|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Apr 2004
|
Prašina u kućištu i borba protiv iste
pozdrav Na koji da se način borim protiv prašine u kućištu? Gdje da nađem neku membranu koju bih stavio na vent da mi filtrira zrak? Mislio sam staviti onaj papir za filtrirat espresso kavu, moram vidjet kakva je propusnost toga... Pun mi je više ku*ac prašine u hladnjaku proca... hvala Shoki
Q: sta ce ti mis sa "kuglicom" kad vec pa cijeni od 50-ak kuna mozes kupiti opticki mis koji je duplo prakticniji i bolje radi od tog tvog sa "kuglicom"... A: Treba mi miš sa kuglicom jer troši manje struje. I za navigaciju po windozama je odličan tj. neizrecivo bolji od dirke. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
I mene zanima kako smanjit prašinu u stanu? Jer živim na Maximiru, pored ceste, i ono, prašine ko u priči, svaki drugi dan centimetar prašine, a nakon 2mj komp je doslovno ugušen u prašini.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Premium
|
Citiraj:
ne u kući, frende, nego u kućištu ![]() u kući ne možeš pobjeći prašini. Parket, zidovi, tepih, tvoja koža koja se peruta,... ah užitak gradskog života ![]()
Q: sta ce ti mis sa "kuglicom" kad vec pa cijeni od 50-ak kuna mozes kupiti opticki mis koji je duplo prakticniji i bolje radi od tog tvog sa "kuglicom"... A: Treba mi miš sa kuglicom jer troši manje struje. I za navigaciju po windozama je odličan tj. neizrecivo bolji od dirke. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Ma znam, nije lol. Štos je u tome, što krećem od korijena problema. Ako me yebe prašina u stanu, i zbog toga u kučištu, onda bum krenul da riješim problem kak spada ![]() Jel tak frende! ![]() Štos je još u tome što baš 2 dana konstantno razmišljam kome se obratit i kog pitat kako riješit taj problem prašine... Palo mi napamet da po zidovima napravim slapove ![]()
![]() |
#5 |
Honda Prelude 2.0i driver
Datum registracije: Jul 2006
|
di je problem? jednom u dva mjeseca skini bočnu stranicu i komprimiranim zrakom u konzervi ispuši i onda prođi usisavačem. 10 min posla.
![]() |
#7 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
Mislim da je filtera za prašinu bilo u Linksu, kupiš i onda izrežeš kako hoćeš. Također ima i u Formelu filtera od Xilencea, već izrezanih i oblikovanih filtera. Probajte držati relativnu vlažnost zraka na 60%, tako se prašina teže hvata za komponente ![]() I naravno pozatvarati sve nepotrebne rupe na kućištu i malo češće usisavati prašinu u stanu.
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Pod naletima kopita zla
Datum registracije: Dec 2005
|
http://www.pc-shop.hr/proizvodi2.asp?Kat=A07 imaš na gore linku filtere ako ti se neda solo raditi ![]() bio je superunknwon prekjučer i ima za 120mm ventove.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
prcknedl
|
Kad stavljas najlonku, stavi samo jedan sloj. S vise slojeva samo ubije protok, a zaustavljanje prasine je itekako dovoljno s jednim slojem. Jos je rjedja mrezica za komarce, no s njima nisam imao iskustva. Buduci da se najlonka jako rasteze, ja sam oko venta (oko onog okruglog dijela kucista) nategnuo gumice za domacinstvo (sluzbeni naziv ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Torrent freek
Datum registracije: Mar 2005
|
![]() |
#12 | |
Torrent freek
Datum registracije: Mar 2005
|
Citiraj:
prašine ima svuda, al kad je komp na podu onda je to katastrofa... ja u svome ( na podu ) u mjesec dana skupin tolko da mogu prodavat, dok san ga jednom za test diga na stol i drža tako 30 dana. Nakon toga nisan uspija skupit ni da mi u ruku stane koliko je bilo malo. A isto kučište, isti cooleri, iste rupe..... Pa ti vidi sad ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
filteri JAKO ubijaju protok, pogotovo na sporim ventovima.. pozatvaraj sve rupe viška, i redovitije usisavati, i to je to... |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Drone
Datum registracije: Jan 2006
|
Možda bi mogao poslužiti filter iz klime. Dizajniran je da skuplja prašinu, možeš ga oblikovati po potrebi, lako se čisti s vodom. Mašinu čistim usisavačem tako da na vrh usisne cijevi stavim debelu slamku i sa šakom (pridržavam i) reguliram protok zraka. Dobro za čistiti nepristupačna mjesta bez razmontiravanja istih (rebra od kulera, prostor između kartica, ladice, unutrašnjost napajanja...) |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
što picajzlate, nemožeš hermetički zatvorit kutiju, lijepo imaš doma kompresor i lijepo svaku nedjelju dok pereš auto ispušeš comp to ti je 1,5min posla.nek se praši, iza dobrog konja se uvijek praši. (ako nemaš kompresor imaš komprimirani zrak)bočica ti košta cca 25kn |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Strichek Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Nemoj, predebel je, previše smanji protok. Evo slučaj kod mene, na prednjoj strani imam kod venta filter od Centuriona koji je tanki i na sebe hvata svu prašinu tako da mi je taj prednji vent čist, svi otvori uključujući one prednje za optiku su zatvoreni, bočne rupice zatvorene, tako da je jedino mjesto di prašine može uč je kod prednjeg venta (a tamo je kako sam rekao taj filter kojeg čistim svakih 3 tjedna, za to je potrebno vremenski 2 min). Prašine unutra nema, odnosno ima jer je nemoguće napravit da apsolutno ništa ne ulazi ali je ima toliko malo da se ne isplati spominjat. Ja bi stavio dvostruki sloj od najlonke kod prednjeg venta a sa strane i na sva mjesta di ima rupica bi zatvorio sa biločim, i to je to. E da spomenem, komp mi je praktički na kraju sobe i na podu da je u zraku mogao bi jest sa njega ![]()
![]() |
#19 |
EMP moderator
|
Nešto slično imam i ja na Sharkoonu Rebel9. Sve rupe sam zatvorio osim ove iza gdje je vent i prednju masku ostavio otvorenu jer je iza nje filter. Imam samo jedan vent na kućištu koji ispuhuje zrak ispod napajanja. Prašine u mjesec dana nema gotovo ništa, Freezer čist, Accelero isto. ![]()
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Premium
|
kompresor nemam a za piksu komprimiranog zraka ne dam 25 kuna. Hvala na super idejama, probat ću sa najlonkom i korisstiti usisavač + slamku ![]() pozz
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Premium
Datum registracije: Dec 2006
|
Evo ja upravo "projektiram" sustav za filtriranje prasine u sovm racunalu. Znaci vrlo je jednostavno, ima jedan ventilator koji obacuje zrak i on ima filter, kako je veliki ventilato (120mm) on stvara odredeni "tlak" u kucistu. Poanta toga je da sada na sve ostale otvore zrak samo izlazi, stoga nema potrebe brtvit ili filtrirat sva ta druga mjesta. A filter ce biti veci nego promjer ventilatora, i biti ce napravljan od posebnih medicinskih gaza. Mozda ih je netko i vidio, ne izgledaju kao sto smo navikli gledat. Neke su fanci, i imaju vrlo male rupice po sebi, no mnogo njih... Biti ce izmjenjive i mogu se ljepo usisat kad se prasina nakupi na njima. eto... |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2005
|
Citiraj:
BTW i kod mene ce ici samo straga jedan 12cm vent, ako moze hladit kod tebe, onda moze i kod mene (imam hladniji komp). |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
prcknedl
|
Ma SRV, tebi ne treba nijedan vent pozadi. Sto manje to bolje. Moj komp (dvoprocesorski) ima 4 venta: po 1 na procovima, 1 80mm@5v koji puse po disku, i jedan 12cm u napajanju. I gotovo. Procevi ne idu preko 50C. ![]() edit: Sad sam se sjetio, jos jedan efikasan nacin borbe protiv prasine: rijesite se prednjeg venta. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
EMP moderator
|
Citiraj:
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2005
|
Citiraj:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Pod naletima kopita zla
|
uglavnom ubo sam xilence filtere i mogu vam preporučiti da ih nikada ne kupite jer nema šanse da išta puhne kroz to..pa čak ni vent na 12V uglavnom jako loše! ja na svom šarkunu imam prednji usisni xilence na cca 6V bočni usisni sharkoon sys.fan S cca 6V stražnji ispušni xilence 7V prašine ima kao u prići..sada sam bio rastavio jedan filter i stavio sam samo onu metalnu mrežicu ispred bočnog sharkoona ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Pod naletima kopita zla
|
mislim da nije baš previše ventova jerbo komp je i s ventovima poprilično vruć komp ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|