|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Error prilikom instalacije Xp
Imam problem s jednim errorom, koji glasi "Error Loading Operating System" . Naime tvrdi disk na kojem hoću instalirat xp uvijek je radio uredno jer sam više puta rušio xp. E sad na njemu su bile dvije particije od 20GB, i OS Vista, i htio sam instalirat XP na drugu particiju od 20GB. Onda sam ubacio XP instalacijski cd i kad je to sve završilo kopiranje datoteka, nakon resetiranja mi se pojavila poruka "Error Loading Operating System". A onda sam cijeli hard disk izbriso znači i ona vista što je bila na njemu, zatim kreno u normalnu instalaciju win xp i opet isti error se javlja nakon resetiranja pc-a, jel onda kada bi se trebao dalje nastaviti instalirati operacijski sustav. Inače nikad nisam imao taj problem. Pokušao sam tražit na googlu ali ne baš uspješno, pa molim nekog ako mi može pomoći. Unaprijed hvala. Zadnje izmijenjeno od: vita. 15.06.2007. u 08:26. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
|
Nisi napisao da li se radi o sata disku, ako je, onda ili kroz bios postavi opciju da makinja vidi disk kao pata ili sa F6 prilikom boot - a instalacije XP preko diskete dodaj drajver za sata kontroler. Ukoliko se radi o pata disku onda probaj sa Partition Magic - om najprije izbrisati obe particije i napraviti novu uključujuči njen format (NTFS). Iza toga prilikom instalacije XP samo odabereš da se os instalira na tu novo kreiranu particiju (može i bez formata - use this partition). |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Ovako radi se o ide/ata disku, u biosu su postavke sve na auto, inače ploča je ic-7 abit, dodati drajver za sata kontroler mislim da ne treba jel se ne radi u ovom slučaju o sata disku koji mi radi. Eto tolko idem probat resetirati cmos,inače te disk radi ono da se formatirat i to, ali kad je instalacija Os-a u pitanju ne, idem ponovo ubaciti xp da se instalira, pa javim. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
|
Evo Nikky probo sam instalirat xp ne ide, nakod što instalacija zatraži resetiranje kompjutera, i kad bi trebalo se dalje nastaviti sa instalacijom tu stane s tim errorom. U biti nije mi jasno masu puta sam s tim diskom rušio xp, briso ovo ono, disk je star tri godine, maxtor, i sad odjednom Error Loading Operating System. Probao sam napraviti checkdisk, ne pomaže, što bi u biti trebao napraviti ne znam koji korak, možda low level format, ali baš mi se to ni neda, ili provjeriti greške na disku s nekim alatom. Mislim ne kužim zašto neće da nastavi instalaciju dalje, naravno da nema os-a dok se instalira. Inače disk radi, imam na drugom disku xp i kad upalim taj disk particije se normalno vidi u exploreru. Primary master i te fore 100% sigurno dobro spojeno. Jel u biti to rikno hard disk ili o čemu je riječ. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Jan 2005
|
jedno laičko pitanje? da li ti je cd na kojem su Win ispravan? jer mi se masu puta znalo dogoditi da mi se pojavljuju nekakvi errori prilikom instalacije i nakon dužeg vremena sam skužil da je cd u pitanju...bil je ogreban totalno.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Probaj kod instalacije XP, izbrisat SVE particije i onda kreirat nanovo ili sa fdiskom iz dos-a. Onda bi trebalo bit sve u redu.
