se ne mučiš sa provlačenjem kroz zid
http://www.optimum-online.hr/shop/vi...roduct=1504051
dada121 je offline   Reply With Quote
Staro 28.12.2007., 11:24   #4
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
Autor dada121 Pregled postova
rađe ti napravi to uzemljenje da nebi bilo veselo , evo tu imaš jeftino wireless kabla pa da se ne mučiš sa provlačenjem kroz zid
http://www.optimum-online.hr/shop/vi...roduct=1504051
Clan nino prodaje upravo takav kabel povoljno, Mitzek i Jelc su kupili, Tor je rezervirao...
Matesonik je offline   Reply With Quote
Staro 28.12.2007., 13:47   #5
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

ma uzemljenje je za papke... mora malo strest kad primiš neki metal
Staro 28.12.2007., 13:50   #6
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
Autor Matesonik Pregled postova
Clan nino prodaje upravo takav kabel povoljno, Mitzek i Jelc su kupili, Tor je rezervirao...
Vec sam dobio ponude na PM. Biznis ide

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline   Reply With Quote
Staro 30.12.2007., 18:54   #7
matman
Premium

Datum registracije: Nov 2007
Da li sa da nekom objasnit za što to točno služi, kako se koristi i o kakvom uzemljenju je riječ?
matman je offline   Reply With Quote
Staro 30.12.2007., 19:08   #8
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

Uzemljenje ti je onaj treci, zuto-zeleni vod. To je zastitni vod kroz koji se eventualan suvisak struje (syss je to opisao kao kuciste koje trese na dodir) odvodi doslovce u zemlju (iz kuce ide zeljezna traka koja se ukopa u zemlji itd itd, ne znam ni ja detalje). Uredjaji mogu raditi i bez uzemljenja, ali tada je narusena sigurnost.
Staro 30.12.2007., 19:33   #9
Vjeko
V.I.P. član
Moj komp

Vjeko's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
Uzemljenje ti je onaj treci, zuto-zeleni vod. To je zastitni vod kroz koji se eventualan suvisak struje (syss je to opisao kao kuciste koje trese na dodir) odvodi doslovce u zemlju (iz kuce ide zeljezna traka koja se ukopa u zemlji itd itd, ne znam ni ja detalje). Uredjaji mogu raditi i bez uzemljenja, ali tada je narusena sigurnost.
ma nije, budi muško

okreni utikač ako te trese i gotovo. Inače ne škodi računalu što sisa kaže
Vjeko je offline   Reply With Quote
Staro 30.12.2007., 21:41   #10
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

ne trese komp u mom slučaju, ali recimo da ponekad stara mora obući posebne veš-mašina papuče kada ju fila sa vešom
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 30.12.2007., 22:11   #11
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Ja imam obrnuti slučaj, u cijeloj kuću uzemljena je samo kupaona . Komp "trese" samo kad u isto vrijeme taknem kućište i radijator ili kad uštekavam antenu u TV tuner .
Inače, UPSovi i šuko utičnice baš traže uzemljenje za prenaponsku zaštitu.
stef je offline   Reply With Quote
Staro 30.12.2007., 22:57   #12
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

Znam ja tu foru s utikacem - nemam ni ja uzemljenja na vikendici .

A ono s vesmasinom...hm, primjenjivo na punicu
Staro 30.12.2007., 23:00   #13
matman
Premium

Citiraj:
Autor stef Pregled postova
Ja imam obrnuti slučaj, u cijeloj kuću uzemljena je samo kupaona . Komp "trese" samo kad u isto vrijeme taknem kućište i radijator ili kad uštekavam antenu u TV tuner .
Inače, UPSovi i šuko utičnice baš traže uzemljenje za prenaponsku zaštitu.
To znači da prenaponska (ili ups) ne rade kako bi trebali ako utičnica nije uzemljena?

Ja sam u stanu. (isto veš mašina trese na dijelu di joj je lak malo oguljen, i tv antena).

Ok, i kaj sad s tim kablom radite?
Staro 30.12.2007., 23:10   #14
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

UPS mora nekamo odvesti visak ako do njega dodje napon koji bi spalio njega/racunalo. Onda to odlazi u uzemljenje. A ako nema uzemljenja onda nema kamo otici.

Ovi jednofazni prikljucci izmjenicne struje kakvu imamo doma imaju 2 voda - fazu i nulu. Ak ima uzemljenja, nis nece tresti neovisno o fazi/nuli. Al ak te trese, to znaci da dio struje s faze dolazi na sasiju - jednostavno okreni utikac za 180° kako bi na tom mjestu gdje probija bila nula, a ne faza. E jesam se bacio u teoretiziranje...

TV antena... e to i mene malo muci, trese jako, a valjda skuplja tolike silne radiovalove da tak strese covjeka. Ak se ne varam, da se i protiv toga boriti...
Staro 30.12.2007., 23:59   #15
matman
Premium

Citiraj:
UPS mora nekamo odvesti visak ako do njega dodje napon koji bi spalio njega/racunalo. Onda to odlazi u uzemljenje. A ako nema uzemljenja onda nema kamo otici.

