|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jun 2005
|
HD standard
Evo, otvaram jedan topic za pitanja/zanimljivosti o HDtv/ostalim HD standardima i usput da pitam, koja je min konfa sposobna da vrti 720p a koja za 1080p standard? Vrtio sam 720p na tbredu 1.2ghz, i imao oko 15fps-a, jel postoji bilo kakav stos da bude barem 25/30fps-a, sa manjom kvalitetom/rezolucijom (bez da ponovno kodiram file). Koja je razlika izmedju npr 720p i 720i? (ovo vijerojatno pise na wiki, al mi nije maticni jezik eng..pa) vrlo koristan link -> http://en.wikipedia.org/wiki/High-definition_television |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
ja kad sam pokusao film u HD formatu gledat (Aeon flux) sa svojim p4 630 - LOL. nema sanse heh |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
..dno
Datum registracije: Sep 2005
|
E ovo i mene zanima..malo sam ostao na ovo mat-ovo da nemre gledat film u HD na toj konfi..hehe..kako bi tek to meni radilo..tj. kako ne bi..
![]() |
#5 | |
Uptime 99.99%
Datum registracije: Nov 2001
|
Ako stvarno zelis na 1200mhz gledat HD trebao bi nabaviti graficku koja je sposobna dekodirati HD video. Microsoft navodi ove konfiguracije kao minimalne/optimalne. Citiraj:
![]() |
![]() |
#7 |
Uptime 99.99%
|
Hmm ako ti komp dobro radi a bas bi htio gledati filmove mislim da hw dekodiranje je dostupno od Nvidia 6xxx i Ati 1xxx serije.
![]() |
#8 |
Suit up!
Datum registracije: Dec 2004
|
Ja sam gledao nekoliko dokumentarnih HD-a (720 i 1080p - Coral reef adventure, jet fighter pilots i sl), nije bio H264 nego xvid ili x264, nisam siguran. Išllo je bez problema na A64 3200+ (negdje 60ak posto opterećenosti ako se dobro sjećam). |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
*
Datum registracije: Oct 2005
|
its HR is 960 X 540 Hull HD 720 resolution: 1280 X 720 ---> its HR 640 X 360 This is commonly used only for TV shows. |
1080i refers to the resolution of a picture with interlaced (i) fields which fit together to form one full frame. 1080p refers to the resolution of the picture with progressive (p) multiple full frames. 1080i takes less space but demands more CPU decoding (because you need to deinterlace it, if you wan't good quality). |
These high definition videos are encoded using Microsoft Windows Media Video 9 codecs (VC-1 compliant Windows Media Video 9). |
x264 is a Free software library for encoding H.264/MPEG-4 AVC video streams. |
The XviD Codec is a video encoding and decoding (playback) codec famous to be the rival of DivX…now utilized also for HD content. |
Stands for Half Resolution (or High Resolution) and as the name suggest it’s half the resolution of a real HD content (1080p, 1080i, 720p). Full HD 1080 resolution: 1920 x 1080 ---> its HR is 960 X 540 Hull HD 720 resolution: 1280 X 720 ---> its HR 640 X 360 This is commonly used only for TV shows. |
1080i refers to the resolution of a picture with interlaced (i) fields which fit together to form one full frame. 1080p refers to the resolution of the picture with progressive (p) multiple full frames. 1080i takes less space but demands more CPU decoding (because you need to deinterlace it, if you wan't good quality). |
![]() |
#10 |
Premium
|
Yea, mozda bi se trebalo i sloziti s vremenom nekakav post gdje bi se razjasnilo sve oko toga .. sve pregledno ![]() btw 1080 i 720 su samo widescreen znaci? Ja ne koristim CCCP, nego obicni k-lite, jel moguce da do toga 'steka' vise nego sto bi trebalo? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
|
Gledao sam neke spotove i HD promo materijal na kompu, zauzece je bilo negdje oko 30-40% (k-lite + MPC) Probao sam i sa PowerDVD HD playerom, tam je zauzece proca jos manje. Koji format je bio, stvarno nemam pojma. Znam samo da je reza bila 1920x1080.
