|
![]() |
#1 |
Banned
Datum registracije: Jan 2007
|
Pomoć molim slučajno sam zamjenio polaritet zvučnici priključaka
Jutros kad sam krečio sobu i kad sam sve odmaknuo od zida na zvučnicima sa kablovi pogrešno spojeni crni na + i crveni na minus na pojačalu su ispravno spojeni spajo je moj buraz i što se može biti zvučnicima.molim vas pomoć. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Ništa se nije desilo.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Unregistered User
Datum registracije: Aug 2006
|
neće biti ništa ako je to kratko vrijeme tako radili. memebrana se brže tako kida jer ju zavojnica uvlači prema sebi. kad normalno spojiš onda zavojnica gura membranu van. nema ti razlike u zvuku sam je razlika u vijeku trajanja zvučnika. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
undercover
Datum registracije: Oct 2006
|
![]() Citiraj:
Hm ,mislim da bi netko to trebao istaknut svima koji razmišljaju o nekakvom Push-pull sistemu... jer kako god okreneš ,jedan zvučnik je uvjek osuđen na propast ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Registered User
Datum registracije: Apr 2007
|
ništa im nemože biti...sad su spojeni u protufazi....ništa nije zgorilo,no bolje vrati žice kak treba. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Unregistered User
Datum registracije: Aug 2006
|
imao sam ja jedne zvučnike na kojima je bilo naopačke spojeno i otkinila se membrana. ako ste kad rastavili zvučnik vidili ste da je na membrani pričvrščena zavojnica. kod mene je magnet otkinio tu zavojnicu a i membranu. problem je kada spojiš naopačke što se onda membrana uvlači a što je membrana bliže magnetu to ju više privlači i na kraju ju uvuče i ode kvragu. a kad je pravilno spojeno magnet gura zavojnicu a što je zavojnica dalje to ju slabije gura i ne može ju nikako pokidati. zato ne valja dugo da radi naopačke spojeno. da nema razlike kako spojiš onda nebi imalo označeno + i -. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Yep, istina, kod spajanja jačih zvučnika treba dobro paziti na polaritet dok kod slabijih (tipa ovaj što ide na matičnu) i nije tako bitno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
undercover
|
Nemogu vjerovat da još idemo dalje ,,,a izgleda da je bilo preutopijski očekivat da če prijašnja šala bit shvačena. ![]() Citiraj:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 | ||
undercover
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
Ne znam odakle da uopče počmem / kako da ti to otpetljam ali membrana pri normalnom radu ide nazad koliko i naprijed. (Određene karakteristike tog rada svakog zvučnika se izražavaju u Thiele/Small parametrima) Kolikom snagom je magnet sposoban micat zavojnicu (tj cijeli taj sistem) ze izražava u forcefaktoru/ Bl a krivulja opadanja te snage (kako zavojnica sve više ide dalje /izlazi iz magnetnog polja) je ista na obje strane. Zavisno o tom forcefactoru i cijelom sistemu zavojnica,..bla bla, postoji granica linearnog micanja te membrane Xmax koja se izražava u mm kao što postoji i fizička granica hoda te membrane Xmech kad nastupa oštečenje poput lupanja nosača zavojnice u 'dno magneta' ili lom same membrane zbog ograničenja samog ovjesa ili izlaska zavojnice iz magnetnog polja ...pa kao što se može zaključit zvučnik je moguče uništit u protufazi isto koliko i s spajanjem u fazi s krivim potezima.... postoji neka formula s kojom se izračunava to vrjeme rada koje je u granicama sigurnog ? ![]() Razika postoji no o njoj nema baš velikog smisla sad....uglavnom ona nije u kontekstu da je se to tako spaja da se inače nebi nešto pokvarilo.
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|