Ok znači treba mi taj kabel.
A kako se to točno montira?
Staro 31.12.2007., 06:05   #16
panoramix
driver
Moj komp

panoramix's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Citiraj:
Autor kontroler Pregled postova
Ok znači treba mi taj kabel.
A kako se to točno montira?
Ništa ne brini zbog uzemljenja, ako živiš u stanu, zgrada je jamačno izgrađena po standardima, tako da uzemljenje postoji. Ako te negdje neki uređaj drma, prvo provjeri utičnicu, je li žutozeleni kabel uzemljenja uopće spojen. Ako i dalje drma, pokušaj Matesonikov savjet i zakreni utikač za 180°. Ako i dalje drma, pozovi majstora.
Što se tiče prvog pitanja, laptopu ne treba uzemljenje jer su tako pogonjeni svi uređaji koji rade na principu eksternog napajanja na 5/9/12/18 V =.
Staro 31.12.2007., 09:38   #17
Vjeko
V.I.P. član
Moj komp

Vjeko's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
panoramix, vidio sam u svojoj električarskoj karijeri puno zgrada koje nemaju uzemljenje Jednostavno je u samoj utičnici napravljena brika sa nule.
Adapter od laptopa i nema uzemljenje koliko sam vidio. Samo plus i minus?
Vjeko je offline   Reply With Quote
Staro 31.12.2007., 09:58   #18
panoramix
driver
Moj komp

panoramix's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Citiraj:
Autor Voki Pregled postova
panoramix, vidio sam u svojoj električarskoj karijeri puno zgrada koje nemaju uzemljenje Jednostavno je u samoj utičnici napravljena brika sa nule.
Adapter od laptopa i nema uzemljenje koliko sam vidio. Samo plus i minus?
Ha, ja sam mislio na normalno građene zgrade, ove opcije s brikanjem na nulu su shit-options. Adapteri za sve vanjske uređaje, tj. one koji se pogone naponom već navedenim, nemaju uzemljenje jer do uređaja ide niski napon. Tako je kod scannera, bežičnog telefona, printera...itd. Nisam strujić da bih mogao kompetentno suditi, no čini mi se da u tim slučajevima nema mogućnosti proboja faze na masu tj. na kućište, što je moguće kod štednjaka i perilica.
U svakom slučaju, koga drma bijela tehnika u stanu, treba zvati majstora.
Staro 31.12.2007., 10:24   #19
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor panoramix Pregled postova
Ha, ja sam mislio na normalno građene zgrade, ove opcije s brikanjem na nulu su shit-options. Adapteri za sve vanjske uređaje, tj. one koji se pogone naponom već navedenim, nemaju uzemljenje jer do uređaja ide niski napon. Tako je kod scannera, bežičnog telefona, printera...itd. Nisam strujić da bih mogao kompetentno suditi, no čini mi se da u tim slučajevima nema mogućnosti proboja faze na masu tj. na kućište, što je moguće kod štednjaka i perilica.
U svakom slučaju, koga drma bijela tehnika u stanu, treba zvati majstora.
Koji u brdo slucajeva ne moze nista pametno uciniti, osim razrovati pola kuce.

Najveci dio, recimo, Novog Zagreba je izveden nulovanjem, a kablovi su u zbuci. Nulovanje je bilo standardni nacin izvedbe, samo su kupaonice pokrivene pravim uzemljenjem.
Staro 31.12.2007., 11:49   #20
RisingPower
čudovište

RisingPower's Avatar

Citiraj:
Autor panoramix Pregled postova
Što se tiče prvog pitanja, laptopu ne treba uzemljenje jer su tako pogonjeni svi uređaji koji rade na principu eksternog napajanja na 5/9/12/18 V =.
Znam da se izlažem silnom riziku da se netko "dežuran" zakači na mene i etiketira me najvećim noobom stoljeća, ali ipak želim reći da laptopi imaju uzemljenje... Da budem precizniji, ima uzemljenje kabel koji izmjeničnu struju iz utičnice doprema do onog glomaznog kockastog adaptera. Baš kao i kabel od napajanja na stolnom PC-u.
RisingPower je offline   Reply With Quote
Staro 31.12.2007., 11:52   #21
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor RisingPower Pregled postova
Znam da se izlažem silnom riziku da se netko "dežuran" zakači na mene i etiketira me najvećim noobom stoljeća, ali ipak želim reći da laptopi imaju uzemljenje... Da budem precizniji, ima uzemljenje kabel koji izmjeničnu struju iz utičnice doprema do onog glomaznog kockastog adaptera. Baš kao i kabel od napajanja na stolnom PC-u.
Kako koji. Evo, moj nema, nema ni kolegin preko puta mene... Vise ovisi o modelu nego o standardu.
Staro 31.12.2007., 13:16   #22
mymoon
nautic expert
Moj komp

mymoon's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
nulovanje je dobra zaštita ako je pravilno izvedeno (uz fid-sklopku) i standardno se primjenjuje kod većine novogradnji, a možda i na svima. iako postoje žuto-zelene žice, one nisu uzemljenje, nego su nulovane ili kod brojila ( na razvodnoj ploči) ili u trafostanicama. već prožvakano.

neki adapteri-punjači laptopa imaju šuko utikač na kabelu koji se koristi kao zaštita od radio smetnji koje rade napajanja, a ne radi zaštite korisnika. spojeni su na nekakvu vrstu oklopa primarnog dijela napajanja, to može biti limena kutija ili tanka folija.
ta napajanja se nalaze u plastičnom kućištu bez mogućnosti dodirivanja dijelova pod naponom, pa neka ekstra zaštita od dodira nije potrebna kao kod klasičnih pc-napajanja.
sekundar, odnosno ispravljeni napon koji napaja laptop je ionako galvanski odvojen od mrežnog napajanja i nikako se ne može dogoditi da nekoga "zdrma" i ozlijedi struja na lapu.
mymoon je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno