![]() |
HD standard
Evo, otvaram jedan topic za pitanja/zanimljivosti o HDtv/ostalim HD standardima i usput da pitam,
koja je min konfa sposobna da vrti 720p a koja za 1080p standard? Vrtio sam 720p na tbredu 1.2ghz, i imao oko 15fps-a, jel postoji bilo kakav stos da bude barem 25/30fps-a, sa manjom kvalitetom/rezolucijom (bez da ponovno kodiram file). Koja je razlika izmedju npr 720p i 720i? (ovo vijerojatno pise na wiki, al mi nije maticni jezik eng..pa) vrlo koristan link -> http://en.wikipedia.org/wiki/High-definition_television |
ja kad sam pokusao film u HD formatu gledat (Aeon flux) sa svojim p4 630 - LOL. nema sanse heh
|
E ovo i mene zanima..malo sam ostao na ovo mat-ovo da nemre gledat film u HD na toj konfi..hehe..kako bi tek to meni radilo..tj. kako ne bi..
|
Nemam blage, al su fakat bezobrazni, ono nije to ni tako los procesor (IMHO).
Ukratko : zauzece procesora skoci na 100 i dalje nemoze.. |
Ako stvarno zelis na 1200mhz gledat HD trebao bi nabaviti graficku koja je sposobna dekodirati HD video.
Microsoft navodi ove konfiguracije kao minimalne/optimalne. Citiraj:
|
Imam sve osim proca za 720p.. :\
grafa je nvindija gf4 mx440 64mb |
Hmm ako ti komp dobro radi a bas bi htio gledati filmove mislim da hw dekodiranje je dostupno od Nvidia 6xxx i Ati 1xxx serije.
|
Ja sam gledao nekoliko dokumentarnih HD-a (720 i 1080p - Coral reef adventure, jet fighter pilots i sl), nije bio H264 nego xvid ili x264, nisam siguran.
Išllo je bez problema na A64 3200+ (negdje 60ak posto opterećenosti ako se dobro sjećam). |
Postoji vise tih formata na koje se odnosi pojam HD.
Full HDTV (ili bolje reci samo HDTV) dolazi u VIDEO_TS folderu slicno kao i DVD (samo sto su kod DVD-a *.vob fileovi, a kod HD-a *.evo). Ono sto sam ja vidio veličina takvih filmova je od 12 - 28 gb (1080). Ako sam dobro shvatio to je i jedini pravi HD a ovo drugo su ripovi. Ujedno je i hardverski najzahtjevniji, a zahtjevnost ovisi ponajprije o bitrateu. WMV-HD Citiraj:
HDTV/x264 Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Razlika između 1080i i 1080p Citiraj:
Koliko sam vidio najvise se kao playeri preporucavaju PowerDVD 6.5, 7.2, 7.3., MPC 6.4.9.0, a od codeca CCCP (Combined Community Codec Pack) + CoreAVC Sve u svemu poprilicna zbrka, cemu svakako pridonosi eksploatacija kratice HD na svim mogucim i nemogucim mjestima, drago mi je da se otvorio ovaj topic pa da se to malo razjasni. |
Yea, mozda bi se trebalo i sloziti s vremenom nekakav post gdje bi se razjasnilo sve oko toga .. sve pregledno :)
btw 1080 i 720 su samo widescreen znaci? Ja ne koristim CCCP, nego obicni k-lite, jel moguce da do toga 'steka' vise nego sto bi trebalo? |
Gledao sam neke spotove i HD promo materijal na kompu, zauzece je bilo negdje oko 30-40% (k-lite + MPC)
Probao sam i sa PowerDVD HD playerom, tam je zauzece proca jos manje. Koji format je bio, stvarno nemam pojma. Znam samo da je reza bila 1920x1080. |
Citiraj:
Moguce je naravno da steka zbog codeca. |
Tu mozete naci video-e 720p i 1080p. Kad sam zadnji put probao na amd xp-m 2500+@3200+ jedva je zvakao 1080p sa time da nisam imao karticu koja moze dekodirati HD.
http://www.microsoft.com/windows/win...tshowcase.aspx |
sa cyber linkom imam dojam da jos vise zapinje :D
nego, skuzijo sam u infu- powerdvda da mi nekakav directx VA nije uklj .. sto je to? http://www.microsoft.com/whdc/device...A/default.mspx damn, da bar 720p pocne 'klizit' na 25fps bijo bi sretan.. |
ukratko...u Americi se koristi 720p60 (760i) kao primarni high-definition format; drugi koriste 1080i standard.720p predstavlja kompletan frame od 720 linija svakih 24 do 60 puta u sekundi (ovisno o formatu), 1080i predstavlja sliku sa 50 do 60 "polja" u sekundi (540 linija) tj. 24 potpuna 1080-linijska polja koja ljudsko oko mora vizualno pratiti da bi vidjelo 1080 linijsku sliku, naravno,radi se o CRT displejima jer LCD je prespor za to.
svaka konverzija "običnog" videa niske rezolucije u HD format uopće nema smisla.Materijali za HD se snimaju drugačijom tehnologijom.Inače,ispod 3 GHz i 2 GB RAM-a je sve mučenje. koristan link |
.ts (transport stream) u kojemu se emitira HDTV sadrži :
Mana .ts streamova je njihova veličina i zato se komprimiraju, u početku u divx/xvid a odnedavno u x264 jer daje najbolju kvalitetu slike uz najmanju izlaznu datoteku pa tako npr. epizoda Losta (720p)
Unutar .mkv datoteke mogu biti razni audio zapisi i titlovi koje odabiremo preko haali media splittera (iako mplayerc ima ugrađen matroska splitter ipak se preporuča instaliranje i korištenje haali splittera). ... http://img480.imageshack.us/img480/6030/mkvny5.th.jpg ... Sa kombinacijom
Sve navedeno se odnosi i na Vistu s tim da sama Vista ima veće sistemske zahtjeve (prvenstveno memorijske) tako da se i ukupni zahtjevi povećavaju... |
Samo da napomenem - sa linkova što je Bono, još davno prije sam skinuo "Robotica" trailer baš da vidim koliko će mi % proca uzimati taj HD.
Za Media Player Classicom % zauzeća procesora (x2 3600+ na 2.48Ghz) je ~25%, a sa VLC media Playerom je ~40%. Ima li neki posebni razlog za to ili ? |
evo ja sad imam karticu koja ima samo VGA izlaz (na kompu) - mogu li ja taj svoj komp žično (lol :D ) spojiti na HD Ready televizor (LCD ili plazma) i hoće li taj "HD Video" biti potpun (bez gubitka kvalitete) na televizoru?
|
Citiraj:
Ja sam isprobavao u WMP-u HD bez i sa codecom koji koristi hardware grafe za dekodiranje, razlika je osjetna. Bez odgovarajućeg codeca je proc bio zakucan na 100% cijelo vrijeme... |
To misliš na npr. Pure Video kod Nvidie ?
Ništa takvoga nemam instaliranoga, dapače - nisam ništa dirao po postavkama oba playera. |
Predobro :D
Skinuo Coral Reef Adventure (720p) i pri gledanju u WMP 11 @ Vista zauzeće procesora (E6300) u prosjeku 15%, a zauzeće memorije 18-20MB. Uredno vrtilo bez problema. Skida se Fighter Pilot :fiju: |
Da bi gledao HD moraš imati instaliran-codec:)
A razlika u perfomansama kod različitih codeca je velika. Baci oko tu: http://forum.doom9.org/forumdisplay.php?f=77 |
Citiraj:
1,365x768 (pioneer.co.uk). Jesam ja to dobro protumacio ili ipak stvari stoje nesto drugacije?:stoopid: |
Vec vidim materijala za jedan opsirni sticky .. :)
u 'njubovskom' jeziku, dakle sto meni :D treba da bi pleyao 720p, sa najmanjim zauzecem procesora. Sumnjam da geforcica 4 podrzava ista, izgleda da je sve na tbredu. |
Citiraj:
|
Probal sam gledati Heroes-e u x.264 1280x720 P4 1.5 ghz(prva četvorka) i
stalno je trzalo. Zatima sam probal na laptopu Compaq Evo N800v koji ima 1.8GHz-a Pentium mobilca i tu je trzalo. Imal sam instalirani K-lite mega codec pack zadnji. Onda sam uzel bratov laptop koji ima c2d na 1.8ghz i normalno odgledal. Nisam gledal zauzeće, ali na mom operonu je oko 20%. nadam se da sam nekome pomogel. |
ako je hd tako 'zahtjevan' dal to znaci da hd dvd playere pokrecu procesori na 1.8ghz? :D
opcenito me zanima kako je to kod njih napravljeno:chears: |
ko zna, stvar je da elektronika ima razvijene čipove samo za jednu stvar tak
da ko zna kak su oni brzi nisam ti dovoljno pametan da bi ti odgovoril na to pitanje |
evo da malo dignem temu iz zaborava :)
nakon totalnog reinstala windowsa instaliral sam si K-Lite Codec Pack FULL sa Media Player Classic progamom koji me odlično služi (vrti sve živo) - ali sad imam problem --> kad upalim HD video rezolucije 1080i i on niš ne trza i sve to ok ali na svakih par sek. se na samo NEKIM djelovima slika onak...kak bi to rekel...ko da u Photoshopu uzmete filter "Liquify..." i razmažete dio slike lijevo desno...otprilike tak...do čega je? tnx. :beer: |
inace meni sa VLC-ovim codecima nije radilo uopce, kao sto sam i rekao gore no u kombinaciji s haaliem i wm9 radi odlicno. probati cu jos klite i mpc, no zasad je sve super.
govorim dakako o xHD-ovima (.mkv) u rasponu od 5-10 giga po filmu. jedan istinski 1080p ili 1080i cisto sumnjam da bi mogao uopce pokrenuti. no prema onom gore sto je morph napisao, u buducnosti dual i quadrocore racunarstva, predvidam sjajnu buducnost za 1080i :) |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 11:19. |