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
Evo odgovor za Mr.Black i nino5, cd je ispravan 99%, kod instalacije xp sve sam pobriso, do kraja i nanovo napravio particije, fdisk iz dos-a, kako to, jel treba neki win98 cd ili, to jedino nisam probao. Ne znam u čemu je caka, ovaj jedino ubaciti hirens boot pa malo tamo vidit da ispravi možda kakve greške na disku, ali sumnjam da je to u pitanju, radio sam chkdisk iz winXP. Ovo mi nije jasno jel moguče da se disk vidi u exploreru, a da neće da boota, da li prilikom instalacije ili podizanja OS. Ima nešto na google sam našao da je neko mijenjao access mode u bios u large, pa meni je otkako sam kupio pc bilo na auto, tako da sumnjam i u to. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: Dec 2004
|
pokusaj procitati pravila foruma i ubaci komponente u "moj komp" jer te ovako moramo ispitivati koji imas ovo, koje imas ono... Hiren's boot cd sadrzi jedan tool s kojim mozes obrisati MBR nekog diska. Ne sjecam se kako se zove tool, a trenutno nemam taj CD kod sebe, pa probaj potrazit i isprobat s tim. Moguce da XP ne moze utjecati na MBR zapis od viste? |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
PizzoZder
|
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Premium
|
Citiraj:
Ha moguće je,ali mislim da nije, jer sam rušio i vistu i XP više puta na istom disku, a i cijeli je hard formatiran, pa valjda ga je to pobrisalo. Inače hard disk je Maxtor ATA-133 evo slika http://img207.imageshack.us/my.php?i...ntitledwc3.jpg , ploča je ic-7 abit. A idem vidit sa hiren, ima tamo taj alat. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
|
Vidite seatools alat kaže da je sve ok što se tiće diska i povezivosti, tj. komunikacija između kontrolera ok, kad sam taj test napravio pokušao instalira neki os nanovo, to je bila vista i uspilo je. Ne dugo zatim sam pobriso tu vistu i pokreno instalaciju XP da vidim oče li biti opet error i bio je. Tu ima vjerovatno sad neka caka što je rekao SPLIff "Moguce da XP ne moze utjecati na MBR zapis od viste", mada se ovdje uopće ne radi o dual bootu. Jednu stvar znam sigurno da je meni dual boot radio sve ok,ali i kad sam htio maknut vistu potpuno i instalirat xp. E sad zašto više neće pojma nemam. U suštini probat ču napraviti još test full ovo je je bio quick, sa seatools i s nekim još programom sa hirens koji ispravlja greške, šta već pa javim. Jel low level format najsigurnije da je to sve pobrisano, nisam nikad radio pa ako može odgovor, i što se treba skinut program za low level sa stranice proizvođaća. Ako može link od softwera za maxtor (ne znam jeli univerzalan za sve diskove od maxtora), za low level format. Eto sory na dugom tekstu, malo sam i umoran, pa ako šta bude javim pozdav. Zadnje izmijenjeno od: vita. 15.06.2007. u 14:53. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
PizzoZder
|
Pa mozes i sa seatools-om preformatirat, ne?
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Bill Gates
Datum registracije: Jan 2007
|
joooj to se meni dogodilo. Izvadi bateriju na koji sat. I jesi li stavio u biosu da ti je primary boot device cd-rom???? Zato jer kod nekih ploča (ako nisi stavio u biosu) nego samo pri botu stisneš boot manager (različito ime na svakim pločama). Događa se to da u boot manageru staviš cd-rom, pa se pri restartu vrati opet na hdd. Probaj pa javi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
pipe nije do boot manager, vaditi bateriju ne znam šta se s tim dobije, u slučaju prestanka napajanja CMOS gubi sadržaj, i kod novog pokretanja računala učitavaju se default vrijednosti što ja jesam več napravio kroz promjenu jumpera, Nisam evo do sad ništa stigao obaviti idem sad sa seatools napraviti full test pa kolko potraje potraje. Između ostaloga mislim kad bi napravio low level format da bi to bilo to ali nisam još stigo do toga, nastojaću radije prespojiti hard na neki drugi kompjuter da vidim jel do njega ili do matične(konektora ili nečeg drugog). Prije to sve radilo briši, instaliraj os-ove kako želiš i kad želiš, postavke na matičnoj master, slave, primarni, sekundarni ma sve uredno i u biosu, sad mi da samo vistu instalirat, kao da je vista preuzela hard disk samo za sebe, što opet mi nema logike. Ovo nisam probao da ubacim cd instalacijski od xp-a dok vista radi pa onda idem na instalaciju dual boot,mada bi trebalo i standarno kroz boot samog cd/dvd bootabilnog medija, no idem prvo napraviti reformat sa seatools, pa možda i partitiom magic i inim alatima pročačkat pomalo. Kad sam več potrošio dosta vremena na popravak i šta bi moglo biti idem još dok ga ne sredim. Zadnje izmijenjeno od: vita. 15.06.2007. u 21:39. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Moderator
|
Nisam nizašto rekao da sa Partition magicom ili nekim drugim takvim alatom izbrišeš sve particije na tom disku i da napraviš nove i formatiraš ih odma iz tih alata. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
|
Zdravo, evo nešto sam riješio jučer, bilo je kasno da pišem pa ču sad nabrojat na koji način sam napravio da radi. Prvo sam isprobao sa Hirens alatima. 1. HDD Regenerator - 0 Bad sectors, skeniranih 80 293 000 2. Segate seatools - ima neke greške http://www.marko.kolibe.com/hrvoje/MAXTOR6E.htm Result: Invalid BPB 3. Maxtor Power max 4.23 - kaže sve ok. 4. TuneUp Utilities, mislim da je on to i popravio, ima Disk doctor Nakon svega toga uspio sam instalirat, mislim da je saetool našao razlog problema, valjda, a TuneUp napravio svoje, jel sam njega koristio sa drugom tvrdog diska. I pitanje opcija low level format, jel to može pokvariti tvrdi disk kad bi napravio to, znam u biti da je to fizičko formatiranje, ovaj i šta s tim dobivam jel se riješavam svih mogućih virusa na disku. I Nikky nisam baš razumio točno što si napisao, što sa Partition magic itd.. Zahvaljujem na svim odgovorima. Pozdrav. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|