![]() |
Uzemljenje
Molim da mi netko kaže smije li se PC / laptop uključiti na utičnicu bez uzemljenja? I čemu uopće služi uzemljenje na adapterima za laptope?
Sorry na bedastom pitanju... :P |
smije naravno... eto meni veselo radi bilo šta na takvoj utičnici ;)
|
rađe ti napravi to uzemljenje da nebi bilo veselo , evo tu imaš jeftino wireless kabla pa da se ne mučiš sa provlačenjem kroz zid
http://www.optimum-online.hr/shop/vi...roduct=1504051 |
Citiraj:
|
ma uzemljenje je za papke... mora malo strest kad primiš neki metal :D
|
Citiraj:
|
Da li sa da nekom objasnit za što to točno služi, kako se koristi i o kakvom uzemljenju je riječ?
|
Uzemljenje ti je onaj treci, zuto-zeleni vod. To je zastitni vod kroz koji se eventualan suvisak struje (syss je to opisao kao kuciste koje trese na dodir) odvodi doslovce u zemlju (iz kuce ide zeljezna traka koja se ukopa u zemlji itd itd, ne znam ni ja detalje). Uredjaji mogu raditi i bez uzemljenja, ali tada je narusena sigurnost.
|
Citiraj:
okreni utikač ako te trese i gotovo. Inače ne škodi računalu što sisa kaže |
ne trese komp u mom slučaju, ali recimo da ponekad stara mora obući posebne veš-mašina papuče kada ju fila sa vešom :D
|
Ja imam obrnuti slučaj, u cijeloj kuću uzemljena je samo kupaona ;). Komp "trese" samo kad u isto vrijeme taknem kućište i radijator ili kad uštekavam antenu u TV tuner :D.
Inače, UPSovi i šuko utičnice baš traže uzemljenje za prenaponsku zaštitu. |
Znam ja tu foru s utikacem - nemam ni ja uzemljenja na vikendici :).
A ono s vesmasinom...hm, primjenjivo na punicu :D |
Citiraj:
Ja sam u stanu. (isto veš mašina trese na dijelu di joj je lak malo oguljen, i tv antena). Ok, i kaj sad s tim kablom radite? |
UPS mora nekamo odvesti visak ako do njega dodje napon koji bi spalio njega/racunalo. Onda to odlazi u uzemljenje. A ako nema uzemljenja onda nema kamo otici.
Ovi jednofazni prikljucci izmjenicne struje kakvu imamo doma imaju 2 voda - fazu i nulu. Ak ima uzemljenja, nis nece tresti neovisno o fazi/nuli. Al ak te trese, to znaci da dio struje s faze dolazi na sasiju - jednostavno okreni utikac za 180° kako bi na tom mjestu gdje probija bila nula, a ne faza. E jesam se bacio u teoretiziranje... :D TV antena... e to i mene malo muci, trese jako, a valjda skuplja tolike silne radiovalove da tak strese covjeka. Ak se ne varam, da se i protiv toga boriti... |
Citiraj:
Ok znači treba mi taj kabel. A kako se to točno montira? |
Citiraj:
Što se tiče prvog pitanja, laptopu ne treba uzemljenje jer su tako pogonjeni svi uređaji koji rade na principu eksternog napajanja na 5/9/12/18 V =. |
panoramix, vidio sam u svojoj električarskoj karijeri puno zgrada koje nemaju uzemljenje :) Jednostavno je u samoj utičnici napravljena brika sa nule.
Adapter od laptopa i nema uzemljenje koliko sam vidio. Samo plus i minus? |
Citiraj:
U svakom slučaju, koga drma bijela tehnika u stanu, treba zvati majstora. |
Citiraj:
Najveci dio, recimo, Novog Zagreba je izveden nulovanjem, a kablovi su u zbuci. Nulovanje je bilo standardni nacin izvedbe, samo su kupaonice pokrivene pravim uzemljenjem. |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
nulovanje je dobra zaštita ako je pravilno izvedeno (uz fid-sklopku) i standardno se primjenjuje kod većine novogradnji, a možda i na svima. iako postoje žuto-zelene žice, one nisu uzemljenje, nego su nulovane ili kod brojila ( na razvodnoj ploči) ili u trafostanicama. već prožvakano.
neki adapteri-punjači laptopa imaju šuko utikač na kabelu koji se koristi kao zaštita od radio smetnji koje rade napajanja, a ne radi zaštite korisnika. spojeni su na nekakvu vrstu oklopa primarnog dijela napajanja, to može biti limena kutija ili tanka folija. ta napajanja se nalaze u plastičnom kućištu bez mogućnosti dodirivanja dijelova pod naponom, pa neka ekstra zaštita od dodira nije potrebna kao kod klasičnih pc-napajanja. sekundar, odnosno ispravljeni napon koji napaja laptop je ionako galvanski odvojen od mrežnog napajanja i nikako se ne može dogoditi da nekoga "zdrma" i ozlijedi struja na lapu. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:20. |