![]() |
#12 | |
*
|
Citiraj:
Moguce je naravno da steka zbog codeca. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Uptime 99.99%
|
Tu mozete naci video-e 720p i 1080p. Kad sam zadnji put probao na amd xp-m 2500+@3200+ jedva je zvakao 1080p sa time da nisam imao karticu koja moze dekodirati HD. http://www.microsoft.com/windows/win...tshowcase.aspx
![]() |
#14 |
Premium
|
sa cyber linkom imam dojam da jos vise zapinje ![]() nego, skuzijo sam u infu- powerdvda da mi nekakav directx VA nije uklj .. sto je to? http://www.microsoft.com/whdc/device...A/default.mspx damn, da bar 720p pocne 'klizit' na 25fps bijo bi sretan.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
Datum registracije: Dec 2003
|
ukratko...u Americi se koristi 720p60 (760i) kao primarni high-definition format; drugi koriste 1080i standard.720p predstavlja kompletan frame od 720 linija svakih 24 do 60 puta u sekundi (ovisno o formatu), 1080i predstavlja sliku sa 50 do 60 "polja" u sekundi (540 linija) tj. 24 potpuna 1080-linijska polja koja ljudsko oko mora vizualno pratiti da bi vidjelo 1080 linijsku sliku, naravno,radi se o CRT displejima jer LCD je prespor za to. svaka konverzija "običnog" videa niske rezolucije u HD format uopće nema smisla.Materijali za HD se snimaju drugačijom tehnologijom.Inače,ispod 3 GHz i 2 GB RAM-a je sve mučenje. koristan link |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
The Geek Wants Out
Datum registracije: Feb 2005
|
.ts (transport stream) u kojemu se emitira HDTV sadrži :
Mana .ts streamova je njihova veličina i zato se komprimiraju, u početku u divx/xvid a odnedavno u x264 jer daje najbolju kvalitetu slike uz najmanju izlaznu datoteku pa tako npr. epizoda Losta (720p)
Unutar .mkv datoteke mogu biti razni audio zapisi i titlovi koje odabiremo preko haali media splittera (iako mplayerc ima ugrađen matroska splitter ipak se preporuča instaliranje i korištenje haali splittera). ... ![]() ... Sa kombinacijom
Sve navedeno se odnosi i na Vistu s tim da sama Vista ima veće sistemske zahtjeve (prvenstveno memorijske) tako da se i ukupni zahtjevi povećavaju...
Zadnje izmijenjeno od: crn. 09.04.2007. u 15:16. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Samo da napomenem - sa linkova što je Bono, još davno prije sam skinuo "Robotica" trailer baš da vidim koliko će mi % proca uzimati taj HD. Za Media Player Classicom % zauzeća procesora (x2 3600+ na 2.48Ghz) je ~25%, a sa VLC media Playerom je ~40%. Ima li neki posebni razlog za to ili ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
/
Datum registracije: Oct 2006
|
evo ja sad imam karticu koja ima samo VGA izlaz (na kompu) - mogu li ja taj svoj komp žično (lol ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
![]() |
#22 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Da bi gledao HD moraš imati instaliran-codec ![]() A razlika u perfomansama kod različitih codeca je velika. Baci oko tu: http://forum.doom9.org/forumdisplay.php?f=77
![]() |
#23 | |
*
|
Citiraj:
1,365x768 (pioneer.co.uk). Jesam ja to dobro protumacio ili ipak stvari stoje nesto drugacije? ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Premium
|
Vec vidim materijala za jedan opsirni sticky .. ![]() u 'njubovskom' jeziku, dakle sto meni ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Uptime 99.99%
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#26 |
Premium
|
Probal sam gledati Heroes-e u x.264 1280x720 P4 1.5 ghz(prva četvorka) i stalno je trzalo. Zatima sam probal na laptopu Compaq Evo N800v koji ima 1.8GHz-a Pentium mobilca i tu je trzalo. Imal sam instalirani K-lite mega codec pack zadnji. Onda sam uzel bratov laptop koji ima c2d na 1.8ghz i normalno odgledal. Nisam gledal zauzeće, ali na mom operonu je oko 20%. nadam se da sam nekome pomogel.
PCE 100+kg demolition squad Zadnje izmijenjeno od: NJUNJO_HR. 09.04.2007. u 18:25. |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Premium
|
ko zna, stvar je da elektronika ima razvijene čipove samo za jednu stvar tak da ko zna kak su oni brzi nisam ti dovoljno pametan da bi ti odgovoril na to pitanje
![]() |
#29 |
/
Datum registracije: Oct 2006
|
kad upalim HD video rezolucije 1080i i on niš ne trza i sve to ok ali na svakih par sek. se na samo NEKIM djelovima slika onak...kak bi to rekel...ko da u Photoshopu uzmete filter "Liquify..." i razmažete dio slike lijevo desno...otprilike tak...do čega je? -->
tnx. ![]() evo da malo dignem temu iz zaborava
![]() nakon totalnog reinstala windowsa instaliral sam si K-Lite Codec Pack FULL sa Media Player Classic progamom koji me odlično služi (vrti sve živo) - ali sad imam problem --> kad upalim HD video rezolucije 1080i i on niš ne trza i sve to ok ali na svakih par sek. se na samo NEKIM djelovima slika onak...kak bi to rekel...ko da u Photoshopu uzmete filter "Liquify..." i razmažete dio slike lijevo desno...otprilike tak...do čega je? tnx. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Premium
|
inace meni sa VLC-ovim codecima nije radilo uopce, kao sto sam i rekao gore no u kombinaciji s haaliem i wm9 radi odlicno. probati cu jos klite i mpc, no zasad je sve super. govorim dakako o xHD-ovima (.mkv) u rasponu od 5-10 giga po filmu. jedan istinski 1080p ili 1080i cisto sumnjam da bi mogao uopce pokrenuti. no prema onom gore sto je morph napisao, u buducnosti dual i quadrocore racunarstva, predvidam sjajnu buducnost za 1080i ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|